Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

  • 83 747
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 1 610
Judy,

Що е то икономика ... един дявол знае вече Laughing

Тя вече не се учи  като фактор от развитието на страната... а като част от статистиката за задоволяване на туземното население...
Така че.... е излишно да я разглеждаме, а да правим лютеница и затваряме туршии ...че виж зимата може пак да ни изненада... Wink
 Икономиката на баба Спаска дава по-високи резултати от планирания бюджет на дефицит.  


 

 

# 181
  • Пловдив
  • Мнения: 14 805
Цитат
Тя вече не се учи  като фактор от развитието на страната... а като част от статистиката за задоволяване на туземното население...
Не знам дали това изречение има смисъл, но аз не успях да го открия.  Embarassed
При другото, за баба Спаска, поне може човек да се досети накъде бие авторката. Обаче това за статистиката за задоволяване...  Rolling Eyes

# 182
  • Мнения: 1 610
Тебе трябва много да ти се обяснява...
 

# 183
  • Мнения: 19 238
С развитието на икономиката и на ХВП все по-калорична става храната и в същото време все по-малко се движим. Даже леко ми е смешно да се говори за незасищащи храни - хич не са останали много естествените храни с малко калории, които не засищат за дълго. В пустинята племената изкарват на шепа сушени фурми и смокини ден, че и повече, пък в цивилизацията, залепени по цял ден за стола или за дивана, се притесняват, че боб нямало да ги наяде достатъчно и ще умрат от глад, едва ли не.

# 184
  • Мнения: 1 610
 Сега има много изкушения и атрактивно се предлагат.
Как да не си хапнеш сладолед, палачинка или кочан царевица, само докато пресечеш пешеходната алея до парка.... hahaha
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Много вкусни ябълки има в Била   - сочни сладки и много вкусни /български/.... coolcool
И сливите са вкусни и сладки.... Peace
.... Sign Exclamation.....
А сафрида, освен за бездомните прегладнели котки, за друго не става... ooooh!  
Дайте да го изкупим, че да свърши най-накрая - /само 7.90лв- кво му плащаш/ и да го разхвърлим по улиците да нахраним котките, че да докарат риба дето да става и за храна на хората...

Последна редакция: пн, 19 сеп 2016, 16:48 от маманет

# 185
  • Мнения: 24 467
С развитието на икономиката и на ХВП все по-калорична става храната и в същото време все по-малко се движим. Даже леко ми е смешно да се говори за незасищащи храни - хич не са останали много естествените храни с малко калории, които не засищат за дълго. В пустинята племената изкарват на шепа сушени фурми и смокини ден, че и повече, пък в цивилизацията, залепени по цял ден за стола или за дивана, се притесняват, че боб нямало да ги наяде достатъчно и ще умрат от глад, едва ли не.

Да, изцяло си права.
Само че то това не зависи от "икономиката" на страната, а от навиците на хората, историческото им наследство, родовата "политика" на обслужване на корема и тем подобни, по- скоро личностни характеристики на индивида и такива причини за вземане на определени решения и реализацията им.  Laughing
Затова продължавам да съм на мнение, че не "икономиката" на държавата определя храненето на индивида, а по- скоро личния му опит, наследени и насадени виждания, съответно - възможността му сам да се информира и да прави личен избор /не е много често срещано това, колкото и простичко да звучи/, интелект, образование. И личните финанси имат пръст в цялата работа, естествено, но не преимуществено.

# 186
  • Мнения: 3 320
Със сигурност сафрида е за предпочитане от сьомгата, която се предлага по магазините.

# 187
  • Мнения: X
С развитието на икономиката и на ХВП все по-калорична става храната и в същото време все по-малко се движим. Даже леко ми е смешно да се говори за незасищащи храни - хич не са останали много естествените храни с малко калории, които не засищат за дълго. В пустинята племената изкарват на шепа сушени фурми и смокини ден, че и повече, пък в цивилизацията, залепени по цял ден за стола или за дивана, се притесняват, че боб нямало да ги наяде достатъчно и ще умрат от глад, едва ли не.
Така е.
Моят мъж всеки път се шегува, че хормоналните смущения и прочие хубавини набедени за първопричини за затлъстяването явно са ерадикирани в Сомалия и в голяма част от Индия, защото са все слаби.

 Факт е, че изобилие на храна, широката достъпност до храната и възможността да я имаш когато пожелаеш са важните фактори в усилената тенденция по затлъстяване на населението в развитите страни.

# 188
  • Мнения: 19 238

 Факт е, че изобилие на храна, широката достъпност до храната и възможността да я имаш когато пожелаеш са важните фактори в усилената тенденция по затлъстяване на населението в развитите страни.

В момента затлъстяването е заради това, че хората още не могат да осъзнаят и да свикнат, че имат лесен достъп до висококалорийна храна. Все още имат някакви атавистични предпочитания към храната - почти всички имат естествено влечение към сладкото и мазното, защото преди много поколения подобни храни са спасявали хората в честите им гладни периоди. Само от социализма насам да погледнем - от тогавашните бонбони за гости, дефицитните шоколади и други деликатесни храни, до днес - по всяко време нещо се чопли, и то висококалорийни неща, в същото време може би наистина заради историческо наследство се запазват 3-те стабилни яденета дневно. Да, ама хората са ядяли постен фасулец и са изкарвали 6-7 часа на къра с висока физическа активност, преди да ядат пак, докато сега не се движат и между фасулеца и следващото ядене си подлагат с чипсове, вафли и разни подобни разядки, които ги пълнят с пристрастяващи съставки и са калорични поне колкото едновремешни деликатеси като сланината. Яли са тричав хляб, защото такъв са можели да си направят сами, докато сега от бяло брашно с оцветител продават "пълнозърнест" и "ръжен" хляб. Колкото по-богата на калории е храната, толкова по-голяма пауза трябва да има между храненията. Така е в природата. Неслучайно в армейските порциони, които ги раздават на войниците по време на акции се съдържат малкообемни и висококалорични неща: https://en.wikipedia.org/wiki/K-ration
Даже армейският шоколад в тези порциони специално го произвеждали с поръчителството да не е вкусен, за да може да не се изкушават, а да го ядат само в случай на нужда от енергия.

Всъщност изобилието на храна (разнообразна), широката достъпност до храната и възможността да я имаш когато пожелаеш, са ключови, за да може съвременният човек, който живее в урбанистична среда, и не си произвежда сам храната, а разчита да си я купи, да има шанс и да се храни здравословно, ако реши. За местата, където няма подобно изобилие и достъпност на храна, в САЩ има един термин "хранителни пустини": https://en.wikipedia.org/wiki/Food_desert

Там живущите нямат в близост до тях големи магазини с разнообразна храна и пазаруват по-рядко и по-евтина и калорична храна, за сметка на пресни плодове, зеленчуци и меса. А нямат такива магазини, защото са с по-ниски доходи, харчат по-малко за храна, в районите, в които живеят има по-голяма престъпност и търговците не смятат за рентабилно да отварят там подобни магазини. В същото време и някой от тях да реши да живее по-здравословно, при тях бързоразвалящите се храни като зарзават и прясно месо са доста по-скъпи, отколкото в местата с големи търговски вериги и пазари, тъй като се транспортират отдалеч и дават много фира при малкото клиенти в тези райони. И в България има подобни малки населени места, които хем не са от селски тип, че да си произвеждат всичко, хем са с висока безработица, ниски заплати и стандарт на живот, а храната в малкото малки магазини е по-скъпа, отколкото тази в големите градове.

# 189
  • Мнения: 10 661
Чисто любопитство, всеки ден ли ядете месо? На всяко хранене?
Мъжът ми и децата да. Не сядат на масата, ако няма месо.
1 кг пържоли е към 7-8 лв, за 10тина лв се вмевствам със салатата за вечеря за 4ма.

# 190
  • Мнения: 10 661
Чисто любопитство, всеки ден ли ядете месо? На всяко хранене?
Мъжът ми и децата да. Не сядат на масата, ако няма месо.
1 кг пържоли е към 7-8 лв, за 10тина лв се вмевствам със салатата за вечеря за 4ма.
Боб, леща и грах, в комбинация с месо, се яде 2-3 пъти годишно. Като хвърлих цели тенджери, че не ги ядат - спрях да настоявам. От месото нищо не остава - само кокалите. И храна не се хвърля.
Плодове хрупат междинно на корем.
+ сирене и кашкавал
Хляб, банички, кексове и подобни не ядат.
Притеинова диета с плодов привкус Simple Smile
Аз не обичам толйова месо, но като ям постни манджи стаеам 100 кила  Outta Joint айде няма нужда  Crossing Arms

# 191
  • Мнения: 24 467
Цитат
Факт е, че изобилие на храна, широката достъпност до храната и възможността да я имаш когато пожелаеш са важните фактори в усилената тенденция по затлъстяване на населението в развитите страни.

И такъв генерален извод не бих направила.

Не най- богатите нации, които имат изключително лесен достъп до храна, са най- затлъстели. Ето статистика на топ десет на държавите по този показател:

http://media.--reklamen-spam184--/category/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0 … html#.V-DYUdSLRkg

"Ако се разглеждат всички страни по света, най-затлъстяла ще се окаже островна държава Науру, която се намира в южната част на Тихия океан. Там 71.1% от общо 10 000 души имат нездравословно тегло.
На съвсем другия полюс в цитираната до тук класация е Япония, която е развитата държава с най-малко затлъстели граждани – едва 4.5%."

http://profit.bg/news/V-koi-durzhavi-se-hranyat-naj-zdravoslovno-/nid-61498.html

"Япония Процент затлъстели: 1.5% Средна продължителност на живота: 82 г. Японската кухня е хвалена заради широката употреба на кръстоцветни зеленчуци като зеле, броколи и къдраво зеле. Основните източници на протеин - рибата и соята са добри храни за сърцето. Японците ядат и много комплексни въглехидрати, под формата на тяхната юфка. Популярно схващане, което се спазва от някои японци е, че човек трябва да яде докато се почуства заситен само на 80%.
...
Сингапур Процент затлъстели: 1.8% Продължителност на живота: 82 г. Може да сте изненадани, че сингапурците, които ядат бял ориз по цял ден, всъщност имат една от най-здравословните диети. Освен въглехидратите от ориза, те ядат много зеленчуци и риба. Сингапурците ядат малко месо. Когато искат да се поглезят с нещо сладко, те ядат тропически плодове или плодови кремове с малко захар. Любимият им десерт е пудинг от манго.
...
Китай Процент затлъстели: 1.8% Продължителност на живота: 73 г. Китайската храна, която познаваме по света, всъщност няма много общо с това, което наистина ядат китайците. Две/трети от ястията са зеленчуци, плодове, пълнозърнесто тесто или бобови култури. Въпреки, че често пържат, най разпространеният начин за приготвяне на ястията е леко пържене с разбъркване и малко мазнина, както и готвене на пара.
...
Южна Корея Процент затлъстели: 10% Продължителност на живота: 79 г. В страната ядат много тофу и юфка. Известен деликатес е барбекюто. Но южнокорейците не го ядат често - те консумират едва 8 кг говеждо на година, спрямо 67 кг за средностатистически американец, например.
...
Франция Процент затлъстели: 6.6% Продължителност на живота: 81 г. Всички са чували за френския парадокс - французите обичат калорични храни като мазни сирена и шоколад, но не дебелеят толкова, колкото други нации. Това, според изследователи, се дължи основно на две неща - малките порции и фактът, че французите не си правят закуски между ястията. Освен това, зеленчуците присъстват във всяко ядене, независимо какво е то. Французите ползват много масло, но начинът им на готвене е печене или задушаване."

За мен решаващ фактор в случая си е точно културното наследство на дадена нация. А традициите са нещо, което не се променя толкова бързо на ниво държава и нация, колкото бързо се променят икономическите показатели.

# 192
  • MI
  • Мнения: 11 868
Аз не питах заради цената на месото дали ядете всеки ден месо. Просто ми е странно как някой може ежедневно само месо да яде и да се чувства добре. В крайна сметка никой лекар не го препоръчва като здравословен вариант. Да, знам за Дюкан, но нали го съдиха във Франция, всичките му колеги са единодушни че не е здравословна тази диета, въпреки че наистина се отслабва.
И как ще надебелявате от постно? Това може да се случи ако се ядат мазни храни например, т.е. ако под постно се разбира паниран кашкавал или камембер, или пържени картофи. Иначе нямаше цитираните до тук нации да са с толкова малко затлъстели, а за италианците да не говорим, щяха да се търкалят масово....
Кaто цяло съм съгласна с Кукумицинка, защото дори в азиатските страни има лека тенденция към увеличаване на %а на затлъстелите. Да, по-малко отколкото в Европа, но има.

# 193
  • Мнения: 10 661
Ми на така, качвам от постно винаги.
Всеки организъм е различен, нали?
вкъщи се яде месо, ежедневно и по много.
Цената я дадох като пример, че не е нещо уникално скъпо... Примерно домати по 6-7 лв няма да купя зимата, ама пък пържолки Simple Smile

# 194
  • Мнения: 24 467
От "постно" си се дебелее също - бухай тесто и сладки и сама ще се убедиш. Въпрос и на количества е и на съотношения, не на постно и месно. И на специфика на организма /това не бива да се забравя/.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт