Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 122
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 825
Мерите разстоянието, което е изминала чията на веганите, а пренебрегвате факта, че и месото в чинията ви, и млякото в чашата ви са вносни.
В моята не са, 100%.  Също така намирам твърдението ти, че всичките ти линкове и цитати са към достоверни и международно признати източници, най малкото за некокректно.

В края на краищата истината е една: всеки вижда това, което иска.
Абсолютно верно. Аз затова попитах по назад от каква точно позиция защитаваме веганството. Мога да приема всякакви чувства, логични, алогични и дори тези, напълно противоречащи на здравия разум, всички ги имаме. Един вижда мъртво прасе, друг пържола.
Но когато говорим за здраве и екология, говорим за наука и факти, за статистика и за точно определени числа.

пп. изключително ми е странно, за трети път ми се случва в последните месеци, някой очевидно стар потребител да си регистрира нов ник, за да ни изкаже настойчиво мнение. Срам ви е от него ли, страх ви е, какво? Или е някаква нова форумна стратегия?

# 826

Забелязала съм, че независимо къде се намираме потребителката ми кошница си е останала същата в последните 18 години.

Нашата пък претърпя сериозна промяна за 10-ина години. От една страна заради повишените финансови възможности (в началото на семейния ни живот бях още студентка, ММ пък работеше в съвсем различен бранш от сегашния), от друга - мина известно време преди да отслабне влиянието на кухнята на мама. Blush Открих продукти, съвсем различни от това, на което бяхме свикнали, повлияхме се и от някои от модерните храни. Ако преди задължително готвех поне 2 от следните - пиле с картофи, пиле с ориз, мусака и кюфтета всяка седмица, в днешни дни я сготвя някое от тях веднъж месечно, я не.

# 827
  • Куциндрел
Мерите разстоянието, което е изминала чията на веганите, а пренебрегвате факта, че и месото в чинията ви, и млякото в чашата ви са вносни.
Продължаваш да си мислиш, че говориш със сънародниците си американци.
Поне проповедите ви нека са съобразени с хората, към които се отнасят. Mr. Green
Покажи и онази картинка на голямата пържола с пържени картофи и кажи, че това ни е представата за месо със зеленчуци. hahaha

# 828
Нямам представа каква е кухнята на американците, никога не съм била там, но от това, което виждам по TV и филмите храненето им се състои от някакъв сандвич/бургер/пица за обяд и претоплен полуфабрикат за вечеря, много пържено, мазно и естествено сладките десерти. В този случай със сигурност месото ще им бъде последния проблем относно здравословното хранене.

# 829
  • София

Биологичните видове се делят на флора и фауна. Ти към кои мислиш че спадаме ние?

Не мисля, а знам, че не спадаме нито към едните, нито към другите.
В нито един учебник по биология няма да прочетеш, че хората са част от фауната.
Ако ти липсва учебник под ръка, винаги можеш да се допиташ до Гугъл:

https://bg.wiktionary.org/wiki/%D1%84%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B0
https://en.wikipedia.org/wiki/Fauna

Ето и снимков материал ако четенето те затруднява:

https://www.google.bg/search?q=fauna&biw=1280&bih=645&am … KHc6zAnAQ_AUIBigB

Също така, в нито един учебник по биология не можеш да прочетеш, че хората са животни.
Въпреки че са бозайници, не можеш не можеш да ги откриеш в списъка на млекопитаещите животни: http://www.naturalhistoryonthenet.com/Mammals/a-z.htm

# 830
  • Куциндрел
Нямам представа каква е кухнята на американците, никога не съм била там, но от това, което виждам по TV и филмите храненето им се състои от някакъв сандвич/бургер/пица за обяд и претоплен полуфабрикат за вечеря, много пържено, мазно и естествено сладките десерти. В този случай със сигурност месото ще им бъде последния проблем относно здравословното хранене.
Вече се спомена, че американците ядат едни големи порции от всичко.
С тамошната порция стек, тук може да се нахрани 3-члено семейство поне.
В България обичаме да зобаме доста зеленчук около пържолата.
Ама като минеш океана и тези неща се забравят. Mr. Green

# 831
Василена, руколата и глухарчето са различни растения.  
На пръв поглед си приличат, но са абсолютно различни растения...Общото между тях е, че и от двете става полезна зелена салата  Wink.
-------------------------------------
Нещо положително за икономиката в България- това е по-голямото разнообразие на ВСЯКАКВИ нужни и ненужни стоки.  

В икономическата пустиня - наречена България, се вкараха редица екзотични хранителни стоки - като семената и растенията споменати по-горе, които обогатиха трапезата.

Нито по-добре се храним, нито с по- качествени храни и стоки се задоволяваме... /в предвид липсата на каквито и да са държавни стандарти.

Сървайвър, има ли потребителска кошница?     Joy  Joy Joy  Да, има я- когато я намери...  
--------------------------------------------
И така ....
От всичките "екзотики" на пазара, които опитах в последните 20год. Вкарах в менюто на семейството ни - киви, броколи, айсберг.    
Семейството ми традиционно се храни с български продукти доказали се на пазара.

Икономиката влияе единствено на потребителската ми кошница...
А ... апетита влияе на храненето ми  eat

# 832
  • MI
Грийн, ако искаш уважение, уважавай и ти. Върни се, изчети кой какво е казал поне последните дни и после се върни. Сега си неадекватна, уморихме се да повтаряме едно и също.  Peace
Ще ми посочиш ли момента в който съм се изказала неуважително към някой който  не ми е казал нещо без ирония или подигравка?
Аз коментирам каквото казвате вие. Ако аз казвам вече казани неща сигурно вие си повтаряте коментарите.
Регистрираш се специално за темата, но не си правиш труда дори да я прочетеш. Започваш да поучаваш със стъпването си в темата. Избягваш всички неудобни въпроси, както и Фея всъщност. Но за сметка на това наричаш останалите деца. Стига ли ти толкова? Ако в твоя кръг от познати това е уважително, в моя е проява на лошо възпитание.

Фея, да ти напомням ли че именно ти даде този развой на темата?! Хайде и аз в скрит текст, явно е модерно така.  
Скрит текст:
Ти влезе като "були" давайки мнение за  диетата на чуждо дете. Твоите си ги храни както искаш, но не вярвам ако някой дойде и почне без да си го провокирала да ти говори какъв си изрод, че не му даваш месо, ще реагираш по друг начин. После започна да ни поучаваш като малоумни, а като ти отговорим сме били хулигани. Хайде, мерси с този двоен стандарт. Не се изживявай като жертва, защото именно ТИ провокира конфликта и обърна темата. И си прочети пак скрития текст в поста и сама ще си отговориш защо получаваш лошо отношение - да ти помогна, защото ти самата се отнасяш зле към хората, но го бъркаш с възвишеност.
А,да, и не познаваш ни най-малко родната си страна и дори родния си континент, освен всичко друго.  Crossing Arms

# 833
Аз продължавам да си мисля, че са много лицемерни тези вегани. Ще коментирам скритият текст на Фея.
Кой тук в темата е написал, че му е жал за убитите животни, които консумира? Не сме лицемерни - консумираме месо без вина и съжаление. Къде е лицемерието?
И тук ми изниква въпроса - на вас ви е жал за животните, защото се движат, мучат, грухтят , но не вие е жал за разни бубулечки и червейчета, които биват убивани заради вашите реколти. А те не образуват ли еко-система, царство ? Не ви е жал за откъснатите растения , ами и те може би изпитват страх и ужас от смъртта и вие прекъсвате живота на растението и отнемате правото му само да си увяхне. Laughing
Уж сме равни всички , равен и достоен живот за всички ...
Разбирам някой йогин , хранещ се само със слънчева енергия да дойде да ни поучава и размахва пръст , ама вашето не го разбирам.
А линковете дори не ги чета , наясно съм , че са пропагандни.
И паметта не ме лъже. Точно Фея измести темата и после "Ама хайде да се върнем на темата" Наясно съм, че отвърте ги сърби веганите да ни размахат пръст и да ни пуснат разни линкчета как ще умрем от рак и други болести. Явно изпитват задоволство от това.

# 834
Сървайвър, има ли потребителска кошница?     Joy  Joy Joy  Да, има я- когато я намери...  
newsm10

Що се отнася до това колко сме животни и колко не, предлагам хумористичен, но и реалистичен поглед.

Скрит текст:
Как Бог създал животните и човека

В началото Бог създал магарето и му казал: “Ще работиш от сутрин до вечер, ще се храниш със сено, ще бъдеш глупаво и ще живееш петдесет години”.
Магарето се съгласило. “Но, все пак, петдесет години са много за мене. Двадесет ще ми стигнат”. Бог се съгласил.

След това, Бог създал кучето и му казал: “Ще пазиш дома на човека и ще бъдеш най-добрият му приятел. Ще гризеш кокали и ще живееш двадесет и пет години”.

Кучето приело. “Обаче, двадесет и пет години са ми много. Десет години ми стигат”. Бог се съгласил.

После Бог създал маймуната. Казал й: “Ще скачаш от клон на клон, ще гримасничиш и ще живееш двадесет години”.
“Добре, – съгласила се маймуната – но да живея двадесет години е много. Нека бъдат десет”. Бог и на това се съгласил.

Накрая Бог създал човека и му рекъл: “Ти ще бъдеш единственото разумно същество на земята и ще дадеш имената на животните. Ще владееш земята и ще живееш двадесет и пет години”.
Човекът отвърнал: “Добре, Господи. Но да живея двадесет и пет години е малко за мене. Дай ми тридесетте години, които магарето отказа, петнадесетте години на кучето и десетте на маймуната”.

Бог приел молбата на човека. Оттогава човекът живее своите двадесет и пет години на човек. Жени се и в продължение на тридесет години работи като магаре. След това, когато децата му пораснат и напуснат дома, за да създадат собствени семейства, човекът живее петнадесет години като куче, пазейки къщата. Накрая, изтощен от товара на годините, живее още десет години като маймуна, местейки се от дом в дом, от един син на друг, и правейки гримаси за радост на внуците си.

http://www.pravoslavie.bg/Хумор/Как-Бог-създал-животните-и-човека/

# 835
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
темата малко се отклонира от последният ми пост, но да напиша някоя мислА  Mr. Green

ставаше въпрос за кейла и регионалността му, nelig питаше защо да го купува.
мисля, че никой не може да те накара да купиш нещо. просто е маркетингов трик да се обяви нещо за superfood и да се продава скъпо. който се хване - хване се.

колкото до консумацията на регионални продукти - мисля, че в днешно време е супер трудно. магазините са пълни с non super food, които регионално по това време не са узрели - то не са целогодишно домати, ябълки, ягоди има поне 9м.
белените слънч. семки идват от Китай Thinking, дори и да растат локално, явно се ползват за производство на други продукти, ерго нямам голям избор.

# 836
темата малко се отклонира от последният ми пост, но да напиша някоя мислА  Mr. Green

мисля, че никой не може да те накара да купиш нещо. просто е маркетингов трик да се обяви нещо за superfood и да се продава скъпо. който се хване - хване се.

колкото до консумацията на регионални продукти - мисля, че в днешно време е супер трудно. магазините са пълни с non super food, които регионално по това време не са узрели - то не са целогодишно домати, ябълки, ягоди има поне 9м.
белените слънч. семки идват от Китай Thinking, дори и да растат локално, явно се ползват за производство на други продукти, ерго нямам голям избор.

Абсолютно си права. Аз повдигнах въпросът, защото Фея твърдеше, че тяхната храна е еко, после намали на, по-еко от консумация на месо.

Аз не твърдя, че съм еко и не карам веганите да проядат месо, защото каквото и да консумираме в днешно време е произведено по не особено щадящ природата начин. Малко са хората, които не потребяват произведена от друг храна.

Освен това не си представям едни щастливи работници в оризищата, кафените плантации и тези за киноа, чия, че  и боб.

Работните условия във фермите тук са ок и се следи за заплащане и всякакви права на работещите. Естествено се внасят храни от другаде.

# 837
  • MI

Скрит текст:

Аsyalein , темата за суперхраните тръгна от там, че както каза Даун, веганите претендират че са супер еко, отговорни и какво ли още не, а после купуват един куп суперхрани от задните части на географията. С това, което казваш, че е маркетингов трик съм напълно съгласна и всъщност точно това исках да кажа и аз.  Peace А за пазаруването на локални продукти, не е невъзможно. Просто трябва да се четат етикетите и да се внимава. Ясно е, че не може всичко да е на 0 км, но не виждам защо да купувам полски или холандски домати, белгийско мляко или немско зеле. Същото важи за суперхраните, предпочитам местния еквивалент. Защото всъщност ме е грижа и за околната среда, и за местните производители, и за здравето ми - колкото и да не му се вярва на някой веган.

# 838
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз съм на същото мнение, чета етикети, гледам, мисля.
даже и във веганската тема бях писала (там имаше една потребителка, която едва ли не поучаваше, че не можело само за ядене да се говори, веганството било много повече), та обясних, че когато един веган следи не само какво яде, а и от къде идва, как е произведено и приложи това и за дрехи, обувки и всичко, което консумира, може да каже, че живее по-еко от другите.
аз не съм веган, вегетарианка съм от много години, но мъжът ми яде месо, т.е. не съм от войнстващите  Mr. Green

но си има доста месоядни, които ги е грижа за околната среда.
писах, че бях в една ферма и отглеждат говеда за месо.
отглеждането е по Demeter, т.е. има си строги правила. кравите не се доят, само телетата сучат, не се дават конц. смески, само трева и сено и т.н.
хората произвеждат и зеленчуци. за тях е важно всичко да е по законите на природата.

# 839
  • Куциндрел
Аз избягвам да купувам плодове и зеленчуци от магазини. Пролет-есен купувам от една сергия, а зимата купувам от един плод и зеленчук за картофи, моркови, зеле,лук, банани и цитруси. newsm78
Каквото мога от зарзавата режа и замразявам в камерата от лятото.

Общи условия

Активация на акаунт