С брак или без?

• 37 610
  • 663
  •   1
Отговори
# 345
  • София

Извинявай, но ти си в грешка!

Семейство - При човека семейство се нарича група индивиди, които живеят съвместно с ангажимент и обвързаност едни с други, формират обща икономическа единица, може да полагат грижи за деца, а идентичността им е значимо свързана с групата.

Често, но не винаги, семейството се структурира около индивиди свързани с брак

http://www.varnaparents.com/psihologia.html

Семейството възниква мнооого преди брака и обвързването с подпис Simple Smile Семейството е общност, а вие говорите за брак, което е друго... Още преди самата църква и религиите изобщо е имало семейна общност. Едва много след това идва бракът като институция.
Сиската, говорим за съжителство на двама души с и без брак.
Не се опитвай да пробуташ семейството от разширен тип, защото сега всички, и безбрачните, ще ти скочат, че майка и баща не са ти семейство, щом имаш мъж............ Mr. Green
Ето какво пише в закона:
http://lex.bg/laws/ldoc/2135637484

Право на брак и на семейство
Чл. 3. Всяко лице има право да сключи брак и да има семейство при условията, определени от този кодекс.

Това е, простичко е, та чак елементарно.
Които са сключили брак, са семейни.
Които не са, не са семейни, а жимеят на семейни начала.
Когато отидеш където и да е и трябва да отговориш семейна ли си, ако кажеш " да", ще излъжеш.
Защото не си.
Ако кажеш, не, но така се чувствам, ще ти отговорят, че как се чувстваш е твоя работа- питат те за протокола как си в действителност.
Твоята настоятелност ми напомни за един момък, който се беше явил на интервю с изискване за висше инженерно образование и твърдеше, че си бил инженер всъщност, ама само нямал диплома, щото не виждал смисъл да се яви на държавния изпит. Mr. Green

# 346
Само ще се усмихна и ще продължа да си живея в рая на безетапността Simple Smile на връзката си Simple Smile Какъвто и етап да достигна във връзката си с един човек брак няма да сключа. Няма причина това да се случва. А това, че Вие имате нужда от това някой, някъде поради нещо да Ви декларира на хартия, че е Ваш - си е Вашето разбиране за живота Simple Smile.
Бракът е много повече от деклариране на хартия, но няма как да го разбереш, докато не узрееш до това. Живяла съм на семейни начала и напълно те разбирам  Peace

# 347
  • Пловдив
Аз съм за брака, защото той е официалната заявка пред институциите, че с някого сте семейство.
Бракът показва уважение към цивилизацията и закона, и сигурност да заявиш "аз съм с този човек и имам сериозни намерения".
Урежда нещата законово и ако дойде момент, в който двамата не могат да се разберат, думата ще има не случайността, а законът. Особено ако има деца.

Много нелепо ми беше да чуя от един познат да нарича майката на детето си, с която живее "приятелката ми". Приятелка може да ти бъде всяка, във или извън брака.

# 348
  • Пловдив
Цитат
Които са сключили брак, са семейни.
Ще рече, майка с две деца не са никакво семейство, защото не са сключили брак.

Цитат
Чл. 3. Всяко лице има право да сключи брак и да има семейство...
Ако от това следва, че имане на брак и имане на семейство е едно и също, то и от изречението: "Всяко лице има право да работи и да учи" (примерно), следва, че работи е синоним на учи.

# 349
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Ох, хубаво, тия дето само живеем с мъжете сме полу-семейства.
Скрит текст:
Ама децата, които са родени в такива отношения, значи ли, че нямат семейство. newsm78
Както казах - ЗА брака съм, но не бързам да се омъжвам и не виждам защо се скача толкова на жените, които са решили просто да не го правят. Отношенията между тях, мъжете им и роднините им са си пак като на семейство.
Да, няма законово установена единица, обаче семейството в самото общество далеч не се дефинира с юридическите отношения. Аз на хартия имам баща, ама на практика хич не ми е част от семейството. Laughing  Бащата на приятеля ми пък го усещам като част от семейството, ако ще и легално да не ми е свекър. Човекът пред хората си ме нарича "снахата". Simple Smile

Малко Off topic - то стана като теорията на някои "мами", че като родиш със секцио, значи не си раждала и си половин майка.... Joy

# 350
Скрит текст:
Ама децата, които са родени в такива отношения, значи ли, че нямат семейство. newsm78
Както казах - ЗА брака съм, но не бързам да се омъжвам и не виждам защо се скача толкова на жените, които са решили просто да не го правят. Отношенията между тях, мъжете им и роднините им са си пак като на семейство.
Да, няма законово установена единица, обаче семейството в самото общество далеч не се дефинира с юридическите отношения. Аз на хартия имам баща, ама на практика хич не ми е част от семейството. Laughing  Бащата на приятеля ми пък го усещам като част от семейството, ако ще и легално да не ми е свекър. Човекът пред хората си ме нарича "снахата". Simple Smile

Малко Off topic - то стана като теорията на някои "мами", че като родиш със секцио, значи не си раждала и си половин майка.... Joy

Мчи Къ... не си ли усетила точно как раждаш, никаква майка не си. Трябва да информирам моята, че всъщност е наполовина майка. Пу, над 20 години се е заблуждавала жената. Laughing

svetla, повечето хора, които дълго живеят заедно и имат деца, се наричат "мъжа ми" и "жена ми". Твоят познат ще да е някакво изключение. И все пак: приятелки-много, прятелкаТА е една. Wink

# 351
  • София
Скрит текст:

А според една позната, ако не си родила три деца, не знаеш какво е да си майка  Laughing За кърменето да не започвам.

Та така с хората и техните липси.

# 352
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Скрит текст:
Скрит текст:

А според една позната, ако не си родила три деца, не знаеш какво е да си майка  Laughing За кърменето да не започвам.

Та така с хората и техните липси.

По - добре нямаше как да го кажа! Wink bouquet

# 353
  • Пловдив
Разбира се, че живеещите на семейни начала са постигнали към съответния момент своето усещане за семейство. То е по-важното, отношенията и усещането, независимо има или няма подпис.

Но това е субективно, това са чувства, това е начина по който гледате на себе си. Обективно като граждани, фигуриращи с ЕГН-та, вие не сте семейни. Днес се чувстваме семейство с Х, утре не. А дали сме, това е друг въпрос.

Имам позната, която има дете от мъж, с когото живее на периоди, той пък няколко месеца е с нея, с после отива при друга жена, от която има дете. Къде е семейството в този случай? За да игнорира това, държавата е определила кое се счита за семейство като единица, един вид, с всичките правни последици.

Сравнението със секциото е неуместно, както и с многодетната майка. Темата се превърна в За и Против. Всеки е прав за себе си.  

# 354
  • Пловдив
Цитат
Къде е семейството в този случай?
В този случай - никъде.
Аз пък знам за хора, които са сключили брак и скоро след това са се разделили, но не се развеждат в продължение на години. Чували сме и за хора с чисто фиктивни бракове.

Единна, общоважаща дефиниция за семейство държавата не е давала. Поне аз не съм видяла досега.

# 355
  • Пловдив
Цитат
Къде е семейството в този случай?
В този случай - никъде.
Аз пък знам за хора, които са сключили брак и скоро след това са се разделили, но не се развеждат в продължение на години.

Да, значи се е разпаднала връзката помежду им, има много такива. Но законът ги третира като семейство, щом не са прекъснали това правоотношение.

# 356
Разбира се, че живеещите на семейни начала са постигнали към съответния момент своето усещане за семейство. То е по-важното, отношенията и усещането, независимо има или няма подпис.

Но това е субективно, това са чувства, това е начина по който гледате на себе си. Обективно като граждани, фигуриращи с ЕГН-та, вие не сте семейни.

Имам позната, която има дете от мъж, с когото живее на периоди, той пък няколко месеца е с нея, с после отива при друга жена, от която има дете. Къде е семейството в този случай? За да игнорира това, държавата е определила кое се счита за семейство като единица, един вид, с всичките правни последици.

Сравнението със секциото е неуместно, както и с многодетната майка. Темата се превърна в За и Против. Всеки е прав за себе си. 

Мисля, че никой не оспорва това подчертаното.
А, че всеки е прав за себе си и, че не можем да знаем на кой какво му е в главата - то е ясно, че е така.
То пък май и затова съществуват такива теми.  Peace

# 357

Това си е идиотизъм от класа. И никакъв закон или юридическа единица не може да го оправи. Хубаво, ще се води семейство с едната жена, ама реално това семейство ли е?

Има си брак и семейна единица от гледна точка на правото.
Семейството няма нищо общо с юридическите връзки между хората в него - там са важни отношенията.

# 358
  • Пловдив
Да, и мисля, че объркахме авторката, която се надяваше да намери някаква общовалидна истина Simple Smile

# 359
  • Пловдив
Какво точно значи да си семеен обективно като гражданин с ЕГН, при положение, че "семеен" (човек) не е правен, канцеларски и пр. термин?

Общи условия

Активация на акаунт