Витамин B12 и витамин D през бременността

 • 97 971
 • 781
 •   1
Отговори
 • Мнения: 364
Момичета  ,   д-р Сигридов  поиска изследване в 20-22 гс  на  тези два витамина   и резултатите са на долна граница .
Включи ми   :
- по 5к Вигантол  
- на 5 дни по една ампула вит B 12 мускулно .
Както и Сорбифер  / желязо  / .

 Гинеколога по ЗК  , не реагира много  въодушевено  на тези неща  - според него хемоглобина ми не бил паднал толкова, нямало нужда  още , ама  ако усещам , че  се уморявам  ,     да пия желязото .

Стандартно по ЖК тези два витамина не се изследват и следят  .

При първата бременност също бих вит. B 12  , хемоглобина също падаше.

Аз имам  пълно доверие  на д-р Сигридов .
Той не е фен на безразборно пиене на лекарства , добавки и особено пък на разни комбинирани витамини . Така , че щом изписва нещо , значи преценя , че е  нужно .
Но понеже  с него няма как да се видя   по  спешност  ,ако се наложи -  в друг град съм  , все пак разчитам и  на АГ от ЖК   . Макар самия АГ  лекар за  ранния скрининг и   ФМ ми препоръча ,да си отида до София .

Има ли и други бременни  , които да са изследвали тези неща  и вашите лекари какво назначават ?

Хубав ден

# 1
 • Мнения: 30 802
Стандартното по ЖК е да имате пулс...всичко останало е излишна екзотика.

Бих се доверила на Д-р Сигридов.

# 2
 • Мнения: 364
 The Siren of Titan,  направо ме развесели - смея се  с глас . Благодаря  .

# 3
 • Мнения: 30 802
Не, сериозно, Сигридов е добър и чете много. А ЖК в България съм преминала три пъти и общо взето си те оставят и да се влачиш с нисък хемоглобин, и с всякакви болежки- на никой не му пука, нито ще те посъветват какво да правиш, само те тормозят да носиш бумаги и бележки.

Доколкото знам нормалните нива на вит. Д са много важни за развиващото се бебе, така че не е хубаво да ти изпие резервите или да кара на ниски нива. Сега е зима, капките няма да се отразят зле.

# 4
 • Мнения: 364
за мен д-р Сигридов   е  докторът  , не случайно пътувам по няколко часа за контролни прегледи при него  . Следила съм и първата бременност  при него  , но тогава  по-често бях при него  през 2-3 седмици и бях по -спокойна ,а  сега   самия той определи  по-дълги интервали  и ми е някак притеснено .

Спазвам указанията  му и това е .

# 5
 • Мнения: 1 071
Стандартното по ЖК е да имате пулс...всичко останало е излишна екзотика.

Бих се доверила на Д-р Сигридов.

Ха-ха ха. Това казва всичко за ЖК.
Не се притеснявай за нито едно от изписаните. Мен също ме изследваха за вит.д

# 6
 • Мнения: X
Контрола на  назначените неща след колко време ще  правиш?

Витамин Д, колко време ще го пиеш?

А феритинът сигурно ти е на долна граница, щом ще приемаш и желязо?

# 7
 • Мнения: 364
Kонтрола след около месец .
За вит. B 12- курс  от  от 5 ампуи през пет дни  , една седмица почивка , контрола и то ще дойде време за следващия преглед .

За желязото  - разбрах до следващия преглед  - след  около  месец  и нещо - така пасват часовете .
ЗА  вит Д - всъщност не ми стана  ясно до кога да го пия - не пише в рецептата , така че  до изследванията и прегледа  предполагам.
За вит Д ми беше притеснението да не стане предозиране   , че  в листовката  пише  разни неща за бременност да  не се предозира .

# 8
 • Мнения: 1 071

За вит Д ми беше притеснението да не стане предозиране   , че  в листовката  пише  разни неща за бременност да  не се предозира .

Трудно ще го предозираш. Особено ако си под или около минималната стойност.

# 9
 • Мнения: X
А феритинът, феритинът сигурно ти е нисък, щом трябва да пиеш желязо, нали?
Колко е?

# 10
 • Мнения: 364
Не виждам  с-сти на  феритинин   - не е изследван ,  само останалите показатели за желязо  и т.н   и предполагам  по тях д-р Сигридов    определя . Изследвала съм това , което ми е назначил  , а в крайна сметка се занимава само с бременни и проследяване   и  доказан като име , така че  му се доверявам .
Притеснението ми беше най-вече за вит. Д  , че не бях разбрала до кога да пия   , н очевидно до следващата контрола и прегледа.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 289
Евала на този доктор, че ти е назначил тези изследвания за вит.Д и В12....На повечето бременни никой не се сеща да ги провери тези така жизнено важни витамини, както за детето, така и за майката.Браво на Сигридов!

# 12
 • Мнения: 47
Привет! Браво на доктора назначил изследванията. Аз много се интересувам от темата с добавките по време на бременност и си правя редовно Б12. Сега ми е под долна граница и взимам от едни капки. Витамин Д изследвах миналата година и ми беше ниско и без да го изследвам започвам да пия с настъпването на есента. Моят съвет е да провериш вит. Д от кой вид е, защото има два вида Д2 и Д3 и трябва да се пие Д3, а масово го има Д2. За желязото преди пих едно органично, но сега ще проверявам пак. Аз съм в 24с.

# 13
 • София
 • Мнения: 877
И на мен ми предписа същото, после Б12 стана от 5 на 7 дни. Първите 4-5 месеца на всеки преглед ми държеше по една лекция за храненето, но явно не стана само с хранене работа. На мен ми каза, че Б12 е най-важния за мен, показа ми проблеми с кръвотока в мозъка, които се компенсираха. На първия преглед, който беше около 12-13 седмица ми определи вярно пола, което беше просто невероятно.

За следващия преглед може би пак ще ги изследваш и ако хидрокси вит. Д ти се е повишил, ще ти намали капките.

От желязото аз си избрах Малтофер.

Иначе по ЗК съм ходила само веднъж-написа ми жив плод без движения Wink Т.е. вярно е това за пулса Simple Smile Simple Smile

# 14
 • Мнения: 2 442
Много ми се издигна този доктор в очите браво. Аз сама съм си ги назначавала изследванията. Специално витамин Д го пия и за друго но почти всички сме с дефицит но тези  5 капки са твърде малко. Навсякъде където съм чела по въпросът препоръките са 4000-6000 единици по време на бременост и кърмене и това не е при дефицит. Твоята доза се равнява на горе долу половината от цитираното от мен.
За витамин Б12 пак сама си го назначих изследването защото имах данни от ПКК за това а моя АГ не ми обърна внимание естествено излезна под долна граница но се консултирах с една лекарка специалистка която каза че в моя случай инжекции не са препоръчителни да взема б12 за смучене 2000 мкг метилколбамин за един месец и 1000 до края на бремеността и кърмене.
Сигридов е назначил и Сорбифер според мен защото навякъде пише че при прилагане на б12 се получава и дефицит на желязо и затова трябва де си приема и железен препарат.
Като цяло много добре че чете лекаря но при дефицити следа да се обърнете и към съотвените специалисти за коригиране на тази дефиците струва ми се че той предписва минималните дози но  не смее повече че все пак не е в неговата област

Общи условия

Активация на акаунт