Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 септ. 2016, 11:12 ч.

ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

 • 52 152
 • 747
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 7 262
Темата е подготвена от Киа!

Какво е ендометриозата?

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея. По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащата част се развива, пораства и след това още веднъж се изхвърля в края на менструалния цикъл. Процесът циклично се повтаря всеки месец до настъпване на бременност или до настъпване на менопаузата. При нормални условия, ендометриалната тъкан се намира само в маточната кухина. Но при около 8 - 10% от жените в репродуктивна възраст (според НЗОК) се откриват ендометриалните огнища извън матката, в коремната кухина (обикновено в рамките на таза), и рядко на други места като в белия дроб, ставите и дори в мозъка.
Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко индентифициране на характерните увреждания; но лапароскопията и лапаротомията все още са единствения метод за поставяне на окончателна диагноза.

Какви са симптомите на ендометриозата?

Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването. Най - честите симптоми са болка, инфертилитет и смущения в менструалния цикъл. Болката е типична като при менструация или дисменорея (болезнена менструация). Обикновено започва няколко дни преди или с настъпването на менструацията и продължава два или повече дни след началото на менструацията. Болка може да се появи също и по време на овулацията или по средата на цикъла. Такъв тип болка настъпва изведнъж около 12-14 ден преди менструация. Доколкото овулационния цикъл е скъсен при пациенти с ендометриоза, болката от средата на цикъла може да продължи и да премине в предменструалната и менструална фаза. Жените с ендометриоза също могат да изпитват болка и при полов акт, наречена диспареуния. Това конкретно се проявява при дълбоко проникване. Диспареунията има тенденция да се засилва към времето на менструация. По интересното е, че болка може да се появи с уриниране и дефекация, въпреки че такъв тип болка се наблюдава по рядко. Също е възможно при наличието на ендометриоза да има кръв в урината и/или газове в червата, обаче това може да не причинява болка. Запекът също е един от симптомите на болестта.

Друг симптом на ендометриозата е инфертилитета. В действителност, това е относително общо явление при жени с ендометриоза.

В заключение, жените които считат, че може би имат ендометриоза, може би нямат, а само имат смущения в месечния цикъл, включително тежка менструация преминаваща с големи и/или много съсиреци кръв, които са сравнително общ симптом.

От какво се причинява ендометриозата?

Причините за появата на ендометриозата не са известни. В медицината има 6 теории за произхода на тази болест. Затова то се нарича и заболяване на теориите. Най-вероятните теории са три.

Темата е подготвена от Киа!

Теория на имплантирането

През 1922 г. американския гинеколог Сампсън , предполага че доколкото менструалната кръв съдържа пренесени живи клетки от ендометриалната лигавица и доколкото тази кръв лесно преминава през коремната кухина чрез маточните тръби, ендометриалните клетки лесно се прилепват към перитониалната повърхност (гладката мембрана която покрива коремната кухина) и расте там. Такива клетъчни струпвания вероятно биха могли да реагират по същия начин к към цикличните хормонални промени, които са причина за нормално разположения ендометриум да нараства и след това да кърви с менструацията на база на хормоналните промени. Фактът че фалопиевите тръби са засегнати при повечето пациенти с ендометриоза, прави правдоподобна теорията на Сампсън.

Теория на преобразуването

Тази теория постановява, че доколкото перитонеума, който покрива коремната кухина и ендометриума споделят общ ембрионален произход, което дава възможност на клетките от перитонеума да се преобразуват в ендометриум и да реагират и кървят в резултат на цикличните хормонални промени.

Теория на емболията (Разпространяване чрез кръвния поток)

Тази теория предполага, че ендометриалните клетки могат да навлязат в кръвния поток и като емболи, разнасяни чрез кръвта, да достигнат до отдалечени места в тялото. Теорията на емболията е единствената, която може да обясни наличието на ендометриални струпвания в различни места извън коремната кухина (например в белия дроб, мозъка и ставите).

Как мога да разбера ако имам ендометриоза?

Симптомът болка по време на цикъл предполага ендометриоза, но не е специфичен, защото по-голямата част от жените изпитват някаква болка по време на месечния цикъл. Чрез ултразвук могат да се видят големи кисти по яйчниците наречени ендометриозни, показателни за доста напреднала форма на заболяването, но по този начин не може да се открие заболяването в ранна фаза.
Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриозата е хирургически, обикновено чрез лапароскопия или лапаротомия. По време на операцията се взима материал от самата киста, който се изследва, т.е. прави се хистологично изследване. Опитните лекари дори без да са готови резултатите от това изследване могат да кажат дали кистата е ендометриозна или не. Има случаи, в които кистата не е еднородна и тогава се изчакват резултатите от хистологичното изследване.

Как ендометриозата влияе на фертилността?


Ендометриозата може да повлияе на фертилността по два начина. В начална фаза, появилата се ендометриоза въздейства на фертилността чрез ефекта, който оказва върху имунната система, докато вече в напреднала фаза има допълнителна механична пречка. При наличието на сериозно заболяване често има тазови сраствания, които блокира маточните тръби и така пречат на яйцеклетката да попадне в маточната тръба и в маточната кухина. Срастването може да обхване яйчника като обвивка и по този начин да пречи на узрялата яйцеклетка да излезе от яйчника. Срастванията могат също да фиксират фалопиевата тръба на едно място, което пречи яйцеклетката да бъде уловена, дори когато тръбата не е запушена.

Ендометриозата в напреднала форма може да притиска яйчниковата тъкан, намалявайки броя на яйцеклетките с добро качество. След хирургическа намеса също може да се намали броя на яйцеклетките, когато по невнимание естествената тъкан бъде премахната или унищожена, или чрез друго леко увреждане, променящо кръвоснабдяването на яйчниците.

При наличието на сериозни увреждания е показано ин витро (IVF) оплождане. Добре известно е, че лечението на тежка степен на ендометриоза (оперативното или медикаментозно) подобрява резултатите от IVF, докато при ранните форми на заболяването ползата е под въпрос. Знаем, че пациентите с всички степени на ендометриоза имат намаляваща фертилност в сравнение с контролна група жени от същата възраст. Дори и в лека форма, ендометриозата е причина за възпалителна реакция. Последващото активиране на имунната система може да доведе до необичаен имунен отговор на ендометриума което може да предотврати имплантиране или да доведе до унищожаване на ембриона. Същата реакция може да се прояви и при ин витро процедурата.

Какво е лечението на ендометриозата?

Ендометриозата може да бъде лекувана хирургически или медикаментозно.
Хирургическото лечение е най-доброто при ендометриоза. Вариантите за това са два - с лапароскопия - изгаряне на кистите с ток или лапаротомия - класическата операция, при която кистите се отстраняват с част от яйчника. При операция обикновено се премахват и срастванията в областта на таза, ако има такива разбира се.
Важно е да се знае, че при операцията се отстраняват кистите, срастванията, но има и ендометриални клетки, които не могат да се видят. Най-късно до месец след операцията трябва да започне прилагане на хормонално лечение - в България с Диферелин или Золадекс, като срокът за него е между 3 и 6 месеца. Целта на това лечение е точно тези клетки, които не са били видими да изчезнат, а и да се спре менструалният цикъл, за да не се захранват чрез него.  Другият вариант след операцията е ин витро.  Към него трябва да пристъпят пациенти с напреднала форма на заболяването с изразени тазови сраствания и ендометриоза трябва сериозно да обмислят прилагането на IVF, особено за пациенти над 35 години. Всички пациенти с ендометриоза трябва да се преценят за наличието на съществени нарушения в имунния отговор, което може да е основание за лечение.

Необходимо ли е ендометриозата да бъде лекувана?

Лечението на ендометриозата трябва да се фокусира върху две неща - болка и фертилност. Болката изисква лечение без значение от степента. Ако основно е засегната фертилността, тогава следващият етап трябва да бъде хирургическа намеса; срастванията в таза трябва да бъдат премахнати и целостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена. Както и при последващата хирургическа намеса по тръбите (пластика) съществува голяма вероятност тръбите да сраснат (блокират) отново и в тази връзка такъв тип хирургическа намеса е препоръчителна само при млади пациенти, за които IVF е неприложим вариант. Леката форма на ендометриоза не оказва механична пречка, няма последствие при лекуване на фертилността и затова не е необходимо да бъде лекувана по хирургичен път.


Превод: StefiZ
Източник: Sher Institute for Reproductive Medicine
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=248
Допълнила съм материала, а на места съм му направила леки редакции.

Тук можете да видите и разположението на ендометриозните огнища, както и да прочетете някои алтернативни методи за лечение на болестта.
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html

Линк към тема за медикаментите, които се използват за лечение на ендометриоза в чужбина. За съжаление няма лекарство - чудо!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=224681.0


Момичета, моля тези от вас, които минават или вече са минали по трудния път на Ендомериозата, споделят своя опит, като отговорят на въпросника! Нека този въпросник послужи за кураж и надежда на момичетата, които за първи път чуват думата  " Ендометриоза".
ЕНДОМЕТРИОЗА/ Въпросник - 1 

Най-голямото ми пожелание е да няма новозаписали се!
Успех на всички!!!

# 1
 • Мнения: 1 602
Мисля, че ендометриозата може да възникне и да се развива и на фона на хронична хламидия. И мисля и други подобни заболявания. Но дали има източници по този въпрос?

Ако можем да намерим такива, би било коректно да допълним и това, сякаш.

# 2
 • Мнения: 66
Днес бях при моя доктор и той човека много ме разпитва за болките и реши за всеки случай да ме изпрати за още едно мнение при негов учител д-р Божидар Славчев.Часа ми е за понеделник.Явно иска да се застрахова.Вече без душа останах.Ще издържа още 4 дена.Но идеята ми е,че освен че трябва да имаш пари,и то много,трябва да имаш и много свободно време и отделно да търпиш болки.Ще ви пиша в понеделник как се развиват нещата при мен.Дано да има някакво развитие.

# 3
 • Мнения: 2 803
Маги, лично за мен и при мен според мен е възникнала на фона на милион алергиите, които съм имала, на фона и на Хашимото, но колкото и странно да звучи. До преди да чуя нещко логично бях нервна, защото знаех че всеки опит започвам и няма да завърши с успех.
Сега вечи имайки яснота какви са вероятно проблемите съм спокойна, защото ще се направят стъпките, които се надявам ще дадат положителния резултат, който търся.

Veseto* благодаря за темата!

samanta_anta ще се моля за теб!

# 4
 • Мнения: 131
Здравейте, на мен двама доктори ми диагностицираха ендометриозна киста в единия яйчник 35 мм. Нямам оплаквания, средно болезнена менструация, от както знам имам слаба болка в яйчника която различавам на моменти. Опитваме забременяване от една година някъде, но не сме много активни. И двата доктора казаха, че няма смисъл да се чака забременяване, ако стане този месец или другия супер, но иначе трябва лапароскопия и премахване на кистата. Като чета всички вас разбирам, че не съм сама, но на моменти направо не знам какво да правим. За всички доктори специалисти от София които сте писали се чака много за прегледи и се чудя къде да отида и кой лекар няма да гледа на мен като на касичка 😞

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 767
Днес бях при моя доктор и той човека много ме разпитва за болките и реши за всеки случай да ме изпрати за още едно мнение при негов учител д-р Божидар Славчев.Часа ми е за понеделник.Явно иска да се застрахова.Вече без душа останах.Ще издържа още 4 дена.Но идеята ми е,че освен че трябва да имаш пари,и то много,трябва да имаш и много свободно време и отделно да търпиш болки.Ще ви пиша в понеделник как се развиват нещата при мен.Дано да има някакво развитие.

Дано саманта и успех  Praynig.
Svetla_24, наистина се чака за добрите доктори, ти при кого ходиш сега?

# 6
 • Мнения: 108
Аз ходя при Ненов, преди това при Попов, и за двамата не е проблем да си запазиш час за след седмица.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 728
Благодяря за новата тема  Heart Eyes
Саманта, стискам ти палци. Дано се намери някакво друго решение и да не се налага да вземаш драстичните мерки, които възнамеряваш да направиш.
Светла, аз ако можех да върна времето назад бих си направила операцията при репродуктивния доктор, при който ходя сега. Не че не съм доволна от моя опериращ, но щеше да е друго да се знае какво ми е правено точно от човека, който сега ще ми прави инвитрото. Хубаво е да го обсъдиш с репродуктивен специалист, защото малко или много лапароскопията намалява яйчниковия резерв. При мен е почти изчерпан. Просто трябва да намериш доктор, който е добър оператор. Можеш да проучиш и дали може да приложи при теб транс-вагинална лапароскопия, която казват че е много по-щадяща. Успех!

# 8
 • София
 • Мнения: 7 262
Аз ходя при Ненов, преди това при Попов, и за двамата не е проблем да си запазиш час за след седмица.
Скоро била ли си при Ненов? Къде преглежда в момента?

# 9
 • Мнения: 108
Скоро била ли си при Ненов? Къде преглежда в момента?

Да, миналата седмица бях на преглед. Преглежда в един частен кабинет в лозенец, на свети наум №51. Пак се запазва час по същия начин - обаждаш се на акушерката между 13-15 часа всеки ден. Той преглежда във вторник и петък мисля.

# 10
 • Мнения: 1 602
Маги, лично за мен и при мен според мен е възникнала на фона на милион алергиите, които съм имала, на фона и на Хашимото

Дънди, аз от малка съм с алергии. Например на 6 мес възраст - алергия към пеницилин. В един момент ги израстях. Много съм чела и за механизма на алергиите. Но при мен беше - първо алергиите, после Хашимотото. Мисля си, че и епщайн-бар вируса е намесен там - при алергиите.

До сега медицината открива някаква лека корелация между хронична инфекция с епщайн-бар вирус и многото алергии - като считат, че многото алергии понижават имунитета и на този фон може да има хронична инфекция с епщайн-бар вирус. Иначе този вирус се счита за много слаб и принципно трябва да е в латентно / заспало състояние в организма, защото 90% от хората го имат. Аз пък мисля, че корелацията е обратна, т.е. заради хроничната инфекция (възникнала по други причини) има и много алергии. Този вирус се захваща за Б-лимфоцитите. А алергиите се считат от медицината за грешен Б-лимфоцитен имунен отговор. Но това са си мои разсъждения. Опитвала съм да обсъждам с лекари - но не ми се е получавало.

Аз съм пускала купища с изследвания - както за антитела, така и различни секрети за посявка и PCR тестове. Само 3 неща неща изолирах за 11 години. Едно от тях бяха високи титри на епщайн-бар вируса. Просто при мен са 12-15 пъти над реф. стойности и варират леко. Ако не си го изследвала можеш да пуснеш IgM и IgG. Много рядко срещащо се е обаче - едва 1% от населението. Няма и лечение. Или поне лечението (използването на Изопринозин - имуностимулант) е противопоказно при Хашимото.

Хашимотото пък може да се отключи при сблъсък с определен набор от патогени, вкл. и епщайн-бар вирус. Пак изследвах една камара гадинки (огромна част от тях без връзка със забременяването) - пак друго не излезе.

Друг интересен момент при мен - когато започнах едни мултивитамини (на Мерск) за бременни и планиращи бременност - алергиите ми веднага се върнаха?!? След което отново полека-лека започнаха да отшумяват.

Всичко е много комплексно. Извинявам се за дългият пост.

# 11
 • Мнения: 2 803
Маги, благодаря ти за изчерпателния пост. Да така беше и при мен. Първо алергии, като първата отключена като дете към пеницелин групата и след това към ред други неща.

Изследвала съм ги IgM и IgG. Трябва да изровя изследването или просто да ги пусна пак.

Преди година се отключи Хашимотото, което беше в латентно състояние от 2005 година, но се завишиха стойностите на ТСХ и трябваше да започна еутирокс по този повод. При мен Хашимотото се провокира от стимулациите.

Според мен доста неща се разбутаха с първата стимулация, но ако не беше тя - нямаше да стигна до тук и да ровя за намиране на проблема. Надявам се да изкочи в пълния си блясък. През последната година ползвам акупунктура като метод за лечение и хомеопатията от повече от 7 години, с доста добри резултати, така че благодарение на тях много неща като проблеми за които не знаех, открихме и премахнахме.

Миналата година на стимулацията не можахме да извадим нито една качествена яйцеклетка за оплождане. Тази година след акупунктура, диета на хранене, зонотерапия и хомеопатия успяхме да извадим 5 качествени, които се оплодиха и развиха до 5-ти ден. Да ама не. Нищо не стана.

Сега да видим какво ще извадим, след като вече имаме подозренията за ЕМ и срествания. newsm78

# 12
 • Мнения: 66
Моето Хашимото се появи по време на лечението със золадекс.И така остана да си пия л-тироксин цял живот.Аз ходя при Начев и без това гинеколога ми е в София.Интересното беше,че ТСХ първоначално беше много нисък,ама много стотици пъти под нормата.И в началото ме караше да го пускам на 45 дена.След това беше десетина пъти над нормата и той каза,че началото болеста така започвала и ми регулираше дозата на хормона.А витилигото го имам от 2004г.нашите се разведоха 2003г.и след това 2004г.на морето се отключи.И за него трябва да вървя на лекар,но кое по напред и аз незнам.Също няколко години преди ендометриозата ми откриха Кисти на гърдите.И там се следях много докато не станах абонат на гинеколозите.И алергии имам към страшно много антибиотици.Екзема на ръцете,която бях забравила но се върна при третия опит инвитро като почнах да пия добавки.Мале аз за какво ли съм жива.То нямам нещо здраво по мен.

# 13
 • Мнения: 2 803
samanta_anta има причина всяка една от нас да е на този свят. Страданията ти са много, но се надявам, че е вярно поверието, че преди зазоряване е най-тъмно.
Искрено и от цялото си сърце ти желая да сбъднеш мечтата си за рожба и да се радваш на пълноценен живот. Hug Praynig Heart Eyes

# 14
 • Мнения: 131

Svetla_24, наистина се чака за добрите доктори, ти при кого ходиш сега?

Бях при д-р Лекова в Св.София и при доц.Димитров в МЦ Фемина. Посредният оперира майка ми преди няколко години от други неща... не е нещо свързано с ендометриоза. И двамата се отнесоха добре с мен, просто ми се повръща от системата в БГ.  Sad  Аз като счетоводител обяснявам на клиентите какво е приход, разход, паричен поток и т.н. просто искам малко внимание и обяснение, защо, как, какво, а не да ровя и търся в нета и аз да ги разпитвам.
Умишлено не съм се насочила все още към големите клиники по репродуктивна медицина. За Щерев имам съображения, а Надежда ми казаха след нова година час.
Ще вида д-р Ненов и ще питам чрез познати на познати....
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт