АПРИЛче в коремчето расте, скоро пред всички ще ни издаде - Тема 4

• 33 045
  • 731
  •   1
Отговори
# 210
  • Вестерос
А защо ще пропускате първата? Интересно ми е

# 211
  • Пловдив
Нереида, ЧРД! Бадемко, честит мъж! Вече почти всеки ден си имаме нов предположен пол. Много се вълнувам с всяка, която съобщи. Аз май малко повече се надявам на момиченце, но не отдавам голямо значение на това - само да е здраво!

# 212
ФМ ще направя всички аз, но за БХС още се чудя. Предният път имах объркване в резултатите и се бях шашнала пак. А и в крайна сметка дори и да ми излезе резултат 1 към 1 млн,  кой ще ми гарантира, че няма да съм аз това 1??!?! Ако доки настоява ще направя.

# 213
Това което ми обясни моята докторка беше, че изследването за БХС всъщност неправилно се нарича в БГ фетална морфология. В БХС гледат дали има важни органии мерят маркери за различни заболявания, не само за Даун, а и плацентата, кръвоснабдяването на плацентата, как работят клапите на сърцето, прогнози дали може да се развие прееклампсия и др. Според мен това, на което бях си беше БХС, ама по-подробен и не беше 4Д.

Интересно ми е ако някой ще прави само ФМ, какво ще пише в заключението и за какво ще гледат.
Инак Белинда е права, измерванията са на обикновени я ехограф, другото е за кефа на родителите.

Ако трябваше да избера едно от двете, щеше да е БХС, защото другото всъщност никъде не намерих да каззва какво точно мери и какви проблеми може да предвиди повече от БХС-то. БХС вярно е  тото, но всъщност е доказан метод, който да открие бебета със различни синдроми, а всъщност с Даун се ражда 1 на 700 бебета, което си е релевантен процент. Та аз дето все съм в статистическите малки числа, не бих пропуснала.

# 214
На предното бхс мериха само онази гънка, друго нищо от ехографа не бе споменато. Взеха ми кръв и ме разпитваха. Виж фм беше 20-30 мин оглеждане на органи, пъпна връв и прочие. Ще видим, не бързам аз. Нека първо видя бебчо!

# 215
Знам, че всъщност тази ФМ в 20 седмица е най-достоверна и точно тогава за лекаря е най-лесно да огледа добре всички с-ми. Първата се прави с цел да се огледа рано, за да може, ако има малформации да се предприемат мерки за ранно прекъсване на бременността.така или иначе, ако има проблем се прави амнио,  която пък е в 16 седмица. Последната ФМ пък по-скоро трябва да е фетална ехокардиография, когато се оглежда основно сърцето.
С няколко думи, при мен след една напълно нормална бременност и без семейна обремененост силно се надявам и вярвам, че и този път всичко си е на място.

# 216
Мерките за БХС ми ги вземат на стандартен екограф. Ако моята лекарка не намери нищо притеснително не мисля да ходя на ФМ. Даже и за БХС се чудя много.  Бях решила да не го правя, но сега се двуомя.

# 217
  • София
 Всъщност, Кристал, не е точно така, както си го мислиш. БХС-то взема маркерите от първата ФМ - нухална транслуценция, носна костица, фаланга на пръстче и т.н. - няколко маркера, които се търсят от ехографиста и се записват. Сами по себе си те могат да носят информация за някакъв риск. Например нухална на 3 мм / май беше, не помня точно/, е сигнал за възможен проблем. Вече съчетано с другите маркери - рискът се повишава или намалява. Това, което прави БХС, е да постави тези стойности в една математическа формула, заедно с измерените нива на определени хормони в майчината кръв, и заедно с други показатели /възраст, предишни аборти, причинени от хромозомни аномалии, близки с Даун и пр./, да изчисли стаистическия риск бебето ти, с тези показатели, да има тези и тези аномалии, да развиеш прееклампсия и пр. - за каквото е заложено в алгоритъма. Проблемът е, че при жени над 35 г., като мен, тази формула почти винаги дава много висок риск, защото самата тя отчита възрастта като фактор с много голяма тежест. Представи се една дроб, която трябва да умножиш по едно цяло число. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голям числител ще получаваш. Сега, аз хората, които са създали формулата ги разбирам, чисто статистически, но просто не желая да си причинявам това. Ако има показания, не дай Боже, ще направя каквото трябва, но ей така, за статистиката - не искам, защото знам, че няма да ми хареса. Затова ще правя само ФМ, която сама по себе си е доста надеждна, а предвид завишения риск, обмислям и възможността за друг скрининг, но доста по-точен от БХС. Вече при показания за висок риск е редно да се пристъпи към диагностичен метод, а не просто скрининг. Такива са амнио-то и вземането на проба от хориона. Но всички се надяваме да не ни се налага Praynig

Боже, в момента по ТЛС върви предаване за някакви, които не са знаели, че са бременни, докато не родят. Ей, много изтрещял народ има, ние тука нищо не сме ooooh!

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 18:26 от belinda

# 218
  • Вестерос
Леля ми тази година роди в Италия, над 40 е малко над. БХС не са й правили, нито фм, гледали са я всеки път на ехографи, обаче й вземаха течност с игла от корема точно за даун и други, май амнио е.

# 219
  • София
Да, течност с игла от корема е точно амниоцетезата. Счита се за най-точният диагностичен метод, защото се изследва директно ДНК-то на бебето, съдържащо се в плуващите в амниотичната течност негови клетки.

# 220
  • Вестерос
Такова май само в София се прави в България. Имам една позната там ходи, тя е към 40 .

# 221
  • София
E, не, тия са ненормални или по-скоро предаването им е за ненормални. Една лекарка току що се изтъпани и каза, че ако коремната стена била силна, бременността щяла да се износи "в корема" и нямало да личи. Айде бе, ние бременни не сме били и не знаем за какво става въпрос Wink

# 222
  • Sofia, Младост 3
E, не, тия са ненормални или по-скоро предаването им е за ненормални. Една лекарка току що се изтъпани и каза, че ако коремната стена била силна, бременността щяла да се износи "в корема" и нямало да личи. Айде бе, ние бременни не сме били и не знаем за какво става въпрос Wink
Точно на това се смях и аз онзи ден и писах тук - имам все още останали добре оформени коремни мускули и въпреки тях си се издувам леко вече , даже сигурно без тях щях да бъда по-дълго без коремче  Grinning

# 223
Съгласна съм, Белинда, че така формулите дават резултати, които са стряскащи само заради възрастовия фактор. Той очевидно се счита за увеличаващ риска. Все пак за показания за амнио си трябва доста висок процент вероятност. Всъщност при висок виск риск при БХС може да се препоръча пренатест, а не амниоцентеза. Ако така и така ще я правиш, бхс то не ти е нужно. От друга страна някой разказваше, че било задължително амниото за жени след 37 г., но в Англия ли беше или на друго място, не си спомням, че беше отдавна.
Чудя се дали е възможно да ти изчислят риск на база само на фм и без възрастовия фактор?

# 224
  • Бургас
Имате ли още от време на време болки ниско долу?

Общи условия

Активация на акаунт