Частни училища - информативна тема 15

• 133 718
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
За университетите и аз проверих някои неща, все още частично, има доста време до този момент. С IB диплома някои приемат без изпит, други, както и ти пишеш, признават част от изпитите. Ако има нещо ново при детето ще ми е интересно да прочета  Hug

Колкото и да съм ти неприятна пак ще се намеся Twisted Evil

В някои университети наистина приемат по-лесно, но не просто заради наличието на IB  диплома, а ако дипломата е с отлични оценки. А това си иска чанч и не е лесно. Няколко училища в Българя се хвалят, че предлагат  IB, но после млъкват и не казват с какъв успех вземат това IB  децата им. И нещо не надуват фанфарите, че техните деца учат в Оксбридж или Айви лигата, защо ли?

Истина е също, че някои университети дават кредити за  IB  диплома и децата може първата година или първия срок да пропуснат някои лекции (пак зависи от оценката май, а не просто от наличието на диплома), но това не важи за всички дисциплини и май не води до записване направо във втори курс, от там пестене на пари.

И това "приемат без изпит" ми е малко странно. Най-често изпити няма в чуждите университети. Изпит (провеждан и в България) имат някои като Оксбридж или Импириъл колидж Лондон по математика (за някои специалности), но той не е кой знае какво, а после пак имат интервюта (което си е вид изпит) и пак трябва да се пишат есета, да се показва мотивация и т.н.

Можеш да пуснеш в гугъла едно търсене от сорта на това по-долу, но все пак имай предвид, че писалите няма да са го взели в България Sunglasses

https://www.google.bg/search?q=european+MIT&ie=utf-8&oe= … IB+is+it+worth+it

П.П. И освен, че ми изсъска, ти не ми поясни смисъла на това "поне опитало".

# 631
  • София
От ФЛ (което е чуждо училище) също има интернешънъли в АК. Те ли са по IB, не знам, но дъщеря ми миналата година имаше такова дете в класа си и по някои предмети учеха заедно.
Има деца във ФЛ, които паралелно учат като частни ученици в българско училище. Не знам дали е само, заради АК, но знам, че в АК таксата за чуждестранни ученици била доста по-висока и това е един от мотивите им да минават като учили и българско училище. Та някои могат да са по IB, а други не. Зависи дали от това дали идват като български или като чуждестранни ученици.

Иначе, поне за мен, натоварването от параленото изучаване на две програми и преди АК, и в АК е прекалено, но пак казвам, това е за мен. Не съм разсъждавала задълбочено, сигурно това натоварване си струва при определени цели.

# 632
Тройна е таксата за интернешънълите.
Иначе, как точно ще учи като частен ученик в АК и друго училище? В АК не може да се отсъства, даже закъсненията се наказват. Но това е за българчетата, за другите не знам, само се чудя.

# 633
  • София
От ФЛ (което е чуждо училище) също има интернешънъли в АК. Те ли са по IB, не знам, но дъщеря ми миналата година имаше такова дете в класа си и по някои предмети учеха заедно.
Зависи колко са годишни. Седемнайсет-осемнайсетгодишните са за двете години IB. Двете 15-годишни момичета от САЩ, които са по програмата YES, не учат IB.

# 634
  • СОФИЯ
Черна станция, кво се драмиш толкова и чак търсиш "пояснение"  Laughing на "поне опитало". Интересувам се как са нещата по въпроса в БГ. И в чужбина има деца, които не завършват и то не защото се дънят на финалните изпити, а напр. не издържат на натоварването по някое време. Хора всякакви, така е и при децата. В същото време, за доста не е никакъв проблем да завършат по съответната образователна с-ма в държавата и през уикендите да посещават българско у-ще в посолството, съответно получават и българска диплома, дори да не им е необходима за нещо по-късно.
За приема в университет, както написах и по-назад, при нас все още е малко рано за конкретни планове, въпреки че имаме предпочитания и съм проучила някой неща за определено учебно заведение. Дори и в БГ има специалности само с приемни изпити, напр. медицина, право, архитектура. Както и да е. В момента ме интересува IB в БГ, останалото по-късно. Дъщеря ми е на 12 г. и следващата учебна година ще е едва 8 клас и то защото учи с предходния набор деца.  Peace

# 635
  • София
Тройна е таксата за интернешънълите.
Иначе, как точно ще учи като частен ученик в АК и друго училище? В АК не може да се отсъства, даже закъсненията се наказват. Но това е за българчетата, за другите не знам, само се чудя.
За ФЛ казвах, че учат някои и в българско училище, по време на честите френски ваканции даже присъстват в часовете в другото училище. Вече в АК си учат по двете програми май. Поне с такова впечатление съм останала, нямам опит.

# 636
Зависи колко са годишни. Седемнайсет-осемнайсетгодишните са за двете години IB. Двете 15-годишни момичета от САЩ, които са по програмата YES, не учат IB.

Писах за 8 клас миналата година. Явно не са били по IB тези деца.

# 637
  • София
Аз лично съм виждала отчет за IB колко средно точки имат българските деца със стипендия и колко средно имат всички деца по IB, само за ААУ. 29-30 е средното, за българските деца е 33 (43 е максимума, само 80 деца годишно в световен мащаб го постигат). За АК не съм виждала отчет, но не съм и ходила на презентация на програмата им, не бях в страната тогава.

Моето лично мнение, че ако ще се кара в България IB, или ААУ или АК, като се има предвид, че няма разлика в цената на година между двете, все се върти около 20 000 евра. Естествено, ако се включи някоя мама с дете, изкласило с IB в Златарски или друго частно, ще е по-обективна информацията.

# 638
  • София
На сайта на "Златарски" има информация за резултатите на IB учениците им и в кои университети продължават обучението си
http://zlatarskischool.org/bg/top-ib-students/
http://zlatarskischool.org/bg/international-baccalaureate/ib-%d1 … 0%b0%d1%82%d0%b8/

# 639
Няколко училища в Българя се хвалят, че предлагат  IB, но после млъкват и не казват с какъв успех вземат това IB  децата им. И нещо не надуват фанфарите, че техните деца учат в Оксбридж или Айви лигата, защо ли?

Не е точно така:

http://zlatarskischool.org/bg/princeton-admits-zlatarski-student/
http://zlatarskischool.org/bg/university-acceptance/
http://zlatarskischool.org/bg/top-ib-students/

# 640
При това положение аз млъквам засрамено и си оттеглям думите назад. По-горе Шарки написа, че 43 бил резултат, постиган само от 80 деца по света. И сега се оказва, че в Златарски имат дете с 44,  ми където фактите говорят и боговете мълчат... Явно е най-най-училището това.

# 641
  • София
Всъщност каза от "80 деца годишно", защо пък и някое българче да не успее да го направи? Дори и училището да не е най-най.  Tired

# 642
  • София
За мен най-миродавно би било, ако на сайта на IB  http://www.ibo.org/ имаше информация за средния успех по училище плюс най-високия резултат постиган от дете и коя година.  Обаче аз нещо такава информация не намерих newsm78 newsm78 newsm78.

# 643
Всъщност каза от "80 деца годишно", защо пък и някое българче да не успее да го направи? Дори и училището да не е най-най.  Tired

Аз нали си взех назад думите и си посипах главата с пепел?
Иначе признавам, че имам лошо отношение към Златарски от момента, в който видях техните емисари да обикалят около АК в деня на изпита и да раздават брошури с обясненията "Е, ако не ви приемат в АК заповядайте при нас". Но явно не съм права и даже от неуспелите за АК деца изковават гении Peace

# 644
  • София
Не разбирам дали на някой в темата са полезни ехидно-ироничните ти постове.Tired Дано да е така

Общи условия

Активация на акаунт