Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 061
  • 799
  •   1
Отговори
# 660
Шмати, Julia_21,  щом има реч другите неща малко по - малко ще се наместват. Според мен, развитието си върви стъпка по -стъпка и няма как да изпревари цял епизод, т.е. както при всички деца сформиращата се реч не е правилна изначално, а се структурира с опита - при нас по-късно в годините. Дребният (който вече никак не е дребен) също греши - въпросът е, че има вече желание да говори и се опитва да го прави правилно - поправя ли го, повтаря правилния изказ, докато преди това съм казвала, че става с ред сълзи и сополи от негова страна. За училище и аз се притеснявам и не защото не се справя, а защото ще мълчи като "пукал" (както ren666 е писала ще му се подиграват много - някои деца от детската го правят вече). Иначе се научи да сричкува, да събира до десет и изважда с числата до пет, разказва елементарно приказки (но интонационно правилно). Но това, че го може не означава, че му върши работа, защото не го показва трябва злата му майка да е там и да му набива шилата #2gunfire. Имаме да чистим силната положителна емоция, която показва когато види някой близък (трудно ще да е).
tinna_st, силно бих се замислила дали да водя детето си някъде, където не искат да работят с него. Нормално е в началото да го хвалят, защото виждат какво може, но в един момент, ако не търпи развитие, а стои на едно място би трябвало да помогнат и да го побутнат, за да почне да усвоява нови знания и умения. Жестовете са част от комуникацията, да не кажа че предшестват говоренето - така че не спирай, но всеки жест трябва да е облечен с думичка, за да може да бъде заместван. Незнам аз не бих махнала жестовете, още повече че те помагат повече, от колкото да вредят.
zombiula, градината си е градина, въпреки че има доста негативи се учат на дисциплина и сливане с цялото (а и това е групата, която ще е в училище и е хубаво да се познават от по-малки). Аз виждам доста позитиви от посещението на градина. Важно е да има читави госпожи, които да не го игнорират въпреки непосилно големите групи (при нас 33 деца - няма как да му обръщат персонално внимание, но..). Против съм сборните, но ако се налага и там го пращам без особени угризения, а вкъщи наблягам на ученето, защото там си поиграва блажено.
Поздрави на всички и извинения за дългия пост.

Последна редакция: чт, 29 дек 2016, 09:43 от bencholino

# 661
  • Варна
При нас напредъкът е минимален, да не кажа почти никакъв. Има една нова думичка - зеле (йейе). Всъщност тя е единствената по-различна от мама, тата, баба, бебе и деди. Но онзи ден много приятно ме изненада. Беше седнал на гърнето и на майтап го попитах в яслата коя леля го слага на гърненцето. Не очаквах никакъв отговор, но след 10 секунди чувам: Пепи (и, да, наистина имат леля Пепи). По празниците на жената сигурно много са й горели ушите Simple Smile

С разбирането според мен е добре, но като се замисля, командите, които го карам да изпълнява, са простички. Изнервя се, като го уча на цветовете, и май ще сменям тактиката, която може и да е грешна.Смятам да му наливам в главата един-единствен цвят, после друг. Бавно, но дано е славно.

Забелязвам, че започва все повече да имитира. По празниците си скубах веждите. За малко си оставих пинсетата и го гледам застанал пред огледалото и я навира в очите си.

# 662
Здравейте и Честита Коледа! Пожелавам много думички през новата година и всички малчугани да станат бърборковци.
Моята дъщеря доста дръпна с речта, прави дълги изречения, вече се появи множествено число, но предлози и времена рядко се чуват. Не я сравнявам с останалите на нейната възраст, всеки път като ми се свие сърцето си припомням, че миналата година по това време знаеше само стотина отделни думи, а сега водим разговори макар и неграмотни. Настроена съм положително и вярвам, че ще наваксаме с течение на времето. Разликата за една година в развитието й е огромна и бих казала, че логически се справя със задачи дори по-добре от връстниците си може би заради постоянните занимания. Произношението малко се поизчисти и стана доста по-ясно. Има от какво да се оплача и за какво още да си мечтая, но се старая да виждам хубавите промени в детенце. Тръшкания си имаме епизодични и ако преди имах съмнения дали не е сензорно, сега я виждам, че е чист инат. С подобряването в разбирането и говора нещата стават по-лесни, оказа се че джуджето е много подкупно, готова е да се предаде за два бонбона и едно посещение в магазина за играчки  Joy Joy

# 663
Не знам вече какво да мисля и да правя в този център... Не веднъж като съм го взимала от там,ходя 10 Мин по рано и все забелязвам как детето ми си играе само а жените си говорят и пият кафе. Догодина,по точно след 1 седмица започваме работа с логопед, който едвам го намерих и се радвам че иска да се занимава с детето ми. Но вече силно се замислям дали да не го спра от центъра за аутисти. А когато им казах че ще искаме ресурсно подпомагане за детето в градината,пак ми казаха че няма смисъл

# 664
  • София
В началото като мъкнех на консултации с мухлясали психолози неговорещо човек,те отривисто заявяваха,че нужда от логопед нямал. А от устата му излизаше китайска реч, знак за крещяща нужда от логопед. Моят опит сочи,че който съветва негорещо дете да не ходи на логопед, значи нещо или няма опит,или няма представа от проблемите. Надявам се с логопеда да се сработят и да е вашия човек,защото са доста години съвместна работа.

# 665
tinna_st, доколкото виждам детето ти е родено 2012 т.е е вече на 4 години и нещо - всички могат да работят с него (а и от 1 -2 години могат), стига да имат желание, търпение и отвореност към деца с подобни проблеми. Казвам го, защото има специалисти, които си подбират децата, с които работят и не винаги опита е от толкова голямо значение.
Аз да си кажа вече на излишни места не ходя - от рано си научих урока, няма смисъл от много места, а от повече домашна работа и един или двама специалисти, с които да станете тандем, а не единият да прави едно, другият друго. Плюс това, ако с детето не се работи на тези места, то просто спира да работи и на други, защото "загубва" идеята за "щом съм тук, трябва да работя". Аз това му го повтарям нон стоп, даже и вкъщи имаме място за "работа" и там няма тън мън, рев, сълзи, сопол, смях, усмивки - при всички ситуации работим и точка, така е и в кабинета на логопеда.

# 666
Здравейте и Честита Коледа! Пожелавам много думички през новата година и всички малчугани да станат бърборковци.
Моята дъщеря доста дръпна с речта, прави дълги изречения, вече се появи множествено число, но предлози и времена рядко се чуват. Не я сравнявам с останалите на нейната възраст, всеки път като ми се свие сърцето си припомням, че миналата година по това време знаеше само стотина отделни думи, а сега водим разговори макар и неграмотни. Настроена съм положително и вярвам, че ще наваксаме с течение на времето. Разликата за една година в развитието й е огромна и бих казала, че логически се справя със задачи дори по-добре от връстниците си може би заради постоянните занимания. Произношението малко се поизчисти и стана доста по-ясно. Има от какво да се оплача и за какво още да си мечтая, но се старая да виждам хубавите промени в детенце. Тръшкания си имаме епизодични и ако преди имах съмнения дали не е сензорно, сега я виждам, че е чист инат. С подобряването в разбирането и говора нещата стават по-лесни, оказа се че джуджето е много подкупно, готова е да се предаде за два бонбона и едно посещение в магазина за играчки  Joy Joy

Joy Joy Joy
Да, корумпирани са, още от сега. Току що ми реши десетина задачи със събиране, само защото му обещах да му пусна "Червената шапчица" - която според него е най-хубавата приказка на света Wink. Възползвам се и аз максимално от създалата се ситуация...

# 667
Здравейте, момичета... От не можете да си представите колко дълго време чета темата, но все не бях наясно дали да пиша в аутистичния спектър или тук. Моето момченце е на 4г 1м и след обследване в Св Никола диагнозата е разтройство на речта, където експресивната реч изпреварва рецесивната, демек Няма разбиране. Все още нямам черно на бяло диагнозата, но има ли някой, който да може да даде съвет в тази насока. Детето доста време работи с логопед и психолог, но до сега все за експресивността. Дори не мога да си обясня кал така човек има речник, без да разбира. Да, говори ехолалично, когато го питаш нещо повтаря въпроса и после може и да отговори, може и не. Иначе непрекъснато говори-доста аграматично, но логически вярно.
Все ме гони мисълта, че диагнозата не е вярна. Смятам, че детенце има епилепсия, но не мога да намеря невролог, който да ми повярва Sad. Смятам, че детенце е загубило възможността да разбира и е останал експресивния речник, но понеже тръгна да проговаря късно, след 2,5г, а към 3г. нещо се обърка здраво и започна да се държи аутистично... Замина и говор и очен контакт и всичко. Работата с психолога и логопеда го тласнаха напред, но не знам какво ще го правим това разбиране/говорене.
Въпросът ми е при липса на разбиране, освен логопед има ли други специалисти, които могат да работят в тази насока. Някой запознат ли е с "придобита афазия с епилепсия и синдром на Ландау-Клефнер"
Съжалявам за дългия поуст.
Весело посрещане на 2017!!!

# 668
Благодаря ви за съветите момичета. Надявам се много на логопеда при който ще водя малкия.защото ни предстои много работа.... Дано лека полека нещата се оправят,преди бях загубила надежда заради толкова различни доктори,логопеди психолози....побъркаха ме....
Желая ви весело посрещане на празниците и да са ни живи и здрави дечицата  Hug

# 669
  • София
Желая ви на всички нова година пълна с думи. И някакви разбиращи и умни хора да се срещат с децата ни. Не мога да си обясня как се случва някой да се срещне с детенце за малко и после да почва да коментира и да мята диагнози и предположения. За децата винаги има надежда,че ще се развият,но за шарлатаните ,нямат шанс. Много думички и разбиране.

# 670
Момичета целувки и прегръдки за всички вас! Пожелавам ни тази година успехите ни да са големи, думите повече и да забравим всичко , с което се борехме!Да са живи и здрави дечицата!

# 671
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! Много здрави, щастливи и проговорили дечица през новата година! Wink

# 672
Честитиа нова година. С малки стъпки но напред  нека с движат дечицата ни! На вас повече нерви,търпение и спокойствие!

# 673
  • Sofia
Честита нова година на всички: малки и големи  Heart Eyes

Ние отбелязваме напредък, който се изразява в желание да се повтарят много думи макар и неправилно
и се чудя на какво да го отдам на посещението в детска ясла или на  музикалната програма, която започнахме по същото време ....

https://tlp.advancedbrain.com/tlp/science.jsp

Знаете ли мнението на логопедите относно неправилното произношение на думите които повтаря детето .... нещо което трябва да изчакаме с времето да се коригира или с повторения да се опитваме да поправим.

Много ни е трудно да посещаваме логопед в това студено и грипозно време, още повече като се стремим винаги когато детето е здраво да посещава детската ясла, защото определено ходи с желание и мисля, че много, много добре й се отразява  Heart Eyes

# 674
Често звукопроизноситлните проблеми са вследствие на това че детето не знае как да постави език или да нагласи устата си. Това се постига с инструменти с които побутват устата и езика в нужната позиция , или се повтарят думи и упражнения които показват нужната корекция. С повторение или без ако детето няма правилната позиция нямА как правишното изговаряне да стане.

Общи условия

Активация на акаунт