Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 256
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 765
А дъщеря ми яде чията като мравояд- сипва си в купичка и протяга език. Така ѝ било най-вкусно. ooooh!

# 766
Цитат на: nelig link=topic=941912.msg33775058#msg33775058 date=1474960813
..всички статистики показват едно - [b
ядем мноооого по-малко месо от американци, австралийци и т.н. И по-малко дори от средното за Европа. Им[/b]...
Но не и от канадци Simple Smile
По малко и от тях, по назад дадох линк към данните на OECD.
На мен ми е интересно защо аржентинци и особено бразилци ядат толкова много месо. Хайде, Аржентина има и студени части, но в Бразилия е навсякъде топло, а ядат месо при това с гранитура от ориз И картофи, нещо непонятно за мен.

# 767
  • MI
asyalein, не става въпрос дали е вкусно или не, сигурна съм че е вкусно. И тук се прави зеле с наденица и люто, много е добре.  Peace Исках просто да кажа, че след като има местно производство на нещо много подобно, не виждам защо трябва да търся точно това зеле или точно тези гъби. Не ми се струва никак екологично и отговорно към околната среда, честно казано. А нали това е основната теза - че са супер отговорни веганите.

Контеса, и тук каймата е само месо и то не мазно обикновено. Така и не разбрах защо трябва да се слага сланина в каймата, но в България дори хора, които си мелят вкъщи кайма специално слагат мазно.

Рокси, мисля че е защото гледат много крави, затова. Просто имат много месо и затова ядат много. Simple Smile

# 768
аз не съм твърдяла, че не са вкусни, а че не са характерни за някои територии и по този повод "екологичният им отпечатък" при ползването им е по-висок. Същото е и за кейла - хатактерен е за северна Германия, но не и за Калифорния.

Май всеки си пише нещо, без реално да има дискусия в която има теза-анти теза.

Отказвам се.

# 769
Скрит текст:
asyalein, не става въпрос дали е вкусно или не, сигурна съм че е вкусно. И тук се прави зеле с наденица и люто, много е добре.  Peace Исках просто да кажа, че след като има местно производство на нещо много подобно, не виждам защо трябва да търся точно това зеле или точно тези гъби. Не ми се струва никак екологично и отговорно към околната среда, честно казано. А нали това е основната теза - че са супер отговорни веганите.
Контеса, и тук каймата е само месо и то не мазно обикновено. Така и не разбрах защо трябва да се слага сланина в каймата, но в България дори хора, които си мелят вкъщи кайма специално слагат мазно.

Р
Скрит текст:
окси, мисля че е защото гледат много крави, затова. Просто имат много месо и затова ядат много. Simple Smile
Защото без мазнина е доста тричава и безвкусна.    Simple Smile

# 770
  • MI
Защото без мазнина е доста тричава и безвкусна.    Simple Smile

Ако е хубаво месото си е супер и без мазнина. Ела на кюфтенца вкъщи и после ще си говорим.  chef  Laughing

# 771

Да, в гърне най-хубаво става боба.  Peace Иначе чията не ми е много любима. Слагам я в палачинки (американски тип) и заливка от кленов сироп. Може да си сложиш една, две лъжици в тестото за мъфини (например в лимонови мъфини стават добре по мой вкус). Също така може да си нарежеш плодове за салата, да залееш с малко мед, няколко капки лимонов сок и да поръсиш със семенцата. Аз гледам да е нещо лесно и бързо, иначе има рецепти в нета бол (ако ти се занимава да експериментираш).

Абе четох в нета, но в общи линии излиза, че за да я изям, трябва да й купувам я кленов сироп, я конопено или кокосово мляко, бадемово масло, манго или куп други щуротии,  да я правя на мъфини с моркови или други екзотични рецепти, затова  още си отлежава в шкафа.

Основният ми проблем е,  че е лигава, пък аз не обичам лигави храни, ако бяха семена, може би щях да съм им видяла сметката вече, но така,  като я наръся върху салатата и се намокри и веднага започва да се влачи.  Crazy

# 772
Годжи-берито расте на воля из югоизточна България и се нарича мерджан  Mr. Green Масово по магазините се продава точно мерджан, но го пишат годжи-бери и му слагат съответната цена. Ама като има тъпаци, да плащат.
Бобът може да е по-добър от киноата, ама не можеш да си направиш табуле с боб. Можеш с просо, но нещо не се намира по супермаркетите, виждала съм предимно в био-магазините, където струва петорно. Насипно съм купувала от един магазин за ядки на Халите и беше пълно с червеи  Sick Догнуся ме и спрях да го купувам, някак преживяваме и без просо.

# 773
  • MI
Табулето нали се прави с булгур?  За пръв път чувам за табуле с киноа, нали то идваше от Южна Америка, табулето - от Ливан и Сирия.  Crazy

# 774
  • Countryside
Можеш с просо, но нещо не се намира по супермаркетите, виждала съм предимно в био-магазините, където струва петорно. Насипно съм купувала от един магазин за ядки на Халите и беше пълно с червеи  Sick Догнуся ме и спрях да го купувам, някак преживяваме и без просо.
Аз купувам просо от руския магазин до нас, 5лв кг, мисля е сравнително нормална цена. Не е насипно, пакетирано си е. Та мисълта ми беше да провериш в руски магазин около вас, явно руснаците си хапват просо.

# 775
Табулето нали се прави с булгур?  За пръв път чувам за табуле с киноа, нали то идваше от Южна Америка, табулето - от Ливан и Сирия.  Crazy

Доколкото знам табуле можеш да направиш с всякакво зърно, даже с леща съм намирала рецепти. Булгур не мога да понасям и затова, когато правя табуле, го правя с киноа, никакво друго приложение не ѝ намирам.
Сиренце, не ми е притупало толкова за просо Simple Smile Пък и винаги ще се сещам за червеите, независимо дали има или не. И в пакетирано съм намирала червеи, явно застоява и завъжда.

# 776

Прави се и с кускус в Алжир. Киноата е добър (и вкусен) заместител и на двете. Резултатът е повече от добър.  Peace

нова, голяма мъка с тая чия  Simple Smile. Ако ти се занимава, може да заместиш клена с мед и готово. Ако не, по системата на дъщерята на the wishmaster и ще се справите с пакетчето чия  Simple SmilePeace

# 777
аз вече се обърках защо да не ядем месо, от жал към животното, от грижа за екологията, или от грижа за нашето здраве.
Защо си се объркала? Веганството съществува поради всички тези 3 причини.

Ако капитализЪма (веганството) победи първо при Хамериканците, тогава ние ще си го внесем. Но като гледам, приличаме повече на жабата, дето видяла, че подковават коня, и тя вдигнала крак.
Интересна логика. Ако я следваме, значи може и така:

В 124-то училище в София банда хулигани 5-токласници бият първолачета всеки ден.
В началното училище на Долна Диканя има 2 булита, които пердашат едно хлапе.
Няма да спираме булитата, докато бандата не бъде спряна. Що да се занимаваме с провинциалното училище, ако в столицата не са си оправили нещата? Дреме ни, че хлапето продължава да бъде бито.

Единствените разлики между вашето предложение и този пример е, че съм намалила броя на биячите, броя на пострадалите, типа травми и животинския вид.

Лицемерно е да се твърди, че се храним екологично с някакви екзотики.
Тезата на веганството не е, че то е 100% екологично, а че е по-екологично, по-милостиво, по-справедливо и по-здравословно от всеядното хранене.

Шипки = годжи бери
Просо = киноа
Тученица, коприва, див чесън = спирулина
Нар = акай бери
Рожкови = стевия
Пчелен прашец = корен от мака
Бакла = японска соя
Поредното доказателство, че и в България консумацията на животински продукти е въпрос на избор, а не на необходимост.

# 778
Чията струваше 50 лв за кг, когато излезе като поредната модерна суперхрана, но явно нещо не върви и сега я дават по 10 лв за кг, но няма как да не си помисля, че за тези пари мога да купя чудесна пъстърва или свинско, при това от хубавата част на прасето.
Пробвала съм, разбира се и чия, любопитен човек съм - ами гнусна е. Веганите я ценят, защото желира и я влагат в десерти (направени от много кашу), ама да не казвам на какво ми заприлича киселото мляко, когато му сложих чия вътре.

# 779
Пробвала съм, разбира се и чия, любопитен човек съм - ами гнусна е. Веганите я ценят, защото желира и я влагат в десерти (направени от много кашу)...
Веганите ценят чията заради хранителната й стойност, не заради десертите с кашу (за които чувам за пръв път).

Не я слагай в кисело мляко, а в плодов сок. Така можеш да си направиш чудесен безжелатинов пудинг, богат на омега 3 и белтъчини.

Общи условия

Активация на акаунт