Витамин B12 и витамин D през бременността

• 110 175
  • 783
  •   1
Отговори
# 585
Момичета, имам 3 дни закъснение и ЧХГ 138, а витамин Д ми е 24.30 ng/mL (реф. 20.60 - 50.00). Виждам, че е на долна граница. Взела съм спрея на BetterU, D3000 комбинация с К2. Някой имал ли е резултат с него или да го сменям ?

Аз го ползвам през цялата бременност по 3 впръсквания на ден. Доволна съм.

# 586
Момичета, имам 3 дни закъснение и ЧХГ 138, а витамин Д ми е 24.30 ng/mL (реф. 20.60 - 50.00). Виждам, че е на долна граница. Взела съм спрея на BetterU, D3000 комбинация с К2. Някой имал ли е резултат с него или да го сменям ?

Спрейчето с доза 3000 го ползваш по 3 впръсквания ли? Да не ползваш това от 1000?

# 587

Спрейчето с доза 3000 го ползваш по 3 впръсквания ли? Да не ползваш това от 1000?

Не, точно това с витамин д и к2. То се пръска три пъти. Едно пръскане е 1000, а три са 3000. Можеш да прочетеш в интернет листовката, понеже има разминаване на бг етикета и английския.

# 588

Не, точно това с витамин д и к2. То се пръска три пъти. Едно пръскане е 1000, а три са 3000. Можеш да прочетеш в интернет листовката, понеже има разминаване на бг етикета и английския.

# 589
Цитат

Лелее добре, че каза! Ще го видя моя какво пише довечера! А дали 3000 единици не е малко за стойност 24.30 ng/mL? Ще питам АГ-то, разибра се, о още не съм записала час и не искам да губя време.

# 590
Здравейте, искам да попитам колко трябва да е общия белтък в серум по време на бременността?
Аз съм в 11г.с. и моят е Общ белтък (Total protein)      70.40   g/l   64.00 - 83.00

# 591
Привет! Доста изчетох назад из темата.
Резултатите ми за вит.D - 36nmol/l и Б12- 250pmol/l, дали налагат приеменаето им допълнително? Останах с впечатление, при такива стойности трябва. Бременна съм в 6ти месец, приемам комбинирани витамини за бременни.
Ще се консултирам с АГ, но чак след няколко седмици. И през това време се чудя дали да не си взема нещо допълнително.

# 592
Щом приемате витамини и не сте ги спирали преди изследването, вероятно не са истински стойностите. В темата се коментира, че трябва да са по-високи стойностите, да.
Мен обаче ме притеснява да взимам големи дози Б12, за да не срине желязото. Не знам и аз какво да правя.

# 593
Привет! Доста изчетох назад из темата.
Резултатите ми за вит.D - 36nmol/l и Б12- 250pmol/l, дали налагат приеменаето им допълнително? Останах с впечатление, при такива стойности трябва. Бременна съм в 6ти месец, приемам комбинирани витамини за бременни.
Ще се консултирам с АГ, но чак след няколко седмици. И през това време се чудя дали да не си взема нещо допълнително.

Предвид бременността ви съветвам да не си самоназначавате нищо, макар и витамини. Попитайте си АГ-то и тогава.

# 594
За съжаление повечето доктори не обръщат внимание на тези дефицити. Първата ми бременност чак накрая откриха дефицита ми и ми изписаха най-неусвоимата форма на б12-цианкобаламин и то на таблетки. И аз спокойна си влачих тежък дефицит 2г. докато не започнаха да ми изтръпват непрекъснато краката ръцете гърба и дори главата и лицето, чак тогава се досетих, че нещо не е наред... Да не говорим колко може да е опасно за бебето. Да чукна на дърво дъщеря ми е добре, но със сегашната бременност предпочитам да се следя.

# 595
Здравейте момичета!

Някоя от вас има ли опит с превишаване на максималните нива на Б12 и Б9 при бременност и какво правите ако ги превишите?

В момента съм в следната ситуация - преди около 20 дена се установи, че имам дефицит на Б12 и Д. Предписаха ми 5 инжекции Б12 и след това по 1 таблека 1000мг цианокобаламин на Анкерман дневно; Витамин Д - 2х1 на Oilesen, а междувременно пиех по 1т.  дневно неофолик мета от около 3-4 месеца. Също така имам хомозиготна мутация на MTFHR C677T, който е свързан с усвояването на фолиева киселина, не съм изследвала вариацията на гена свързана с б12.

Резултатът 20 дена по-късно (в друга лаборатория) меко казано ме изненада - Б12 над горна граница, Д все още в дефицит но се повишава, првишени нива на Фолат... Някоя от вас имала ли е такъв случай, и спрели ли сте Б12 и Фолиевата в тази ситуация?

Около седмица преди втория тест започнах и пренатални комбинирани витамини с 400мг синтетична фолиева киселина, и съвсем малко количество Б12, но ме съмнява да са повлияли на резултата.

В момента съм бременна в 15та седмица.

Стари изследвания:

Нови изследвания след 20 дена/друга лаборатория:

# 596
B12 пада изключително бързо при прием на желязо, и генерално в края на бременността. Бебето буквално ти го изсмуква.

Нивата ти не са супер високи в момента - такива ги предпочитат някои лекари, например Сигридов.

От тук нататък известно време само поддръжка ще ти трябва, после след месец-два пак тестваш да видиш как са и така.

# 597
За б12 има различни стойности. В България горната граница е занижена. Реално е до 900-950, така че ти е ок б12. Дори е желателно да е над 500 по време на бременност. Също така това е само общият ти б12. По-добрият тест или в допълнение към този е holo tc изследването, което показва колко б12 реално усвояваш. Не се притеснявай и обсъди с лекар.

П.с. при прием на фолиева нивата на б12 могат да излезнат завишени също до колкото знам, затова понякога не се открива дефицит. Иначе фолиевата киселина ти е ок, може с времето да намалиш леко дозата. И все пак не съм лекар, това трябва да се обсъди със специалист.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 12:43 от snowwhite12

# 598
Няма как да е реален резултатът, ако изследвате докато приемате витамините. Той е нереално завишен.
Някой приема ли бкомплекс и по каква схема? Изписан ми е б12, но б6 и б9 не съм изследвала, смятам да започна бкомплекс и да го редувам с метилкобаламин през ден.

# 599
Здравейте, заради занижен хемоглобин (111) и хематокрит (33) ендокринолога назначи и б12 и желязо. Излязоха: б12 (280), желязо 7.8
Бременна съм в 26г.с, пия витамини за бременни на better you + 1 капсула Вит.д на олиесен.
Ендокринологът се притеснява за желязодефицитна анемия, но гледайки стойностите от днес се чудя дали е това. При АГ съм след няколко дни, но ме притеснява факта, че много не ми обръща внимание на изсшедванията и липсите и за всичко вика “нормално е да се повиши/намали през бременността”. При ендокринолог съм след месец.
Мога ли да си помогна с храна евентуално?

Общи условия

Активация на акаунт