Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

  • 88 265
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 750
  • Куциндрел
  • Мнения: 25 043
Ааа, кебапчетата, ако са направени от месо, хич не са вредни.
Ние от години си мелим месо за кайма. Sunglasses

# 751
  • Countryside
  • Мнения: 12 163
водораслото е келп (бъркате го със кейл) - пила съм го на таблетки ...пишеше, че е за красота
на кожата  Whistling
А точно така, ами то едно ли е как да помни човек...
За кебапчетата и подобни, ако са от месо няма проблеми, важното е да се църнат на скара.  
Относно общата култура на българина към храненето - много неща куцат, но пък и не мисля че постоянното залитане по био, домашно и т.н. са ок. Трябва да има резон, и на мен ми се дояжда КФС на 2-3 месеца веднъж, ами хапвам си. Иначе съм с претенции, че в нашето семейство се храним здравословно и с качествени продукти, но не и модерно.

# 752
  • Мнения: 1 150
Много се мръщите на "суперхраните" в тази тема  Laughing. Навремето, когато за първи път се опитах да сготвя боб, стана някакъв буламач, нищо общо с вкусотията на майка ми и баба ми. След няколко опита и пояснения ми се получи. Така е и  с тези модерни храни, иска си умение за да се приготвят вкусно. Киноата, например си е доста популярна в България, мисля. Салата с киноа май има във всяко по-добро заведение в София. Багета с лимец, приготвена майсторски, за мен е супер вкусна и т.н.
Виж, хубавите кебабчета май по-трудно се намират  Laughing Както и хубавото традиционно кисело мляко (за което нямам обяснение защо е така. В съседни Гърция и Турция човек може да си спомни какъв е вкусът на истинското кисело мляко. Какво пречи и тук да е такова, не знам.

# 753
  • Мнения: X
Цитат на: nelig link=topic=941912.msg33775058#msg33775058 date=1474960813
..всички статистики показват едно - [b
ядем мноооого по-малко месо от американци, австралийци и т.н. И по-малко дори от средното за Европа. Им[/b]...




Но не и от канадци Simple Smile

Обърнах внимание, че най-високо е потреблението на птици, за сметка на червеното месо.  Peace

Иначе и аз купувам и консумирам келп, кейл, киноа и т.н., но не съм вегетарианец вече. И за мен е важно храната да е разнообразна, прясна и по възможност да й знам произхода.  Peace

# 754
  • Куциндрел
  • Мнения: 25 043
Да сготвиш боб е изкуство. Боб с боб не си прилича. Mr. Green
http://kostas.blog.bg/zabavlenie/2014/09/07/quot-da-sgotvish-bob … z-nika-bo.1295215

# 755
  • Мнения: 3 272
Виж, хубавите кебабчета май по-трудно се намират  Laughing Както и хубавото традиционно кисело мляко (за което нямам обяснение защо е така. В съседни Гърция и Турция човек може да си спомни какъв е вкусът на истинското кисело мляко. Какво пречи и тук да е такова, не знам.


Защо да ходя в съседните страни, за да си припомням вкусът на киселото мляко като аз си го квася у дома? Никак не е трудно и знаеш, че ядеш истинско кисело мляко, а не нещо натъпкано с нишесте  Peace

# 756
  • Мнения: 8 988
Много се мръщите на "суперхраните" в тази тема  Laughing. Навремето, когато за първи път се опитах да сготвя боб, стана някакъв буламач, нищо общо с вкусотията на майка ми и баба ми. След няколко опита и пояснения ми се получи. Така е и  с тези модерни храни, иска си умение за да се приготвят вкусно.

Я кажи за чията, че имам едно бурканче /на прах/, пробвах с прясно мляко, ама стана някакво лигаво и безвкусно, слагах в мюслите за закуска, но и така не става, как се консумира тази суперхрана?

За боба - слагаш го в гърнето на бавен огън и не можеш да го сбъркаш.

# 757
  • MI
  • Мнения: 11 890
Много се мръщите на "суперхраните" в тази тема  Laughing.

А, не, не им се мръщя - просто не виждам смисъл от тях.  Laughing Има достатъчно друг зеленчук и го консумирам най-редовно, не страдам от липса на разнообразие... Цеце, още помня като пусна тази статия в предната тема, търкалях се от смях.  Laughing

Контеса, признавам си че за Канада не съм се интересувала.  Simple Smile Дай информация, стана ми интересно.

# 758
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
кейлът въобще не е толкова екзотичен.
в Северна Германия си е част от кухнята.
това е вид зеле, което цяла зима издържа навън.
сеят си го по дворовете и зимата си берат свежо, зеленко да готвят.
сурово не може да се яде, много е жилаво.

понеже рядко го продават по магазините при нас (в средната част не е толкова типично) и аз не го знаех и точно врез веганска рецепта попаднах на него. супер вкусно е, днес ще го готвя. Mr. Green

# 759
  • MI
  • Мнения: 11 890
Ами, аз на първо четене се сещам за три вида зеле, които предлагат зимата тук. Не броя брюкселско и карфиола при това. Просто не виждам смисъл да ходя да купувам кейл, надали е чак толкова различно като ефект, че и като вкус от тукашните.  Laughing

# 760
  • Мнения: 8 988
Киселото зеле, което е традиционно за българската трапеза през зимата, отстъпва ли му по качества?

# 761
  • Куциндрел
  • Мнения: 25 043
Киселото зеле, което е традиционно за българската трапеза през зимата, отстъпва ли му по качества?
Едва ли. Трудно би се сготвил кейл със свинско и то да е толкова вкусно. Sunglasses

# 762
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
има просто друг вкус.
както не мога да сравня броколито с кисело зеле, така не мога да сравня кейлът с кисело зеле.
листата са твърди и имат по-малко вода, друга консистенция има след готвене.
сервира се с котлет и саламчета, варени картофи. ето тук изглежда добре, иначе, ако всичко е нарязано на ситно и изглежда по-зле...

тук има и още едно зеле, което е само за готвене - просто зелевите издържат на студ и едно време са сеели това, което пасва на климата. Peace

# 763
  • Мнения: X
Чията най-често я слагам на печива, а иначе я купувам във форма на сириъл
https://www.amazon.ca/Natures-Path-Organic-Superfood-Weight/dp/B … QH80FV0Q2CQ5T4JT5

Тук ми прави впечатления колко е вкусна храната и как сиренето и млякото са пълномаслени и направени от голям % мляко. Същото е със зеленчуците като домати и краставички примерно, които в Англия бяха безвкусни и пластмасови. Каймата е само от месо и разликата е голяма.

# 764
  • Мнения: 1 150
Я кажи за чията, че имам едно бурканче /на прах/, пробвах с прясно мляко, ама стана някакво лигаво и безвкусно, слагах в мюслите за закуска, но и така не става, как се консумира тази суперхрана?

За боба - слагаш го в гърнето на бавен огън и не можеш да го сбъркаш.

Да, в гърне най-хубаво става боба.  Peace Иначе чията не ми е много любима. Слагам я в палачинки (американски тип) и заливка от кленов сироп. Може да си сложиш една, две лъжици в тестото за мъфини (например в лимонови мъфини стават добре по мой вкус). Също така може да си нарежеш плодове за салата, да залееш с малко мед, няколко капки лимонов сок и да поръсиш със семенцата. Аз гледам да е нещо лесно и бързо, иначе има рецепти в нета бол (ако ти се занимава да експериментираш).

Общи условия

Активация на акаунт