Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

  • 87 995
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 840
  • Мнения: 4 300
Ами ти живееш в Италия, това е страна с чудесен климат. Австрия в по голямата си част например не може да се похвали с такъв и се отглеждат пграничен брой зеленчуци и плодове. Естествено, Италия е на неколкостотин км и много неща се внасят оттам, без да е чак толкова замърсяващо.
Също така  традиционни и местно отглеждани плодове като ябълките се съхраняват в големи складове при специални условия и де факто през голяма част от годината се продават миналогодишните ябълки. Така - твърдят някои- местна ябълка може да има по голям втглероден отпечатък отколкото вносен банан.
Ако решим да дълбаем по тази еко линия не знам дали ще може изобщо да си представим толкова сложен модел с толкова много неизвестни, откъде точно са ми долетели бананите, как са превозени, точно тази ябълка миналогодишна ли е, или не, и т.н. Затова и смятам, че твърдението за веганската диета=най еко за недоказано и недоказуемо.

# 841
  • MI
  • Мнения: 11 890
asyalein, аз вегетарианците въобще не ви причислявам към веганите. Всички вегетарианци, които познавам са си най-обикновени и неагресивни хора.  Peace Дали ти пука за околната среда няма връзка с това ядеш ли месо или не, а по-скоро с начина ти на потребление. Малки неща, като например да не си купуваш яйца от кокошки, гледани в клетка или да предпочетеш местното прясно мляко, не претендирам да правя революции като веганите.

Рокси, Австрия - Италия не е повече километри от Сицилия-Милано  Grinning Аз и в България, и в Италия гледам доколкото мога да купувам местни продукти не само заради еко измерението,, а основно заради местните производители. Много съм за да се запази малкото и средно местно производство и затова каквото зависи от мен, колкото и да е малко, го правя. Но като става дума за внос на несезонен плод или зеленчук от другия край на света, мисля и колко гориво е отишло за да ми го донесат например. Както и че със сигурност е откъснато зелено и/или обработвано с химикали, за да стигне в този си вид до мен. И не го купувам обикновено.

# 842
  • Мнения: 14 651
Мерите разстоянието, което е изминала чията на веганите, а пренебрегвате факта, че и месото в чинията ви, и млякото в чашата ви са вносни.
В моята не са, 100%. 

И в моята също - млякото, пилето и яйцата си ги купувам от ферма, близо до София, а месото е с етикет "произход: България". Защо пишеш неверни неща за моята чиния?
Но не мога да кажа същото и за боба, картофите и доматите - боб мога да избирам измежду канадски и египетски, картофи - френски или египетски, а доматите са испански или гръцки. Излиза, че растителната компонента в чинията на българина е по-неекологична, просто защото повечето неща са вносни.

# 843
  • София
  • Мнения: 2 997
Преди две години се изнесохме от София в малко градче, което промени много начинът ни на пазаруване. Тук супермаркети няма, затова млякото е от млекарницата, хлябът от пекарната, месото от месарницата, а зеленчуците - от зарзаватчийницата. Започнаха да се предлагат и екзотики тук там, но предпочитам да ги пропускам и да се храним простичко. Което не изключва кралските скариди или пресния марлин от време на време, де.

Върхът беше, когато баща ми се видя в свободно време след пенсионирането и се захвана градинарство и отглеждане на пилета. Та яйцата, пилешкото и сезонните зеленчуци са ни основно оттам.

И всичко това не го правим от еко съображения, а защото сме капризни и предпочитаме да мислим за себе си като за аристолози Simple Smile По същите причини, когато пътуваме, избираме основно местна храна.

# 844
  • Мнения: 4 300
И аз гледам домати, но първо те дават максимум 20% от количеството, което изяждаме, и второ, за да ги засадя ми трябваше огромен дървен сандък, и още повече купешка пръст, за да го напълня, не знам колко е еко. Иначе просто при моите условия не става. От тазгодишната ми реколта. Често тук чета как едва ли не без усилия се изхранват три поколения от собствено производство, но на мен не ми се получава по никакъв начин.
Хората пък, които имат ограничен бюджет, съвсем не бих ги винила ако си купуват най евтиния боб, а не най екологичния. Или хляба от супермаркета, а не от хлебарницата, разликата в цената понякога е десеторна.

# 845
  • MI
  • Мнения: 11 890
Асос, според мен точно такива малки неща носят в крайна сметка повече промени, отколкото проповядването на веганите. Тук след продължил доста време бойкот на продуктите с палмово масло, масово променят рецептите на бисквити и т.н. Вчера в рамките на 5-6 минути реклами преброих три реклами на подчертано несъдържащи палмово масло продукти.  Wink Просто им паднаха продажбите, а това е най-ефективния начин да се промени нещо.

Рокси, супер ти изглежда домата.  Heart Eyes Ако нямаш пари наистина е оправдано, но някои неща можеш да ги направиш все пак. Например да си направиш вкъщи хляб е по-евтино от всеки боклук, особено пък с цените извън България. Но като гледам и там са вдигнали много цените на хляба, май ще ни стигнат скоро..

# 846
  • Мнения: 8 986
Плодовете, които ядем, са предимно от двора на вилата - ябълки, круши, череши, джанки, дюли, ягоди, малини, къпини, касис, арония, боровинки, грозде, орехи, лешници, също така коприва, киселец и всякакви подправки, не искат нищо, растат си на воля, не ги пръскам, само ги бера  Simple Smile, кога  повече, кога по-малко, някоя година някое дърво не роди, другата - друго, но винаги има предостатъчно.
Компостирам растителни отпадъци, имам и зеленчукова градинка - мъничка, повече за кеф, доникъде не стига, а и сезонът е кратък и плодовете зреят дружно, но си намерих и зеленчуци от селото да купувам, също така домашни яйца, няколко вида мръвки, мед също от региона, боб зареждам от Родопите, поне веднъж годишно сме на разходка там, млечните предимно от магазин на някоя мандра, че е почти ежедневно - кисело мляко и сирене у нас се ядат много...
И картофи си купувам когато пътуваме, ама доникъде не стигат, а най-вкусното сладко от диви ягоди е в Копривщица, да знаете, купувала съм откъде ли не.  Simple Smile
Не че нещо, но съм насадила повече дървета и храсти от много вегани, вече нямам място в двора и залесявам околността  Simple Smile, сега ще съсредоточа усилия към дерето, че скатът е започнал да ерозира.

През лятото съм почти вегетарианец- предимно плодове, зеленчуци, сирене, риба, но през зимата мръвката не си  давам.  Naughty
А пък мъжете вкъщи съвсем, не си представям как ще нахраня подрастващ двуметров тийн с пчелен прашец, шепа шипки и паница леща или екзотчните им заместници.

# 847
  • Мнения: 14 651
А пък мъжете вкъщи съвсем, не си представям как ще нахраня подрастващ двуметров тийн с пчелен прашец, шепа шипки и паница леща или екзотчните им заместници.

Или със здравословния пудинг на Фея - чия, накисната в сок. Не знам кой е този пубер, който ще яде подобна гадост, че и ще се засити с нея. Точно в пубертета дори децата, които не са обичали месо, озверяват за него, защото усещат, че иначе няма да пораснат. Големият ми син не ядеше месо като малък, освен под формата на кайма, но ела сега да го видиш - като се прибере от училище, от вратата пита дали има някакво месо, че е гладен.

# 848
  • Мнения: 22 036
Мда, и аз за пуберите си мисля. Фея е с дежойка или две, но в един момент и те прояждат.

Моят яде разни неща като броколи, аспержи, че и чия и онова другото, но му е само за разкош. Ако няма месо не става.

# 849
  • Мнения: 880
Оставете я Фея на мира! Всеки си има право на мнение.  Peace
След последният пост на "нова", стигам до извода (по темата), че колкото по-нисък стандарта и колкото по-близо до природата живеем, толкова сме по-здравословно се храним Simple Smile

# 850
  • Мнения: 14 651
Моят яде разни неща като броколи, аспержи, че и чия и онова другото, но му е само за разкош. Ако няма месо не става.

Да де, това са гарнитури, не храни.

# 851
  • MI
  • Мнения: 11 890
Оставете я Фея на мира! Всеки си има право на мнение.  Peace
След последният пост на "нова", стигам до извода (по темата), че колкото по-нисък стандарта и колкото по-близо до природата живеем, толкова сме по-здравословно се храним Simple Smile


Това пък как го реши?  newsm78 Познавам хора, които трудно ще наречеш с нисък стандарт и пак си гледат домати. Да не говорим пък, че тук не познавам един човек, който да има начин да купи зехтин например от село и да иде да го вземе от супера. Напротив, който няма възможност обикновено пазарува боклуци от дискаунтите...

Ааа, недейте така - броколи много не обичам, но от аспержите могат чудеса да се направят.  Laughing

# 852
  • Мнения: 22 036
Моят яде разни неща като броколи, аспержи, че и чия и онова другото, но му е само за разкош. Ако няма месо не става.

Да де, това са гарнитури, не храни.

То и гарнитура не му е, а по-скоро обича да опитва  Joy. Истинското ядене е, да не казвам, че...
Имах съученик, с двама породени братя и сме ходили често в тях. Майка им буквално готвеше по казан с боб, някакви огромни тави, печеше по три пилета.
Каза, че преди обичала гурме кухня, а в последно време и не си спомняла дали и сол е сложила на боба  Mr. Green.

Ще им мине, но до тогава....

# 853
  • Мнения: 14 651
Оставете я Фея на мира! Всеки си има право на мнение.  Peace

Аз не се заяждам с нея, просто коментирам рецептата ѝ за здравословен пудинг, която тя самата даде назад като непоискан съвет. И всъщност не казвам нищо обидно, а само, че е невъзможно един подрстващ организъм да се храни с тези неща и да расте. Отделно, че повечето деца няма да поискат дори да опитат подобни комбинации от храни, какво остава да преживяват само от тях. Сандвичи с круши и смокини моите деца няма да ядат, 100% съм сигурна, нито ще пият смути със зелен цвят. Иначе на снимка изглеждат супер.

# 854
  • Мнения: 8 986
И аз не разбрах какво се визира под "по-нисък стандарт"?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт