Хитринки за всякакъв случай - тема 14

• 141 251
  • 856
  •   1
Отговори
# 525
Благодаря за отговорите. Не е комбинирана. Съдовете ми са порцеланови.Интересно ми е какво става , ако сложа нещо порцеланово със "златен" кант. Фурната се поврежда безвъзвратно ли или започва да пука,прави дъга и можеш да я спреш без последствия за нея? Принципен въпрос. Имам достатъчно други съдове,които да ползвам, но искам да знам какво може да се случи.
Бабата на ММ развали вече две микровълнови фурни, като слага такива чинии със златен кант. Вероятно няма да е било от веднъж, ама не съм сигурна.
А преди 10-тина години, развалих нашата, като сложих пакетче пуканки, да се опукат...едни искри, светкавици вътре...общо взето се оказа дребна щета, имаше едно сребърно картонче вътре във фурната и след подмяната му, проработи, обаче при друг опит за пуканки пак искри... Странно беше, че така регираше на пуканките, ама тя фурната ще е била поне 5годишна тогава. Та и възрастта сигурно ѝ е оказала влияние.

# 526
  • София
Ние имаме микровълнова на 20 години и когато съм правила пуканки /доста рядко/ никога не съм имала подобен проблем. При чинии със  златен кант излизат искри и се разваля фурната. наистина може да не стане от веднъж.

# 527
С какво да си "омекотя" хавлиени кърпи за ръце, че последно време започнаха да стават по-груби сякаш  newsm78

# 528
  • до най-прекрасния мъж
С какво да си "омекотя" хавлиени кърпи за ръце, че последно време започнаха да стават по-груби сякаш  newsm78
Някъде бях чела, че хавлиите, въпреки омекотителя, се втвърдяват след време, което се дължи на остатъци от перилен препарат и омекотител в тях. За да се запазят меки, трябвало през определено време да се перат само с прах на 95 гр., за да се разтворят добре наслагванията в тях.

# 529
Някъде бях чела, че хавлиите, въпреки омекотителя, се втвърдяват след време, което се дължи на остатъци от перилен препарат и омекотител в тях. За да се запазят меки, трябвало през определено време да се перат само с прах на 95 гр., за да се разтворят добре наслагванията в тях.

Аз като цяло рядко ползвам омекотител (просто защото забравям да го сложа  Laughing ) и на всеки две-три пранета ги пускам на 80-90 градуса като се съберат само кърпи, така че не знам дали това ще помогне като вариант Sad

# 530

Много добра идея!
Доста се чудя като чета, че се ползуват само програми на ниски температури и то кратки.
Кое му е изпраното в случая? newsm78
Белите си хавлии пера един път в месеца на 90 градуса от хигиенична гледна точка - за самите хавлии и за пералнята, въпреки че тя си има почистваща програма на 75 градуса.
Разликата между 60 и 90 градуса мисля, че  е 1кВат, тоест 30 цента, което изобщо не е голям разход.
Имам и цветни хавлии, но те трябва да се перат на 60 градуса, поради естетвото на багрилото им, при по-ниски температури цветовете ще избелеят. Тях не смея да пера на 90 градуса, но те нямат нужда- много са меки. Може би е и до вид тъкан, не само до пране.
Омекотител не ползувам, избягвам прекалена химия.

# 531
  • София
Аз един път в месеца пера всички хавлии с белина на високи градуси. След това си ги пускам с прах и омекотител на нормална програма. Може и да си внушавам, ама като че ли излизат по-меки. По-бели са със сигурност Laughing. Може да пробвате  Peace

# 532
Моите са кафяви и оранжеви, така че белотата не ми е приоритет Grinning Не съм забелязала да пускат боя, но колко белина трябва да сложа, за да не ги съсипя тотално от към цвят?

# 533
  • София
Аз и цветни пера, не съм забелязала да сваля цвета особено. Е, поизбелели са, но са ми от години. Белина слагам около 2 мерителни чашки за прах за пране.

# 534
  • София
Аз един път в месеца пера всички хавлии с белина на високи градуси.
Е как с белина, това не е ли вредно за пералнята?

# 535
  • София
Защо да е вредно  newsm78
Има белина за автоматично пране, не само за ръчно  newsm78
Пералнята ми е на 10 години, не се е разваляла до сега.

Мерителната ми чашка е такава:

Че гледам има и доста по-големи:

Скрит текст:

# 536
  • София
Защо да е вредно  newsm78
Има белина за автоматично пране, не само за ръчно  newsm78

мерителната ми чашка е такава:

Благодаря за информацията.   Hug. От къде купуваш белината?

# 537
  • София
От Фантастико - има и за ръчно пране, и за пералня  Peace
Пробвайте първо на 60 градуса.

# 538
  • София
Чувала съм, че белината прецаква гумените уплътнения, но не ми се вярва.
Във всеки прах за пране за бяло има количество хлор/белина. Според мен даже е полезно от време на време, защото дезинфекцира самата пералня.

# 539
  • София
От Фантастико - има и за ръчно пране, и за пералня  Peace
Пробвайте първо на 60 градуса.
Всеки ден пазарувам от Фантастико, но не съм обърнала внимание. Благодаря, че ме открехна  Hug

Общи условия

Активация на акаунт