С брак или без?

• 37 462
  • 663
  •   1
Отговори
# 585
Мдам, в гимназията и в студентските години бяхме много категорични всички.  Laughing И разбирачи по всичко.  Laughing

# 586
  • Sofia
Е, то пак е било по равно във вашия случай. Реално вноските по ипотеката са били едва няколко, колкото за една кола, ти си си го платила този имот Peace
И по моята логика е така, но да питаш другата страна - ужасно е ощетена. Wink

# 587
  • София
Ок, жената взема жилището да гледа детето. Но детето става на 18, как да се постъпи с бившата?
И нека престанем със социализма, няма как единия да изкарва 100 другия 1 и да са равни.
Другата щуротия как жената подбутвала и карала мъжа. Ми той сам ако не се сети да се стегне за кво жената го е избрала??? И все тук и само тук чета как жената подкрепя, подбутва, инициира. Че що направо не развихте тези дела вместо да подкрепяте?
Визирате как майката гледала детето докато е болно. Но не виждате че детето става на 15, 18 и нуждите му растат. Т
Тогава е бащата, да му осигури образование, жилище... Щото да не се лъжем, бившата след навършване на пълнолетие на ,,детето,, сама никога няма да се сети да върне ключовете. По-скоро ще остане да слугува на мустакатото вече ,,дете,, но не и

да си тръгне

Нуждите му растат!?
На 18?
Кои нужди, по-точно?
На 18 вече започва да има повече нужда от половинка, отколкото от активна родителска грижа...
Слез на земята.
Нуждите на детето са обективно най-големи до към 3-4 години.
От 2те години полагаем се отпуск за гледане на дете до 2 години и още 1та - за гледане на дете до 8 години (неплатена), ти колко използва - лично - че си позволяваш да имаш мнение за нуждите на детето? Да си го кажем направо - жена ти, бившата, дали знае или не какви нужди има едно дете аз не знам, но ти категорично и понятие си нямаш.
А детето има нужда най-вече от нежност, от ласки, от утеха, от увереност и от, ами, присъствие, по-късно - от помощ - от някой, който да го учи на неща 0- и това е много преди училището, започва на годинка още - от някой със спокойствие и време. Не от пари. Те са нужни, да, но от второстепенно значение.

# 588
katiABV, не е нужно двама души да имат дете за да са семейство, да си вземат апартамент, да го обзаведат и прочие. Моят приятел почина преди около 4 месеца, до този момент ние сме живели заедно, обзавеждали сме апартамент, подготвяли сме се за деца и т.н.
Както се вижда деца не коментирам. Гледала съм няколко месеца детето (5 годишно) на мой партньор (гадже или както там ги наричате тук мъжете, с които живеем заедно, но нямаме брак), но не смятам, че опита ми е достатъчен за това и казах, че имам мнение по този въпрос, но то може да се промени при поява на мои собствени деца.

absurT, простичко и ясно съм изложила своята гледна точка. Никъде не твърдя, че парите за даден апартамент трябва да се дадат кеш. Също така писах, че за мен не е нормално единият да носи, а другият да меси, та не бих допуснала да съм в подобна ситуация, но мисля че това е друга тема, която би следвало да се коментира отделно от настоящата.

# 589
  • София

Може би бихте могли да станете семейство, ако съдбата не ви е разделила, не знам. И ти самата няма как да знаеш... но това, което реално сте били, е съквартиранти с екстри. Това не е грубо, лошо или безчувствено. Просто... семейството е нещо друго. И то като цяло включва деца, да - или поне, в продължение на някакъв период от време, опитите за правене на такива - което само по себе си може да е тавмираща ситуация, която - вече семейството, семейната единица, не единия и другия - да търси начини да преодолее... но определено не включва "аз, той, кучето и екскурзиите".

А това 5 годишното на любовника не си го гледала, а си го разглеждала. Не си се грижила за него, а си се забавлявала. Играела си си на "мама", не си била реално съпруга и майка. Не си имала отговорностите, задълженията, само насладата. Така... не става. Т.е.. става, в игрите на големите, но е за кратко - и, като всяка игра, свършва и става време всеки да си се прибира по къщята. Към истинския си живот.

# 590
  • sofia
emerald_eyes, ако и двамата имат близки разходи по дома им съм съгласна, че и двете страни са допринесли за имота. Но има случаи и то не малко, в които единият плаща и имота, влага пари в ремонти и обзавеждане, и основните сметки плаща, а евентуално другият пазарува по нещо за хапване и после е с претенции.
За гледането на децата имам някакво мнение, но тъй като нямам и скоро не мисля да имам свои няма да коментирам Peace
Удебелената част е вярна, само ако няма деца в картинката!
И понеже казваш, че нямаш, именно за това подкрепяш това твърдение, че всичко може да се раздели и приноса да бъде сметнат до стотинка.
Как точно ще ми се калкулират 3-те години безсъние, гледането по цял ден и останалите екстри, за да може мъжа ми да ходи на работа?
В момента аз съм на по-ниско платена работа, но мога да излизам, когато се наложи, нямам извънредни часове и това е с цел да мога да се занимавам с децата. Ако ги нямаше децата, щях да си бачкам както преди тях и да изкарвам двойно повече (примерно).

А Скуби-Ду стана досаден с това дете-принцеса и неговите нужди. Разбрахме, че си отговорен. Но ти явно не си разбрал, че има бащи, чиито деца не ги познават.

# 591
  • София

Много малко мъже изобщо повдигат въпроса децата да останат при тях - защо наистина не знам. От моите познати и приятели се сещам за един-единствен случай, в който при развод детето, тогава на 5, остана при бащата - по общото решение на двамата родители, които и по-късно си поддържаха напълно чудесни и разумни приятелски отношения.

Като цяло децата не са експонат в музей. Нямат нужда някой да ходи да ги разглежда. Имат нужда някой да излезе в работно време и да ги заведе на футбол, на пиано, на испански. Имат нужда някой да виси с тях да прави домашни. Имат нужда някой да седи с часове на пейката, докато карат колело. Имат нужда някой да сготви и стопли пълноценна храна - по възможност през ден - два. Имат нужда някой да им изпере чорапите и да им изглади фланелките. Да ги държи, когато повръщат през нощта и да става на 3 часа, когато имат температура. Да им чете една и съща книжка с приказки всяка вечер, докато и четящия, и децата, я запомнят наизуст. Да измие тоалетната, когато се учат как да я използват и не улучват. Да изпере чаршафите, когато се учат как да се сдържат през нощта и внезапно... се объркат нещата. Да си спомни,  че зимните обувки са умалели и да се погрижи да купи нови преди новия сезон. Ей такива неща. Не да ходи да ги разглежда след работа. Имат нужда от пълноценен родител, който да е до тях... постоянно.

И в такъв смисъл, логиката на съда при развод е, че децата остават в семейното жилище, за да се намали до възможния минимум стресът за тях. Родителят, който остава с тях в него е онзи, който ще извършва всички гореописани дейности. Не непременно майката - както вече казах, напълно възможно е родителите, ако са възрастни хора, не държащи се като обидени пубери хлапаци, да се разберат бащата да се грижи основно за децата - ако, примерно, има повече време или... поради каквато и да било причина.
[/color]
bouquet
Кратко, ясно и точно.
Би трябвало да е настолно четиво на  Scooba и другите пишман- бащи и бизнесмени, ревящи за заетото семейно жилище, че да слезат на земята и да спрат да се изживяват като жертви.

# 592
katiABV, както вече ясно написах - има разлика между семейство по документи и семейство в отношенията на двама души.
Относно детето, при условие, че тримата сме живели под един покрив смятам, че не е просто игра, без носене на отговорност и без задължения. Друг е въпроса, че както и аз ясно написах, това не ме прави майка и е много вероятно да променя начина си на мислене след появата на мои. Точно и за това никъде не коментирам, до колко точно им е трудно на майките.
Хубаво е, когато човек чете нечие мнение, и да вниква мъничко в него.
За мен семейството няма нужда от сключен брак. Не договора помежду им ги прави семейство Peace

# 593
Моля ви, само не подхващайте пак темата за семейство де юре и де факто и какъв е статутът на мъжете и жените без брак. С absurT се постарахме да поразчепкаме темата.  Laughing
Нека продължим с обсъждането на имотите в брака... Laughing

# 594
  • София
katiABV, както вече ясно написах - има разлика между семейство по документи и семейство в отношенията на двама души.
Относно детето, при условие, че тримата сме живели под един покрив смятам, че не е просто игра, без носене на отговорност и без задължения. Друг е въпроса, че както и аз ясно написах, това не ме прави майка и е много вероятно да променя начина си на мислене след появата на мои. Точно и за това никъде не коментирам, до колко точно им е трудно на майките.
Хубаво е, когато човек чете нечие мнение, и да вниква мъничко в него.
За мен семейството няма нужда от сключен брак. Не договора помежду им ги прави семейство Peace

Хе-хе. Играели сте си на семейство. Т.е. - ти си си играела на семейство, той си е имал такова (детето). Познавам самотна майка, която в един период имаше съквартирант. Именно съквартирант. Под един покрив живееха, деляха си разходите (битовите), не са били семейство никога. И вие ста били такива - но с екстри (секс). Това е... всичко. Семейство щяхте да бъдете, ако се бяхте бракували и беше осиновила детето (което вероятно си има майка), така щото да носиш отговорност за него - истинска. Да седиш у дома, когато е болно, да излизаш от работа по-рано, за да го вземеш... и т.ен. Някой ден ще разбереш за какво ти говоря, може би - пожелавам ти го, въпреки всичко си струва.

По отношение на втората част... да, именно договорът ги прави семейство. Фактът, че раздялата има определени юридически последствия. Как да ти кажа... това е като даване на обещание. Заявка за намерение. Бракът, де - договорът. Ако човек го е страх да заяви намерението си, да даде обещание, значи, не се чувства достатъчно сигурен в себе си, не е на 100% уверен в правотата на решението си, иска да си има вратичка за лесен изход - и, в такъв случай, не представлява неразделна единица с другия, а просто част от механичен сбор от два индивида. Съквартирант с екстри, може би имащ общи деца с някого - не семейство с него.

# 595
Т.е. си на мнение, че един човек не може да прави въпросните неща ако няма брак, така ли?
А ако двама души, живеещи на семейни начала имат дете трябва ли да правят въпросните неща докато нямат брак или трябва да оставят детето някак си само да се оправя? Или пък трябва да му обясняват след някоя година, че то няма семейство, а живее с двама души, които са просто съквартиранти?
А с какво двама души, живеещи на семейни начала и отглеждащи заедно дете (било то общо или доведено) са по-малко семейство от двама женени с дете, един от които да речем бие другият, блудства с детето и прочие гадости, за които ежедневно слушаме и четем? Освен по документи де ... Защото не всички приемаме, че двама души са семейство само ако са сключили брак. Това, разбира се, е въпрос на гледна точка.
Така, както някои смятат, че хора, живеещи на семейни начала не са семейство, така аз и други смятаме, че в днешно време брака има за цел да подсигури някакво спокойствие на партньора с по-малко възможности, но въпросният подпис не гарантира семейно щастие "докато смъртта ни раздели".

# 596
Без брак и без смяна на фамилия. Последното ми е много неприятна "традиция".
При брака не е задължително да сменяш фамилия.
Вариантите са: запазване на сегашната, сегашната + тире, жената да приеме фамилията на мъжа или  мъжа на жената.

Наясно съм. Но когато половината рода на съпружеското тяло, барабар с него настояват, искаш, не искаш, сменяш го. А това, че мъжа на жената може да вземе нейната фамилия е нормална практика на запад, но в България е равностойна на обида за мъжа. Личен опит и не само.

# 597
А, не знам, никога не съм обсъждала подобни лични въпроси с родата. Казвам само как е по закон, останалото човек сам избира, собствените родители не можем, но партноьра - да Mr. Green

# 598
  • София
Т.е. си на мнение, че един човек не може да прави въпросните неща ако няма брак, така ли?
А ако двама души, живеещи на семейни начала имат дете трябва ли да правят въпросните неща докато нямат брак или трябва да оставят детето някак си само да се оправя? Или пък трябва да му обясняват след някоя година, че то няма семейство, а живее с двама души, които са просто съквартиранти?
А с какво двама души, живеещи на семейни начала и отглеждащи заедно дете (било то общо или доведено) са по-малко семейство от двама женени с дете, един от които да речем бие другият, блудства с детето и прочие гадости, за които ежедневно слушаме и четем? Освен по документи де ... Защото не всички приемаме, че двама души са семейство само ако са сключили брак. Това, разбира се, е въпрос на гледна точка.
Така, както някои смятат, че хора, живеещи на семейни начала не са семейство, така аз и други смятаме, че в днешно време брака има за цел да подсигури някакво спокойствие на партньора с по-малко възможности, но въпросният подпис не гарантира семейно щастие "докато смъртта ни раздели".

В единия случай са семейство. Във втория - съквартиранти. Може би дългогодишни, може би добри. Може би всеки един от тях е семейство с детето, така, както разведени родители, делящи попечителство са. Третия случай изобщо не си заслужава да го коментирам, той е просто криминален. И взломаджиите няма да коментирам, и джебчиите - просто не тук е мястото.
И разликата е в задължението / облигацията. Онези, дето двамата отглеждат детето на единия./. ами, "излишния" във всеки момент може да си хване гащичките и да се изнесе. А детето, което си е въобразявало, че има мама, да бъде съкрушено. Или тати. Все едно - по-добре - за самото дете - е да не му се пълни главата с глупости и да е наясно, че "аз и тати / аз и мама сме семейство, а това е любовникът на мама / любовницата на тати". Далеч по-щадящо е в момента, в който третия намери за целесъобразно да потърси другаде щастието си. Без разводи, драми... и без задължения. Това точно, конкретно, съм го конкретно виждала. След 7 години "съвместност" За щастие приятелката ми имаше достатъчно акъл да не допусне дъщеря й да се привърже чак твърде много, не разреши да се употребява "тати". Въпреки желанието на детето и безгрижното разрешение на любовника.

# 599
  • София
Без брак и без смяна на фамилия. Последното ми е много неприятна "традиция".
При брака не е задължително да сменяш фамилия.
Вариантите са: запазване на сегашната, сегашната + тире, жената да приеме фамилията на мъжа или  мъжа на жената.

Наясно съм. Но когато половината рода на съпружеското тяло, барабар с него настояват, искаш, не искаш, сменяш го. А това, че мъжа на жената може да вземе нейната фамилия е нормална практика на запад, но в България е равностойна на обида за мъжа. Личен опит и не само.

Е, не съм ти го аз избирала.  Party
Подобно отношение е доста... неуважително, меко казано. И показателно. Едно е ти да искаш, друго - някой да се опитва да ти налага мнение по толкова... личен въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт