Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 250
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
Типичния човек, който иска да купи, ама не може. Брокерите надуват цените, балонът ще се спука, строителите печелили петорно, София била кочина...  Tired
Но това, че потребителките в Бгмама работят в една агенция не го бях чувала. Пък и доколкото съм чела (че и аз съм нова), в темите има три брокерки, пък ти уцели само едната  Mr. Green

Банки под път и над път, само пари да искаш, а и не вярвам повечето от тук присъстващите да имат поне 10 хиляди лева спестени Simple Smile Друг е въпросът колко акъл трябва да имаш, за да дадеш огромни суми за нещо, което не си заслужава...
А балон че има, това и на малко дете е ясно.
За София дали е кочина - погледнете някои части на Младост, Люлин-център, Манастирски ливади, Хладилника - със сигурност е презастроено и не е приятна гледка.

# 496
  • София
Да де - балон,кочина, лоши брокери, спукване, ясни са доводите. А за това кой колко пари има говори статистиката, че половината покупки са без кредит  Wink
Доста съфорумки си купиха и се преместиха в темата за интериорен дизайн, пък другите чакайте следващия цикъл след 5-6 години  Mr. Green

# 497
Да де - балон,кочина, лоши брокери, спукване, ясни са доводите. А за това кой колко пари има говори статистиката, че половината покупки са без кредит  Wink
Доста съфорумки си купиха и се преместиха в темата за интериорен дизайн, пък другите чакайте следващия цикъл след 5-6 години  Mr. Green

Може ли някаква препратка за тази статистика ? Любопитна съм да я видя. Дотогава оставям подобни твърдения в групата на празните приказки.

# 498
# 499
Може ли някаква препратка за тази статистика ? Любопитна съм да я видя. Дотогава оставям подобни твърдения в групата на празните приказки.

Не знам за статистика, но когато аз купувах през 2015 година в нова сграда с луксозно изпълнение имаше само два вида собственици (ние бяхме от последните купувачи и затова знам) - такива с компенсации (бившите собственици на земята)  и такива, закупили със свои пари без кредит. Информацията е от строителя.

Банки под път и над път, само пари да искаш, а и не вярвам повечето от тук присъстващите да имат поне 10 хиляди лева спестени Simple Smile Друг е въпросът колко акъл трябва да имаш, за да дадеш огромни суми за нещо, което не си заслужава...
А балон че има, това и на малко дете е ясно.
За София дали е кочина - погледнете някои части на Младост, Люлин-център, Манастирски ливади, Хладилника - със сигурност е презастроено и не е приятна гледка.

Банки и кредити има, но забележи колко милиарда държат хората на влог при на практика никаква лихва. Това да ти говори нещо? При това положение да си купиш имот е доста смислено влагане на пари. Пък за това кой има или няма 10 000 - не съди за другите по себе си, хора има всякакви. Все някой стои зад тези милиарди на влог, нали? Wink

Какво значи "не си заслужава"? Имаш семейство, деца, доходи, да живееш в кочина ли, понеже не си заслужавало? А да не би да избумкаш 100 -200 000 лева за луксозна кола да си заслужава повече? Ми тя колата след 5 години струва 40% от началната сума и пак се купуват масово. Та какво остава за жилище, което не си губи цената?

Човек харесва това, което познава и на което е свикнал. Щом се купува, значи хората харесват тези райони. Ако не ги харесваха щяха да купят на друго място, нали?

Последна редакция: пт, 02 дек 2016, 10:34 от Черна станция

# 500
  • срещу двата комина :)))
не знам какво очакване имате за спадане на цени, но апартамент, в който живея в момента го купих 2009 за 33 000 евро, в момента продажната цена е поне 41 000  Peace става въпрос за 45 кв. ЕПК в непрестижен столичен квартал  Peace

# 501
  • Пловдив
Включвам се с питане за Пловдив.

Може ли мнение относно цена 600 евро на кв.м. на първа линия на река Марица, района около моста на Герджика и моста на ВИХВП?
Ново качествено строителство, нормални размери на помещения.

# 502
Включвам се с питане за Пловдив.

Може ли мнение относно цена 600 евро на кв.м. на първа линия на река Марица, района около моста на Герджика и моста на ВИХВП?
Ново качествено строителство, нормални размери на помещения.

Питаш дали е скъпо ли?
Според мен, не.
Но все пак трябва да се гледа и разпределение, изложение.
Локацията е ОК.

pe4enka, не ставай смешна с такива суми от 10 000. Mr. Green Mr. Green

Само Лъки и аз сме две от темата, които нито стотинка кредит не сме ползвали, за колко още знам, да не говорим.

# 503
# 504
  • Sofia
Моля ви, отново за мнение по моя въпрос. Миналата седмица бях писала за апартамент, който харесахме- и като състояние, и като цена. Но имахме съмнения за собствеността - имало е съдебен спор. Оказа се, че е бил капариран още на огледа след нас и брокерката ни каза,че във вторник ще се подпише предварителния договор. Много ме хвана яд, че го изпуснахме, но мъжът ми беше убеден, че няма защо, тъй като не е читава работата. И днес - апартаментът отново се появява, дори на по-висока цена. Да разбирам ли, че действително има проблем с него и кандидатът се е отказал като е проучил документите?

# 505
  • София
Може купувачът да се е отказал като е видял документите.
А може собственика да се е полакомил да вдигне цената и да не са стигнали до документи.
Все пак е видял интерес поне от 2ма - вие и другите хора.
Може по-високата цена да е на друга агенция.
Случаи много, няма как да познаем.
Аз съм на мнението на мъжа ти - щом не е читаво, пари не давам.
А ако го купите и после се съдите с години с други наследници...

# 506
Не се надявайте цените да паднат. Вижте какво стана в Лондон примерно, за последните 20години, цените хвръкнаха до бога, и ако Лондон ви се вижда нестравним със София, тогава мога да дам за пример Букурещ - драстичен скок за последните 10 години, и цените вървят на горе не долу.
Относно кредитите, да дават и е супер за който има нужда.

# 507
И на мен ми се струва малко вероятна теорията с балона. Вероятно ще си растат, просто по някое време ще се забавят темповете. Евентуално, ако се качат драстично лихвите по депозити и хората си върнат парите в банките и спрат да купуват за инвестиция  Rolling Eyes но засега не виждам тенденция тези лихви да растат. При такива лихви и аз не бих държала 10к в банка, ако имах друг избор за оборотни пари. Някак си не съм фен на дюшекинвест. Иначе повечето ми познати и приятели държат 10к и повече оборотни, ако нещо им се наложи. И даже не е до заплата, забележете колко пенсионери успяват да излъжат за хиляди левове. Та според мен масово хората имат спестявания.

Бях слушала лекция на икономист за воденето на лично счетоводство и финансова грамотност и той каза, че универсално правило е леснодостъпните спестявания (без годишни падежи, неинвестирани в бизнеси и т.н.) да са колкото разходите на човека за 5 месеца. Стори ми се разумно.

# 508
Бях слушала лекция на икономист за воденето на лично счетоводство и финансова грамотност и той каза, че универсално правило е леснодостъпните спестявания (без годишни падежи, неинвестирани в бизнеси и т.н.) да са колкото разходите на човека за 5 месеца. Стори ми се разумно.

Така е.
Но ако ти трябват и за нещо друго, все пак е по-сигурно в банка, отколкото в имот.
Имотът не е толкова бързо ликвиден винаги. Най-малкото имаш месец за финализиране на сделката.

# 509
Да, трябва да се прави разлика между инвестиция и оборотни спестявания (не се сещам по-добра дума). В единия случай вкарваш пари в акции/активи/ценни метали/имоти/изкуство/друго с дългосрочни планове минимум да се запазят въпреки инфлацията и нестабилните валутни курсове, че и да носят отгоре. Във втория случай, преживяваш факта, че за да разполагаш когато пожелаеш с тази сума пари, тя ще се обезценява с времето. Но това е цената парите да са ти "под ръка".

Общи условия

Активация на акаунт