Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 198
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте , преди всичко искам да си самоотговоря на запитването ми за комисионната на по-малките агенции в София. От опитам ми с около 5 агенции до сега всички те работят на 2.5 %. Дано инфото  е полезно.
Искам да помоля за съвет. Чета темата отдавна, но до сега нямах повод и компетенции да пиша. Днес харесахме апартамент - всичко ни хареса - етаж , изложение , квадратура, състояние , влизаме и в цената (с лека корекция), но това, което ме притеснява е локацията - Овча купел - старата част, ул. Любляна.  Околоблоковото пространство ми хареса, както и близостта до парка. Съпруга ми работи в Бъкстон. Зная обаче общоприетото мнение за квартала и искам да помоля за по-актуални мнения за тази му част. Бежанци? Транспорт? След няколко години ще искаме да препродадем този имот и не зная дали точно локацията няма да затрудни продажбата му. Какво ви е мнението за Овча купел - стара част? И при такива дадености на имота бихте ли направили компромис точно за конкретната локация?!
Живея в Овча купел вече 7 години. Не знам какво е всеобщото мнение за квартала, но за мен това е хубаво и спокойно ( все още) място за живеене. Децата до нас играят на улицата, пълно е с къщи с дворове и можеш да се разхождаш спокойно. Бежанци не съм виждала, те не са в старата част, а Овча купел 1 и 2 са доста далеч от "Любляна". Има и минуси квартала - няма свястно училище, много хора се отопляват на твърдо гориво, много се строи напоследък и т.н. Ако мога да помогна с още нещо - насреща съм.

# 601
Здравейте, имам следния въпрос:

Имам апартамент в центъра на София (на голямо централно кръстовище в района на НДК), в стара сграда, на предпоследен 4-ти етаж, без асансьор, около 70м2 (хол с вестибюл, отделна голяма спалня, отделна кухня, баня (без WC) и отделна тоалетна. Проблемът ми е шумът, прахта и липсата на асансьор. С малко бебе сме и куче, мислим някой ден за второ детенце, няма къде да се паркира и въздухът е "уникален".

Според вас удачно ли е и възможно ли е да продадем този апартамент и с парите да вземем парцел някъде в/около София и да си построим от онези сглобяемите къщи?

Знаете ли колко горе долу излиза на м2 построяването на една такава къща до ключ и колко й е животът при нормална експлоатация? А парцел? Изобщо заслужава ли си?

Благодаря предварително.

# 602

Имам апартамент в центъра на София (на голямо централно кръстовище в района на НДК), в стара сграда, на предпоследен 4-ти етаж, без асансьор, около 70м2 (хол с вестибюл, отделна голяма спалня, отделна кухня, баня (без WC) и отделна тоалетна. Проблемът ми е шумът, прахта и липсата на асансьор. С малко бебе сме и куче, мислим някой ден за второ детенце, няма къде да се паркира и въздухът е "уникален".

Според вас удачно ли е и възможно ли е да продадем този апартамент и с парите да вземем парцел някъде в/около София и да си построим от онези сглобяемите къщи?

Знаете ли колко горе долу излиза на м2 построяването на една такава къща до ключ и колко й е животът при нормална експлоатация? А парцел? Изобщо заслужава ли си?

Благодаря предварително.

Можете и сами д аседнете и да изчислите, за колко ще с евро даде имота, плюс разходи за времето около намиране на парцел и построяване на къщата, после всички разходи. Според мен няма да ви стигнат и ще трябва да добавите една сума.
Аз на ваше място бих продала централния имот, и с парите бих си купила нов тристаен в спокоен квартал.

# 603
Или пък да търсите около София, вече построена къща ?   newsm78
В този случай е по-вероятно да се оправите с финансите, ще направите освежителен ремонт,ново обзавеждане и т.н.  Thinking

# 604
За мене не си заслужава. Имаше някъде тема за живеенето около София и всички трудности с развозване на малки деца.
Аз бих стегнала апартамента и бих го давала под наем.
А с наема ще си плащам моя наем на място, където ми харесва - чист въздух и простор.
Но пак в рамките на града.
Или продажба и купуване на друг.

# 605
Нов тристаен на спокойно място е другият вариант, но до колкото ми става ясно, "спокойното място" не е толкова лесно за намиране. Все пак не ми се живее в Левски. (без да обиждам някого). А ако можех сама да сметна всичко нямаше да питам тук Simple Smile Просто търсех готово мнение ако го имате... като средни цени, ако някой живее в подобна къща.

За стягането... и това съм го мислила, но според мен си трябва голямо стягане, представете си сграда от 40-те, инсталация, тръби, настилки... всичко според мен трябва да се смени за да пуснеш хора вътре. Няколко хиляди лева, които нямам готови, на тоя етап (пък и не се знае на кой ще ги имам).

Simple Smile Благодаря все пак.

# 606
Сглобяемите къщи гледах цени от 250 лв. до 500 лв. кв.м. Сигурно има и по - скъпи...
Тъкмо ми пратиха оферта от Рич Хаус за едноетажка къща 65 кв. м. до ключ (груб строеж, завършване от вън, довършителни работи) - 46 000 лв. Много евтино ми се струва  Rolling Eyes В тази цена не влизат подови настилки, фаянс и т.н. Не знам и колко е срока на експлоатация на тези къщи...
Мисля, че във форума имаше тема за сглобяеми къщи може видиш там или да им пишеш каква площ искаш да ти изпратят оферта...

# 607
....Все пак не ми се живее в Левски. (без да обиждам някого)...
В София има доста квартали, не е само един, а спокойните места по кварталите са пъти повече от тези по центъра.
И със сигурност с малки деца ще ви е по-лесно от това да живеете в някое село.

Дървените не са по-евтини, просто по-бързо се строят.

# 608
  • София

Имам апартамент в центъра на София (на голямо централно кръстовище в района на НДК), в стара сграда, на предпоследен 4-ти етаж, без асансьор, около 70м2 (хол с вестибюл, отделна голяма спалня, отделна кухня, баня (без WC) и отделна тоалетна. Проблемът ми е шумът, прахта и липсата на асансьор.

Здравейте! Така, както го описвате, и без да съм специалист, не съм сигурна за колко може да продадете този апартамент! Според мен някъде около 70000 е. Включвам се, защото купуваме парцел в източен квартал, 500 кв.м., на 800м от спирка на метрото, за 80000 евро. Къщата после, но поне тя ще ни е на себестойност!

# 609
  • София
Здравейте , преди всичко искам да си самоотговоря на запитването ми за комисионната на по-малките агенции в София. От опитам ми с около 5 агенции до сега всички те работят на 2.5 %. Дано инфото  е полезно.
Искам да помоля за съвет. Чета темата отдавна, но до сега нямах повод и компетенции да пиша. Днес харесахме апартамент - всичко ни хареса - етаж , изложение , квадратура, състояние , влизаме и в цената (с лека корекция), но това, което ме притеснява е локацията - Овча купел - старата част, ул. Любляна.  Околоблоковото пространство ми хареса, както и близостта до парка. Съпруга ми работи в Бъкстон. Зная обаче общоприетото мнение за квартала и искам да помоля за по-актуални мнения за тази му част. Бежанци? Транспорт? След няколко години ще искаме да препродадем този имот и не зная дали точно локацията няма да затрудни продажбата му. Какво ви е мнението за Овча купел - стара част? И при такива дадености на имота бихте ли направили компромис точно за конкретната локация?!

Аз така и не можах да свикна с този квартал. На пръв поглед не е лош, ама... не е за мен  newsm78 Живяхме там в ново строителство с малко дете, 3-4 години. И то в онази част по - близо до бул. Борис III
Аз обичам да ми е по - централно с добър градски транспорт, магазини, Мол наблизо, детски градини и хубави у-ща. Парк има, ама малък и често мръсен. Може би ако не сте с малки деца и всеки в семейството има кола, тогава може Thinking Thinking

# 610

Благодаря предварително.

Според мен можете да му вземете поне 100 000 евро (все пак е център). Едни познати дават подобен под наем за офис, така че можете и под наем да го давате. Според мен по-добре си купете апартамент в някой от кварталите широк център - къщата си е голям разход за поддръжка, а и за да стигнеш до София с кола си отнема време.

# 611
Интересно ми стана да чуя за общоприетото мнение пък за точно тази част на Овча Купел.  Mr. Green

Парка не е мръсен, освен това го ремонтираха наскоро. Има мол наблизо, макар, че не разбирам това колко точно важно е за оценката на един квартал.

Ползвам ТМ5, след известно време ще има и метро, а абсолютно най - важното е, има въздух и простор. Нещо, с което повечето модерни столични гета не могат да се похвалят.

Бежанци няма. Това малко не го разбрах даже.

# 612
Здравейте,
Моля за мнение от форума относно един имот.
Става дума за парцел със много стара къща.

Парцелът се намира в една много бедна община в БГ. Не е София или голям град / курорт.
Няма нищо привлекателно наоколо, т.е. инвеститорски интерес към 0.
Статусът е следния
Продаден 12.2007 на купувач1.
Продаден 04.2008 на купувач2
Продаден 08.2010 на купувач3
Продаден 10.2012 на купувач4 / на над 75 г. към дата на сделката
Към момента пак се продава, като разликата е, че купувач 4 е бутнал къщата и е изравнил мястото.

Въпросът,който си задавам - защо са тези 4 поредни продажби, и основно дали може да се окажа с чаша вода.
Пак уточнявам - Беден град без туристически или други привлекателности.
Имота не е обявен в мрежата, не е отбелязано да е имало ипотека някога.

Благодаря за отговорите

# 613
  • София
Има ли начин да се свържете с някой от предишните собственици, за да разпитате? Или с някой съсед? На мен ми се струва много странно да се продава толкова често този имот, то е през по-малко от 3 години и ако е продаван на по-висока цена от покупната се дължи и данък печалба. Интересно Simple Smile

# 614
Има ли начин да се свържете с някой от предишните собственици, за да разпитате? Или с някой съсед? На мен ми се струва много странно да се продава толкова често този имот, то е през по-малко от 3 години и ако е продаван на по-висока цена от покупната се дължи и данък печалба. Интересно Simple Smile

Евентуално с първия собственик, но той едва ли ще знае по нататъшна история

Общи условия

Активация на акаунт