Перилни препарати и омекотители – 42

• 87 593
  • 726
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
bouquetза темата
Имам въпрос:купих една плетена блузка на детето,тъничка тип ангорска.Ще бъде ли проблем ако я изпера с обикновен течен препарат,а не специален такъв.Не ми се купува за една дреха само,а и нямам почти такива плетива в гардероба си?!
Изперете я със шампоан за коса.

# 76
Ако блузката е вълнена, по-добре на ръка с шампоан, щом няма препарат за вълна. Ако е памук или синтетика, може на деликатна програма с препарат по избор.

# 77
  • оттам, откъдето започва България
Тук намерих някои съвети за ангорска вълна: http://color.dir.bg/_wm/library/item.php?did=386724&df=8&dflid=3, които едно време не съм чела, когато и аз имах блуза от ангора и я перях само с течен препарат. Тогава се стремях да действам много внимателно с нея. Единственото, което ме принуди да се откажа от нея, беше това, че много мъхчета полепваха на тъмните ми дрехи.  Peace

# 78
Дидка, благодаря за информацията за Персила. Имат ли онлайн магазин? Не можах да разбера с телефона.

# 79
Навремето имах пуловер от ангорска вълна. Даже не помня вече с какво съм го прала тогава, толкова отдавна беше, но със сигурност не е бил със специален препарат за вълнени тъкани. Нищо й нямаше на блузата, оцеля, и то дълги години...

Сега, от както следя темата, съм научила, че обикновените прахове съдържат ензими, които увреждат вълненото влакно. Но как точно го увреждат, не съм наясно. Предполагам, не в степен да се повреди дрехата /да стане на дупки, да изтънее и т.н/, а просто визуално да влошат състоянието й, което пък не е фатално... Thinking

# 80
_Smile_, от понеделник в нашия Темакс ще има 1,5 кг. Персил за 5,59 лв. и 5 кг. за 12,99 лв. За справка погледни брошурата на Темакс за другата седмица.
Турски. no 1,5 кг = 10 пранета - скъпотия.; 5 кг = 33 пранета - бива, но може и по-добре.

# 81
  • в огледалото на живота
Много благодаря на всички  bouquet
Задължително на ръка ще я пера,не ми се рискува пък у няма с какво друго освен две вълнени елечета..

# 82
Дев, нямаш ли прах от ДМ за деликатни тъкани...също става.
Сигурно нямаш де, малка е вероятността, но да кажа все пак Peace

# 83
Видях че сте обсъдили, ама все пак се зачудих и аз защо така...някой дали знае.
Изпрах бяла блуза с Первол течен за бяло пране, докато я простирах видях петна и дори се ядосах,( пък уж харесах Первол и съм се запасила с две големи опаковки по 4л за цветно и за черно, отделно имам още по една средна от двата вида и за бяло от малката), след като изсъхна дрехата на простора я разгледах и петна не видях...
Някаква реакция от слънцето ли прави, че след изсъхване няма петно, а докато е мокра дрехата се вижда...не че се оплаквам по - добре да изчезват с едно пране, ама ми е чудно.

# 84
Вие сериозно ли не знаете, че слънчевата светлина избелва? Навремето хората като са перяли със сапун, бялото е ставало жълтеникаво и за да стане бяло като сняг, са го просвали върху тревата да го избели слънцето.

# 85
Вие сериозно ли не знаете, че слънчевата светлина избелва? Навремето хората като са перяли със сапун, бялото е ставало жълтеникаво и за да стане бяло като сняг, са го просвали върху тревата да го избели слънцето.
Знам, че слънцето избелва, но това ме учуди...
Черните и цветните дрехи не изглежда да са си променили цвета от слънцето, а тези петна са си доста видими докато е мокра дрехата, а след изсъхване няма и следа от тях...
А в сушилнята ще има ли подобен ефект или там биха си останали петната?

# 86
Цветните дрехи определено си променят цвета, ако се сушат на директно слънце. Даже имам подобни, избледнели отвътре.
Относно въпроса ти: не знам защо би питала подобно нещо и го отдавам на това, че вероятно нещо си уморена, затова ще се пошегувам, че ако в сушилнята ти грее слънце, ще има подобен ефект.
Сериозно, слънцето ти е махнало това петно.

# 87
Знам, че слънцето избелва, но това ме учуди...
Черните и цветните дрехи не изглежда да са си променили цвета от слънцето, а тези петна са си доста видими докато е мокра дрехата, а след изсъхване няма и следа от тях...
А в сушилнята ще има ли подобен ефект или там биха си останали петната?

Както са ти обяснили, ултравиолетовата част от спектъра на слънчевата светлина има избелващо и дезинфекциращо действие. Има перилни препарати, които съдържат фотоизбелители, които засилват това действие. Ако продължаваш да изполваш Perwoll за белите си дрехи обаче, не очаквай да останат снежно бели дълго време, дори и да ги сушиш на слънце.

# 88
И аз потвърждавам от опит, че цветните дрехи избеляват при директно сушене на слънце. Peace
Тета, прахове увреждат вълненото влакно и дрехите се степват, свиват, не стават за носене после (говоря от личен опит, по погрешка изпрах така един пуловер и го съсипах  ooooh! ).
Тази седмица в Лидл има Ариел, прах , препоръчвате ли го? Питам защото знам, че не препоръчвате Омо от там, та дали важи и за Ариел. Благодаря! bouquet

# 89
Аааа, не съм съгласна с това за вълнените дрехи. Naughty Нито са ми се степвали, нито са се свивали- това зависи от температурата на пране, времето за пране и т.н. Определено дълго време си носих ангорския пуловер едно време Peace Нито е бил степан, нито се е свил...прала съм го на ръка с обикновен, прост прах навремето Laughing Повдредата е невидима за очите явно...
 Както и към днешна дата се е случвало едни вълнени терлици да попаднат по грешка в пералнята с други дрехи - ами ела да видиш как ги разтривам на краката си зимъска Simple Smile

прах Ариел съдържа такива фотоизбелители, доколкото помня. От Персила май отпаднаха...

Общи условия

Активация на акаунт