Седмокласници- началото на края!

• 66 264
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
  • в здрача
Ау, че много сте изписали. С наборката вече успешно се надигаме от леглото и сега ще се ориентираме какво ще наваксва.
За бележката за отсъствия - на нея трябва да е вписан номера на амбулаторния лист, а не че самия лист трябва да се носи.
Изпратиха я вчера на снимка. За щастие пневмония няма, но цъфна гръбначно изкривяване. Сега ще проверяваме къде, как, кой води оздравителна гимнастика, ама чаак другия месец.

# 631
ама много драстични промени за кратко време сте сътворили за това дете! Как ще си приравни миналата учебна година  newsm78
Не е толкова трудно. Просто трябва да представят определени документи.
... Лицата, на които е признат завършен период от обучението в VII клас или за VІІ клас по документи, издадени от училище на чужда държава, полагат приравнителен изпит по български език и литература за първия учебен срок на VII клас или за VII клас.
Това моето беше по-скоро "възклицателно" питане  Blush
То е ясно, че има начин, но за половин срок в края не 6ти клас процедура в едната посока... и после за 1/2-1 срок в 7ми клас процедура по приравняване в другата посока...
Просто предварително трябва да си решат къде точно ще учи, да се свържат с директорката и да са си подготвили всичко (е, почти всичко) идвайки, че да не се губи време на детето...
То пък и аз съм твърде голям плановик, но и много се старая да избягвам сътресения за децата... причинявам ги на себе си, за да избегна за тях (дано да е за добро, може и да ги разглезвам така  Blush но това си е моя начин)

# 632
...За бележката за отсъствия - на нея трябва да е вписан номера на амбулаторния лист, а не че самия лист трябва да се носи...
Днес в някой от сутрешните блокове (...не помня кой, слушам докато приготвям закуската) обясняваше една експертка, че се носи в училище амбулаторния лист с вписано в него (в графата "лечение") необходимия домашен престой. Замислих се за поставяне на ваксина за дете как точно следва да процедирам - аз да си пусна болничен лист за придружаване на дете ли!?! на детето колко точно му е "лечението" - 1,2 или 3 учебни часа!?! Или пък ако е с разтройство, какво да предприема - да го инструктирам какво да вземе от лекарствата вкъщи и да се храни по схема или да го пратя при личната лекарка (с редовен градски транспорт), че да не изпусне заветната дата на амбулаторния лист!?! (видиш ли датата на прегледа/амбулаторния лист, трябва да е датата на заболяване, а ако детето се разболее следобяд и е втора смяна, а лекарката му е била сутринта... и следващия учебен ден ли пропуска!)
Само дето не казаха, че амбулаторния лист се издава срещу пръстов отпечатък на детето Whistling

# 633
  • България, София
Ох, аман  Twisted Evil
Това с датата на амбулаторния лист да е дата на заболяването е абсурд.
То за издаване на болнични листове се допускат изключения. Предвидено е в Наредба за медицинската еспертиза:

"Чл. 9. (1) Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен за лицето. Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето.

(2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 67 от 2014 г., в сила от 1.01.2015 г.) В случаите, при които лекуващият лекар или ЛКК са констатирали състояние на неработоспособност, но осигуреният откаже да му се издаде болничен лист, последният задължително се издава и служебно се изпраща на работодателя/осигурителя, където работи осигуреният. Ако осигуреният желае да ползва платен годишен отпуск за времето, включено в болничния лист, той подава съответната молба до работодателя/осигурителя.

(4) Болничен лист за минало време без предварителен преглед на болния не се издава. Изключение се допуска най-много до два дни в случаи на тежки остри или изострени хронични заболявания, когато при прегледа обективната находка, отразяваща естеството и стадия на даденото заболяване, доказва, че лицето е боледувало и е било в състояние на временна неработоспособност, но прегледът не е могло да бъде извършен. В тези случаи причините за неизвършения предварително преглед задължително подробно се мотивират в ЛАК и се отбелязват в графа "бележки" на болничния лист. За лица, които поради заболяването си не носят отговорност за действията си, този срок е 10 дни. При издаване на болничния лист денят на прегледа се включва в посочените два, съответно 10 дни.

(5) Когато прегледът е бил извършен и временната неработоспособност е била своевременно констатирана, но болничен лист не е бил издаден, той може да се издаде за минало време, ако въз основа на обосноваваща документация на лечебното заведение и ЛАК се прецени, че лицето през това време е било временно неработоспособно. В тези случаи болничен лист за отпуск до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания се издава от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина, до 6 месеца - от ЛКК, а за повече от 6 месеца - след решение на ТЕЛК. Целият отпуск за минало време се включва в един болничен лист."

Бива за бележките за училище режимът да е по - строг  #Cussing out #2gunfire

Дай Боже децата ни да са здрави, че да ни се спестят поредните гениални главоболия, които ни гласят.

# 634
... и ще се установим в София. Ще съм ви много благодарна ако може да ме насочите към добро училище , в което да я запишем. Освен подготовката за мен е много важно и средата да е ,доколкото е възможно ,с добри и възпитани деца, дано не ви прозвучи странно. ...
ориентировъчно - в кой квартал поне, не бива детето да пътува по час и половина до училище все пак и то в непознат град...
ПП: ама много драстични промени за кратко време сте сътворили за това дете! Как ще си приравни миналата учебна година  newsm78

Тя има документи за завършен 6-ти клас от училището си в БГ. Там я водеха по документи и нея и сестра й до края на учебната година. Баба им е взела отпусните от там в началото на септември.  Тук не са ми били необходими каквито и да било документи от предишното училище.
Живота и работата ни са толкова динамични и не винаги можем да подредим нещата така , че да ги нагодя изцяло според децата. И на мен не ми се искат такива промени за тях, но ситуацията е такава. Относно квартала, за мен е без значение. Така и така все още не сме се спрели на жилище, а работата си я върша само от вкъщи, затова водещето в момента е училището.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 13:51 от mama vili

# 635
  • Русе
  Във връзка с избора наезици и  езикови училища - малко за разпускане

https://www.facebook.com/AkademikPerspektif/videos/1015163137095 … /?hc_ref=NEWSFEED

mama vili, успех в адаптирането.Щом имаш възможност да работиш в къщи ще можеш да следиш подготовката и да вземаш мерки при неоходимост.  В нашия клас има няколко деца пристигнали от училища в Америка и Англия, а сега чакат ученичка от Испания. Децата обощ взето приемат много радушно новите и са много оотворени и любопитни. Най-важната новина в класа не беше новата учителка по математика в седми клас, а кога точно ще дойде новата ученичка от Испания.

# 636
Току-що ми попадна нещо, което може да ви е полезно.
Издателство " Просвета"  предлага безплатни работни материали за допълване на учебното съдържание по география и биология. Предполага се, че скоро ще качат и такива по история.
http://www.prosveta.bg/bezplatni-rabotni-materiali-za-7-klas

# 637
Дидева, 10х  bouquet отново.

# 638
A m b e r , благодаря!  bouquet

# 639
  • София
Взех да се замислям кои училища мога да препоръчам  newsm78 то за голямата не е толкова належащо, така или иначе малко деца продължават в същото училище след седми клас, а и класа вече няма да е със същия състав, а ще са 99 % нови съученици.
Малката ще е по-голям проблем - хубавите училища са с натъпкани до край паралелки и си трябват протекции за записване. За центъра - с английски - 32 СУ, 7 СУ, 6 ОУ - от тях имам познати и са доволни.

# 640
  • в здрача
Ще е голям майтап понеделник класната да върне извинителната бележка и да иска амб. лист, а тях нямам навик да взимам, освен ако не е от специалист. А на бележката е вписан номера на амб. лист. Поне тази сутрин като ходих при класната на второкласничката да попълва заявление за "Твоят час", че го изпусна заради боледуването и дадох и извинителната бележка и не ми поиска амб. лист. А ако има престой в болница, тогава какво се носи?

# 641
Нямат основание да ви искат амбулаторния лист. Наредбата за приобщаващото образование още не е приета. Да не говорим, че в проекта пише " медицински документ" без да е уточнено какъв. Ще видим дали в окончателния вариант ще е упоменат изрично амбулаторен лист.

# 642
  • В реалния живот
mama vili, може да имаш предвид и тази класация за резултатите от НВО 7 клас - http://alekdimitrov.com/uchilishte/rezultati-NVO.asp . Училищата до около 50-то място са добри. В тази класация има частни училища, училища с профил немски, руски, математика. Сигурно около 20 ще отпаднат по профил, но пак имаш избор. Много е важен и класа и класната. Успех!

# 643
  • Русе
Не остава време да пиша Sad
Хриспа, да ти е живо и здраво момчето. Много успехи  Hug

"Ние" се записваме с първа оценка 4. Е, нали не е 2.
Снощи мина РС. Общи неща долу-горе но госпожата по БЕЛ похвали само моето и аз от радост чак се разтанцувах. Най-сетне! Обаче по Мат. е абсолютен гърч. Всеки път над 20 задачи за домашно. Цял следобед с тях, привечер другите предмети. Уж звучи примирено и не се пали "'щото така ще е тази година" но предполагам че ще му изпуши бушона по някое време.
И защото е много съвестен се е записал на СИП по БЕЛ и МАТ. Та сряда и четвъртък по два уч. часа е там, отделно понеделник и вторник частните уроци. Вече ми става жал за него.

Това с амнезата го спомена и частната госпожа. Масово явление било.

# 644
Браво на Алекс за похвалата по БЕЛ.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт