Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 6

• 148 084
  • 836
  •   1
Отговори
# 705
  • Тра-ла-ла
С маратонки ще сме, но не ми се разхожда в кал. Искаше ми се по-лека разходка

# 706
  • Асеновград
С маратонки ще сме, но не ми се разхожда в кал. Искаше ми се по-лека разходка
В такъв случай се откажете от каньона на водопадите.При последните седмици проливни дъждове в района няма как да е сухо.Миналата седмица имаше пуснати снимки в ФБ от реката на която са водопадите, и въпроси при толкова вода дали са на място мостовете.Имайте в предвид че вчера от обилния дъжд пак за часове бе затворен пътя Асеновград-Смолян поради активирани за пореден път свлачища.

# 707
  • Тра-ла-ла
Момичета, благодаря за полезната информация Kissing Heart

# 708
  • София
В момента "Каньонът на водопадите" подходящ ли е за посещения? Има ли достатъчно вода?

За вечерно наблюдение на звезди/небе кое е по-подходящо - Роженската обсерватория или планетариумът в Смолян?

Роженската обсерватория, но сега при тези дъждове звезди няма - само облаци Cry
Проверете за работното време. При ясно време не ви трябва специално място даже за звездите. В този край са огромни, много са и са толкова близо, че все едно може да ги пипне човек. 🤩

Отивам на село в Родопите там точно следващата седмица... и ще вали, вали, вали... 😒

# 709
Планетариума по принцип прожектира картина на закрито Simple Smile
Освен това правели наблюдения с телескоп, но само в сряда и по предварителна заявка и подходящо време разбира се

# 710
  • Тра-ла-ла
Точно сряда исках да си подаря едно гледане с телескоп. Даже щях да въртя телефони и на двете обсерватории да питам все пак. Но този план за Каньона и звездите явно отпада. Уж спират дъждовете тази седмица....

# 711
каньона много си заслужава, но нямам представа какво е състоянието в момента. Предполагам ако наистина спрат дъждовете и сте в района отидете до началото и вижте какво е положението...

# 712
А и да си гледате в краката за змии.че аз се срещнах с една посестрима на слизане.

# 713
  • Варна
Качвам малко снимки от Каньона на водопадите от края на юни, 2 дни преди проливните дъждове в Смолян, беше валяло преди това също. Теренът има стръмни изкачвания и слизания, кал много няма как да има, основно е камъни и корени на дървета, но е опасно за маратонки, доста ще бъде хлъзгаво. Може да се звънне на информационния център за състоянието на пътеката: 0301 62530. Този телефон беше изписан на табелата до него(той се намира в началото на екопътеката). Там срещнахме и служителя, който работи в него, обясни ни за опасните участъци, точно беше отстранил паднали дървета. Ние си тръгвахме от Пампорово точно в деня след наводненията в Смолян, имаше доста паднали дървета на пътя, багери разчистваха камъните от пътя, реката вреше буквално, имаше десетки водопадчета, които падаха от скалите на пътя и падаха камъни. Опасничко си беше.

# 714
  • Пловдив
Вчера се върнахме от Родопите. Чакахме в затворения участък със свлачищата около Наречен. Водата шурти на водопади от скалите над пътя, много е мокро. Не знам колко време ще му трябва, за да поизсъхне, а не спира да вали. Опасна е планината в момента, хубаво си правете сметката с трасето и времето.
Южните склонове от Смилян нататък са по-добре или поне бяха по-добре до вчера.

# 715
  • Асеновград
Тук вали повече от три седмици почти ежедневно, макар да е лято земята не успява да изсъхне и се изсипва нов порой, затова и свлачищата са се активизирали.Има такова по пътя за Лъки, към Асеновата крепост половината платно е подядено от дъжда .Затова и на местата където има склон и могат да се смъкнат скални и земни маси трябва да се внимава.В момента и до Сливовдолското падало не е безопасно, въпреки че заради пороите водопада е много пълноводен и красив. Изобщо съвета ми е обикаляте ли из планината в такова време да е с подходяща екипировка и заредени телефони в непромокаем калъф ако се налага да се търси помощ. Като гледам облаците от посока Бачково този следобед май пак ще вали.

# 716
  • Тра-ла-ла
Аз исках да си спретна 2 дневна екскурзия за рождения ми ден. Но тия дъждове ми объркват идейките. Явно по направлението Смолян слагам хикс и ще мисля друга, по-суха и по-малко бедствена дестинация. Отделно май ще имам само 1 ден на разположение и най-много да скокна на плаж до Арда...ако плажът все още е там в тия наводения Joy

# 717
  • в резерват
След около месец мои близки ме помолиха да ги закарам до Асеновград да гледат, пробват и купуват рокли  Simple Smile.

А аз съм решила да стигна до Белинташ. Дори и за малко.
Питането ми е докъде се стига най- близо с кола и съответно как се продължава до светилището и по какъв маршрут.

Засега срещам няколко маршрута в пътеписи. Но тъй като съм ограничена с време, моля за указания за най-лекия и краткия.

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 17:22 от Арбанашка кокона

# 718
  • Тра-ла-ла
С кола се стига до църквата (или каквото се води към момента) в подножието. От там нагоре няма начин да сбъркаш. Дори и да има някакви леки отклонения - няма да се загубиш. А и обикновено има хора по трасето.

# 719
  • в резерват
Благодаря.
А как се стига до църквата и това подножие?
Или не гледам където трябва по картите?
Виждам отбелязано  вилно селище  Сабазей , малко гробище, къщи за гости Родопска приказка?

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 17:22 от Арбанашка кокона

Общи условия

Активация на акаунт