Есенно оцветена КАНАДскА тема 59

• 76 606
  • 433
  •   1
Отговори
# 90
Princess Wonder,

Незнам на колко години е синът ти. Замислила ли си се за БГ училище?
Поне в Торонто и района дал Господ такива (имам база за сравнение Ванкувър  Embarassed)

Незнам за Торонто, но в Оаквил, към училищният борд има уроци по БГ език. Сигурно и към Торонтовският борд има. 25$/година и ходи през цялата учебна година, събота, 3ч.

Не е гладко или говора му да е перфектен, но Виктор се научи да чете там и да пише буквите. То и аз не се занивам в къщи с него, та и неочаквам много. Бях приятно изненадана.
Отделно има БГ училище, което си е към министерстовото на образованието в БГ.

Просто ми хрумват алтернативи.

# 91

Аз още не мога да се пречупя и се мръщя на оценки като 88% например.

И като си говорим за проценти и оценки, каква е тяхната понататъшна роля, т.е. къде са нужни и как точно се използват. Интересува ме и пример и секондер. Много ще се радвам, ако някой сподели.

За българския език съм напълно съгласна с denzul Език се учи и поддържа с четене и писане. И говоренето е важно разбира се, но не е достатъчно Peace

# 92
Привет, denzul, мерси за отговора:)

Синът ми е на 3 г. и още е малък за училище. Иначе в Торонто наистина има възможност да го запиша догодина в българското училище. Аз вече съм го научила на нашата азбука, говори много добре на български, но искам през деня, докато тръгне на училище да говори активно вкъщи с гледачката (а не само с мен и баща си:))

Та на мен ми трябва българска детегледачка за следващите 2 години.

До скоро:)

# 93
Привет, denzul, мерси за отговора:)

Синът ми е на 3 г. и още е малък за училище. Иначе в Торонто наистина има възможност да го запиша догодина в българското училище. Аз вече съм го научила на нашата азбука, говори много добре на български, но искам през деня, докато тръгне на училище да говори активно вкъщи с гледачката (а не само с мен и баща си:))

Та на мен ми трябва българска детегледачка за следващите 2 години.

До скоро:)

# 94
  • Лавал-Пловдив

Аз още не мога да се пречупя и се мръщя на оценки като 88% например.

И като си говорим за проценти и оценки, каква е тяхната понататъшна роля, т.е. къде са нужни и как точно се използват. Интересува ме и пример и секондер. Много ще се радвам, ако някой сподели.

От родителски и учителски опит - ролята им не е много голяма.

Обяснявам: за да вземеш диплома ти трябват кредити, а те се дават на база изкаран курс. Дали ще го изкараш с 90% или със 60% кредитите са едни и същи. Трябват ти и кредитите от министерските изпити : математика, сайънс и история в сек. 4, английски и френски в сек. 5 (говоря за Квебек само).
Дали си ги издържал с 90% или със 60% кредитите са едни и същи.
Като събереш всички кредити (само тези от сек 4 и сек 5 са важни, даже мисля, че до сек 4 няма кредити, но не съм 100% сигурна) се дипломираш и отиваш в Сежеп.
Тук вече евентуално процентите биха ти свършили работа, защото някои Сежепи искат минимален успех за прием (сега се сещам, че Вю Монреал искат 80% тотал), за някои специалности.
На Зара, Мари-Викторен и искаха 75% + имаше и приемен изпит за нейната специалност. Тя никога не е била отлична ученичка, но изкара 75% и взе изпита. Вече 2ра година е в Сежепа.
Сек 1, 2, 3 не играят никаква роля в бъдещето на ученика и не допринасят за неговото бъдещо професионално развитие. Затова нямам ни най-малкото желание да си стресирам децата, да им вися на главите и да си губя ценното време (в което бих могла да играя зумба или да ходя на джим  Joy). От опит знам, че и най-големите тапунгери стигат до колежа на равна нога с отличниците, оттам вече ми се губи житейският им път.

# 95
Merci, kaka dora bouquet

А за кандидатстването за секондер имат ли значение процентите и ако да, от кой клас?

Колкото до оттам нататък без да си залагам главата hahaha и по мои лични наблюдения в нашия регион зависи кой си, кого познаваш, колко си борбен, в каква област искаш да се реализираш и т.н  Wink

# 96
  • Лавал-Пловдив
Merci, kaka dora bouquet

А за кандидатстването за секондер имат ли значение процентите и ако да, от кой клас?

Колкото до оттам нататък без да си залагам главата hahaha и по мои лични наблюдения в нашия регион зависи кой си, кого познаваш, колко си борбен, в каква област искаш да се реализираш и т.н  Wink

5 и 6 ти пример са важни само. В началото на 6ти кандидатстваш за елитните гимназии и гледат успеха от 5ти (за на Никола програмата искаха 80% по френски, математика и англиийски). После, след като е прието детето искат бюлетините от 6 клас, за да видят, че се поддържа този успех. Поне при нас беше така, пращах им ги всеки срок.
Но има и приемен изпит и ако ще 100% да има по всичко в бюлетена, ако се панира на изпита и оака гащите, няма да го приемат.

# 97
Здравейте, момичета.

В момента си търсим квартира в район, в който първоначално трябва да харесаме училище. Училищата ги "харесваме" по рейтингите им от тук. Може ли да споделите малко информация какво означава рейтинга, за да го съотнеса към нашите критерии?

Тези с рейтинг 10 някакви елитни с много учене ли са? Въобще рейтингът на постиженията на учениците ли се базира или показва нещо друго?
А какъв рейтинг е приемлив и показва, че училището минава за добро? Примерно 6-7 добре ли е?

Търсим в един конкретен квартал, но ми направи впечатление, че две училища, които се намират през една улица, могат да са с коренно различен рейтинг, едното с 4-5, другото с 8-9.
Което значи, че примерно етническият състав на учениците няма особена връзка.

Ще се радвам на всякаква информация по отношение на училищата. Благодаря предварително!

# 98
Аз не знаех за тези рейтинги. Просто ги записвах в най-близкото.

Сега разгледах рейтингите на  училищата на моите деца.
Значи, на малкия първото училище е с рейтинг 5.3. Доволна бях, но се преместихме да живеем на друго място. Второто училище е с рейтинг 3.4. Не бях доволна, а и от местните разбрах, че е кофти училище. Преместих го в друго, рейтинга му е 7.1. За сега съм доволна, но са минали едва 2 месеца.
На големия училищете е с рейтинг 6.7- доволна съм.

Като кликнеш на училището ще видиш какво се оценява. Четене, писане, колко теста са под заданения минимум. До колкото разбирам, рейтинга е според постиженията на учениците.

# 99
  • Монреал
Интересен сайт, но за Квебек има само секондери, та не мога да споделя впечатления.

Нашите са записани в кварталното училище съм много доволна от учители и персонал.

# 100
И аз погледнах сайта, нашето е с 7.4.
Като гледах разбивката има средните успехи на 3тите и 6тите класове, което по пътя на логиката са официалните резултати от EQAO тестовете.

Баткото миналата година мина през теста за 3ти клас и сега излязоха резултатите. Тези провинциални тестове са по четене, писане и математика. Според мен тези рейтинги се базират на това.
И горе долу може да се види на какво ниво е преподаването. Според мен пак не е меродавно, защото всяка година учителите се въртят и са различни. Досега не сме попадали на лоши учители. Като ги гледам всички наблягат зверски на математиката, а писането е на заден план. Писането на децата е пълно с грешки и невероятно грозно. Мисля, че това е валидно за повечето училища.

Ние сме в католическо, ако това има значение за сравненията. Но според мен директивите от министерството са еднакви за всички.

# 101
  • Монреал
Някой използвал ли е фирма за превоз на багаж от България до Канада? Бихте ли споделили контакти и дали сте били доволни. Става въпроc за багаж с обем 3-4 палети, а не цял контейнер.

Последна редакция: нд, 30 окт 2016, 00:49 от Тарилилей

# 102
Всеки момент ще ползваме. Остават ни два дни до заминаването.
Казаха, че багажът ще пътува около 40 дни. Разчитам, че всичко ще е в добра форма като пристигне. Чак тогава ще мога да кажа отзиви Simple Smile
Иначе момчетата са много мили, донесоха ни кашони, в които да си опаковаме нещата и сами ще ни разглобят мебелите.

Мерси на всички за коментарите относно училищата. Аз се чудя към какъв рейтинг да се ориентирам, защото от една страна не ми се иска да попаднем в някакво амбициозно училище, където се учи много сериозно и децата се претоварват, но от друга предполагам, че с по-добрия рейтинг върви и по-добра среда, в смисъл по-добра дисциплина и взаимоотношения между децата. Не знам дали съм на прав път с предположенията...

# 103
  • Монреал
Юна, би ли споделила контакт на фирмата, която сте използвали?

# 104

Общи условия

Активация на акаунт