С брак или без?

• 37 482
  • 663
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Аз съм за брак , но не ЗА да е задължително.Ние жиевеем от 5 години на семейни начела и ни е добре така.Не виждам подписът какво ще направи повече  Party И двама си знаем задълженията и т.н.

На първо време, чукай на дърво някой от вас да не пострада или да не се разболее.
Ще разбереш какво повече прави подписа.
Никой не е безсмъртен, но когато е млад, здрав и прав, не го осъзнава.
И не иде реч за това, дали си знаете задълженията, а за сдобиването ви с повече права и гаранции. Peace

# 76
Като цяло съм ЗА. Но не съм приритала да се омъжвам.
Като се замисля, съвместното съжителство с МП е по-дълготрайно от брака на родителите ми. Майка ми жестоко се е прецакала, ей.  Laughing
Като започнем да мислим в насока за купуване на общ дом и деца, вероятно ще минем през брака. МП също по принцип иска сватба. Но не бързаме. Аз лично не намирам смисъл от нея, без да имаме по-конкретен план за нови сериозни стъпки.

# 77
  • Вестерос
Не е вярно, че с брак били по-ясно определени нещата. Нещата са определени и за без брак, това, че не знаете е вече ваш проблем.  Peace

# 78
Не е вярно, че с брак били по-ясно определени нещата. Нещата са определени и за без брак, това, че не знаете е вече ваш проблем.  Peace

Подкрепям те с две ръце за това твое изказване ... случаи и случаи ... нямаш гаранция за нищо ... още по-малко пък бракът може да ти е гаранция за каквото и да е ...

# 79
  • Пловдив
Оказа се, че е необходимо да докажат, че имат 5 години съжителство, едва тогава нещата са като при брака.
Ако говориш за България - няма такова нещо.
Някои неща са като при брака, други - не са (например няма имуществена общност по подразбиране), а продължителността на съжителството е без значение.
Така или иначе удобна регламентация има и в двата случая.

# 80
  • София
Разбира се, че са определени и за без брак- живеят си двама души " на семейни начала", но не са семейство по смисъла на закона.
Говорили сме го много пъти и винаги се е стигало до " хващане за гушите", когато не искащите да бъдат семейство с произтичащите от това законови права и задължения, тропат с крак и твърдят, че са, защото така се чувстват.
За мен, нещата са ясни- или имаш доверие в отсрещния и приемаш " мое" и " твое" да бъде занапред " наше", или го нямаш, затова си живеете заедно, всеки с парите в джоба и сметката- дал, взел, че да не се минеш, а като ви писне, кой- откъдето е.
Разбира се, при  вече разтрогнат първи брак и деца, е друго.

# 81
имам въпрос, живея без брак с мъж , той е с дете което чака само  таткото да изчезне от света и да си вземе наследството от имотите, какви са вариантите на стари години ще си сменям къщата, защото ще ме изхвърлят от там, и втория вариант ,ако имам брак какви права имам

# 82
Оказа се, че е необходимо да докажат, че имат 5 години съжителство, едва тогава нещата са като при брака.
Ако говориш за България - няма такова нещо.
Някои неща са като при брака, други - не са (например няма имуществена общност по подразбиране), а продължителността на съжителството е без значение.
Така или иначе удобна регламентация има и в двата случая.

E, не съм юрист и хал хабер си нямам. Но ето, случва се в момента с близка приятелка. Не става въпрос за имоти и деца, а за здраве. И вместо тя да вземе решението, няма право, налага се да го направят родителите на момчето.

# 83
А нямаше ли някакъв вариант двойка да се регистрира като живееща на семейни начала?  Thinking
Не съм запозната какви са условията и какви са правата в такъв случай, но ми е минавало през ушите. Ако има някой по-запознат, ще бъде полезен за темата.

# 84
Бях против. Мъжът ми ме убеди, че е По-добре със. Сега, след почти десетина години разбирам, че е бил прав.
Мои приятелки без брак срещнаха доста трудности покрай раздяла, особено когато има деца, имоти и т.н. Не, че някой е застрахован от подобни неприятности, но при брак нещата като че ли са по-ясно регламентирани.
Не се засягай, но това са пълни глупости, което си написала ... аз в момента съм от страната на съжителстването ... била съм и с брак ... е няма такова чудо, когато тръгнах да се развеждам ... три години мъка по дела и съдилища при положение, че се подписах в гражданското за три минути  ... всичко, което майка ми и баща ми / подчертавам моите, а не неговите / ми бяха купили като имоти и коли се водеше придобито по време на брака и айде подялба ... а бившият ми мъж най-нагло си прие всичко, което съдът отсъди да е наполовина ... за детето ни да не ви разказвам, че грозна картинка ... битки големи ... цирковете още повече... сега имам второ дете от вторият ми /наричам го " съпруг"/ и сме без брак ... всеки си знае сметките / нещо като неписан предбрачен договор / всичко налично ползваме общо - вили, апартаменти коли и тн., но и двамата сме наясно, че в момента, в който тръгнем да се разделяме всичко е ясно и точно ... и ДА казвам на живеенето като гаджета ... въпреки, че някой го осмяха в по-преден пост ... дори приятели ни правят комплименти затова, че изглеждаме гаджета ... написах мнението си тук може би защото имам горчив опит от брака си ... не пожелавам на никой да стига до моите тревоги ... сега и със съжителстването съм милион пъти по-щастлива ... децата ми също ...

"Глупости" не е ли малко пресилена дума в случая? В последните години за съжаление станах свидетел на няколко раздели. Говоря за собствения си опит. Това, че твоят е различен, не означава че е единствения възможен.

# 85
  • Вестерос
Като не сте юристи не разсъждавайте за правни неща и така категорично да говорите кое как е. Peace

Абсурт, не си запозната и затова не може да ме убедиш в написаното.

Магдена е права. Вече в доста закони и то не от тази година, а от години има вкарано "фактическото съжителство".

# 86
Разни хора-разни мнения,но бих поспорила с върлата застъпница на брака ъпсурт.Не можеш да твърдиш,че ние които години съжителстваме без брак сме егоисти-нашето си било наше и т.н.-пълни глупости.Смея да твърдя ,че май при такива с такова мислене има търсене на изгода,затова и има сключване на тази сделка.

# 87
  • Пловдив
Няма вариант да се регистрира като живееща на семейни начала.
А и от общата адресна регистрация не следва - това, както някои пишат в подобни теми, са просто съквартиранти, които правят секс, а не семейство.

Колкото до болницата и съгласието за интервенции, може да греша, но направих едно търсене в актуалния Закон за здравето и там не са уредени случаи, в които близък да дава информирано съгласие за каквото и да било лечение, освен при деца и хора под запрещение - там го дава съответният родител или настойник. Иначе или самият пациент лично, или в спешни случаи, когато той не може да даде съгласие, а животът му е застрашен - изобщо без съгласие. Съпрузите не са споменати като даващи съгласие за интервенции.
И правилно. Ами ако жена му, с която са разделени, го мрази? Wink Ами ако няма нито съпруг, нито родители, кой, третият братовчед ли по тая логика?
На практика какво правят, не знам.

# 88
Общия бюджет и разпределянето на парите няма нищо общо с брак. Имам контрапримери пред очите си и в двете посоки. Познавам две женени двойки, които са с отделен бюджет, примерно жената купува храна за обяд на мъжа си, носи му я, той й дава пари за храната, все едно си помолил колега, а не жена си.

От друга страна, аз и мъжа ми, с който не сме женени, още от първи курс студенти винаги сме били с общ бюджет. Е, не изсипваме торбата с парите на 1 число на масата, но никой не държи сметка на другия, плащаме сметки и продукти, който свари и така.

# 89
  • София
Разни хора-разни мнения,но бих поспорила с върлата застъпница на брака ъпсурт.Не можеш да твърдиш,че ние които години съжителстваме без брак сме егоисти-нашето си било наше и т.н.-пълни глупости.Смея да твърдя ,че май при такива с такова мислене има търсене на изгода,затова и има сключване на тази сделка.
Ами, поспори, а не се отяждай първосигнално.
Всеки може всичко да твърди, както и да го аргументира, но може и като теб- само да изпростее. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт