ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 412
  • 747
  •   1
Отговори
# 120
Candle 123, момичетата са ти казали вече всичко важно за ендометриозата, аз само ще повторя-намери си добър репродуктивен доктор. Според мен д-р Еленчев( знам за него само от форума, чела съм, че е много добър гинеколог-онколог) си е свършил вече работата, т.е оперирал те е, изчистил те е, от тук нататък трябва да те поеме репродуктивен специалист. Не подценявай този момент, защото аз изгубих ценно време след първата ми лапароскопия именно заради грешния ми избор на лекар.

# 121
Candle 123, момичетата са ти казали вече всичко важно за ендометриозата, аз само ще повторя-намери си добър репродуктивен доктор. Според мен д-р Еленчев( знам за него само от форума, чела съм, че е много добър гинеколог-онколог) си е свършил вече работата, т.е оперирал те е, изчистил те е, от тук нататък трябва да те поеме репродуктивен специалист. Не подценявай този момент, защото аз изгубих ценно време след първата ми лапароскопия именно заради грешния ми избор на лекар.

Мерси, а ти при кой си ходила? (ако искаш-пиши ми на лични, както прецениш).

# 122
  • Варна
Хейй, вече официално ще съм редовна тук  Sad
Днес ме изписаха след лапароскопия- ендометриоза, сраствания , но пък ми запазили яйчника , по който беше кистата, защото имало здрава тъкан ! Епикризата ще дойде след 10 дена, когато и резултата от хистологията излезе.
Казаха ми за Золадекса -6 месеца и след това 1 бебе. Аз нахално попитах -  "а второ ще имам ли ?" ( подвластна бях на морфина) Grinning

Това което  ми казаха в болницата, а и тук чета , е че няма как без епикриза и хистология да си взема първия Золадекс , за да е навреме за следващия цикъл, който очаквам до 10 дена (а сега след лапарото явно и по-скоро).
В цялата картинка искам да попитам какъв е реда за изписването на Золадекс, какво е общото със здравната каза, диспансеризация ? Лекарите, които ме оперираха казаха, че не можели те да ми го изпишат заради ..... и някакви обяснения имаше.
Колко лева струва без здравна каса ?

Candle 123 , кой е този велик билкар във Варна и какви билки пиеш ?

# 123
  • In transit
Miss_V  Hug при кого се оперира?

# 124
  • София - Варна
Аз пак да повторя: след лапарото директно почнах опити за второ дете, след 4 цикъла де, защото имах и хистероскопия и циклите в началото ми бяха мноого обилни. Искам да кажа, че не съм слагала никакви инжекции за преустановяване на менструацията. При мен този вариант проработи.

# 125
Candle 123, аз съм в Пловдив и двата пъти при пловдивски доктори.

Miss_V , като вземеш епикризата и хистологията, с тях ще ти дадат и протокол за Золадекса, купуваш си рецептурна книжка и още същия ден отиваш в Здравната каса, там ти заверяват протокола, отиваш при личния си лекар, там ти заверяват рецептурната книжка, дава ти рецепта за Золадекса и можеш вече да си го вземеш от аптека. Биеш първата инжекция, колкото можеш по-скоро след операцията. На мен операцията ми беше на 10-ти ден от цикъла, на 17-я ден направих гореописаните неща, на 20-я ден си бих инжекцията и на 28-я ден ми дойде  Grinning

# 126
За да ти дадат протокол за Золадекса наистина трябва първо да имаш епикриза и хистологичен резултат. При мен се забавиха и си изкарах един цикъл. В първия ден на втория цикъл ми биха първата инжекция. На мен протокола ми го дадоха от боницата, в която ме оперираха. С него ходих в Здравната каса, за да ми заверят рецептурна книжка. С книжката  и другите документи пък се отива при джипито, защото и то дава едни бланки за изписване на лекартвото от аптеката. Миналата година на мен ми го взимаха от аптека Ремедиум в София и беше около 170-180 лв. една инжекция.

Аз пък пак ще кажа, че отчитам като грешка биенето на Золадекс при условие че исках забременяване. И моя репродуктивен лекар каза, че не би ми го изписал, а направо бихме стартирали бебеправене или инвитро. Имам съмнения, че това лекарство ми е нанесло големи вреди. И Ендометриозата при мен пак е налице. Така че се консултирайте задължително с репродуктивен доктор преди да го приложите, ако целите забременяване. Ако не целите забременяване, тогава вече не знам. Докторите ще кажат.

# 127
  • Варна
Мисля, така или иначе да го поставям този Золадекс 6 месеца, въпреки , че искаме бебе и не е проблем да почнем с опитите, НО лекаря , който ме опрерира каза че е имало много сраствания , не се знае дали се е изчистило всичко и за най-добър резултат да се доизичстя- золадекса.
Mikkey , Доц. Цветков ме оперира от онкогинеколгията на Университетска болница Плевен.

# 128
  • Sofia
Мисля, така или иначе да го поставям този Золадекс 6 месеца, въпреки , че искаме бебе и не е проблем да почнем с опитите, НО лекаря , който ме опрерира каза че е имало много сраствания , не се знае дали се е изчистило всичко и за най-добър резултат да се доизичстя- золадекса.
Mikkey , Доц. Цветков ме оперира от онкогинеколгията на Университетска болница Плевен.

При мен беше същото и затова и реших да бия Золадекс, уж за доизчистване от срастванията и след това опити правихме.

# 129
  • София - Варна
Магнолия роди ли? Какво се случва?
Сега горе-долу ѝ идваше време за раждане?

И при мен положението беше с много сраствания и не всички отстранени, защото са засягали черва и тъй нататъка, болките от ендометриозата ми продължиха дори и след лапарото, но не бих инжекциите. Те на мен не ми и действаха особено и реших да пропусна, тъй като бях приложила един курс Золадекс година и няколко месеца преди лапарото - напълно напразно.

# 130

При мен беше същото и затова и реших да бия Золадекс, уж за доизчистване от срастванията и след това опити правихме.
И при мен е така. Щяхме да започваме веднага с ин витрото, но  след лапароскопията докторът каза, че ще проведем 3-месечно лечение първо, а и в предвид, че СГ на ММ не е китка в момента, смятам, че има смисъл.

# 131
И аз отказах инжекциите. По лични, мои си причини. Но аз минах на инвитро, че имахме куп други проблеми, включително и с тръбите, напреднала възраст и т.н.

Бях писала доста по-рано и с риск да се повторя: за да има реални шансове за естествено забременяване след лапароскопия (т.е. момичетата да не се хвърлят направо на инвитро, или пък да седят и да чакат и напразно да се надяват и да губят време) има определен набор от условия/ предпоставки, които трябва да са на лице:
- проходими тръби. По време на лапароскопията би трябвало освен да освободят тръбите от срастванията, да проверят и тяхната проходимост. Без да се знае състоянието на тръбите - всичко е като изстрел в тъмното.
- добра спермограма, т.е. при мъжа нещата трябва да са ОК.
- изключване на всички полово-предавани болести - това принципно е важно условие при всички бебеправещи.
- наличие на овулация, а не ЛУФ синдром, поликистоза и т.н.
- възраст при жената - под 35 г.

Ако тези неща на лице, няма смисъл да се бърза с инвитрото, защото стимулацията и високите естрогени обострят ендометриозата.

Ако се сещате нещо друго от списъка - добавяйте.

Много малко са лекарите, които ще тръгнат да обясняват така стъпка по стъпка дали да се премине към инвитро или да се изчака. Повечето ще кажат: "Направи инвитро" или "Изчакай 3-6 месеца". Пациентът съответно остава в неведение - защо?

# 132
Не знам обаче аз днес минах през втора неуспешна пункция. И при двете - лошо качество на яйцеклетките. Ендометриозата ли да виня, Золадекса ли или лапарото... Или не знам кое точно. Днешната яйцеклетка направо беше трагична, 1/3 от нея я нямаше. Вече не знам какво да правя. Една година мина от възстановяване на МЦ след Золадекса и не мога да забременея дори и чрез инвитро.  Confused

# 133
  • София - Варна
Точно така е. Ние отговаряхме на вдички фактори, изброени от Магдалена. Изключвам спермограмата, защото мъжът ми никога не си е правил и не знам дали е перфектна все пак.

# 134
Не знам обаче аз днес минах през втора неуспешна пункция. И при двете - лошо качество на яйцеклетките. Ендометриозата ли да виня, Золадекса ли или лапарото... Или не знам кое точно. Днешната яйцеклетка направо беше трагична, 1/3 от нея я нямаше. Вече не знам какво да правя. Една година мина от възстановяване на МЦ след Золадекса и не мога да забременея дори и чрез инвитро.  Confused
Мен точно от това много ме е страх, да не са ми са скапали яйцеклетките от тази ендометриоза  ooooh! Затова съм се заредила с всякакви добавки( благодаря, Денис  bouquet), пия ги близо месец вече и смятам, живот и здраве, да ги пия докато почнем процедурите, дано ги подсиля малко мамините  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт