Частни училища - информативна тема 15

• 132 504
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
На мен друго ми е любопитно. Как училищата, независимо ДУ или ЧУ, се измъкват и заобикалят  доколкото знам наличната забрана за изпит  за 1 клас? Визирам тези освен НУКК и тези към посолствата, тъй като лицеят е под шапката на Министерството на културата (както е примерно  и музикалното), а другите упоменати нямат общо с нашата образователна система.. Събеседване ли го наричат изпита или.... Има доста такива училища - СС, Питагор, Петър Берон (сигурно и още частни), тези към сдружението Шилер, еврейското (сигурно и още доста други ДУ).

А ето откъде се заблудих, че ЧУ не могат да провеждат изпит, заради забрана от МОН. Но явно тази забрана не ги касае.

# 241
  • София
Аз никъде не съм казала, че твърдо има забрана... Много ясно написах, че доколкото знам има... И попитах, ако я има, как се решава проблема в ДУ и в ЧУ. Отговори ми първо Бърди, после Блис, накрая и закона цитираха, от който ми стана ясно как стоят нещата. А на твоя пост отговорих, защото в цитираната извадка от закона няма противоречие, каквото виждаше ти. Така че не ми се струва редно да ми вменяваш вина за нечия заблуда.. Ако бях убедена, че има забрана, нямаше да си формулирам въпроса така, че това "доколкото знам" да позволява и други варианти.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2016, 14:11 от пенсионирана русалка

# 242
  • София
Здравейте на всички!

За мен пък районът на училището е много важен. Това е едно от нещата, които ме спряха да запиша дъщеря ми в частно, но далечно училище, а в това, което е най-близо до в къщи. Живеем на Стамболисйки и учи в 30-то. Най-близкото ми частно е Питагор, но пък математиката не й е най-силната страна. Иначе рационален вариант е Веда. Не знам, мен пътуването по 90 минути на ден ме ужасява.... #Crazy Sick newsm78

# 243
  • София
Тест за училищна готовност му казват, ако не се лъжа, мисля, че си има такъв съвсем законен. Може и да бъркам обаче.

Точно "законен" в смисъл, че да се знае, че като тестват, трябва да ходят по него, не съм чула да има. От български автор зная за един тест, мъж е авторът, но му забравих името, май беше някакъв Румен, но не онзи с Азбуката, а друг. Подозирам, че всички тестове са по самоинициатива на тестващите.

Връщам се да чета.

# 244
Да не говориш за теста на Пламен Калчев: http://iztok-zapad.eu/uploads/materials/Test_za_u4ilistna_gotovnost.pdf ?

# 245
  • София
Тест за училищна готовност му казват, ако не се лъжа, мисля, че си има такъв съвсем законен. Може и да бъркам обаче.

Точно "законен" в смисъл, че да се знае, че като тестват, трябва да ходят по него, не съм чула да има. От български автор зная за един тест, мъж е авторът, но му забравих името, май беше някакъв Румен, но не онзи с Азбуката, а друг. Подозирам, че всички тестове са по самоинициатива на тестващите.

Връщам се да чета.
Класическият тест, който правят и в други страни, и не виждам нужда от друг, е на Тест на Керн - Ирасек.
Извън това всичко са някакви свободни съчинения, които не са тест за училищна готовност, а изпит.

http://www.logopedika.eu/index.php/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/24-% … D0%B8%D1%89%D0%B5

# 246
  • София

Връщам се да чета.

Вероятно визираш не Румен, а проф. Пламен Калчев. Виждала съм такъв тест и не мисля, че достига сложността на задачите в "Азбука на мисленето" и сие помагала... Тоест за него наистина не трябва подготовка, ако едно дете е емоционално и интелектуално дорасло да бъде ученик. Детскоградинската подготовка би следвало да е достатъчна. Но може и да греша и да имаш предвид съвсем друг автор на такива тестове... Мисълта ми е просто, че след дадената от закона зелена светлина за избор на  начините на прием и зад широкото понятие "тест за училищна готовност" могат да се крият доста неща..

Последна редакция: пт, 30 сеп 2016, 15:11 от пенсионирана русалка

# 247
  • София
Някой знае ли какво стана с проекта парите следват ученика?
С новия Закон за предучилищното и училищно образование отпадна.

Всъщност не е отпаднало, предвидено е в закона. За да може, обаче ЧУ да се получи парите, 20 % от неговите ученици трябва да се обучават безплатно. Това на практика обезсмисля възможността, защото дори и училището да отпуска стипендии, 20% от учениците е много голяма бройка.

Да, абсолютно си права.
Ние коментирахме преди безусловното следване на парите след ученика, както бяха първите предложения в новия закон. Затова отговорих така.  Peace

# 248
  • София

От първа ръка - три класа с по 18 деца и един с 19.
Въпреки, че имам дете в 1 клас в Св. София не зная колко деца са приели в 1 клас. В класа на детето има 2 нови дечица, за които разбрах на родителската среща.

# 249
.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2016, 18:16 от Анонимен

# 250
145-то е Общинско училище и това, което се случваше там последните години е недопустимо. Реално в Младост 1А няма друго училищеи децата от района не можеха да посещават училището по местоживеене. Там би трябвало задължително да има поне две паралелки, в които да се приемат деца по критерии адресна регистрация и др. както във всички останали училища и тези паралелки да не са към Шилер.

Е и хората казват, че като направят такива паралелки, няма кой да се запише в тях. Дълги години училището било страшно западнало и никой си давал децата там, докато не се появили Шилер и тогава тези, дето и през ум не им било минавало да си дават децата там, изведнъж взели да реват как няма паралелки за децата от квартала. Само прераразказвам вкратце какво казват хората от Шилерската тема, а не че се заяждам нещо с теб.Simple Smile

# 251
А Шилер частно ли е, или държавно?

# 252
Не знам колко нови деца има в първи клас и колко не са продължили в СС. Миналата година бяха 5 Пук, средно по 14 деца. Сега са 4 първи класа.

# 253
.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2016, 18:17 от Анонимен

# 254
  • София
Да, на проф. Калчев. Малко съм зле с помненето на имената, но в линка го познах.

Само мога да кажа, че неговият тест хич не е лесен. Може на нас като възрастни да ни изглежда лесен, но на практика не е така. Добре, че нас навремето на се ни тествали, че щеше да има много окапали.

Относно теста на Керн... и там е много трики, особено при отчитането на човешката фигура, а понякога въпросите са проблемни за разбиране от някои деца, които иначе са си съвсем ок.  Като всеки тест, си трябва подготовка, няма какво да се лъжем, затова напоследък някои детски градини се юркат. За мен психолозите понякога много задълбават в тестването, защото на мен ми се струва, че някои неща са малко на фантазия и не бих си заложила главата. По закон никой няма право да върне дете от първи клас, независимо какво покаже който и да било тест. Но в момента, в който се намеси състезанието, вече играта става друга - минава се на етап подготовка за състезание, което означава заучаване.  На бас, че ако нас ни накарат да нарисуваме човешка фигура, все ще има неща, които ще пропуснем, просто защото не сме се сетили, а не че не знаем, че ги има.

Общи условия

Активация на акаунт