Частни училища - информативна тема 15

• 132 509
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Блис е права, сравнявате ябълки с круши... В НУКК, в училищата към сдруженията и в цитираните частни си има изпит още на входа. В 107-мо такъв няма. А това че после има подбор е съвсем друго.  И в други училища, на други образователни етапи, има подбор, на база на който се сформират различни паралелки. В такъв подбор нито си задължен да участваш, нито ще напуснеш училището, ако не се справиш добре на състезанието. А критериите за прием нямат нищо общо с изпит, всички  желани като 107-мо ДУ ( за справка 20 ОУ, 73 СОУ, 32 СОУ и др.) си ги изсмукват последните от пръстите заради големия интерес от страна на родители... И после удобно ги заобикалят тези критерии, приемайки деца  от други квартали, без братя и сестри в училището, без работещи в системата на образованието родители и т.н... Но това е друга тема.

# 196
  • София
145-то е Общинско училище и това, което се случваше там последните години е недопустимо. Реално в Младост 1А няма друго училищеи децата от района не можеха да посещават училището по местоживеене. Там би трябвало задължително да има поне две паралелки, в които да се приемат деца по критерии адресна регистрация и др. както във всички останали училища и тези паралелки да не са към Шилер.

# 197
Училището беше западнало (по мое мнение базата  преди три години беше ужасна, сега не знам как е) и нямаше желаещи за там. Де факто след като Шилер набра популярност, се увеличиха и желаещите. Преди имаше и нешилерски класове, но явно не са достигнали заради увеличения наплив. Не вярвам да са ги премахнали за сметка на шилерските, защото не са увеличавали бройката за прием. В 55-то, където също се помещават деца на Шилер, има и нешилерски класове.

# 198
145-то е Общинско училище и това, което се случваше там последните години е недопустимо. Реално в Младост 1А няма друго училищеи децата от района не можеха да посещават училището по местоживеене. Там би трябвало задължително да има поне две паралелки, в които да се приемат деца по критерии адресна регистрация и др. както във всички останали училища и тези паралелки да не са към Шилер.

Onna,  в темата за Шилер родителите споменават, че след изпълненията тази година и писма на възмутени родители с аргументите, които ти излагаш, Министериума е открило допълнителни паралелки и чудно защо, след като Сдружението е отказалода обучава децата , записани в тях, понеже не са се явявали на изпит, тези паралелки не могат да наберат критичния минимум деца.
Значи целта е не просто детето да има място по адресна регистрация, а и да гу учат на език, но и да е с предимство пред държалите изпит.
А същевременно държалите изпит и класирани да няма къде да отидат.
Българска работа....

Погледни в темата за Шилер, драматично безхаберие цари...

Нашата малка щерка е тяхна възпитаничка и зная отвътре много неща за Сдружението, затова следя какво става там. Потрисам се за кой ли път как у нас ВЕЧЕ може с лека ръка да се сложи кръст на нещо, градено не една-две а 20 години. Но, такива са времената...

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 17:08 от StefanB

# 199
  • София
Да 145-то си беше училище с лоша слава още преди 20 години и учениците в него все повече и повече намаляваха от година на година. За това и то "приюти" Шилер преди няколко години.
До миналата година нямаше парелалеки извън Шилер в 145-то. Освен ако от тази година нещо не се е променило.

А, докато напиша и StefanB е обяснил какво се е случило.  Confused

# 200
  • София
Ситуацията със Шилер тази година беше направо абсурдна. Бях сигурна, че ако формират паралелки извън сдружението няма да има кандидати. Като чета поста на Стефан разбирам, че предчувствието ми е било вярно. Голяма наглост на желаещите да се класират без изпит за Шилер.

# 201
  • София
Не хабете нервите си с Афтършок. Видна е целта й само да дразни, грозно и грубо да провокира.. При това не само в тази тема. Peace Дълго време и аз влагах време и енергия да отговарям на писаниците й, но е време за тотален игнор.Ще спре, когато  установи, че не й се обръща внимание. Peace

На мен друго ми е любопитно. Как училищата, независимо ДУ или ЧУ, се измъкват и заобикалят  доколкото знам наличната забрана за изпит  за 1 клас? Визирам тези освен НУКК и тези към посолствата, тъй като лицеят е под шапката на Министерството на културата (както е примерно  и музикалното), а другите упоменати нямат общо с нашата образователна система.. Събеседване ли го наричат изпита или.... Има доста такива училища - СС, Питагор, Петър Берон (сигурно и още частни), тези към сдружението Шилер, еврейското (сигурно и още доста други ДУ).

# 202
  • София
Тест за училищна готовност му казват, ако не се лъжа, мисля, че си има такъв съвсем законен. Може и да бъркам обаче.

# 203
  • София
Ясно, Бърди, благодаря Simple Smile

# 204
  • София
Абе незаконно е - коментираше се в темата за Шилер. В новия ЗПУО се забранява подбора чрез диагностика за най-малките. Не изказвам мнение - просто препредавам информация. И от МОН са правили проверки в 145 ОУ и са констатирали, че не е законно.

Моето лично мнение обаче е, че Шилер е чудесна инициатива.

# 205
Шилер се води частна занималня и изпитът е един вид, за да посещаваш занималнята.

Някой знае ли какво стана с проекта парите следват ученика?

# 206
  • София
С новия Закон за предучилищното и училищно образование отпадна.

# 207
  • София
С новия Закон за предучилищното и училищно образование отпадна.

Всъщност не е отпаднало, предвидено е в закона. За да може, обаче ЧУ да се получи парите, 20 % от неговите ученици трябва да се обучават безплатно. Това на практика обезсмисля възможността, защото дори и училището да отпуска стипендии, 20% от учениците е много голяма бройка.

# 208
Не хабете нервите си с Афтършок. Видна е целта й само да дразни, грозно и грубо да провокира.. При това не само в тази тема. Peace Дълго време и аз влагах време и енергия да отговарям на писаниците й, но е време за тотален игнор.Ще спре, когато  установи, че не й се обръща внимание. Peace

На мен друго ми е любопитно. Как училищата, независимо ДУ или ЧУ, се измъкват и заобикалят  доколкото знам наличната забрана за изпит  за 1 клас? Визирам тези освен НУКК и тези към посолствата, тъй като лицеят е под шапката на Министерството на културата (както е примерно  и музикалното), а другите упоменати нямат общо с нашата образователна система.. Събеседване ли го наричат изпита или.... Има доста такива училища - СС, Питагор, Петър Берон (сигурно и още частни), тези към сдружението Шилер, еврейското (сигурно и още доста други ДУ).

Мога да ти кажа за Петър Берон. Викат му тест за училищна готовност. Случайно разбрах какво са правили с кандидатите за 1 клас. От описаните задачи много ми напомняше на изходното ниво на дъщеря ми в края на ПУК.

# 209
  • София
Те в Шилер и Луис Карол (тях проучвах преди да се откажа) тези тестове реално се правят за прием в ПУК, а не за 1 клас, защото паралелките се оформят в ПУК и след това за 1 клас могат да останат 1-2 места, а най-вероятно е да не останат. Затова зорът е да влезеш в ПУК, съответно и изпитите се провеждат на 5-6 годишни (моята дъщеря щеше да е на 5 и 1/2 години по време на теста, което е брутално според мен).

Общи условия

Активация на акаунт