Първата в света евтаназия на дете.

• 53 384
  • 677
  •   1
Отговори
# 240
Идва момент, когато и свръхдози морфин не помагат
Страданието и на болния, и на близките, е нечовешко
Затова е добре да има такъв вариант

Морфинът помага. Просто лекарите ги е страх да го изписват в големи дози и предпочитат да си вържат гащите и да дадат слаба доза, за да не предозират и да не умре болния от свръхдоза и да не ги обвинят в убийство или просто да си умре от болестта и пак да изкарат морфина и лекуващият лекар виновен.
 Има достатъчно опиати, които са в състояние да прекратят болките, просто лекарите ги е страх да ги прилагат.
 Това е за съжаление положението.

Проблемът с мъките на терминално болните е изцяло създаден от юридическата страна на медицината. Лекарите просто не желаят да рискуват с високи дози опиати, защото ги е страх . А иначе може. Може и да не се страда в последните дни.
 Евтаназията е излишна напълно ако просто химията се използваше по-умело.
Аз пак ще запитам:

Защо е ОК терминален пациент да си поръча бързо и лесно умиране, но да не може да си поръча от менюто психеделик по избор в неограничена доза.

А, анджък!!!ф Дойдохме си на думата. Защото влиза думата отговорност. Проблемът е в организацията на медицинските услуги. Лекуващият лекар е отговорен пациентът да не умре от свръхдоза или поне да не изглежда така и поради това мъчат терминално болните съвсем съзнателно с минимални дози морфин. Даже не желаят и да ги изписват. Аз лично съм се сблъсквала с този проблем покрай баба ми. Не искаха да и изписват по-големи дози с думите "Ако умре аз отговарям" А тя виеше от болки.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2016, 08:56 от weissbier

# 241
Това са глупости. Морфинът е силно адиктивно вещество, към което се привиква и спира да има този обезболяващ ефект. Да не говорим и че влияе на психиката. В един момент дозата, която би помогнала става смъртоносна.

А Мамасита явно се е подкарала с нещо, защото по-неадекватно отдавна не е звучала. Поне по толкова болезнени и сериозни теми някак си се очаква да има спирачки и автоцензура.

# 242
Това са глупости. Морфинът е силно адиктивно вещество, към което се привиква и спира да има този обезболяващ ефект.
Това не е вярно. Има си обезболяващият ефект. Просто трябва да се увеличава дозата постепенно.
Стигнал ли си до морфина не ти остава много дълъг живот, та да имаш време да предозираш толкова, че да умреш точно от това.
А ОD се получава от рязко предозиране, а не постепенно. Рязкото предозиране го правят наркоманите. А докторът знае как да увеличава дозата, защото мозъкът се приспособява. Проблема на лекарите е че пациентът ще си умре от болестта, но роднините понякога злоупотребяват и гонят доктора заради това, че бил милостив.

# 243
Това са глупости. Морфинът е силно адиктивно вещество, към което се привиква и спира да има този обезболяващ ефект.
Това не е вярно. Има си обезболяващият ефект. Просто трябва да се увеличава дозата постепенно.
Е да, и в момента, в който стане смъртоносна, какво правим?

# 244
Този момент не е ясен изобщо кога е. Всеки химик може да ти го каже. И се слага на кантар кое е по-добре-да го оставиш да се мъчи или да му увеличаваш дозата? Или най-добре направо смъртоносната инжекция? Кое е по-добрия вариант според вас? Малко по-дълъг живот с морфин, смърт в мъки или направо евтаназия?

# 245
Този момент не е ясен изобщо кога е. Всеки химик може да ти го каже. И се слага на кантар кое е по-добре-да го оставиш да се мъчи или да му увеличаваш дозата? Или най-добре направо смъртоносната инжекция? Кое е по-добрия вариант според вас? Малко по-дълъг живот с морфин, смърт в мъки или направо евтаназия?

Когато се стигне до там няма добър вариант, но има избор на агресивна терапия, палеативна грижа и сега доста често и на евтаназия. В БГ съм чувала, че лекарите нямат много хуманно отношения, но в повечето страни не пестят болкоуспокояващите и пак не действат в един момент.

# 246
Просто се чудя колко е адекватен човек при "живот с морфин в големи дози" и има ли смисъл. Не знам, и дано не разбирам. Не съм преживявала нищо подобно с мои близки и дано не ми се налага. И все пак съм за евтаназията, ако човекът го желае и обезболяващите наистина не вършат работа, а мъките са адови...

# 247
В БГ съм чувала, че лекарите нямат много хуманно отношения, но в повечето страни не пестят болкоуспокояващите и пак не действат в един момент.
И това не е вярно изобщо. Навсякъде ги пестят. На запад обаче се правят че правят всичко възможно, но реално също не смеят да експериментират с опиатите. Там ги е страх даже повече. В България, понеже още не ги гонят със съд лекарите за щяло и нещяло са много по-смели и тук може да получиш много по-добра грижа откъм това да не те боли. Просто трябва да си намериш лекар, който да има доверие в теб, че няма да го гониш за това, че се е опитал да ти помогне и да ти спести зверски мъки.
Просто се чудя колко е адекватен човек при "живот с морфин в големи дози" и има ли смисъл.

Всеки момент от живота на терминално болния без болка е начин да печели време и надежда. Не си ти тази, която ще определя кой живот е смислен и кой не е .

# 248
Ами съжалявам, но не си права. Работя в системата на здравеопазването и имам наблюдения, че далеч не е така.

# 249
Ами съжалявам, но не си права. Работя в системата на здравеопазването и имам наблюдения, че далеч не е така.
Напротив. Точно така е. И това е най-големият проблем с болните в смъртен стадии. Нежеланието за поемане на отговорност да се експериментира с опиатите така, че да се върви по ръба-да няма болка, но и да няма свръхдоза. Докторите не са химици, а и нямат право да експериментират с хора нали? А с животни не е същото, а и няма как.
Морфинът им е под ключ и никой не смее да опита да пробва да облекчи пациента си, защото може да си загуби не само работата, но и главата.
 По-лесно им да оставят болните да вият от болка. Говорила съм с достатъчно лекари и съм го видяла това с очите си.
 В момента науката е достатъчно напреднала, че да няма болка, но няма кой да експериментира с хората, за да знае колко е дозата, която ще те облекчи без да те убие.

И понеже не я знаят, дават винаги по-малко и в един момент просто спират да дават и оставят болния на съдбата му. Това поведение доведе до там да се предлага услугата евтаназия. Защото смъртоносната доза я знаят колко е нали? Но тази, която помага е според зависи и никой не смее да прави опити на своя глава.

# 250
Стигнал ли си до морфина не ти остава много дълъг живот, та да имаш време да предозираш толкова, че да умреш точно от това.
А ОD се получава от рязко предозиране, а не постепенно. Рязкото предозиране го правят наркоманите. А докторът знае как да увеличава дозата, защото мозъкът се приспособява. Проблема на лекарите е че пациентът ще си умре от болестта, но роднините понякога злоупотребяват и гонят доктора заради това, че бил милостив.
Говориш абсолютни глупости! Не на всеки може да се дава морфин, така че не е универсално средство! Морфина подтиска дихателните способности и ако увеличиш дозата, просто ще спре дишането, а не че доктора го е страх! Погледни в нета колко противопоказания има и колко странични ефекти!

# 251
Говориш абсолютни глупости! Не на всеки може да се дава морфин, така че не е универсално средство! Морфина подтиска дихателните способности и ако увеличиш дозата, просто ще спре дишането, а не че доктора го е страх!
Не е само морфина обезболяващото. Има и други химии има и комбинации от химии, така че ти не си права. Идеята е че просто в един момент става ходене по ръба и няма да намериш желаещ, който да рискува заради твоя и на близките ти комфорт. За евтаназията подписваш сума ти документи, но за обезболяващото в един момент няма процедура, с която ти да помолиш да ти дадат повече, без да товариш доктора с отговорност. Ако имаше такава процедура много хора нямаше да искат евтаназия изобщо.

# 252
За съжаление не си права. Медицината далеч не е толкова напреднала, че да намали определено страдание без да рискува смърт. За това и някои хора искат да имат избор. Никой не желае да е в среда на страдащи, пък било то и "притръпнали" лекари. Повечето пациенти тук сами си дозират болкоуспокояващите. Трудно е да се самоубиеш обаче с дозатора.

# 253
За съжаление не си права. Медицината далеч не е толкова напреднала, че да намали определено страдание без да рискува смърт. Повечето пациенти тук сами си дозират болкоуспокояващите. Трудно е да се самоубиеш обаче с дозатора.
Този дозатор е смешен. Направено да изглежда че нещо дозираш-самозалъгалка.
А медицината не е напреднала именно защото лекарите са с вързани ръце и в един момент те просто не рискуват, защото може да ги обвинят в убийство.
Тогава отивай при легалните убийци, които са обаче с ореол на спасители!
 Долнопробна работа, откъдето и да го гледаш.
 Аз ако съм с болки ще предпочета да експериментирам с опиатите, отколкото да ме убиват легално. И не съм само аз така. Веки би предпочел да рискува, отколкото да легне под ножа завинаги. Самият живот е вид риск, докато смъртта е само едно-край.

# 254
В БГ съм чувала, че лекарите нямат много хуманно отношения, но в повечето страни не пестят болкоуспокояващите и пак не действат в един момент.
И това не е вярно изобщо. Навсякъде ги пестят. На запад обаче се правят че правят всичко възможно, но реално също не смеят да експериментират с опиатите. Там ги е страх даже повече. В България, понеже още не ги гонят със съд лекарите за щяло и нещяло са много по-смели и тук може да получиш много по-добра грижа откъм това да не те боли. Просто трябва да си намериш лекар, който да има доверие в теб, че няма да го гониш за това, че се е опитал да ти помогне и да ти спести зверски мъки.
Просто се чудя колко е адекватен човек при "живот с морфин в големи дози" и има ли смисъл.

Всеки момент от живота на терминално болния без болка е начин да печели време и надежда. Не си ти тази, която ще определя кой живот е смислен и кой не е .
Хахаха не знам къде живееш, но големи глупости пишеш!
Баща ми умря в частна болница в България и беше оставен 5 дена в безсъзнание, просто да лежи в една стая без никакво наблюдение, без нищо ! Пускаха ни два пъти дневно за по час и така не разрешиха на майка ми да остане с него докато почине! Почина си сам като куче, а докторите бяха отвратителни! Минаваха покрай нас бързайки да не ги заговорим и да не ги питаме нещо, та трябваше да ги гоним в коридорите за да получим някаква информация!  Не ми се пише по тази тема, че ми иде да удуша "лекуващата" защото по- нагло същество не съм виждала!

Общи условия

Активация на акаунт