ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 182
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Аз бях с 4та степен. Ужасно много сраствания, лява тръба - много нагъната, ляв яйчник - неработещ. Забременявам естествено 4 пъти. Имам две деца и две биохимични бременности.

# 541
  • София
ЕНДОМЕТРИОЗА НЕ Е РАВНО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИНВИТРО , тук много жени доказват , че точно с тази диагноза успяват да забременеят по естествен начин
 Peace Peace Peace Peace

Точно така! Напълно съм съгласна! Аз само казах, че ми препоръчаха забременяване, за да се избегне отново появата на ендометриозата.  Wink  А и Звездичка питаше какво следва след лечението и момичета се включиха със съответните отговори. Никой не знаеше, че е на 23 и не мисли все още за деца.

Звездичка, имаш достатъчно време за деца, а и не е задължително да се подготвяш психически за каквато и да било борба. Имаш голям шанс за естествено забременяване, така че спокойно Peace Поживей се, ще ги мислиш тези неща, като им дойде времето  Simple Smile Между другото и мен не ме е боляло поставянето на инжекциите, просто казах при мен какви бяха страничните ефекти.

# 542
Никой не казва, че момичето трябва да прави инвитро. Възрастта е от съществено значение, а нейната е доста малка така че има време за всичко. Аз за себе си като препатила смятам, че е редно след лапароскопия и лечение на ендометриоза човек да си направи някои основни изследвания и прегледи при специалист, за да знае доколко ендометриозата е нанесла поражения и с какво време разполага в бъдещето. Но това го разсъждавам от гледна точка на моята възраст. Сигурно не е добър съвет към млад човек. На 23 години аз лично не съм мислила за дете въобще. И все пак ми се иска някой да ми беше дал съвет преди 6 години да подходя по-отговорно към репродуктивното си здраве.

Иначе за страничните ефекти … радвайте се, че ви бият инжекциите през зимата. Моите бяха в най-големите жеги, юни-август, и ми се разказа играта от горещите вълни. Напълняване забелязах по-скоро след възстановяване на МЦ, най-вероятно заради разбъркването на хормоните ми. Други симптоми вече не си спомням, значи не е имало нещо фрапантно. Не ме е боляло от поставянето на инжекциите.

Звездичка, благодаря ти за палчетата.  Hug

# 543
  • София - Варна
Цитат
Никой не казва, че момичето трябва да прави инвитро. Възрастта е от съществено значение, а нейната е доста малка така че има време за всичко. Аз за себе си като препатила смятам, че е редно след лапароскопия и лечение на ендометриоза човек да си направи някои основни изследвания и прегледи при специалист, за да знае доколко ендометриозата е нанесла поражения и с какво време разполага в бъдещето. Но това го разсъждавам от гледна точка на моята възраст. Сигурно не е добър съвет към млад човек
Според мен е добър съвет. Аз бих го направила, дори и да бях на 23, ако, разбира се, планирам опити за бременност. Но не бих скочила веднага на ин витро, бих пробвала може би най-много година, не зная. Все пак мои здрави приятелки забременяха след над половин година опити, така че...

# 544
  • София
Аз приключих лечението май 2011. Опити за забременяване започнахме края на 2012. Нищо не съм правила през това време. Не са ме и съветвали лекарите. Пусках едни хормони след първата биохимична.

# 545
Moмичета,

Аз четох , обаче да поптам все пак - понеже имам едни бодежи в матката още преди инвитро опита.
6 месеца след инвитро пак ги имам понякога и не мисля има връзка с препаратите от инвитрото или трансферите.

С хистероскопия ли се установява дали има Ендометриоза ?
Къде да ида - може ли в Малинов или при някой друг специалист в София?
В моя инвотро център не праявят това, предполагам при хирург-гинеколог ?

По принцип имам "раничка" на матката и всеки доктор е на различно мнение. Едни казват да се махала, други , че нямало нужда. Не е проблемн по принцип.

И ембритата не ми се захванаха , но може да са били и не много добри.

newsm78

# 546
Не съм убедена, че хистероскопията е достатъчна за установяване на ендометриоза. На мен ми е правена за отстраняване на полипи от матката. При този вид интервенция се прави оглед на вътрешността на матката. А ендометриоза може да има извън матката, по тръби, яйчници и т.н. По принцип се практикува диагностична лапароскопия, която при нужда преминава в оперативна. В Малинов се прави и т.н. трансвагинална лапароскопия, при която няма разрези на тялото и възстановяването е супер бързо. Аз ако знаех за съществуването й щях да я предпочета, защото моето лапаро беше много тежко. Но доста момичета се възстановяват супер бързо и след обикновено лапаро. Явно зависи колко и какво е рязано.

# 547
По принцип тръбите са проводими.
Просто имам бодежи в матката и се чудех на какво се дължи. И си мислех дали не са сраствания, полип , миома.. знам ли и аз .

# 548
  • Sofia
Mayа Bee само с лапаро се установява, с хистеро не понеже ендометриозата е натрупване на ендометриална тъкън извън матката. Трябва си лапаро да се открият и отстранят огнищата или ако има киста да се изследва.

# 549
Meрси,  bouquet

Аз не искам да ви спамя , ама май нее матка- боляха ме и бъбреци тези дни и имам песъчинки, така че тия бодежи май са от пикочен мехур или канал .  Tired

# 550
  • София - Варна
Фибси, май ти беше питала за прогестеронов гел. От друга тема ми споделиха, че май нямал особен ефект. За ендометриоза лекар е препоръчвал на моя приятелка да сложи прогестеронова спирала (Мирена), но пак от друга тема една жена ми сподели, че не намира разлика в цикъла си и в цялостното си състояние отпреди и след поставянето на спиралата. Тя няма ендометриоза.

Копирам тук много добре формулирано и изчерпателно определение за глутена и неговото действие при хората с АИ заболявания, каквото е ендометриозата:

Глутенът плюс захарта плюс мазнините от семена са най-големите злини в съвременното хранене. Нищо не може да се сравнява с тях. При всеки прием на глутен ентероцитите (т.е. клетките на чревната лигавица) произвеждат зонулин - химикал, който подава сигнал към плътните контакти между чревните клетки - сигналът е за отваряне, т.е. за по-голяма пропускливост на лигавицата от обичайното. Цялата храносмилателна система е като една тръба, която свързва организма с външния свят, но в същото време се води външна за него, точно защото има бариера между вътрешността й и останалата част от тялото. Съдържимото на храносмилателната система на практика се намира извън организма, защото няма контакт с други органи и тъкани, докато е вътре в тази система. Връзката между нея и останалата част от организма е чревната бариера. Тази бариера не е абсолютно непромокаема, защото през нея в организма навлизат веществата, които трябва да бъдат усвоени. Но степента на разтваряне на плътните контакти, за да се пропуснат необходимите вещества, не е много голяма и така и трябва да бъде. По този начин всичко, което не би трябвало да прониква в организма, си остава в червата и се изхвърля накрая, без да влезе в контакт с други тъкани. Да, но глутенът се намесва в този механизъм, защото провокира повишена секреция на зонулин спрямо нормалното, а така пък се предизвиква по-голямо отваряне на плътните контакти. Така пък в кръвта прониква всичко, което в момента се намира в червата, включително онова, което не трябва да отива навътре към другите органи и тъкани, а трябва да се изхвърли. Това се нарича пропускливи черва - пропускат повече, отколкото трябва. И тези пропускливи черва са в основата на буквално абсолютно всички съвременни болести. Естествено, кой от какво и кога, и дали ще се разболее, зависи от много неща - гени, условия в начина на живот (стрес, сън, физическа активност), храна, прекарани болести, приемани лекарства, излагане на химикали. Има семейства, в които автоимунните болести са често явление (и алергиите, защото ми се струва, че те често си вървят в същите семейства). Ако имаш такива гени, за мен е глупост да продължаваш да консумираш глутен. Разбира се, въпрос на личен избор е.
По-горе не уточних защо е опасно да не проникват "несвойствени" молекули в организма, които иначе биха били изхвърлени: защото провокират реакцията на имунната система, а ако това се случва отново и отново, в един момент може да излезе извън контрол. А имунната система е препоръчително да си я коткаме, а не да я провокираме. Да, вероятно ако се хапне нещо с глутен 2-3 пъти в годината, няма страшно, особено ако е малко количество. Но аз лично предпочитам да стоя далеч от глутена, колкото ми е възможно (то в наши дни не е толкова лесно).

# 551
zvezdichkaaaaa, никога няма да забравя физиономията на личната ми лекарка, когато й съобщих, че гинеколога ми е поставил тази евентуална диагноза.
Лични наблюдения (не искам да споря с нкг):
- Лапароскопията - Изключително важна роля според мен играе избора на добър оператор, който да я извърши.
- Инжекциите - ако след лапарото не се бият инжекциите, то същото се обезсмисля.
- Инвитрото - до него се прибягва след минимум 6 месеца неуспешни опити по естествен път. Там се съблюдават и други фактори, като възраст на жената и мъжа, изчерпан резерв, запушени тръби, мъжки проблеми и т.н. Много си млада, на 23 год. и то при наличие на проводими тръби, не мисля, че трябва въобще да го коментираме това.
Има и жени, които са напълно здрави и пак не успяват да забременеят от раз.

Не знам какво да те посъветвам наистина. Ако не мислиш за деца веднага след възстановяването на цикъла, то поне е добре да започнеш да се храниш по-здравословно (без мазно, без глутен, повече плодове и зеленчуци, ядки и т.н.), да спортуваш повече и да посещаваш гинеколог по-често, да си пуснеш изследвания на половите хормони, за да видиш какво се случва с яйчниковия ти резерв (но едва ли ще е намалял предвид възрастта ти). Дано оператора да си е свършил работата. Ако резервът е намалял, да не дава Господ, имаш опция да замразиш яйцеклетки. Това последното е в много краен случай. Бъди позитивна, мисли положително и нещата ще са наред! Най-добре говори с лекаря си за всичко, което те притеснява. Успех!

Последна редакция: сб, 14 яну 2017, 21:34 от LaurynB

# 552
  • София - Варна
Lauryn B, има мазнини и мазнини. Има си полезни мазнини и не бива човек да не хапва съвсем никакво мазно. Растителните мазнини са по-вредни, то това май и го пишеше в поста, който копирах по-напред. А пък за тези с ендометриоза, които имат и ИР (често двете заболявания вървят ръка за ръка) или наднормено тегло, плодовете не са хич добра идея.

# 553
  • Варна
Lauryn B, има мазнини и мазнини. Има си полезни мазнини и не бива човек да не хапва съвсем никакво мазно. Растителните мазнини са по-вредни, то това май и го пишеше в поста, който копирах по-напред. А пък за тези с ендометриоза, които имат и ИР (често двете заболявания вървят ръка за ръка) или наднормено тегло, плодовете не са хич добра идея.

......ИР ( какво беше това ) и как така без плодове ?

# 554
  • София - Варна
Инсулинова резистентност. Ядат се плодове, но не много, ако има ИР.

Общи условия

Активация на акаунт