Лотария "Зелена карта" 2018

• 346 898
  • 2 923
  •   1
Отговори
# 270
Защо да ви е срам?
Браво, важното е, че бързо сте си намерили хубава работа, много успехи занапред Ви желая. Hug Предполагам колко е трудно да се почне от нулата, особено като се има предвид, че не сте само двамата, а има и дете. Аз дойдох на готово, не съм се притеснявала за нищо.
Познати смятат да се местят в Нейпълс, така че и на мен ми е полезно това, което споделя Pupitka.

# 271
  • САЩ
И аз не разбрах коментара за срама, напротив, мисля че трябва да сте адски горди, че сте успели толкова бързо да си намерите работа, много се радвам за вас!
И аз съм на мнение, че срамна работа няма. Хубавото на щатите, за разлика от България, обаче е , че с подобни, че и с далеч по-лоши, професии можеш да се издържаш като бял човек и детето ти да расте без лишения. А тук ни правят за смях в много от случаите, скъсваш си гъза от работа и накрая на месеца се чудиш дали да платиш наема или парното. Както и да е, отнесох се...

Pupitka, ще споделиш ли как стоят нещата с книжките във флорида? Много ли чакахте за изпит в ДМВ, искали ли са допълнително курсове?

Значи да имаш познат там е задължително условие и ако нямаме познат там по-добре да не пускаме за Зелена  Карта така ли ?

Да, но т.нар. "гарант" ти трябва задължително за получаването на документите, нищо друго. В смисъл: безценно е да имаш познат, който да ти покаже обстановката и да те ориентира в началото, в това спор няма, но дори да се окаже, че нямаш, просто намери някой приятел-на-приятел, който да си даде адреса за документите. За повече от година, колкото е целия процес, все ще намериш някой. Не спира да се пробваш.

# 272
Може ли някой запознат да ми отговори на следния въпрос: хипотетично някой е избран (семеен човек), получава ЗК, виза и т.н., в какъв срок следва да се замине и може ли да замине само единия от семейството (този, който има уговорена работа, примерно) и след няколко месеца да се присъединят жена+деца? Или трябва да замине цялото семейство целокупно? Благодаря! Simple Smile

# 273
  • САЩ
Може ли някой запознат да ми отговори на следния въпрос: хипотетично някой е избран (семеен човек), получава ЗК, виза и т.н., в какъв срок следва да се замине и може ли да замине само единия от семейството (този, който има уговорена работа, примерно) и след няколко месеца да се присъединят жена+деца? Или трябва да замине цялото семейство целокупно? Благодаря! Simple Smile

След медицинските прегледи (макс. месец преди интервюто) имате 6 месеца да влезете в страната, за да активирате картите. Може да замине първо титуляра (спечелилия ЗК), после останалите. Но ако примерно съпругата спечели, пък съпруга иска да замине пръв - не може.

# 274
  • Пловдив
Пупитка,мн.се радвам за вас Peace Явно сте оправни и сте успели бързо!
А тази работа не е ли на смени,т.е. няма ли нощни часове Thinking Питам щото детето ви е малко и си иска грижи.
ма сме любопитни тук,а Blush Laughing Извинявай!

# 275
Един малко глупав въпрос сигурно за вас, но аз го мисля от известно време. С приятеля ми от доста време сме заедно, но не сме сключили брак. В апликейшъна и двамата попълнихме несемеен. Ако изтеглят само единия от двамата, има ли начин да заминем и двамата или не? Ако сключим брак или трябва да сме семейни по време на подаването на документите?

# 276
  • САЩ
Един малко глупав въпрос сигурно за вас, но аз го мисля от известно време. С приятеля ми от доста време сме заедно, но не сме сключили брак. В апликейшъна и двамата попълнихме несемеен. Ако изтеглят само единия от двамата, има ли начин да заминем и двамата или не? Ако сключим брак или трябва да сме семейни по време на подаването на документите?

Можете да сключите брак, след като ви изтеглят и да подадете ДС-а като женени, няма проблем.

# 277
  • София
 Pupitka написаното звучи много добре,радвам се за вас,макар и да не се познаваме  bouquet
В наема има ли включен някакъв разход,ел,отопление,вода?
Колко приблизително излизат ежемесечните разходи за дома,ток вода тел,тн.Ясно ми е че когато има палми е по добре и за джоба и за душата Wink

# 278
  • offshore & overseas
Пупитка, страхотно е, не само не е срамно, но просто е супер!! Hug

Аз съм готова да се преквалифицирам, но мъжът ми не. Иначе в Бг имам диплома за учител по английски език (TEFL - Teaching English as a Foreign Language, това ни го дава английската филология и е с м/ународно признание, щото е от СУ), но всъщност съм основно преводач и с това искам да се занимавам (кат даскал съм работила всичко на всичко месец и така ми опротивя, че не е за приказка). Или пък да бъда мениджър на преводачески проекти. Да, ама не.

Както и да е, във всеки случай, там, където ние „акостирахме“ (Мериленд, около ДиСи), се оказа трудно да се намери доходоносна работа (такава, че ако само аз работя, да мога и да си плащам квартирата и храната, че и да заделям, защото лъв ми реши да се върне в милата рОдина да си дописва пиечдито, с което си навлече ризентмънта на спонсорите, хаха, които и без това им дойдохме байгън, та сега не си и помислям да им искам на тях услугата, ще трябва да мислим друг гарант).

В крайна сметка намерих в едно кафене (за великите 8 долара/час), като също правех и по някой превод, ама слаба раЛта, то нямах много и кога.

Основен недостатък ми беше и това, че не съм шофьор. Каква кола, какви 5 лв. Ето примерно, малко преди да изтече годината, вече от България, проведох телефонно интервю с една калифорнийска преводаческа агенция, които бяха петимни да ме вземат на изпитателен срок, ама като чуха, че не шофирам (а даже не знаеха, че съм и Временна)...

Бе, ако бях поустискала, щях да се устроя, ма тая котва, дет мъ теглеше насам, тоя мой съпруг... Сега се сещам, че даже по едно време ми пратиха и тестове за court interpreting в Балтимор - работа на хонорар, но високо платена. Е, не се виждам по рейсовете от, ох не помня как се казваше селцето, до Балтимор, това бяха най-малко 50 мили (даже дали не бяха и 150), а аз за тия 2-3 месеца така и не смогнах да се ориентирам сега, аджеба, на изток ли се движим, на север ли, на запад ли, или на юг. А съм доста добра с посоките. Може да е било шаш и паника, или стрес (то май е същото).

Та такива ми ти ралти.

П.П. И всичко това е слагане на тигана, при положение, че рибата е още в морето. Та ние не сме уредили снимките, какво да говорим за лотарията, че и за интервюто, но просто много ще ме яд да ни изтеглят и...

Последна редакция: пн, 24 окт 2016, 16:32 от Мяуче

# 279
  • offshore & overseas
Нашият случай беше такъв. През ноември 2003 г. подадохме и двамата, след което забравихме, че сме подавали. В края на май 2004 г. се оженихме, в началото на юни заминахме на сватбено пътешествие за седмица, а като се върнахме, мен ме чакаше изненада - плик А4 с неясно съдържание, с клеймо от САЩ. Първоначално изобщо не включих какво може да е, но после изненадата беше приятна. Поради промяната на обстоятелствата, попълвахме разни допълнителни неща, но като цяло, нямаше проблем. А какви ли не неща бях чела, че щели да ни подлагат на разпит, за да се уверят, че не сме се оженили нарочно, за да замине и лъвю (хаха, каква ирония, точно този, който дефакто не искаше) и после да се разведем и всеки да си живее Хамериканската мечта. В интерес на истината, на интервюто ние носихме снимки от „сватбата“, но не помня дали ги показвахме, комай имаше нещо. Не мисля, че се усъмниха, ама де да знам. Mr. Green

# 280
  • Sunshine state
В наема е включена водата, отделно в комплекса си има фитнес и басейн за живущите.Отделно поддръжката ти е безплатна - ако нещо се развали, обаждаш се и идва човек да го оправи. На нас ни се развали сушилнята и съдомиялната и ги смениха направо с нови. Изобщо не е зле. В апартамента има всички нужни уреди. Мебели няма, но по гаражни разпродажби се намират доста прилични такива почти за без пари. Токът ни е около 60- 80$, зависи колко сме пускали климатика. Горивото на колите не е никакъв фактор, понеже тук галон/=3.8л/ бензин е 1.80$, което е нищо. Храната не е скъпа изобщо. Ние сме пушачи и това като включа, и пак ни остават. Не мога да отговоря колко ни вървят на месец за режийни разходи - горе долу по 200$ на седмица отиват. Може и по-малко да е, не знам.  Embarassed
Книжките много лесно ги изкарахме - отидохме до дмв-то с нашите си книжки, искаха ни доказателство за адрес, веднага ни пуснаха на листовки. Като ги взехме, ни попитаха веднага ли искаме да се явим на шофьорски. Почакахме малко и дойде служителят да проведе практическия изпит - карат те да паркираш напред, да обиколиш по булевардите около дмв-то и после те връщат и ти казват. На някаква точкова система са. Взехме ги веднага книжкит, не се чака. Това е.
Мистик, мъжът ми има нощни смени и така съчетаваме нещата. Моето работно време е по-плаващо и в общи линии се съобразяват с мен. Детето ходи на училище,а когато почива се сменяме с мъжа ми. На всичко му се намира цаката, дето се вика.  Simple Smile

# 281
  • с трима мъже :)
Значи  ... тази тема я чета от години. Какви ли въпроси не е имало тук и какви ли отговори не съм чела. Самата аз съм задавала въпроси. И каквито и отговори да бях чела досега, пак не разбрах как се живее в тая Америка и как стоят нещата.

За пръв път... честно, заклевам се! ... благодарение на Пупитка, започвам да разбирам как стоят нещата. Евала ти, Пипитка. Един човек да се изкаже в цифри, да ни светне баш как е. Вярно, че всяко нещо е относително, за всеки щат е различно, но браво на теб, че сподели точно какви пари ви хвърчат, в кой щат и какво работите. Това е изключително полезна информация за хората, които четат и не зная какво е толкова трудно на другите да разкажат тия детайли, а ти си ги написала ясно, конкретно и напълно полезно за тези, които те четат  Hug  bouquet  Peace

# 282
  • с трима мъже :)
И забравих да ти пожелая много здраве, успехи и всичко да ви върви по вода  Hug

# 283
  • offshore & overseas
На всичко му се намира цаката, дето се вика.  Simple Smile
Браво, точно така е! Важно е да се държите един за друг и да вървите напред, което ви и пожелавам. Grinning

Гала, наистина е така, постовете на Пупитка са изключително информативни и изчерпателни, и конкретни, и искрени, а не подвеждащи, както често се случва, бтв.

# 284
  • Sunshine state
Еее, благодаря ви за милите думи, момичета. Естествено, че информацията е най- полезна, когато е конкретна. Не виждам и какво има да се крие чак толкова. Има и голяма доза късмет в цялата работа. Желая ви и на вас успех!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт