Искам да кажа ... (90)

• 59 531
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
Hug
 Аз съм завършила Биотехнологии, мисля, че съм споделяла. Може да се каже, че си работя по специалността, но това е, защото съм безумен инат и се тръшнах, че няма да се откажа.

Ох, синът ми нещо такова иска да учи, по-скоро с химия да кандидатства, специалностите ще ги гледаме като дойде време; не знам ще има ли късмет. Аз не го спирам, той от край време каквото си науми, това прави, за гимназията не му се бърках, за университета също няма. Но пък има още три години, може да му мине мерака да кандидатства с химия  Laughing

Помня разговора за японската паралелка. Надявам се, че си доволна, защото аз одобрих желанието на детето Simple Smile.

# 151
С химия може Фармация, Медицина, Биотехнологии.. После основно позициите са ясни за първите две, или нещо с моята сфера, т.е клиничните проучвания, ако го влезе. Медицински представител също, въпреки че вече не е готино, нито добре платено, както преди години, или нещо research and development в някоя фарма фирма. Бих посъветвала всички, чиито деца имат колебания..отделете малко време, отворете jobs.bg и вижте най-грубо какво се търси. Аз навремето нямах акъла да го направя.

# 152
  • София
О, на тема образование и професии ли сме?!  Grinning
Завърших една гола културология, само защото в нея нямаше математика.  Mr. Green В последствие ми се даде възможността да се сдобия с читава професия и от 15 г. съм графичен дизайнер.
Преди дни доста размисъл ударих, докато се сетя какво беше завършил мъжът ми (интелектуална собственост). Добре, че и той навреме се преориентира към нещо смислено и доходно. В сходни сфери сме, но неговата професия ми се вижда по-сложна от моята.  Grinning

# 153
О, днешната младеж определено е наясно колко иска да печели. Мислят си за кеша от рано мен ако питате. Моят син точно това ме пита, какво е добре да учи, но да се плащат добри пари след това, а пък за момента не е мераклия да ходи в чужбина, родолюбче си е, и като отсяхме, че лекар не може да стане, стоматолог също, правото отпадна, защото не обича история и сухата материя и остана, IT сектора и строителството. Аз тогава го майтапех за готварството, ама не му се хареса идеята, та натискаме с математиката, но все повече му се рита и на компютър му се седи и въобще не му е до задачи, но той е още малък и има време да се преориентира и преквалифицира, аз просто си настоявам да движи по една линия, но какво ще стане не знаем Laughing

# 154
  • Ямбол
Майка ми е ВиК инженер. Работеше си по специалността и много ясно помня, когато ѝ предложиха да стане учител, как го прие - каза "хем ще работя, хем ще имам време за семейството си и време за почивка". Ето това много ме впечатли на времето бях малка, но помня. И тогава се замислих, че що пък да не стана и аз учител и ей ме на. Записах няколко специалности за всеки случай, включително и икономическа. Преди това съм завършила езикова гимназия, че и език да знам. До днес всяко едно, което съм учила ми е било от полза и съм го прилагала. Сега две от специалностите ми са едни от най-търсените и имам възможност и за допълнителни доходи.

# 155
Винаги учителската професия ми се е струвала прекрасна, за жена! bouquet

# 156
Бърди, ако се е насочил към химия, биология, аз лично бих го изпратила в Германия.
В БГ ще изкарва 4пъти по-малко пари, от колегите си там.
Сестра ми завърши биохимия и след това магистратура в още по-тясна сфера в Мюнхен. Тя се занимава изцяло с клинични изпитания, но заплатата и е на светлинни години от това, което би получавала тук.
Да не говорим, че в БГ изобщо не се работи по такива проекти.

# 157
Майка ми е ВиК инженер. Работеше си по специалността и много ясно помня, когато ѝ предложиха да стане учител, как го прие - каза "хем ще работя, хем ще имам време за семейството си и време за почивка". Ето това много ме впечатли на времето бях малка, но помня. И тогава се замислих, че що пък да не стана и аз учител и ей ме на. Записах няколко специалности за всеки случай, включително и икономическа. Преди това съм завършила езикова гимназия, че и език да знам. До днес всяко едно, което съм учила ми е било от полза и съм го прилагала. Сега две от специалностите ми са едни от най-търсените и имам възможност и за допълнителни доходи.

Племенницата ми завърши с 98.5% и мовеше да запише каквото иска. Тя искаше да става учител. Баща и я спря с теорията за ниските заплати.
Още ме е яд, защото тя имаше желание. Сега следва "Наука" и според мен пак ще вземе правоспособност за преподаване. Богатството да имаш повече свободно време е неоценимо. Да, има и извънкласна работа, но далеч не е по цял ден.

# 158
Тонка, а завърши ли нещо друго, за да работиш графичен дизайнер? Звучи ми творческо и интересно  Peace

Лиляна, аз едно време категорично отхвърлих идеята продължа с филология, щото не ща да съм учител, завърших счетоводство и станах учител по счетоводство  Mr. Green
Казвала съм, че това са най- прекрасните ми години, много ми липсват  Cry

# 159
Down Under, чак пък много свободно време.
Бях точно 1г. в системата и не бих се върнала към същото. Исках да пробвам и работа с младежи. Не е лошо като цяло, но не и в БГ училище.

# 160
Бях точно 1г. в системата и не бих се върнала към същото. Исках да пробвам и работа с младежи. Не е лошо като цяло, но не и в БГ училище.

Мира, повече от на работещите в офис по 8 часа, както и да го въртим. Отделно е, дали натоварването е повече, защото аз бих откачила с 30 деца, пък било то и за 4 часа.

Свестните учители си подготвят уроците, което също яде от свободното време, но като цяло, това е екстрата на професията.

# 161

От позицията на работила като учител и на сега 8- часов работен ден ще ти кажа, че наистина много повече свободно време  Peace Най- малкото можеш в къщи да си проверяваш контролни и да се подготвяш, и да си гледаш децата, и пералня да пуснеш, че и една тенджера да ври на котлона  Mr. Green

# 162
  • София
Ами определено към клинични изследвания и Р§Д гледаме, още повече, че японския също може да му е полезен. Не знам за Германия, Шотландия гледаме като варианти, заради английския и държавната субсидия. В Германия на английски може ли?

Даун, той си е доволен от училището и е щастлив там, това е важно. Аз със сигурност щях да съм по-доволна, ако беше отишъл в испанската например. Опитвам се да го изагитирам поне последните две години да го пратя в частно училище, за да се подготви по-добре, но не дава дума да се издума за местене.

Пробвах да съм учител по английски, докато бях студентка, само колкото да установя, че не е за мен  Laughing

# 163
Hug Здравейте и от мен!!

Днес имахме дълга и случна тримесечна среща на отдела, но пък мойто гадженце го наградиха пред всички. Много съм горда!  Crazy

Вие сте и колеги ли? Как не съм разбрала до сега? И за какво го наградиха?

# 164
  • sofia
В Германия на английски може ли?

Има, не е като да няма такива специалности, но си трябва проучване.

Разни кариерни и образователни форуми са добро място за събиране на информация, но трябва да се задават точните въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт