С брак или без?

• 37 707
  • 663
  •   1
Отговори
# 390
  • София

Абсурд
понеже вече наистина прекали, ще ти кажа, че си много назад със законите.
Понеже отдавна сме в ЕС ако не знаеш, та те ни задължиха законово да има възможност да се уредят отношенията на двойки съжителстващи без така наречения "граждански брак" на практика чрез заявления, декларации и още 1-2 нещица, те имат право на наследство, на вземане на решения в полза и за сметка на другия (за лечение и т.н.) за един куп други неща. И ако се чудиш защо така, защото бракЪт не е задължение, а право, ако щеш. Въведоха се и така наречените предбрачни договори целяще да намалят драмите при разводите, че те и разводите не са малко, явно на бракЪт все пак нещо му куца, че 40% завършват с развод в днешни дни.
С какво прекалих, че не разбрах?
Да съм ти отрекла всички придобивки, които имаш и можеш да ползваш, не желаейки да бъдеш семейна?
Не съм и не виждам какво тук намесваш ЕС?
Имаме си наше Семейно право и според него, не си семейна.
Права си- бракът не е задължение, а право.
Като не щеш да си ползваш правото, що искаш да заблудиш околните, че си семейна? newsm78

# 391
  • Пловдив

Абсурд
Понеже отдавна сме в ЕС ако не знаеш, та те ни задължиха законово да има възможност да се уредят отношенията на двойки съжителстващи без така наречения "граждански брак" на практика чрез заявления, декларации и още 1-2 нещица, те имат право на наследство, на вземане на решения в полза и за сметка на другия (за лечение и т.н.) за един куп други неща. И ако се чудиш защо така, защото бракЪт не е задължение, а право, ако щеш. Въведоха се и така наречените предбрачни договори целяще да намалят драмите при разводите, че те и разводите не са малко, явно на бракЪт все пак нещо му куца, че 40% завършват с развод в днешни дни.
С какво прекалих, че не разбрах?
Да съм ти отрекла всички придобивки, които имаш и можеш да ползваш, не желаейки да бъдеш семейна?
Не съм и не виждам какво тук намесваш ЕС?
Имаме си наше Семейно право и според него, не си семейна.
Права си- бракът не е задължение, а право.
Като не щеш да си ползваш правото, що искаш да заблудиш околните, че си семейна? newsm78

Единствения заблуден тук си ти явно. Нито един човек живеещ без брак не твърди, че има сключен такъв, но пък доста по-често може да се срещне човек, който има сключен брак, а да го крие.
Аз по смисъла на думата семейство съм семейна просто защото имам семейство, нямам съпруг, но семейство имам.
Авторката на темата просто искаше да види и двете гледни точки, тези които имат сключен брак защо го предпочитат, тези които нямат защо са решили така, а тези които са опитали и от двата варианта какво мислят.
Тъй като ти явно си само от едната страна на бариерата и си гледаш само от собствената камбанария, можеш да дадеш мнение само и единствено само за живота като съпрузи, т.е. с граждански брак. Няма как да изказваш мнение как е от другата страна, просто защото ти никога не си била там и не знаеш.

# 392
  • Вестерос
Аз лично не търся във връзката си юридическа стойност, търся духовно свързване.
ОК. На мен ми стана интересно дали църковният брак без граждански такъв има стойност от гледна точка на гражданското право.
Не, пред закона не си женен, ако нямаш граждански брак.

# 393
  • София
Абсурд

Няма нужда да се нахвърляш на АбсурТ. Тя е права.
По смисъла на българските закони съвместно съжителстващите двойки не са семейство - не се унаследяват директно, нямат никакви права на законно сключилите брак /говорим само за тези, които са уредени в Семейния кодекс/. Вярно е, че имаше такава идея, но тя не се реализира. Идеята беше тези, които живеят на семейни начала да подават декларации в общината, че живеят като такива и да им бъдат признати права и задължения на семейство, но пак казвам това не се прие. В ЕС сме, но никога никой не ни е задължавал като държава да узаконяваме съвместното съжителство.
То и Полша са в ЕС, обаче при тях са забранени абортите, а при нас не, например.
Така че живейте си както искате - с брак, без брак, но е хубаво всеки да е наясно с последиците от решенията си.
И двойките без брак юридически погледнато не са семейство, а едно домакинство. А вие си му викайте както искате, ваша работа.
Така както моят пълнолетен син е част от семейството ни, когато ще ни наследи, но ако сега кандидатсвам за кредит пред банка той не е и по смисъла на семейният кодекс тогава семейство сме съпругът ми, аз и непълнолетните ми деца.
Има си дефиниция в семейния кодекс какво е семейство и само хората, които са включени в нея де юре могат да се наричат така. Другото са интерпретации.

Последна редакция: пт, 07 окт 2016, 20:45 от !Yellow

# 394
  • София
Е няма такъв смях ей...

# 395
  • Пловдив
Абсурд

Няма нужда да се нахвърляш на АбсурТ. Тя е права.
По смисъла на българските закони съвместно съжителстващите двойки не са семейство - не се унаследяват директно, нямат никакви права на законно сключилите брак /говорим само за тези, които са уредени в Семейния кодекс/. Вярно е, че имаше такава идея, но тя не се реализира. Идеята беше тези, които живеят на семейни начала да подават декларации в общината, че живеят като такива и да им бъдат признати права и задължения на семейство, но пак казвам това не се прие. В ЕС сме, но никога никой не ни е задължавал като държава да узаконяваме съвместното съжителство.
То и Полша са в ЕС, обаче при тях са забранени абортите, а при нас не, например.
Така че живейте си както искате - с брак, без брак, но е хубаво всеки да е наясно с последиците от решенията си.
И двойките без брак юридически погледнато не са семейство, а едно домакинство. А вие си му викайте както искате, ваша работа.
Така както моят пълнолетен син е част от семейството ни, когато ще ни наследи, но ако сега кандидатсвам за кредит пред банка той не е и по смисъла на семейният кодекс тогава семейство сме съпругът ми, аз и непълнолетните ми деца.
Има си дефиниция в семейния кодекс какво е семейство и само хората, които са включени в нея де юре могат да се наричат така. Другото са интерпретации.

Изобщо не ми се спори, мислете каквото си искате, на мен така ми е добре, на вас инак, всеки си знае. Както сте се хванали с този закон, та закон чудя се какво ли ще правите ако след 5 г. вече по закон и така и така, хората ще са с равни права, тогава какво ли ще е преимуществото, пръстена, халките, и тумба лумба!?

# 396
  • София
Няма, вярно!
Сега гледах Явор Бахаров, който така тропаше с краче, че Брадъра трябва да му играе по свирката, без значение какво пише в договора- щял да твърди неверни неща и другите щели да му повярват. Mr. Green

# 397
  • София
Изобщо не ми се спори, мислете каквото си искате, на мен така ми е добре, на вас инак, всеки си знае. Както сте се хванали с този закон, та закон чудя се какво ли ще правите ако след 5 г. вече по закон и така и така, хората ще са с равни права, тогава какво ли ще е преимуществото, пръстена, халките, и тумба лумба!?
Че, кой оспорва как ти е добре на теб? newsm78
И защо искаш да премахнеш закона, че всички да станем като теб? newsm78
Кога ще разбереш, че всички имаме равни права и ние сме тези, които решаваме дали да ги упражним? newsm78

# 398
  • София
In4hi, не сме се хванали за закона. Просто обясняваме как стоят обективно нещата, за да знаят хората и да си предценят как ще им е най-добре не само сега, но и за в бъдеще. Това е. Не е редно да бъдат подвеждани, че с брак и без брак е едно и също. Не и в България както твърдиш ти. Специално на всеки постинг подчертавам, че приемам, че всеки може да живее както иска, за да не се приема лично мнението ми. Обаче гледам, че живеещите без брак приемат всеки постинг в полза на брака много лично. Няма нужда.
Все ми е едно какъв ще е закона след 5 години. Аз имам и църковен брак, който не е сключен по модата както беше в началото на 90 те години, когато аз съм се омъжвала. С мъжа ми го сключихме, когато вече бяхме истински вярващи и имахме почти 14 годишен граждански брак. Решихме, че е важно и го направихме само със свидетели. Почти на никого не сме казвали. За мен този брак е много по-стойностен.

# 399
  • София
Туй пък с църквата ми е направо смешно... Де да можеше да слезе Бог и да види какви глупости се вършат с негово име на уста...

# 400
  • София
Туй пък с църквата ми е направо смешно... Де да можеше да слезе Бог и да види какви глупости се вършат с негово име на уста...

С коя църква?
Аз да съм уточнявала каква ми е вярата?
Без обобщения не може ли?
И ако познаваше Бог, щеше да знаеш, че няма нужда да слиза, за да види. Вижда не само какво правим, а и какво мислим. Ако познаваше Бог шеше да знаеш, че Бог ни е дал избор да вярваме или да не вярваме, какви да бъдем и как да живеем. Не ни е крив Бог. Сами сме си криви, че е такъв животът на земята.

Лесно е да си атеист, когато си млад, здрав и богат, обаче в самият край на живота атеисти няма! Повярвай ми!

Последна редакция: пт, 07 окт 2016, 22:24 от !Yellow

# 401
Защо да е смешно? Ние нямаме църковен брак, но от няколко години мм споменава, че иска да се оженим и пред Бог. Не сме го направили още и не знам дали ще го направим, но имаме идея за това.

# 402
  • Пловдив
In4hi, не сме се хванали за закона. Просто обясняваме как стоят обективно нещата, за да знаят хората и да си предценят как ще им е най-добре не само сега, но и за в бъдеще. Това е. Не е редно да бъдат подвеждани, че с брак и без брак е едно и също. Не и в България както твърдиш ти. Специално на всеки постинг подчертавам, че приемам, че всеки може да живее както иска, за да не се приема лично мнението ми. Обаче гледам, че живеещите без брак приемат всеки постинг в полза на брака много лично. Няма нужда.
Все ми е едно какъв ще е закона след 5 години. Аз имам и църковен брак, който не е сключен по модата както беше в началото на 90 те години, когато аз съм се омъжвала. С мъжа ми го сключихме, когато вече бяхме истински вярващи и имахме почти 14 годишен граждански брак. Решихме, че е важно и го направихме само със свидетели. Почти на никого не сме казвали. За мен този брак е много по-стойностен.

Аз не казвам, че с брак или без брак е едно и също юридически, но лично като емоция и усещане за мен е едно и също, когато бях омъжена не съм чувствала или видяла нещо по-различно в отношението на хората като сега когато живея без брак. И аз имах църковен брак, че после трябваше да разтрогвам и него, за мен лично гражданския брак не ми донесе никаква защита или ползи, може би защото аз бях по-..... как да кажа заможната страна и всъщност и по-ощетената след развода, не знам как щеше да бъде ако бях бедна и сам самичка на света, може би тогава закона щеше да ме защити и мен и детето ми, но честно казано не съжалявам, че не съм такава.
Докато сега се чувствам мноооого по-добре, чувствам се по-свободна, по-независима, по-защитена, по-желана, и определено много по-спокойна. Е, това е така до голяма степен защото ние сме си го направили да е така. Всъщност истината е че ние можем да си го позволим да живеем без брак, много отдавна ми е минала тази наивност, че закона ме пази или защитава в какъвто и да е аспект, има си толкова много пролуки, вратички, а някъде и цели пропасти в закона, че направо не ми се коментира.

# 403
  • Пловдив
Че, кой оспорва как ти е добре на теб? newsm78
И защо искаш да премахнеш закона, че всички да станем като теб? newsm78
Кога ще разбереш, че всички имаме равни права и ние сме тези, които решаваме дали да ги упражним? newsm78

Не се заблуждавай този закон никога няма да се премахне, просто ще се приеме и друг и то не заради друго, а заради данъци и др. такива, просто данъчната система да може да разшири обхвата си и върху гражданите, както и да облекчи съдебната система в една част. А граждански брак винаги ще има все пак това си е и цяла индустрия, как така без сватби и разводи #Crazy

# 404
Щом намесихте и "Бога" да кажа и аз.Не смятам да правя църковен брак при никакви обстоятелства.Тия продажни мизерни попове са толкова далеч от религията,че няма до къде.И Бога едва ли би имал против да живея без брак, след като в началото на "свещената книга" пише че едикой си легнал до едикоя си и познал жена си!?!Никъде не пише да и е предлагал брак и да е имало подпис някъде.

Общи условия

Активация на акаунт