Първата в света евтаназия на дете.

• 53 403
  • 677
  •   1
Отговори
# 255

Хахаха не знам къде живееш, но големи глупости пишеш!

Не знам какво смешно виждаш. Но аз познавам прекрасни лекари в България, също и много човечен персонал.

# 256
За съжаление не си права. Медицината далеч не е толкова напреднала, че да намали определено страдание без да рискува смърт. Повечето пациенти тук сами си дозират болкоуспокояващите. Трудно е да се самоубиеш обаче с дозатора.
Този дозатор е смешен. Направено да изглежда че нещо дозираш-самозалъгалка.
А медицината не е напреднала именно защото лекарите са с вързани ръце и в един момент те просто не рискуват, защото може да ги обвинят в убийство.
Тогава отивай при легалните убийци, които са обаче с ореол на спасители!
 Долнопробна работа, откъдето и да го гледаш.
 Аз ако съм с болки ще предпочета да експериментирам с опиатите, отколкото да ме убиват легално. И не съм само аз така. Веки би предпочел да рискува, отколкото да легне под ножа за винаги. Самият живот е вид риск, докато смъртта е само едно-край.

Гери, дано не ти се наложи, защото палиативна грижа се налага, когато всъщност вече няма друго и тогава освен, че си в постоянна мъка, ако си в съзнание, си и безсилен да направиш каквото и да е.

Ако си с деменция, която не е просто оглупяване, а бавна деградация на целия организъм не си и в състояние да направиш избор, дори и да го имаш.

# 257

Ако си с деменция, която не е просто оглупяване, а бавна деградация на целия организъм не си и в състояние да направиш избор, дори и да го имаш.
Не виждам какъв избор може да бъде смъртта.
В менюто след като няма друго то това са избори с един кандидат. Не избори, а липса на избор.
Както казах вече, аз бих избрала морфина или комбинация от други силни опиати, но това не ми се предлага.

# 258
Това са глупости. Морфинът е силно адиктивно вещество, към което се привиква и спира да има този обезболяващ ефект.
Това не е вярно. Има си обезболяващият ефект. Просто трябва да се увеличава дозата постепенно.
Стигнал ли си до морфина не ти остава много дълъг живот, та да имаш време да предозираш толкова, че да умреш точно от това.
А ОD се получава от рязко предозиране, а не постепенно. Рязкото предозиране го правят наркоманите. А докторът знае как да увеличава дозата, защото мозъкът се приспособява. Проблема на лекарите е че пациентът ще си умре от болестта, но роднините понякога злоупотребяват и гонят доктора заради това, че бил милостив.
Говориш абсолютни глупости! Не на всеки може да се дава морфин, така че не е универсално средство! Морфина подтиска дихателните способности и ако увеличиш дозата, просто ще спре дишането, а не че доктора го е страх!
Не е само морфина обезболяващото. Има и други химии има и комбинации от химии, така че ти не си права. Идеята е че просто в един момент става ходене по ръба и няма да намериш желаещ, който да рискува заради твоя и на близките ти комфорт. За евтаназията подписваш сума ти документи, но за обезболяващото в един момент няма процедура, с която ти да помолиш да ти дадат повече, без да товариш доктора с отговорност. Ако имаше такава процедура много хора нямаше да искат евтаназия изобщо.
За пореден път ти казвам, че пишеш абсолютни глупости!
мислех, че никой не може да надмине мамасита по глупост, но ето че имаме победител!
Това само българите го умеем да знаем повече от докторите!

# 259

Хахаха не знам къде живееш, но големи глупости пишеш!

Не знам какво смешно виждаш. Но аз познавам прекрасни лекари в България, също и много човечен персонал.
Хич не ме интересува какви лекари познаваш! Факт е че много хора в Бг си отиват като баща ми без адекватно лечение и грижи!

# 260

Това само българите го умеем да знаем повече от докторите!
Аз не говоря за това кой колко знае, а за юридическите проблеми при експериментирането с опиатите. Но не знам защо ти знаеш отнякъде, че докторите били наясно с органичната химия до степен да знаят точно колко е твоята доза. Няма как да го знаят това. Те не се и интересуват. Те знаят само безопасната доза и до там. Отвъд нея не прекрачват, защото ще се намесят адвокатите.
Те просто не желаят да рискуват живота ти. Предпочитат да те оставят да виеш. Ако не искаш да виеш-отиваш при легалните убийци.
 Както казах-избори с един кандидат.

Но тона ти е прекалено агресивен , няма как ти, Кикамора, да си последната инстанция в обществен форум  и да определяш кое е глупост и кое не. Освен че и мнението ти не може да излезе извън определени рамки.
Проблемите на човека между живота и смъртта е вече не толкова медицински, колкото морален и юридически.

# 261
Вече писанията ти се превърнаха в пълни безумия! Бих могла да ти обясня много неща, но не виждам смисъл! Бих ти препоръчала да си поговориш с няколко антестезиолога по случая!  Болката не е нещо просто и хоп земаш едно хапче, или ти пускат малко морфин в системата и вече няма болка!  Има си цели тиймове, които се занимават с хора със силни болки, има си протоколи, които се следват, има си хиляди неща, които остават скрити за хората незапознати с тази материя...

# 262
В 21 век е нормално в някои аспекти пациентът "да знае повече от докторите". Особено за неща, които се отнасят към качеството на живот. Да не говорим, че при лекарите повечето неща не са точно "знания", а процедура и приети практики, които се изпълняват без много замисляне. А целта им е не толкова здравето, колкото реда в отделението- да няма хаос и да е чистичко.

В тоя смисъл самите лекари най-често, понеже имат знания, в един момент нататък отказват лечение.

Щото то се иска доста медицина, за да те докара до състояние "постоянни болки". Ако спреш лечението по-рано, може и да не стигнеш дотам.

И разбира се, и аз като Вайс си мисля, че в един момент е хубаво да ти се разреши широк достъп до всякакви лекарства.

# 263
Хайде стига наистина с глупостите! Хората които се занимават с болките са анестезиолозите, които са може би едни от най- добрите лекари! Тяхната работа е на половина знания, а другата половина буквално "магия" . За да ти дадат някое опиоидно вещество се гледат един тон показатели. Обикновено хора, които са на умиране имат един тон проблеми и всеки показател трябва да се вземе под внимание! Работата на анестезиолога в такива случаи е изключително трудна, тъй като освен, че трябва да се справи с болката, трябва и да не влоши положението на пациента. Много е лесно да се даде едно хапче, но това хапче може да доведе до много неща! Имала съм възможност да прекарам един ден с такъв тийм и да видя как работят и какво правят!

# 264
И какво толкова, ако ти скъсят живота с няколко седмици или дори месеци? От един момент нататък грешката е вярна. В смисъл ако така и така си терминален, никакви тимове няма да те върнат от оня свят, само ще удължат купона и накрая може наистина да те докарат до много по-гадно състояние. Нали знаеш, че дори самите лекари в един момент отварят шампанското. Всъщност най-вече те го правят.

Изобщо не са глупости, защото медицината е до голяма степен логистика: кой, кога и как ще ти обърне или не внимание.

# 265
Много е лесно да се даде едно хапче, но това хапче може да доведе до много неща! Имала съм възможност да прекарам един ден с такъв тийм и да видя как работят и какво правят!
Това добре. Но за пациент, който може да бъде излекуван!
Когато е ясно, че ще умреш какъв е проблема в риска?  Проблемът не е че рискуват и правят експеримент с "магията" както ти се изрази, а че не желаят /и с право не желаят/ да поемат отговорност.
Ако юридически лекарите бъдат облекчени откъм поемане на отговорност за опиатите на терминално болните то тогава много от тези болни биха избрали да рискуват с химията, отколкото да бъдат евтаназирани. А и мисля сме на едно мнение че никой не би избрал да страда нали? Тоест страданията не са избор. А за да има избор трябват поне две опции.
 Това е същото като полемиката с марихуаната за медицински нужди.  Докторите казват не, въпреки че свойствата на марихуаната не са още съвсем ясни.
Същото е и с опиатите-още не е съвсем ясно докъде може да се стигне-границата е плаваща, но никой не смее да я пробва. Докторът няма право да я пробва. Пациентът е лишен от право да я пробва. И това се прави за да те изпратят право при доктор смърт и да правят пачки от евтаназията.
 Голям избор няма що...а твърдят че си можел да избираш.

За мен по-правилното е терминално болният да може да изрази съгласие да му дадат шанс да изпита до къде е границата на болкоуспокояващите даже при голяма доза риск. Като се убеди че и това не става-ами да отива в Белгия тогава...но тогава, а не по-рано.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2016, 10:31 от weissbier

# 266
И какво толкова, ако ти скъсят живота с няколко седмици или дори месеци? От един момент нататък грешката е вярна. В смисъл ако така и така си терминален, никакви тимове няма да те върнат от оня свят, само ще удължат купона и накрая може наистина да те докарат до много по-гадно състояние. Нали знаеш, че дори самите лекари в един момент отварят шампанското. Всъщност най-вече те го правят.

Изобщо не са глупости, защото медицината е до голяма степен логистика: кой, кога и как ще ти обърне или не внимание.
Да бе, дай да лекуват безобразно и да ни скъсяват и без това скъсения живот! После като почнат делата, половината ще бъдат осъдени и с отнети права за упражняване на професията! Тези хора също имат семейства, деца и техните си проблеми! Тези хора освен лекари са и хора ...

# 267
Много е лесно да се даде едно хапче, но това хапче може да доведе до много неща! Имала съм възможност да прекарам един ден с такъв тийм и да видя как работят и какво правят!
Това добре. Но за пациент, който може да бъде излекуван!
Когато е ясно, че ще умреш какъв е проблема в риска?  Проблемът не е че рискуват и правят експеримент с "магията" както ти се изрази, а че не желаят /и с право не желаят/ да поемат отговорност.
Ако юридически лекарите бъдат облекчени откъм поемане на отговорност за опиатите на терминално болните то тогава много от тези болни биха избрали да рискуват с химията, отколкото да бъдат евтаназирани. А и мисля сме на едно мнение че никой не би избрал да страда нали? Тоест страданията не са избор. А за да има избор трябват поне две опции.
 Това е същото като полемиката с марихуаната за медицински нужди.  Докторите казват не, въпреки че свойствата на марихуаната не са още съвсем ясни.
Същото е и с опиатите-още не е съвсем ясно докъде може да се стигне-границата е плаваща, но никой не смее да я пробва. Докторът няма право да я пробва. Пациентът е лишен от право да я пробва. И това се прави за да те изпратят право при доктор смърт и да правят пачки от евтаназията.
 Голям избор няма що...а твърдят че си можел да избираш.

За мен по-правилното е терминално болният да може да изрази съгласие да му дадат шанс да изпита до къде е границата на болкоуспокояващите даже при голяма доза риск. Като се убеди че и това не става-ами да отива в Белгия тогава...но тогава, а не по-рано.
Риска е, че в Бг и много други държави ще те осъдят! Никой няма право да експериментира за сметка на живота на другият, не напразно в медицината има evidence based practice, или казано с прости думи правиш само това, което е доказано по научен път, че не вреди и помага!

# 268
Проблемът е там, че в някои области на практика не може да събереш evidence. Съответно всичкото evidence, което имаш, е от досегашните практики, тоест система, с която да ги затвърдиш като добри.

Кикамора, теб какво ще те греят делата, ако си в ситуацията от първо лице и ти откажат опиати, защото можело да има дела някой ден, когато вече те няма...и кой точно ще ги почне тия дела? Роднините ти? Защо? В смисъл не че няма заблудени, дето си мислят, че от болница баба на 86 трябва да рипне като младо момиче и да излезе здрава, ама нормалните хора разбират каква е ситуацията и едва ли биха искали всичките там седмици агония, които могат да се постигнат.

Аз нямам против да ме лекуват "безразборно" от един момент нататък. Аман от дисциплина. Сигурно и с диетична храна ще те хранят и няма да дават да вкарваш алкохол, да не им разваляш визията на отделението. И да умреш от рак, но пък със захар и холестерол в норма.

# 269
Темата е за евтаназията, която предполага избор. Там може да се отнесе и изборът да  "експериментират" с препарати, Основното е пациента да има право, а вие хем сте против, хем някаква странна теория защитавате.

И да, докато не е регламентирано и аз да съм лекар няма да подпиша очевидна смъртоносна доза, защото най вероятно имам семейство, за което да се грижа. За това, информирано съгласие.

Общи условия

Активация на акаунт