Ин витро в Истанбул- тема 19

• 93 366
  • 694
  •   1
Отговори
# 600
  • София
И аз бях с гел лак на ръцете и махнах с пила гела само на показалеца на дясната ръка, нищо не ми казаха. Успех!
Момичета аз искам да обърна внимание на нещо друго което ми е случи дена на пункцията, което друг не съм срещала да е коментирал. Пукцията ми беше в сряда, лекар - д-р  Айгун, който виждах за пръв път. Всичко мина добре, никакъв дискомфорт след събуждане, болки - леки. Доктора дойде лично да ми каже извадените яйцеклетки и си замина. След това дойде сестра със рецепта с лекарства които трябва да вземам след пункцията. И предния път имах антибиотик и сега имаше - ОК нормално да не стане инфекция. Озадачи ме че имах изписан Достинекс, който никога не съм пила, защото съм нямала проблем с пролактина. И Цетротид заз 5 дена след пункцията. Попитах чрез координаторката (новото момиче от няколко дни) защо - отговориха ми че е да не стане хиперцтимулация ??? при извадени 6 яйцеклетки.... Много мислих дали да ги взема но все пак се доверих - достинекса беше предписан вечерта, взех го в 10 и в 11 вечерта получих ужасна реакция - рязко покачване на кръвото със сърцебиене, гадене и конвулсии. Един час в стаята се опитвах да го сваля с Валидол, имах хлофазолин, но не знаех мога ли да го взема след упойката,пункцията, достинекса и цетротайда? .....не можех да говоря, имах чувството че умирам...добре че мъжа ми беше с мен. Звъннах 2 пъти в полунощ на Севда, свободно. Звъннах на спешните телефони които са на картона с дозите за стимулация, едно момче вдигна и каза че не говори английски, само турски и арабски. Добре че бяхме отседнали в хот.стаи на Мемориал, помолихме рецепциониста да се обади на спешния център долу, и той извика количка. Взеха ме, свалиха ме, веднага ЕКГ, кръвно164/100, пулс 130, конвулсии, ще се пръсна от напрежение. Закачиха ме на монитори, извикаха кардиолог, дойде след 15 мин, без него нямат право нищо да направят....дадох рецептата, той я гледаше като голям камък, казах му че е сигурно от Достинекса, който вземам за пръв път, той ме пита това лекарство за какво е, говореше лош  английски, но все пак се разбирахме някак. Ще продължа...

# 601
Аааа....каквъв е този кошмар? Как така не е предвидена тази ситуация, bamboo?
 Никога не съм пила тези лекарства след пункция...какво се е случило?....
За лака-веднъж го махнах в Метросити мол при една украинка. И четири пъти не го махнах-не е пречил, не са ми направили забележка.

Последна редакция: сб, 26 ное 2016, 20:19 от CAFFEDELMAR

# 602
И тук да попитам отново за координатора на българските пациенти.
Мале, ако това се случи на мен, ще проговоря турски, повярвайте ми.

Я, попитай лично проф. Кахраман, защо се е получило така.
Дължат ти обяснение - и посли пиши и на нас тук.

# 603
малеее, Бамбооо  Hug Hug

аз съм била на същата терапия, но при извадени 39Я, ама при 6Я ooooh! ooooh! ooooh!
не съм имала никакви неразположения

# 604
  • София
Свързаха се д-р Айгун , който казал че всичко на пункцията е било наред. Дадоха ми лекарство за сваляне на кръвното и ме оставиха за наблюдение - треперех като лист...свалихме кръвното до 130, но пулса висок. Пуснаха ме в 4 сутринта в стаята и ми дадоха още едно хапче за всеки случай. Мина ми чак в 7 сутринта, когато действието на лекарството премина, но в спешния ми казаха да пия вода и да изхвърлям. Това ми струваше 300 ТЛ. В 07.30 най-после Севда ми вдигна телефона и ми каза че не може да ми помогне, ако имам проблем да ходя пак в спешния???Поисках преглед и консулт по лекарствата в рецептата, тя ми каза че е ужасно заета с пациенти, а имали само 3 лекари за деня... В 10 пак я потърсих и тя след 10 мин ми каза че е говорила с д-р Тургут по телефона и той казал че е от лекарствата които се изписват понякога - Достинекс, Глюкофаж....просто да не ги вземам! Никой не коментира защо за бога са ми дадени...преди мен имаше още една пункция на друга българка, дано лекарствата да не са били за нея...започвам и това да си мисля.... и така Севда ми отказа консулт, дори не дойде... Тръгнахме си. Исках да споделя това за да предупредя момичетата да внимават какво им изписват , въпреки че аз питах няколко пъти защо.... не зная д-ра който прави пункцията каква връзка има с ИВФ отделението, защото той изписва лекарствата след пункция. Освен това ми беше изписан и Клексан до идване на цикъла, който добре че не сложих, защото съм слагала и зная че нямам нужда от него. Т.е.  и Цетротид, и Клексан и Достинекс и анти биотик след упойка и пункция!!!!!! Отрова от излишни медикаменти, които при предишните ми 3 пункции не са били никога изписвани!
Имам и доста забележки към работата на екипа, и направената ми стимулция, най-лошо проведената от всичките ми досега, въпреки че няколко пъти питах, но нали знаете дозите се получават след прегледа. Ранна пункция, поради развит доминантен фоликул и множество , но незрели яйцеклетки, пункция на 10 ден, естествено на малък брой годни яйцеклетки. За първи път ми е изписват инжекции след пункция и имах овулац.слуз два дни след пункцията при продължаващи инжекции Цетротид.....
Сега се моля да излезе нещо от този опит, ще чакам Севда.
Не искам да влияя на никого, исках да споделя, отколкото да премълча, ако мога да предпазя някого от грешки. Казах нещата както аз ги почувствах сега там. Имам база за сравнение от преди 5 години, когато успяхме от 1 опит там и бяхме много доволни. Кубра се справяше блестящо. Сега оставам с усещането че се бърза, претупва се, Севда само веднъж беше с нас, други координаторки имахме, дори една която говореше само английски един път. Всеки път различен лекар ме преглеждаше, само веднъж 2 пъти при д-р Емре. Може би защото вече имаме едно дете и считат че не ни е толкова важно на всяка цена да успеем. ...
Имам здравна застраховка която ще ми покрие разходите по спешния прием, но ако ходим там за ЗЕТ ще искам разговор с професорката.

# 605
Много съм благодарна за споделения опит.

Кой ти провеждаше проследяването и назначаването на дозите медикаменти по време на стимулацията?

Не ми харесва  отношението на Севда.

# 606
Бамбу, съжалявам, че си минала през всичко това. Неприятно ми е когато се допускат лекарски грешки с изписването на медикаменти. Казвала съм го неведнъж в тази тема че Достинекс се изписва по схема и се спира по схема и рядко за първи прием се дава цяло хапче.
Още повече не трябва да се изписва на жени целящи бременност, но ей на. Като не са ендокринолози правят глупости.
За жалост пропуските в Мемориал стават често явление особено през последната година. Важното е, че си жива и не е станала по-сериозна беля. Само като си помисля какво можеше да стане и ми настръхват косите.
Благодаря ти, че сподели!

# 607
  bamboo.ag, Hug
Съжалявам за кошмара,който си преживяла.Нямам думи...само мога да си представя тоя ужас,през който си минала.
 Абсолютно подкрепям мнението ти за екипа и Севда.
Още от първичния ми преглед останах недоволна,исках да разкажа тук за всичко-от първичния до трансфера и след това...,но четейки,че някои от момичетата,които са успели там,се включват да апострофират по-негативните мнения,ме спря да разкажа за моите впечатления(просто не ми се влиза в спорове).
С много голяма надежда и нетърпение тръгнах преди няколко месеца за първичния си преглед,изчела всички теми назад,окрилена и щастлива,че ще посетя клиниката.
Реалността обаче си пролича още на първия преглед,имах чувството,че съм чела за друга клиника.И въпреки това им дадох шанс.
 Сега със страх и свито сърце,живот и здраве,ще отида за ЗЕТ там.

# 608
Цвети, именно защото никой не споделя негативите, новите момичета и семейства тръгвайки за там нямат реална представа за ситуацията там. Аз смятам, че трябва тук да се споделя всичко и хубаво и лошо, за да може всеки сам за себе си да прецени какъв риск може да поеме. Не знам дали само на мен ми прави впечатление, но темата стана отчетна - ентусиазъм на заминаване и никакъв коментар след процедурите. Очевидно е, че няма идеално място и гаранции никой не дава, но да пътуваш за друга страна с надеждата, че екипа и лекарите ще са на високо професионално ниво и да се окаже, че не са - е затова трябва да се пише без значение за коя клиника става въпрос или кой лекар.
Така че мили момичета - споделяйте и не се страхувайте кой какво ще каже, защото всички сме тръгнали по нелек път и не можем да се заблуждаваме и да крием истината, защото по този начин само се нараняваме взаимно.

# 609
А аз смятам, че профилите с по една, две публикации, изведнъщ появяващи се да разкажат за успеха си в едно единствено съобщение са нереални.

Единствено реално съществуващите профили с всекидневни постове и впечатления имат значение за мен като коментари.
 И ,да, за мен е много важно да чета всеки споделен опит бил той негативен или положителен.
 И не е правилно някой да напада някого заради отрицателните му впечатления.

Последна редакция: нд, 27 ное 2016, 00:04 от Анонимен

# 610
Чета постовете и реших да се включа.Аз съм от неуспелите в Мемориал.Не мога да кажа,че съм супер доволна от всичко-да имат своите пропуски и не трябва да е така,но е факт.Лично аз и мъжа ми сме разговали със Севда и тя казва,че не смогва сама да се справи с всички български двойки и това не и приятно да се случва,защото всеки заслужава нужното внимание.Даже се шегували с нея в клиниката с автобус ли ни карат до там-толкова сме много (за съжаление).Каза също,че чака с нетърпение Елис да се върне.Не ме разбирайте погрешно не съм нейн защитник или покровител....Мен също ме е претупвала,но е затрупана и прави всичко възможно.Явно им трябват повече хора за бг пациентите.Съжалявам за преживяното от bamboo.ag

# 611
  • София
Благодаря ви, дано повече не стават такива неща, просто не мога да се въздържа...след такъв случай. При стартиране на 2 ден бях при д-р Емре ехограф, дадох кръв и следобяд получих дозата за следващите 2 дни. Лошото е, че всеки следващ преглед е при друг лекар, т.е. пациентите не се следят от един лекар, не зная на какъв принцип ги записват, попитах едната координаторка, която ми каза че следобяд се събират и коментират и заедно определят дозите.
Да попитах - Елис се връща на 7 декември. Освен Севда бяха още 2 координаторки - Нурие Ахмед е едната, а другата беше само от 2 дни и не беше наясно с нищо, просто превеждаше. Когато ходихме през юни имаше едно момиче с дълга руса коса и сини очи, което вече не работи при тях. Бяхме около 7-8 бълг.двойки, толкова преброих.

# 612
Дулсе, не се притеснявай. Тук не става въпрос някой да защитава Севда или екипа. Ясно ни е, че са затрупани с работа, но за тази цел трябват хора за да не стават грешки. Мисля си, че никой от нас не плаща толкова много пари и когато някой не си в свършил работата да се оправдават че са затрупани с пациенти. В крайна сметка и не става въпрос за пари само, а и за здравето на всяка от нас.
Бамбу, наистина е ценно това което написа и ти благодаря, защото се надявам това да даде кураж и на много други момичета да споделят опита си лош или хубав - без значение в коя клиника в Истанбул правят опит.

# 613
  • София
Има и друго - искам да попитам момичетата които вече са минали ЗЕТ за стойността на процедурата. НИе сега за стимулацията и пункцията, без свеж трансфер, платихме около 2 100 евро (те теглят лири от сметката и се обръщат по курс). Казаха ни че ще ни информират на 5 ден на колко бластоцити ще се прави ПИД и веднага ще трябва да им преведем по сметка сумата - по 280$ на ембрион за да започнат да работят анализа, т.е. това още не сме платили. Но получих лист с информация за ЗЕТ и рецепта с медикаменти, които ще започна да прилагам за ЗЕТ, в която има и две изречения :
FET Cycle costs:
We currently charge 600 Euro to freeze embryos and to keep them for 5 years
1050 Euro for a complete frozen embryo transfer (costs of medication is not included)
Т.е. това за тях си е една отделна процедура с отделна цена и ще трябва да платим двете суми? Правилно ли разбирам? Ако някой може да сподели от първо лице ще бъда благодарна.
Ако е така сега вече разбирам защо толкова настояват за ПИД

# 614
FET Cycle costs:
We currently charge 600 Euro to freeze embryos and to keep them for 5 years
1050 Euro for a complete frozen embryo transfer (costs of medication is not included)
Т.е. това за тях си е една отделна процедура с отделна цена и ще трябва да платим двете суми? Правилно ли разбирам? Ако някой може да сподели от първо лице ще бъда благодарна.
След като направите ЗЕТ ако имате ембриони тогава плащате за съхранение. Иначе ЗЕТ влиза в цената на пункцията която вече сте платили. Защо ще правите ПИД?

Общи условия

Активация на акаунт