Фотография - 83 тема

• 53 703
  • 735
  •   1
Отговори
# 705

Маями,18-105, 18-140 се водят китови мисля  Peace
Да, китови.....но дали изобщо стават?

Че стават - стават,зависи за какво  Laughing

# 706
maiamiii, аз имам 18-105 мм-универсален китов обектив, идеален за туристически зум  Peace
Повечето ми опити за снимане на пейзажи са снимани с него. Peace

И според мен много зависи за какво ти трябва, а също така и какъв ти е определения бюджет за закупуването на обектив  Peace Nikkor 16-85 е почти три пъти по-скъп в сравнение с 18-105.

Мъгливо утро от миналия ден:
Untitled by Xristina Russeva, on Flickr

Последна редакция: ср, 30 ное 2016, 14:12 от Анонимен

# 707
  • София
16-85 имам аз. Удобен ми е за пътешествия. За съжаление тежи много. Няма много хубаво боке и е тъмен. Аз лично мисля да го сменям, но нали още се кумя на каноните... Иначе бих си взела един 17-50/2,8 и аз.

# 708
maiamiii, аз имам 18-105 мм-универсален китов обектив, идеален за туристически зум  Peace
Повечето ми опити за снимане на пейзажи са снимани с него. Peace

Именно за туристически зуум искам нещо...не съм определяла бюджет..... проучвам все още  Wink

# 709
Ако наистина искаш съвет, който да ти помогне отговори на следните примерни въпроси.Нов или втора ръка искаш да е?Пробелм ли ще е за теб по-голямото тегло?Мислиш ли, че ще ти се налага да снимаш в тъмни помещения от ръка?Какво е за теб приемливото ИСО на твоя апарат, до което би снимала при слаба светлина?До каква сума горе-долу да е?Смяташ ли, че бленда 2.8 ще ти е от полза или по-скоро ще е екстра, която е добре да имаш, но няма да ползваш често за това, за което ще служи обектива?Ако не си изясниш приоритетите ще получиш поне 10 различни отговора, които обаче ще са съобразени с приеритетите на хората, които ги дават.Както си прецениш. Бих казал nikkor 16-85 или nikkor 17-55, обаче въобще не знам дали се вписват в твоите изисквания, защото ми липсва информация.

Последна редакция: ср, 30 ное 2016, 16:28 от plm_79

# 710
90мм на Тамрон е един от уникално добрите им обективи..
Половината от проекта ми с пушеци е заснет с него....
Относно 18-105мм ако се визира Никонския е много добър обектив за цената си но това в случай че искаш да не мъкнеш друг обектив... твърдите обективи все пак си имат предимство но и искат търпение...

А на мен сега ми е весело, че във Виена тази година съм решила да експериментирам и ще снимам с фиш 10-18мм и 77мм лимитед,  та по средата има една голяма дупка ... но ще ми е предизвикателство да търся моменти подходящи за тези ММ.   bouquet bouquet bouquet

# 711
Ако наистина искаш съвет, който да ти помогне отговори на следните примерни въпроси 1.Нов или втора ръка искаш да е?2. Пробелм ли ще е за теб по-голямото тегло?3. Мислиш ли, че ще ти се налага да снимаш в тъмни помещения от ръка?4. Какво е за теб приемливото ИСО на твоя апарат, до което би снимала при слаба светлина?5. До каква сума горе-долу да е?6. Смяташ ли, че бленда 2.8 ще ти е от полза или по-скоро ще е екстра, която е добре да имаш, но няма да ползваш често за това, за което ще служи обектива?Ако не си изясниш приоритетите ще получиш поне 10 различни отговора, които обаче ще са съобразени с приеритетите на хората, които ги дават.Както си прецениш. Бих казал nikkor 16-85 или nikkor 17-55, обаче въобще не знам дали се вписват в твоите изисквания, защото ми липсва информация.

.

Номерирах въпросите, за да е по-лесно да отговоря Simple Smile
1. Нов
2. Теглото не е от съществено значение за момента
3. Да,  ще ми се налага да снимам в тъмни помещения от ръка
4. Не мога да конкретизирам
5. 700-800 лв. или там някъде
6. Бленда 2.8 - да ще ми е от полза Simple Smile

Благодаря за конктретните въпроси, сега се надявам, че мога да получа и по-конктретни предложения Hug

Засега съм за 17-70/ 2.8-4....  Thinking

Последна редакция: ср, 30 ное 2016, 23:40 от maiamiii

# 712
Питах за ИСО-то, защото 2.8 бленда не е чак толкова отворена, особено ако трябва да се снима на немного ниска скорост.При снимане в музей или църква от ръка, при наличието на хора и желанието да се избегне тяхното размазване, ще се наложи да се вдигне ИСО-то повечко.Относително е де и зависи от съответното място и време и какво точно се снима.Изображението на най-отворената бленда няма да е толкова рязко, т.е. 2.8 ще е някакъв компромис.Изобщо, нужно е да направиш компромиси, както с всяко едно нещо.Какви варианти виждам.

1.Да снимаш с един варио обектив.За тази цена май няма друго освен тамрон 17-50 2.8, за който стана дума вече, ако се предлага нов.Предимството на такова светло варио ще е най-вече в по-отворената бленда и 1мм в широкия край.Ще има и недостатъци.На 2.8 няма да е върха, но все пак ще те задоволи предполагам.Чел съм, че се случва тамрона да дава разминавания във фокуса, но това става и с други обективи.Той има малко по-крива фокусна равнина, но това е особеност, с която се свиква и го има и при други.Не вярвам това да е такъв проблем.Ако не се лъжа имаше и нещо с лентовия кабел.

2.Да снимаш с един или два твърди обектива.Ако имаш съответната нагласа това снимане дори е и плюс.Като знаеш с какво разполагаш, като знаеш какво да очакваш няма да търсиш друго и ще се съсредоточиш повече в снимането, отколкото в техниката и да се чудиш кой обектив да сложиш и само да сменяш.Разбира се това може да се приеме и за компромис и то в дадени ситуации наистина ще е така.

3.Да снимаш с 18-55, който имаш, и към него да добавиш някой твърд, който прецениш и да сменяш.Може би 35 1.8.А, ако ти е нужно по-голямо фокусно разстояние, да добавиш към 18-55 някое варио от сорта на 70-300.

4.Да замениш 18-55 с друг подобен тъмен зуум.Ще спечелиш по-дълго фокусно разстояние и невъртяща се челна леща, което е предимство при пейзажите, когато се снима с филтри.Не знам коя версия е обектива де и дали при по-новите версии челната леща се върти при смяна на фокусното разстояние.Между другото 18-55 не е никак лош обектив, особено ако е от по-новите.За 18-105 съм чел добри отзиви, но не съм сигурен дали се представя добре при новите апарати с повече пиксели.16-85 е по-хубав.С него ще имаш и 2мм повече в широкия край.

5.Да си вземеш по-широко варио и да го допълваш с някой твърд обектив, както е написала mamaSunshine, че ще снима.

Горе-долу за това се сещам.Дано с нещо да съм бил от полза.

------------------

Да, 17-70 също е вариант, но 2.8 ще е почти само в широкия край, което е компромис.Освен, че все пак ще има на широкото 2.8, плюс е и по-големия диапазон на вариото.

------------------

Сетих се и за още два варианта.

- Да снимаш с два апарата.Хубавото е, че така няма да губиш време в смяна на обективи.Добър ще е , ако някой друг в семейството би искал да го ползва и през останалото време, за да влиза в употреба.Може да се направи комбинация от варио обективи, като например тамрон 28-75 2.8 и токина 11-16 2.8 или пък някакви твърди, които да се набавят във времето.Ще стане по-скъпо обаче, а и по-некомпактно и понякога може и да не ти се разнася толкова техника.

- Да си вземеш някой хубав компактен апарат или безогледален, дори и това да значи отлагане на покупката, ако трябва да се отделят повече средства.Винаги ще е с теб и вероятността да изпуснеш моменти ще е по-малка.Вероятно качеството на изображението ще е по-лошо.Ще завсиси и от конкретния модел или вариант, но в никакъв случай няма да е неприемливо, напротив.

Ако не можеш да решиш, може би е по-добре да не купуваш нищо и да си снимаш с това, което имаш, а като натрупаш малко повече опит ще знаеш кое как снимаш и така избора ще е по-правилен.

Последна редакция: чт, 01 дек 2016, 07:53 от plm_79

# 713
  • София
Добро декемврийско утро!

Влизам само да оставя линк към новите теми по месечното предизвикателство: https://www.flickr.com/groups/monthly_challenge/discuss/72157670485387533/

# 714
  • Mostly in my mind
Добро утро.
Благодарим, Мъхче.  bouquet

# 715
Ох, и този месец мина.. и пак нямам извинение, че не снимах.
Ето с какво се занимавах последните дни:

Advent calendar 2016 by Jill, on Flickr

# 716
plm_79, благодаря ти много за изчерпателните мнения Hug

Айдееее, време е за бокета....кой ще острами групата пръв? Crazy

# 717
Аз Mr. Green

# 718
  • София
Аз Mr. Green