С брак или без?

• 37 636
  • 663
  •   1
Отговори
# 360
Да, и мисля, че объркахме авторката, която се надяваше да намери някаква общовалидна истина Simple Smile

Е, тя хубаво я търси, ама такава няма. Laughing
По-голям успех ще има с търсенето на Смисъла на живота. Laughing

# 361
  • София
Да, и мисля, че объркахме авторката, която се надяваше да намери някаква общовалидна истина Simple Smile

Е, тя хубаво я търси, ама такава няма. Laughing
По-голям успех ще има с търсенето на Смисъла на живота. Laughing
Точно. Мисля, че в това отношение темата е показала самата истина  Laughing

# 362
  • Пловдив
Какво точно значи да си семеен обективно като гражданин с ЕГН, при положение, че "семеен" (човек) не е правен, канцеларски и пр. термин?

Това има само едно значение - формалното. В семейни отношения с някого, като тук не говорим за общия случай на роднински отношения, а в частния случай на брачна двойка. За това как се прилагат законите спрямо теб няма значение с кого живееш, с кого спиш, от кого колко деца имаш и какво чувстваш, а дали си подписала с някого брачен договор. И той е само един към даден период, няма харем. Звучи сухо, ама все пак разликата между "без и със брак" е именно законът. За това дали се чувствате добре с някого, разбира се няма значение наличието на подписана хартия.

# 363
  • Пловдив
Начи, аз писах вече какво имам предвид - термин "семеен" (за човек) няма, та да говорим кой бил семеен "формално".
Все едно да си умен формално като гражданин с ЕГН или да си достопочтен и уважаван формално като гражданин с ЕГН, или да имаш добра работа формално като гражданин с ЕГН.
Какво е брак, ми е известно. Wink

# 364

Единна, общоважаща дефиниция за семейство държавата не е давала. Поне аз не съм видяла досега.

Дефиниция може и да няма, но има приети статуси. Ето какво попълваш, когато подаваш заявление за лична карта: Семейно положение - женен/омъжена/разведен'а/вдовец/вдовица/неженен/неомъжена. В същата графа попълваш данните на съпруг/съпруга. Очевидно живеещ на семейни начала за държавата не спада към семейното положение.

Разбира се, всеки защитник на съжителството без брак не би трябвало да го грее особено държавата дали му приема семейството или не.

# 365
  • Пловдив
Начи, аз писах вече какво имам предвид - термин "семеен" (за човек) няма, та да говорим кой бил семеен "формално".
Все едно да си умен формално като гражданин с ЕГН или да си достопочтен и уважаван формално като гражданин с ЕГН, или да имаш добра работа формално като гражданин с ЕГН.
Какво е брак, ми е известно. Wink

Ами официалното "семеен" го изписват на документите като "семейно положение" - омъжена/женен. Не го пише никъде точно с тази дума "семеен", защото е зададено по пол в двата му варианта.

# 366
  • Пловдив
Начи, аз не твърдя, че съм омъжена, нали разбираш разликата. Твърдя, че аз, моят според вас съквартирант, с когото правим секс, и двете ни деца сме едно семейство.

----
Вдовица с две деца семейна жена ли е?

# 367
  • Пловдив
Начи, аз не твърдя, че съм омъжена, нали разбираш разликата. Твърдя, че аз, моят според вас съквартирант, с когото правим секс, и двете ни деца сме едно семейство.
Вие сте семейство като начина, по който се чувствате.
Официално - ти си майка на децата, мъжът е баща на децата.
Официално - ти може да твърдиш, но не си омъжена (ако ще да имаш и много повече жизнен опит от омъжените жени). Нека не търсим драмата, няма такава.

Толкова ли няма един адвокат във форума да отговори на тези въпроси, сега откъде да знам вдовицата как се води. Мисля, че има такъв статут "вдовица", но не съм сигурна? Вдовицата със сигурност не е омъжена. Ако се омъжи, тогава вече не е вдовица.

# 368
Никоя жена, която няма брак, не твърди, че е омъжена. Rolling Eyes
Може да твърди, че е семейство с мъжа до себе си. Не, че има брачни отношения с партньора си.

# 369
  • Пловдив
Официално - моите деца имат ли семейство и колко различни семейства имат?
Жизненият опит не ми стана ясно какво общо има, ама нейсе.
Драма не търся.

Естествено, че вдовицата не е омъжена, ама аз не питах омъжена ли е.

Не ми трябва адвокат, аз съм практикуващ юрист и последното нещо, което търся в тая тема, е правна консултация.  Laughing

# 370
  • Пловдив
Официално - моите деца имат ли семейство и колко различни семейства имат?

Щом си юрист, кажи тогава как е според законите?
Все пак е теоретично възможно децата да са си ваши, но ти да си в брак с друг мъж, а таткото да е в брак с друга жена, тогава става още по-заплетено, но законът със сигурност го е уредил по някакъв начин именно чрез институцията на брака. Щом имаш повече информация, разбули.

Сигурното е обаче, че децата винаги имат един плюс, ако родителите им са в брак, защото законът има за цел да защити децата. При равни други условия.

# 371
  • София

----
Вдовица с две деца семейна жена ли е?
Ти какво твърдиш, е без значение, ако се разминава със законовата дефиниция.
Аз съм вдовица и имам две деца от брака си, който е прекратен поради смърт на единия съпруг.
Та, официално, аз не съм семейна.
Вдовица съм.
......................
Ти не си семейна сега, няма да бъдеш вдовица, ако почине човекът с когото правиш секс и който е баща на децата ти, ако ги е признал, разбира се.
Защото, не ги ли е признал специално, не им е никакъв.
Казваш, че си юрист, практикуващ.
ВадИ законите и с тях напред докажи, че си семейна, без да си подписала брак според СК.

Последна редакция: пт, 07 окт 2016, 17:29 от absurT

# 372
  • Най-красивата страна
Много зависи и какви са отношенията между партньорите.
Например много лошо впечатление  ми направи новият ми съсед,който представи жената с която живее като приятелката му.А пък имат две деца и са заедно от 5 години.
Или когато го чух да и казва ,,Абе ти да не си ми жена ,че ще ми държиш сметка,,
Ето такова отношение за мен е обидно.
Може да не са женени ,ама каква приятелка му е тя?
Ама жената го търпи.Нямала къде да отиде с две деца.

# 373
Много зависи и какви са отношенията между партньорите.
Например много лошо впечатление  ми направи новият ми съсед,който представи жената с която живее като приятелката му.А пък имат две деца и са заедно от 5 години.
Или когато го чух да и казва ,,Абе ти да не си ми жена ,че ще ми държиш сметка,,
Ето такова отношение за мен е обидно.
Може да не са женени ,ама каква приятелка му е тя?
Ама жената го търпи.Нямала къде да отиде с две деца.
Е, то това си е селяния!
Ама сега някои съфорумки ще скочат да ти обяснят, че човекът всъщност е прав! Laughing (Дано дъщерите им да не попадат в такава ситуация...)

# 374
  • Пловдив
Еми да, той ако е селяндур по природа, със сигурност бракът няма да го промени, защото тогава ще измисли друго, ще каже например "Да не съм ти роб, че ще ми държиш сметка". Ама поне няма да представя жена си за "приятелка".

Общи условия

Активация на акаунт