С брак или без?

• 37 605
  • 663
  •   1
Отговори
# 135

Имаме много приятели, но това лято се оказа, че само ние и още една двойка (също без брак) сме единствените, които са все още заедно. ВСИЧКИ останали са вече или щастливо разведени и живеещи в съжителство, или в процес на нещастен развод чакайки да станат щастливо разведени...

Моите впечатления са обратните. От повечето ни приятели, в рамките на близо 10 години, само една двойка с брак се разпадна (доста скоро при това, защото се оказа, че младоженецът поддържа паралелна връзка с продължителност, колкото връзката с жена му). Всички останали раздели бяха на двойки без брак.

# 136
  • София
А неразпадането на даден брак винаги ли е нещо положително? Защото имам наблюдения от дългогодишни бракове, говоря за такива с продължителност повече от 30-40 години, които, за мен, отдавна е трябвало да престанат да съществуват.

# 137
е стана ми ясно с брак или без, ако човека до теб не е човек, нищо няма да излезе от връзката , всичко е въпрос на шанс, но , ако всичко е ок, защо да няма подпис

# 138
Без да претендирам наблюденията ми да са представителна извадка, смятам, че в по-голямата си част жените-застъпнички на живота без брак са такива, които не са получили предложение за такъв и един вид легитимират нежеланието на мъжът до тях да го стори.
...

около мен пък повечето натискащи се да бъдат булки идват от семейства с по-малко  финансови средства и имоти и по-нискообразовани роднини в сравнение с мъжете си.  Crazy

# 139
А неразпадането на даден брак винаги ли е нещо положително? Защото имам наблюдения от дългогодишни бракове, говоря за такива с продължителност повече от 30-40 години, които, за мен, отдавна е трябвало да престанат да съществуват.

Имам ужасен, много много ужасен развод като по филмите зад гърба си- само че филмите на ужасите. С много последици, социални и най-вече финансови, които бяха в мой ущърб. Затова мнението ми за сключването на брак най-вероятно не е обективно.
По принцип съм "за"- но мен би ме било страх да сключа отново брак. Днес съм щастлива с моят мъж, без сключен такъв. Но-май съм казвала някъде тук и друг път- ако ми предложи брак ще приема и ще с останем сгодени...  Laughing

# 140
  • София
Скрит текст:
Имам ужасен, много много ужасен развод като по филмите зад гърба си- само че филмите на ужасите. С много последици, социални и най-вече финансови, които бяха в мой ущърб. Затова мнението ми за сключването на брак най-вероятно не е обективно.
По принцип съм "за"- но мен би ме било страх да сключа отново брак. Днес съм щастлива с моят мъж, без сключен такъв. Но-май съм казвала някъде тук и друг път-[/spoiler] ако ми предложи брак ще приема и ще с останем сгодени...  Laughing
Laughing  Соломоновско решение.

# 141
  • Sofia
е стана ми ясно с брак или без, ако човека до теб не е човек, нищо няма да излезе от връзката , всичко е въпрос на шанс, но , ако всичко е ок, защо да няма подпис
Точно така. Simple Smile

# 142

около мен пък повечето натискащи се да бъдат булки идват от семейства с по-малко  финансови средства и имоти и по-нискообразовани роднини в сравнение с мъжете си.  Crazy

То въпросът не е някой "да се натиска", а да им идва отвътре и на двамата. То пък егати кефа и от брак, и от сватба, заради които се е затръшкала едната от двете страни  ooooh!

# 143
  • София

С начина ти на писане даваш доказателство, че си наясно с нещата, но все пак, нека ти напомня, че имотите преди брака са си индивидуална собственост, а придобитите след брака, може и да не се делят наполовина, ако се докаже че единият е имал много по- голям принос в придобиването им.
Така че, дори и по- високообразования да си е изгубил ума временно, винаги ще се оправи.  Peace

# 144
Да вметна, че освен имоти и разни други придобивки се наследяват и дългове....

о да, това е вече кошмар , имам позната, разведена отдавна сега детето и е наследило дълга на" баща си" Weary човешко ли е това
Е, сега, елементарно е- опцията "отказ от наследство" я е чувал всеки що годе грамотен човек. Ако въпросната позната я беше ползвала като законен представител на детето си, то нямаше да наследи никакви дългове.

# 145
  • София
Скрит текст:

С начина ти на писане даваш доказателство, че си наясно с нещата, но все пак,
нека ти напомня, че имотите преди брака са си индивидуална собственост
Скрит текст:
, а придобитите след брака, може и да не се делят наполовина, ако се докаже че единият е имал много по- голям принос в придобиването им.
Така че, дори и по- високообразования да си е изгубил ума временно, винаги ще се оправи.  Peace
Не ѝ го напомняй, защото това не е съвсем вярно.

# 146
Скрит текст:

С начина ти на писане даваш доказателство, че си наясно с нещата, но все пак,
нека ти напомня, че имотите преди брака са си индивидуална собственост
Скрит текст:
, а придобитите след брака, може и да не се делят наполовина, ако се докаже че единият е имал много по- голям принос в придобиването им.
Не ѝ го напомняй, защото това не е съвсем вярно.
Реално погледнато, жената може да ползва имотите, придобити от мъжа преди брака, само ако има дете, а няма жилище, в което да го отглежда. И това ползване е само до навършване на 18 години на детето.

# 147
  • София
Имах предвид "семейно жилище (собственост на единия партньор от преди брака), 10 или повече години брак, дете..." За този казус говорех, но и твоят пример донякъде отговаря на условието.

# 148
  • Пловдив
Семейното жилище не става общо. Просто се пита другият съпруг дали е съгласен на продажба. При това няма значение от колко години е бракът и дали има дете.

# 149
  • някъде в орбита...
Един подпис не прави нищо. Нито ми дава сигурност, нито задължава когото и да е с каквото и да е. Ако подпис на хартийка прави двойката семейство, то аз предпочитам да не съм част от такова.

Относно имотно състояние и други материални блага - закона може всичко да казва (запозната съм), практиката обаче е доста гъвкава. По-лесно ми е да не навлизам в такива мътни води. Живота на семейни начала с уредени юридически позиции ми харесваше доволно, благодаря.

смятам, че в по-голямата си част жените-застъпнички на живота без брак са такива, които не са получили предложение за такъв и един вид легитимират нежеланието на мъжът до тях да го стори.
Като жена с няколко получени предложения (от различни мъже), и в момента омъжена, съм голяма привърженичка на живота без брак Peace

Общи условия

Активация на акаунт