Последните пет книги, които прочетох #3

• 190 893
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Тъй като съм на вълна Крими, преди година попаднах на Луиз Пени, страхотна канадска авторка е, препоръчвам я с две ръце, вече съм собственик на почти всичките й романи, но все пак й "изневерявам" от време на време.
1. "Заговорът" - Никола Бьогле (уникален съвременен автор)
2. Пациент 488 - Никола Бьогле (двата романа са поредица)
3. Убийството на художника - Луиз Пени.
4. Убийствено студена - Луиз Пени
5. Всички демони са тук - Луиз Пени

# 571
Покрай таласъма, четенето на неща различни от приказки не ми върви особено, но понеже и мама е човек, си взех излезлите книги от Ерата на Безумието на Абъркромби, и сега съм се захванала с "Малка Омраза" в свободното време.

# 572
  • Някъде по Дунава
1. "Пътят на коприната", Колин Фалконър - 5/5
2. "Тайната на Диор ", Наташа Лестър - 5/5
3. "Повелителката на конете ", Джоджи Мойс - 4/5
4. "Палми в снега ", Лус Габас - 4/5
5. "Винаги ще има Коледа", Джени Хейл - 3,5/5

# 573
  • Mediterraneo
1. Бабо, разкажи ми спомен- Ивинела Самуилова 4/5 Часовете по български фолклор бяха едни от любимите ми в университета. Успях да се потопя в атмосферата на българското село, да усетя духа на шепата стари хора, да си припомня традиции и обичаи. Чувствах се уютно, докато четях. Пиперливото чувство за хумор на героите прави разказа по-интересен. Хареса ми, да.

2. Последен изход- Федерико Аксат 3/5 Много трудно я прочетох. На много места зацикляше страшно, интересът ми падаше. Харесвам психологически трилъри, но тук не успях да вникна добре в сюжета, не знам на какво се дължи. Не успях да харесам и образите.

3. Излъжеш ли ме веднъж- Харлан Коубън 5/5 Безупречен трилър! Образи, действие, интрига- всичко е на ниво

4. Загадката на стая 622- Жоел Дикер 3/5 Частна банка, луксозен хотел, известен писател, убийство. Многокомпонентна книга, която увлича още от началото си. Докато не се сблъскаш с многото герои, различните времеви отрязъци и натрупването на сведения. В даден момент станах разногледа; беше ми трудно да следя повествованието. Интересен похват на читателя да не се разкрива жертвата на престъплението веднага. Многото образи, натоварени с личните си истории, затрудняват асимилирането на текста.

5. Кървавият портокал- Хариет Тайс 4/5 Чудесен трилър. На моменти доскучаваше, но като цяло държи в напрежение до края. Образът на главната героиня ми беше интересен. Темата за насилието е добре поднесена, без да се натрапва, но е развита и обоснована.

# 574
1. "Човек на име Уве" и 2. "Тревожни хора" - и двете на Фредрик Бакман. Почитател съм на автора, а "Уве" ходих да го гледам и на кино, изигран от Том Ханкс. 5/5
3. "Кутия за птици" - Джош Малерман. Интересна утопия, но не и нещо невиждано. 4.5/5
4. "Протоколът "Сигма"" - Робърт Лъдлъм. Много интересен крими-трилър, държа ме в напрежение през цялото време. 5/5
5. "Изгубеният символ" - Дан Браун. Също много интересна, но понеже последните две книги ги четох една след друга, ми се преплетоха историите, заради сходната тематика. Фактът, че главният герой на Браун има име сходно с това на авторът Робърт Лъдлъм изобщо не помогна. Grinning 5/5

# 575
  • София
Я да си припомня.
1. Стопанката на Господ. - Размери де Мео 2/5. Не я харесах защото с главната героиня не се случва абсолютно нищо. Обикаля, записва и това е. В началото е заложен конфликт, който трябва да се развие, но това не се случва.
2. Закуска в Тифани. Труман Капоти 5/5. Съвършена е. Език, герои, действие - има всичко.
3. Ерик. Тери Пратчет. 3/5 Нещо не ми върви, ама ще я мъча.

Последна редакция: сб, 22 апр 2023, 14:38 от Rockstar

# 576
  • Mediterraneo
1. Наемателката- Катрине Енгберг 5/5 Много ми хареса. В началото потръгна трудно, но като те увлече веднъж, няма спиране. Типичен скандинавски роман- мрачен и напрегнат трилър. Разкриването на престъплението е съпроводено от неочаквани обрати. Интригата се поддържа достатъчно дълго, за да закове вниманието.

2. Моето гръцко лято- Манди Багот 4/5 Забавна и приятна книжка за разпускане. Главната героиня е от типажа нерешителни, леко наивни и несигурни жени, които се страхуват да направят важна крачка в живота си. И хепи енд, както винаги.

3. Сърце от камък- Люси Елеазар 2/5 Първа среща с автора, ще остане и единствена. Елементарна и посредствена книга. Никаква дълбочина на образи, никаква интрига, която да задържи вниманието. Нахвърляни 2-3 случки, около които гравитират героите, и толкова. Втората звездичка е поощрителна Simple Smile Спокойно можеше да е само една.

4. Ловецът на цветя- Дейвид Уайтхаус 3/5  Малко странна книга. Костваше ми усилия да я подхвана, както трябва. Докато се навържет нещата, половината книга свърши. Някак завръзката е проточена във времето, а развръзката е много набързо. Хареса ми идеята за "съвместните спомени" на баща и син.

5. Донорът- Клеър Макинтош 4/5 Хареса ми, но е прекалено кратка и претупана. Като чернова за един добър роман. Засегнатата тема за донорството определено има нужда да бъде оповестявана постоянно в обществото, замисълът е чудесен, но изпълнението не ми хареса. Би бил един страхотен трилър, ако беше обърнато повече внимание на детайлите.

# 577
1-5 книги от поредицата Хари Потър, като “Хари Потър и Орденът на феникса” все още чета. На стари години станах фен, предстоят и следващите две книги.

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 21:47 от fenyx

# 578
  • Mediterraneo
1. Нощта- Ели Визел 3/5  За книга, засягаща тежката тема за концлагерите, не успя да ме развълнува дълбоко. Случвало се е да плача, четейки такива книги. Тази ми беше доста суховата, изброени факти и случки, но вниманието към чувствата и усещанията на героите беше размито.

2. Защото те обичам- Гийом Мюсо 5/5
Много харесвам стила на автора! Лек, телеграфен направо, всяка дума е премерена и поставена на място. Закача те на момента и хем бързаш да свърши, за да разбереш развръзката, хем не ти се иска никога да свършва. Психотрилър, далеч от тези, които чета обикновено, но със сигурност запомнящ се с напрежение и неочаквани обрати.
Темата на романа ми беше близка- болката от загубата на дете. Как се лекува нещастието?! Един психолог е в ролята на лечител- иска да излекува себе си, родителите на детето, виновника за тежката загуба.

3. Убийството на прислужницата- П.Д. Джеймс 2/5   Много скучна и суха книга. Изобщо не успя да ми грабне вниманието нито с образи, нито със сюжет или действие. Загуба на време.

4. Бунгалото- Сара Джио 3/5  Винаги нещо не ми достига в книгите на Джио. Не мога да определя какво точно.
Хареса ми концепцията за разказ в разказа. Историята върви леко и може би точно това ме смущаваше. На фона на ВСВ, островът е като изолиран от военните действия, животът е прекалено спокоен, въпреки леките сътресения. Темата за приятелството, тази за търсенето на истинската любов и за възмездието са прекарани през цялата книга.

5. Крайбрежната чайна- Ванеса Грийн 4/5 Нищо особено, леко и приятно разпускащо четиво, предвидим сюжет, симпатични образи. Не бях попадала на гей брак в романтични книги, явно времето за това настъпи.

# 579
На тихата улица, Серафина Нова Глас *
Съвършена плячка, Хелън Фийлдс *
Страх от светлината, Дъглас Кенеди **
Дейзи Даркър, Алис Фини *
Стълба към небето, Джон Бойн ***

Имам още четири прочетени, но като приключа и сегашната пета, ще пиша пак.

# 580
На български автори съм напоследък, много ми допада стария стил на писание, все едно чета Йовков. Пренасям се в онова време, и виждам начина на живот тогава, сравнявам със сега....изключително интересно ми е.......
1 > Боян Боев - "Сайбиевата невеста"
2 > Боян Боев - "Последна молитва"
3 > Боян Боев - " Двайсет гроша"
4 > Виктория Бешлийска - "Сърце"
Пета книга още е в процес на търсене Grinning

# 581
1. "Резиденция Злокучане", втора част на "Записки от шато Лакрот" - свежо чувство за хумор, забавни ситуации с героите, чудесен и лек за четене стил на Мария Касимова Моасе, бих чела всичко, което тази писателка ще издава занапред, все по-любима ми е. 5 звезди.
2."Между два свята", Сюзън Редфърн - книга за полирани мозъци, чиято цел е да станат гладки като писта на Формула1. Бездънно тъпа, истерични и глупави женски образи, жалки опити за съспенс - не звезди, а малинки, не я дочетох дори. Достоен съперник на "Пънк 57" от Пенелъпи Дъглас, която дотук ми еодеше антиклссацията.
3."Сърца за изтръгване", Борис Виан - тук оценката ми е максимална, 5 пълни звезди - алегория на обществото и процесите в него, за самотата на различния, вината, чувството за дълг, насилието като норма и начин на живот.
4. "Цветя за Алджърнан" - отново 5 звезди. Книга за толерантността, която събужда доброто, емпатията и състраданието, въобще човеколюбието.
5. "Забравените в неделя", Валери Перен - 5 звезди, хареса ми повече от "Вода за цветята" - отново богата палитра от най-невероятни истории, тайни от миналото, симпатични и характерни образи. Надявам се да четем още на Валери Перен на български език.
6. "Нюх", Емил Минчев - дочитам я и се колебая между 3 и 4 звезди - криминале с фентази герои, което определено не е любимият ми жанр, но е написана умно, с чувство за хумор и идеята му е доста оригинална. Първа част от трилогия е, но едва ли ще посегна скоро към следващите части. Който обича невъзможни истории за вампири, върколаци, вещици и мутанти, предполагам, ще си умре от кеф (и смях).

# 582
Мълчанието на цвета, Нарине Абгарян **
Всичко свършва в полунощ, Хариет Тайс *
Любимо дете, Роми Хаусман ****
Майко, сладко море, Жоао Пинто Коелю *
Новата къща, Тес Стимсън **

# 583
  • Mediterraneo
Ей, раздвижи се темата! Много хубаво!

1. Нощта- Ели Визел 3/5 За книга, засягаща тежката тема за концлагерите, не успя да ме развълнува дълбоко. Случвало се е да плача, четейки такива книги. Тази ми беше доста суховата, изброени факти и случки, но вниманието към чувствата и усещанията на героите беше размито.

2. Защото те обичам- Гийом Мюсо 5/5  Много харесвам стила на автора! Лек, телеграфен направо, всяка дума е премерена и поставена на място. Закача те на момента и хем бързаш да свърши, за да разбереш развръзката, хем не ти се иска никога да свършва. Психотрилър, далеч от тези, които чета обикновено, но със сигурност запомнящ се с напрежение и неочаквани обрати.
Темата на романа ми беше близка- болката от загубата на дете. Как се лекува нещастието?! Един психолог е в ролята на лечител- иска да излекува себе си, родителите на детето, виновника за тежката загуба.

3. Убийството на прислужницата- П.Д.Джеймс  2/5 Много скучна и суха книга. Изобщо не успя да ми грабне вниманието нито с образи, нито със сюжет или действие. Загуба на време

4. Бунгалото- Сара Джио 3/5  Винаги нещо не ми достига в книгите на Джио. Не мога да определя какво точно.
Хареса ми концепцията за разказ в разказа. Историята върви леко и може би точно това ме смущаваше. На фона на ВСВ, островът е като изолиран от военните действия, животът е прекалено спокоен, въпреки леките сътресения. Темата за приятелството, тази за търсенето на истинската любов и за възмездието са прекарани през цялата книга.

5. Крайбрежната чайна- Ванеса Грийн 4/5  Нищо особено, леко и приятно разпускащо четиво, предвидим сюжет, симпатични образи. Не бях попадала на гей брак в романтични книги, явно времето за това настъпи.

# 584
Флорида-Оливие Бурдо 3/5 Добър разказвач е Бурдо. Не останах прехласната, както при прочита на „В очакване на Боджангълс“, но пак темата е любовта и на какво е способна тя. Може да окрилява и вдъхновява, но може също така да оковава и смазва.

Чаеното момиче-Лиза Сий 5/5 Много ми хареса. Чудесно разказва авторката, всички нейни книги досега съм прочела с интерес.

Дюн І и Дюн ІІ-Франк Хърбърт 3,5/5 Първата част беше много интересна, нещо като рицарски роман, но ситуиран в бъдещето. Втората част донякъде също задържа интерес, но няма да продължа със следващите. Четох изданията на библиотека Галактика, уж били непълни, може и така да е.

Момчето с раираната пижама-Джон Бойн 4/5 Прекрасна и тъжна история за ВСВ. Мисля, че всяко дете трябва да я прочете.

Вятърът знае името ми-Исабел Алиенде 4/5 Алиенде си е сладкодумна разказвачка, така че си я чета с удоволствие всеки път. Замислих се докато четях, че и в нашето съвремие има ужасно много световни конфликти и несправедливости, като че ли не намаляват с годините, ами имат тенденцията и да се увеличават.

Общи условия

Активация на акаунт