Маршрут за интересна обиколка на България

• 14 130
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Соколовският манастир ми е фаворит, там може и да се пренощува, а след това да го съчетаете с Боженци.

# 16
  • Пловдив
Момичета, чудесни сте... Много хубави идеи... Ваканцията ще е началото на юли, децата са на училище тук до 30.06. Лятото е приказно в планините, а и няма да бързаме... Искам да отделим повече време за обиколката, плажа ще е накрая за седмица най-много...  Hug
В кой манастир може да се пренощува, едната вечер ще е интересно да спим на такова място?
Също от възрожденските комплекси като Боженци, Жеравна, Арбанаси кой е най-интересен? Аз съм ходила само на Етъра и много ми хареса там автентичната атмосфера... Heart Eyes

В мъжкия манастир в Калофер със сигурност знам, че може да се пренощува, но мисля че трябва да имате брак, за да спите в една стая. Условията обаче са точно манастирски, няма телевизор и др. такива, ако искаш ще попитам снаха ми те ходиха там и може да ми даде някаква информация, но пък е много красиво. Ако имате повече време можете да си наемете водач, коне, и да се качите до хижа Рай точно под в. Ботев, но не знам колко са големи дечицата, прехода до там е половин ден 4 часа някъде, може да отидете до Райското пръскало, голяма емоция е, направо разкош. Хижата си е хижа и ще се наложи да делите спалното и с други хора, така че ако мислите да се качвате, направете резервация по-рано, за да ви очакват. Може и на палатки да бъдете пред хижата. Отделно от това ако нямате желание за походи, можете да отидете до Бивак Бяла река, дори и да не сте на палатка, а само за през деня мястото е страхотно, можете да си запалите огън, да си опечете нещо, децата има къде да играят има и паркинг и заведение, а и е близо до Мъжкия манастир.

Троянския манастир също предлага нощувки в по-луксозни стаи, има интернет и самостоятелен санитарен възел, както и телевизор. В църквата на манастира е една от чудотворните икони на св. Богородица - Богородица троеручица.

http://www.etar.org/hotel/hotel.htm
тук можете да почивате в Етър до Габрово, едно много интересно място, на децата ако не са на по 1-2 г. ще им бъде много интересно, на вас също.

Ако ще минавате през В. Търново интересувайте се кога ще бъде "Звук и светлина" - това става на сайта:
http://www.velikoturnovo.info/bg/sound-and-light/

За Старосел непременно вижте тракийския комплекс, там може да посетите и винарна "Старосел", можете да поплувате във вътрешния или външния басейн, да пиете по чаша хубаво вино, има и зоокът.

Първо си изберете маршрута, пък като наближи месец-два отваряте сайта на всяка община от маршрута и виждате туристическите обекти, както и други забележителности.

# 17
  • Бургас
Идея за студено време, уикенд, около Бургас? newsm78

# 18
По маршрута от Велико Търново към Варна може да минете през гр. Разград и гр. Исперих. Заслужава си да посетите тракийската гробница до с. Свещари, която е обект под закрилата на ЮНЕСКО. В близост е и Демир Баба теке - алианско светилище. Имайте предвид, че обичайно тракийската гробница не е отворена за посещение в понеделник и вторник /почивни дни/.

http://www.nasamnatam.com/statia/Otkrii_neotkritoto_v_Isperih_Ra … radicii-2819.html

# 19
          В София можете да отидете в Драгалевския манастир, да видите скривалището на Левски. Мисля, че може да се нощува там, но не съм сигурна. Препоръчвам да посетите Националния исторически музей и Боянската черква. http://www.historymuseum.org/   
          В Казанлък аз бих посетила музея на розата /за съжаление нямам лични впечатления/. А пък в Поморие - музеят на солта ми беше много интересен.
           Приятно пътешестване!

# 20
За възрожденските комплекси - аз бих избрала Етъра на първо място. Аз съм от Габрово и имам голям сантимент, винаги когато се прибирам не пропускам да отива на Етъра и в Трявна, имат много различен заряд. На път към Етъра от Търново може да спрете и в Боженци, може дори да нощувате там. Над Етъра пък се намира Соколския манастир, мъничък, но приятен, отпред има поляна където лятото се събират семейства с деца за отдих на спокойствие. За Търново освен "Звук и Светлина" последните 2-3 години правят и 3D Мапинг на паметника на Асеневци, което също е интересно да се види и чуе, но мисля че го правят само по празници, но може да проверите и за това.  bouquet Очаква ви едно прекрасно приключение  Heart Eyes

# 21
За такива красоти пишете момичета, благодаря... Първо наистина ще изберем маршрута и после ще гледаме къде може да се пренощува и какво да се види по пътя... Като ви чета ми се иска да бъда навсякъде, разбира се това е невъзможно, но ще гледаме да обиколим повече места. Децата ни не са малки, в начално училище са, но не са много по вървенето пеша... Laughing Затова ще избираме места до където се стига с кола... За манастирите знам, че хотелската част е по-обикновена, но то за 1 вечер не е проблем... Hug На Боженци се сетих, че съм ходила на един тим-билдинг, наистина е разкошно там... Както и в Трявна и на Етъра... Незабравима атмосфера имат тези места... Peace

# 22
Преди години обиколихме Северното Черноморие, та чак до Тутракан. На връщане - Русе, Велико Търново, Етъра, пещерата Бачо Киро. Много доволни останахме.

# 23
Лунна пътека, абе то зависи и от къде идвате и от какво се интересуват децата. Казваш, че не са много по ходенето.
Ние за това лято, например, имахме план(който за съжаление не успяхме да изпълним). Бях предвидила неща за нас и неща за детето. Така в 1 ден има атракции за всички. Например Музея на мамутите в Дорково за детето с разходка за нас във Велинград, Белоградчишките скали за нас, кораба Радецки за детето, пещарата Бачо Киро за детето, Дряновския манастир за нас...ей такива. Така всички са доволни и не мрънкат. Пробвали сме го модела няколко пъти и в чужбина и в БГ - работи безотказно Simple Smile))

А питах от къде идвате, защото зависи какво ви липсва или не сте виждали. Ако живеете в голям град някъде в Зап. Европа, вероятно Музейко в София няма да ви впечатли, но ако не сте били на подобно място е интересно за деца. Впрочем, в София има и други нови музеи и атракции, освен това Витоша ви е под носа, а и ако сте със самолет, вероятно точно там кацате. Т.е., може да отделите и ден за там.

# 24
Shamsina, кацаме в София, гостуване там за малко и после с кола стартираме обиколката. За София и района този път няма да отделяме време, главно по планините и малкооо море...  Разбира се ще гледам да има и нещо за децата, те май само от морето и басейни се вълнуват... Mr. Green Но съм сигурна, че ще им хареса и на другите места... Обичат да са сред природата, но не могат дълго да вървят (за преходи например)... Но пещери, музеи, корабчета, манастири и други такива, които тук в ежедневието няма къде да видят, ще ги впечатли... Те се радват даже на едни домашни селски животни, като кози, овце, патки, а да не говорим ако видят горски животни, ако някъде има такъв зоо-кът...  Laughing
Спомням си в детството си как сме обикаляли с родителите ми и ми е било много интересно... Hug

# 25
  • Юпитер- Сатурн
До манастира Седемте престола, ходили ли сте? По Искърското дефиле, пътя го ремонтираха и е в добро състояние. После може да спите в Осенов влаг, там има щрауси.

# 26
По маршрута от Велико Търново към Варна може да минете през гр. Разград и гр. Исперих. Заслужава си да посетите тракийската гробница до с. Свещари, която е обект под закрилата на ЮНЕСКО. В близост е и Демир Баба теке - алианско светилище. Имайте предвид, че обичайно тракийската гробница не е отворена за посещение в понеделник и вторник /почивни дни/.

http://www.nasamnatam.com/statia/Otkrii_neotkritoto_v_Isperih_Ra … radicii-2819.html
точно пък Демир Баба теке - толкова релитиозен фататизъм ...че направо е смачкал светостта на мястото- защото това място е свято над 10тина века по рано- още от времето на траките и гетите, после по време на 1вата и 2рата българска държава ...- но никой не го споменава дори, което е жалко и говори много лошо за нас като народ . По добре отидете до Разград - Абритус има много хубав интерактивен музей който съм сигурна ще се хареса на децата

# 27
           Като прочетох за възрастта на децата, реших да си кажа - детски спомен от нощувка в манастир - направо ме беше страх, а сигурно съм била първи-втори клас. Май не мигнах цяла нощ от скърцането на дървения под и какво ли още не  Embarassed Embarassed

# 28

точно пък Демир Баба теке - толкова релитиозен фататизъм ...че направо е смачкал светостта на мястото- защото това място е свято над 10тина века по рано- още от времето на траките и гетите, после по време на 1вата и 2рата българска държава ...- но никой не го споменава дори, което е жалко и говори много лошо за нас като народ . По добре отидете до Разград - Абритус има много хубав интерактивен музей който съм сигурна ще се хареса на децата

Интерактивният музей не е като да го изживееш на живо, което непременно ще се случи, ако се посети археологическия резерват „Сборяново”. На първо място, тракийската гробница при с.Свещари е уникална по рода си, не случайно е под закрилата на ЮНЕСКО. Относно Демир Баба теке - съвсем не само мюсюлмани посещават това място и вярват, че ще им донесе здраве и късмет, след като изпълнят различните "ритуали" /в кавички, че да не звучи фанатично/.
И не ме разбирайте погрешно, посетете и музея в Разград! Но не смятам, че е "по-добре" от това да посетите археологически резерват „Сборяново”, ако въобще има място за сравнение между двете.

# 29
  • Пловдив
Лунна пътека , за мен обиколка на България без Родопите е като айран без кисело мляко  Grinning . Та, опитай се да включиш района около Девин- Триград, Ягодина, пещерите Дяволското гърло и Ягодинската, спете там в някоя къща за гости - например в Ягодина тук http://www.housemilka.com/ , това ми е любимото място, невероятни гостоприемни домакини, страхотно готви Милка, а е и много красиво наоколо, или в Триград - в Аркан Хан, ако искате повече лукс, има и коне за яздене там /миналата година една позната , живеят в Америка , си заведе децата в региона, спаха точно в Аркан хан и бяха очаровани/. Не пропускайте Родопите! Ако минете покрай Асеновград , ще посетите Асеновата крепост, после Бачково с манастира, ще погледнете невероятното Косово, изключително красиво, после може да се отбиете на Чудните мостове, по-нагоре да разгледате Широка лъка. А от другата страна са Кричим и прекрасните язовири - Въча, Цанков камък, страхотна природа е. Виж как ще си направите обиколката, то е ясно, че не може всичко, но да се включи Разград, а да не са включени Родопите е наистина ... странно. Разбира се, пристрастна съм, може би и за това.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт