Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 156
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 855
Съгласна съм с Янечек, никой не скача на Фея, а коментираме. И аз съм на мнение, че модата на смутовете е поредното нещо, не по-различно от протеини на прах, например. Предпочитам да си дъвча плодовете и зеленчуците.

# 856
...Сандвичи с круши и смокини моите деца няма да ядат, 100% съм сигурна, нито ще пият смути със зелен цвят. Иначе на снимка изглеждат супер.
Моето с удоволствие поглъща подобни неща като допълнение към месото.
Скрит текст:
Веднъж съм направила зеленчукова супа, яде и обяснява как е най-вкусната супа на света. След като приключи идва при мен и ми казва - "Мамо, беше страхотна, само една забележка имам... не беше сложила месо" Joy

# 857
  • MI
На няколко пъти вече чета и слушам мнения на лекари, че смутита, фрешове и т.н. всъщност не са полезни. Имало голяма разлика между това да изядеш плода/зеленчука или да го изпиеш - не помня точно какъв е механизма, но в крайна сметка повишава повече и по-бързо кръвната захар.

Нова, предполагам че логиката е че щом не си купуваш суперхрани, то е защото нямаш пари да го направиш. Същото и с домашните домати.  Laughing

# 858
От както се преместихме в близост до един пазар в града, всички плодове и зеленчуци си ги взимаме местно производство. Като цена са може би малко по-скъпи от тези в супер/хипермаркетите, но вкусът им си е по-хубав.
И нещо, което ме учуди онзи ден: Влизам в един супер и посягам към яйцата. Гледам - две марки, близки цени, и двете български. По-скъпите рекламираха, че имат добавен някакъв микроелемент.  Shocked  Погледнах маркировката - отглеждани в клетки. С тия добавени истории хич не ме печелят и си викам "Ще взема от обикновените, тъкмо са по-евтини." Погледнах маркировката - подово отглеждани в някакво градче в региона. Та, обикновено логиката е, че клетъчно гледаните са по-евтини. Ама намерили хората начин да надуят цената - добавили полезни вещества. Laughing
В интерес на истината, от както започнах да чета етикети, се храним с по-хубави неща, които не е задължително да са много по-скъпи. До колкото знам не навсякъде в чужбина са толкова строги с етикетите - трябва да се изписват всички съставки и то в низходящ ред по количество на съставката.

# 859
На няколко пъти вече чета и слушам мнения на лекари, че смутита, фрешове и т.н. всъщност не са полезни. Имало голяма разлика между това да изядеш плода/зеленчука или да го изпиеш - не помня точно какъв е механизма, но в крайна сметка повишава повече и по-бързо кръвната захар.

Питай ме мен - имам проблеми с кръвната захар и точно тия "здравословни" бъркочи се оказват адски вредни в подобни случаи. Въобще цялата веганска диета, основана предимно върху прием на въглехидрати, много бързо може да ти изпържи панкреаса.

# 860
Смутитата и фрешовете освен това са по-калорични, защото са нужни поне два портокала за една чашка фреш, а като плод ще се хапне само един, поне аз не ям повече от един плод наведнъж или шепа, ако е от дребните.

# 861
  • MI
Янечек, значи е вярно? Може би има значение и че така изяждаш (всъщност изпиваш) много повече плодове/зеленчуци, отколкото би успял, ако трябва да ги дъвчеш, не знам. Аз само от портокал обичам, като излязат много правя. Всичко останало си го дъвча, и за червата е добре целулозата все пак.

Еmerald_eyes, поне в Европа са еднакви правилата, предполагам че извън е различно. Вярно е, не винаги по-скъпото е по-добро, май разчитат че много хора не се заглеждат много като купуват...

# 862
  • София
Смутито всъщност е фреш, но с фибри, които възпрепятстват донякъде бързото покачване на кръвната захар.

Но докато имам здрави зъби не виждам защо трябва да пия храната си и да хабя ресурс по измиването на съдове и цялата хамалогия.

# 863
Аз обичам фрешове от време на време, но някак не ми допада краставица и спанак или мариля на сок. Предпочитам ги с дресинг на салата.

# 864
  • Куциндрел
Около нас също има от къде да се снабдим с храна българско производство. В блока отвори магазин за млечни продукти, яйца и колбаси. Продукцията е българска.
Любимата ни сергийка за плодове и зеленчуци работи от края на Март до края на Октомври, там 70%-80% от продукцията е българско производство, ако не е хората, които продават там, си казват. Хубави са им нещата, направо сме влюбени целия квартал в тях. Flutter

Смутитата са нещо като бебешки пюрета, ама за големи. Няма лошо да се консумират, ама така за разкош.

# 865
Аз обичам фрешове от време на време, но някак не ми допада краставица и спанак или мариля на сок. Предпочитам ги с дресинг на салата.

От краставица всъщност е доста приятно (поне за мен, де)....ако добавиш малко авокадо и подправки, ще имаш доста добър летен снак между храненията  Simple Smile. Лятото съм си пасирала и таратор, става екстра за мезе към узото например или ей така да се хидратираш в жегите с нещо хранително и полезно.  Peace

# 866
Нова, предполагам че логиката е че щом не си купуваш суперхрани, то е защото нямаш пари да го направиш. Същото и с домашните домати.  Laughing

Чак такъв сноб не съм,  че зорлем да предъвквам чия, за да демонстрирам стандарт. Mr. Green

Докато търсех рецепти, попаднах на статия, в която обясняваха, че трябва да се яде предпазливо тази суперхрана, защото семената набъбвали много и много бързо  и могат да запушат хранопровода.  Shocked

За яйцата - бях забравила вкуса им, преди да започна да купувам от селските, същото и с картофите, една приятелка ми донесе от родопско село, където имат земя под аренда, това е вкусът от моето детство. Само един път някъде из България си купих, но вече съм забравила откъде, подобни.  

# 867

От краставица всъщност е доста приятно (поне за мен, де)....ако добавиш малко авокадо и подправки, ще имаш доста добър летен снак между храненията  Simple Smile. Лятото съм си пасирала и таратор, става екстра за мезе към узото например или ей така да се хидратираш в жегите с нещо хранително и полезно.  Peace

Ами не, благодаря. Пробвала съм и не ми допада, а таратора си го ползвам с узо и без да го пасирам.

Ако ти харесва вкуса си е ок да си правиш. Аз лично предпочитам да дъвча (явно съм преживно Simple Smile). За пиене пия предимно вода.

# 868

Питай ме мен - имам проблеми с кръвната захар и точно тия "здравословни" бъркочи се оказват адски вредни в подобни случаи. Въобще цялата веганска диета, основана предимно върху прием на въглехидрати, много бързо може да ти изпържи панкреаса.

Много вярно. Всякакви сокове, особено тези от плодове са много вредни и за черния дроб.

Течната храна засища много по-малко от твърдата, да не говорим, че целулозата в плодовете и зеленчуците, която е полезна за храносмилането изчезва при изтискване на сок.

# 869
Точно така е  Peace фрешовете са чиста захар и се инжектират директно в кръвта. Кръвната захар скача до небето. Например ако за един фреш отиват да речем 6-7 портокала, дали иначе би могла да изядеш наведнъж такава бройка - не, нали, но чашата фреш ще я изпиеш без проблем. За това е по-полезно плодовете да се ядат цели.
За смутитата нямам мнение.

Общи условия

Активация на акаунт