Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11

• 54 840
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
И при нас е голямото слюнчене, гризане, лапане на всичко, което се докопа.
Иначе повече от половината време от раждането досега си минава в дърпане от гърда, та много добре разбирам момичетата по-горе.
Относно силната струя, консултант ми беше казал метод за намаляване, но трябва да го потърся в пощата. Кърмене легнали и в биологична поза също помага. Чела съм и за изпомпване предварително на първа порция.

# 616
Allistra, и аз не мога да дам съвет за свръхлактация, никога не ми се е налагало да цедя. Даже сега, когато започнах захранване, не добавям кърма в пюрето, а просто давам да си досуче и така избягвам цеденето.
Чела ли си в блога на Хердра за свъхлактацията? Може нещо да помогне от съветите.

И моето чудо (галено от чудовище) все така беше на периоди. Имаше моменти, в които сучеше охотно и тъкмо в мен проблесне надежда, следващия път пак надава вой ooooh! Или пък тъкмо съм се отчаяла и се чудя какво да предприема, тя вземе, та захапе лакомо Laughing

Абе избутах я до захранване, сега лапа пащърнака като пуйче и си вре муцуната в купата, все едно ще й избяга манджата Joy Но до годинката няма да бързам да замествам хранения, за да не ми намалее рязко кърмата, искам тя да си остане основна храна дотогава.

Аз няколко пъти съм прибягвала до мазане на венците с Калгел - има лидокаин и успокоява, но не бива да се ползва много често. Това е било в моменти на яростно чесане на зъбите с биберона, с пръсти, с каквото намери и рев. Мажа малко преди кърмене, за да не се дърпа от болки при сукане.

# 617
  • Сф
Аз мазах няколко пъти с Дентокинд, ама не забелязох ефект. Сега си седи и прахлясва.

# 618
И на мен ми дава сила това, че избутахме до захранване. Мисля след около 2 седмици да започваме, а имаше дни, в които ми изглеждаше невъзможно.

# 619
Благодаря за съветите, разсмяхте ме чак  Mr. Green
Моето крокодилче беше излъгано с футболната хватка върху възглавницата за кърмене, трябваше по-рано да се сетя за тази поза football hold; само на люлка карах и страшно я изнервяше смяната на гърдата. Много е хитра, трябва да надделея преди да са излезли и зъбите. Оправих и засукването, и де що имаше бучки в горката дясна гърда Simple Smile Засега. Имахме много нощни кърмения, а напоследък буквално се прави на заспала и не иска и не иска, това ми създава проблеми сутринта.
Не ми се получава на Мармет изцеждането, за да облекчавам малко преди кърмене.
Ще чакам минимум до 6 месец, т.е. 1 март и ще целя и аз много плавно захранване, чета и за ЗВБ, искам да я видя да мляска студен морков и да пробутам замразена кърма в пюретата...мечти...дотогава ще стискам зъби, че като ви чета доста има още да видя  Crazy
Излагането на слънце помага за заздравяването наистина, първите месеци го пробвах. А според Нюландер много ланолин може да намали естествената секреция.

# 620
  • София
Аз съм с твърди участъци в гърдите (не са още топчета), с болки в зърната и с помпа, която не вакумира добре. Crossing Arms (мрън)

# 621
Missence, да не би да не е по мярка фунията? Нали и те имат размери, на мен например "стандартният" ми е съвсем малък и при често ползване би довел до болки, сега е само лек дискомфорт.

# 622
  • София
Missence, да не би да не е по мярка фунията? Нали и те имат размери, на мен например "стандартният" ми е съвсем малък и при често ползване би довел до болки, сега е само лек дискомфорт.
И на мен ми е малка. Взех 27мм.

Направих (т.е. ММ) профилактика по клипче от сайта им и тръгна засега.

# 623
  • София
От по-честото цокане вероятно ми дойде повече кърма. Сега съм в изходна позиция: болезнени, зачервени зърна и болки в гърдите, които са подобни на тези, които имам при образуване на топче, но нямам твърд участък или топче. От какво може да е тази болка?

# 624
Много кърма идва и от много цедене. Болката в зърната може да е от неправилно сукане, много цедене и /или многото слюнка от бебето (последното не ми се е случвало).

# 625
  • София
Страх ме е да не си докарам някоя беля (мастит, топче и т.н.). Confused Надявам се да отмине.

# 626
Страх ме е да не си докарам някоя беля (мастит, топче и т.н.). Confused Надявам се да отмине.
Ако няма упорито топче или температура няма повод за безпокойство. Под "упорито" имам предвид да си стои повече от ден-два. Болката е от пълненето - все пак гърдите са си свикнали с един обем, опъват се и кожа и каналчета. Ако си по-чувствителна, зърната болят и при правилна захапка, а докато са малки и беззъби стискат по-силно. Нещата, които си описала са нормални и ще поотшумят, а после може и пак да се появят Wink По спомени гърдите ми спряха да имат периоди на препълване около шестия месец, а зърната, след схрупвания в просъница, си имаха болезнени периоди и по-късно. След някоя седмица като пак влезе в интензивен растеж, ще си изсуква всичко и ще иска още. Цеди колкото се може по-рядко  - например ако от едната е сукано по-малко и са останали твърди участъци и преди да си легнеш за да не ти е некомфортно. 
Аз спях с дребния и когато поотрастна изобщо не се будех - в просъница вдигах блузата и подавах, а после и сам си ровеше и си намираше как да се нахрани. Много по-удобно ми беше, отколкото за всяко кърмене за ставам, да вдигам сънена бебе и т.н. Местех го от време на време да ми е от разлечна страна за да не провисвам една и съща гърда всеки път. Но поне до 3ти-4ти месец е по-добре да се надигне някой да го уригне след хранене. Не ми се е случвало да го затисна - спях като отсечена без да помръдвам, но в началото слагах межд нас по-твърда възглавница, защото и мен ме беше страх.

# 627
  • София
datura_inermis, мерси много. Peace

Болката понамаля. Нямам Т, но имам дискомфорт. Четох доста в блога на Хедра. Дали мога да правя топли компреси с възглавничка от черешови костилки, защото Хедра пише, че е хубаво да има сух източник на топлина? Утре ще налагам и зелеви листа.

Скрит текст:
Цикатридина овули дали са съвместими с кърменето? Искам да ги ползвам профилактично, но се колебая. Е-лактация ги дава като съвместими.

# 628
missence, според мен прекалено много се притесняваш. Зелевите листа ще ти намалят лактацията твърде много. Топли компреси се правят преди кърмене, но при теб не виждам защо. След около месец ще ти се регулира кърмата, ще омекнат гърдитв, а ти сигурно ще мислиш за чайове и пак ще се тревожиш. Успокой се и се наслаждавай на кърменето. Аз съм много често с пълни гърди и съм свикнала. В момента също, все пак съм й биберон, суче много последните дни, но колкото повече, толкова повече  Wink Datura е кърмила 5 години и мненията й са много ценни  bouquet

# 629
  • София
Дано сте прави, че наистина постоянно се чудя, дали имам кърма, колко кърма имам, повече ли е, по-малко ли е?! ooooh! Толкова ми се иска да удържа положението с кърмата. Може би има връзка и с това, че не можах да кърмя големия син, а цедих. Blush

Общи условия

Активация на акаунт