Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 185
  • 739
  •   1
Отговори
# 660

За цените си права, затова и разликата е толкова малка, ако сравняваме аналогични имоти. 10-15 хиляди, дори по-малко. При покупка с кредит разликата във вноската е 40-70 евро.

Това изобщо не е така, дори за аналогични имоти - един елементарен сърч в имот.бг ще ти покаже, че тристаен в Лознеенц е около 160 000 евро (вкл. Хладилника, Кошарите и т.н.), а тристаен в Люлин е 65 000 евро - и да, ясно е, че в Люлин има много повече панелни, но дори и ново строителство в Люлин-център  е около 80 000 евро за тристаен.  С това всеки, който търси, е наясно, и нямам намерение да споря с теб по въпроса и да доказвам, че бялото е бяло   Peace  

Не ги дават без пари, но едно е 80 000 евро, а друго е 160 000 евро, разликата изобщо не е 40-50 евро на месец при кредит. И пак казвам, нямам намерение да си губя времето в доказване на лесно проверими неща  Peace КОйто търси активно, мног добре знае колко струва тристаен в Лозенец и колко тристаен не-панелен в Люлин.

# 661
Така е, абсолютно съм съгласна за строителния бум.
Нагледен примерно около нашият район е наличието на 3 завършени сгради в рамките на година и още толкова строящи се. Това в рамките на 200м., не повече.

Нашата сграда е завършена преди няколко години, точно преди покачването на цените и беше изкупена на груб строеж, още. Отдавам го на реномето на строителя, не на квартала по принцип.

Опитвам се да бъда обективна, аз също харесвам определени места в опеделени квартали. Не кварталите по принцип.
Това въпросното е точно такова. Смятам, че вече е рядкост наличието на поносимото отстояние от сгради, естествената зеленина пред тях, а и зелените пространства по принцип.
Улицата е доста приятна, в един определен район, не по цялото си протежение.

Отново като пример ще дам нашата сграда, ние купихме на малко над 600Е на квадрат. В момента малко по - нагоре по същата улица подобни апартаменти от доста по - лош строител вървят по 850е/кв.  Shocked Да не говорим, че горе на Монтевидео, където да, Куин, там наистина има бежанци и са под прозореца ти (сградите на Идея) цените са сходни на ниво проект и изкоп.  Shocked

Гледам един мансарден апартамент тук на Любляна, вече 2г. и половина го продават, с доста прилични скосения, около 70кв. площ по мое мнение, с мебелите 95 000 евро. Все още не са го продали, но цените в района вече го доближават. Което е абсурд.

# 662
Предразсъдъци, нищо повече. Хората, които ги говорят тези неща дори не са стъпвали там. Не говоря само за Овча купел, а по принцип.
Затова като избирате ходете на място, разходете се, не бързайте, вижте какво е положението реално, може и да поразпитате живеещите или ако имате приятели.
Люлин като има метро да не би да е станал привлекателен ?
Да, доста скочиха цените.

Simple Smile само това мога да кажа...
Не знам как да я направя саркастична тази усмивка...

Цените скочили ? И ? Всъщност - и докога ?
Люлин, вън от всякакво съмнение, е един крайно привлекателен квартал(или квартали).
И благодарение на това цените са скочили Simple Smile
Тичайте да купувате в тези привлекателни райони, че не останаха свободни жилища Simple Smile
Боже, толкова е абсурден този разговор...

# 663
Poppea, тя питаше за Овча купел, което предполага търсене и на панел. Погледни цените на панелите в южните и другите квартали, тях имах предвид.

...тристаен в Люлин е 65 000 евро...
Но панел. Тухла абсурд на тази цена, освен ако не е на зелено, .
Сравняваш тухлен на едното място, с панел за ремонт на другото.
Или с различни квадрати, или едното на зелено, другото готово.
Сравни аналогични, и на двете места можеш да си купиш за около 90 - 110 000.

Е, има и по-високи, разбира се.

hrs, защо мислиш, че хората дават по 55 000 евро за двустайна панелка, например, ако не смятат, че мястото е привлекателно? За същата или приблизително същата цена могат да купят и в южен квартал аналогичен. Посочи поне една логична причина за подобно действие Simple Smile

Жената си е харесала Овча купел, живеещи там й дадоха реални отговори, вие я хвърляте в някаква съвсем различна посока, която не й върши никаква работа. Излишно е  Peace

# 664
И малко да разведрим спора:

http://www.goguide.bg/koi-kakvo-zashto/974-10tE-NAIIaRKI-VIDA-SOFIIaNTsI

Последна редакция: пт, 16 дек 2016, 14:22 от viki_kati

# 665
Логични причини за мен - много. Очевидно моята логика е различна. Каквото и да си говорим,Люлин си остава едно гето, застроено с грозни панелки и ЕПК-та. Без да обиждам когото и да било, 70% от населяващите това гето са на нивото на жилищния фонд с тенденция този процент да се вдига. Няма да коментирам дали има поне едно нормално училище, нито каква е средата в която ще растат децата ви. Няма да коментирам и близостта на циганските махали до Люлин (дори и от другата страна на околовръстното). Няма да Ви убеждавам какви ще са съседите Ви. Метрото е удобство, но то няма да направи квартала по-добър, престижен и т.н., още повече, че лека-полека метрото ще свърже всички квартали, т.е. като сравнително предимство ще отпадне. Всеки сам си гради логиката, но моята е такава... 1000 пъти съм писала, че жилището не е само покрив над главата. Това е плод от труда на хората когато са били млади и здрави. Говоря за масовия случай на семейно жилище. Някога на стари години може да се наложи това (по-голямо) жилище да се продаде (изключвам емоциите, носталгията и т.н.) и двучленното вече семейство да се премести в по-малко, отговарящо на нуждите и по-икономично откъм подръжлка жилище, а разликата да се ползва като своеобразна пенсия. Как би се случил този сценарий със закупуване на 35-40 годишна панелка в Люлин ? Символично казано, ако Люлин е рап и чалга, то има и класика в музиката...

# 666
И малко да разведрим спора...
Joy
Тук ги има всичките със снимки.
Ето затова хората бягат от Лозенец Stop

Скрит текст:
Надявам се всички разбират, че статията е просто шега Hug

hrs, не знам, аз лично умишлено поживях в различните части на града преди да купим. От съвсем пряк опит - наблюденията ми са различни от твоите, затова и мнението ми Simple Smile

# 667
Скрит текст:
Poppea, тя питаше за Овча купел, което предполага търсене и на панел. Погледни цените на панелите в южните и другите квартали, тях имах предвид.

...тристаен в Люлин е 65 000 евро...
Но панел. Тухла абсурд на тази цена, освен ако не е на зелено, .
Сравняваш тухлен на едното място, с панел за ремонт на другото.
Или с различни квадрати, или едното на зелено, другото готово.
Сравни аналогични, и на двете места можеш да си купиш за около 90 - 110 000.

Е, има и по-високи, разбира се.

hrs, защо мислиш, че хората дават по 55 000 евро за двустайна панелка, например, ако не смятат, че мястото е привлекателно? За същата или приблизително същата цена могат да купят и в южен квартал аналогичен. Посочи поне една логична причина за подобно действие Simple Smile

Жената си е харесала Овча купел, живеещи там й дадоха реални отговори, вие я хвърляте в някаква съвсем различна посока, която не й върши никаква работа. Излишно е  Peace
Жената не си е харесала Овча Купел, а просто там са намерили жилище, което им харесва като такова - и затова пита за квартала. Ако ще сравняваме Овча Купел с Люлин, общо взето Овча Купел е по-добре от Люлин (като цяло, разбира се), според мен, макар да не съм живяла нито на едно от тези места.

Изобщо не е абсурд, тристаен в Люлин Център излизат 35 обяви на средна цена 72 000 евро, от тях има от 2004 - обява на Валер за 80 000 евро, http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c143929956468077 … k=2fztmb&f1=1

тристаен с от 2010 за 77 000 евро: http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c146597688592189 … k=2fztmb&f1=1

тристаен от 2012 - 80 000 евро:

http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c143980909343261 … k=2fztmb&f1=1

Дори не коментирам какво би излялзо на сърч в другите части на Люлин, където също има достъп до метро и където също има ново строителство. Така че 80 000 евро си е съвсем нормнална цена за нов завършен в Люлин в момента за тристаен.

За Овча Купел средната цена е доста по-висока от Люлин - 89 000 евро, така че явно и пазарът мисли, че Овча Купел е по-добре от Люлин Simple Smile .

Нищо подобно не сравнявам. Триеатен готов на под 10 години в Люлин център има три обяви за 80 000 евро в момента.

В Гоце Делчев на тази цена 80 000 евро са панелни двустайни (стая, хол и кухня около 65 кв), в Стрелбище даже са по-скъпи (то и няма предлагане там, то и в Гоце Делчев предлагането на нормални двустайни панелни е много малко, всъщност), така че изобщо не е вярно твоето твърдение за цените в южните райони. И изобщо защо ги пишеш тези неща, когато всеки, който търси, е много добре наясно с цените или ако не е, много бързо му се изяяснява.

Двустаен панел в Люлин няма начин да е на цена на двустаен панел в южен район (средно взето)  и това е факт, колкото и да твърдиш обратното.  Peace

Последна редакция: пт, 16 дек 2016, 15:30 от Анонимен

# 668
  • София
Живяла съм и в Люлин (20 години), и в Овча Купел (5 години) и смятам, че ОК е доста по-добре, приличат си донякъде, но я няма тази агресия, витаеща във въздуха, не искам да обидя никого от Люлин, но е факт, че в по-голямата си част Люлин е гето (за мое много голямо съжаление).

# 669
Да се сравнява Овча купел - стара част с Люлин е доста нелепо и смешно. Говорим за стар квартал с къщи, някои от които с доста висока пазарна цена. В квартала има около 5 панелни блока, подозирам построени преди години за работници от близките предприятия на Околовръстното. Това, че квартала е непознат и все още незастроен е голям плюс в покупката на жилище, защото цените на някои имоти не са толкова надути. Бих посъветвала всеки, който иска да си купи жилище тук или пък само да коментира да се хване и да се разходи в преките около Любляна - със сигурност ще се изненадате приятно. Бих сравнила тази част на квартала (леко пресилено, разбира се) с Павлово по-скоро.
И аз и мъжът ми сме живели в къщи като деца и вероятно затова оценяваме квартала. Щом съумявам с малко бебе да обикалям града с градския транспорт, значи нито квартала е толкова зачукан, нито транспорта толкова куца.

# 670
Аз я разбирам НСЧ - за нея от Люлин по-хубаво няма Simple Smile и това си е нейно право да си го мисли. Обаче има разни обективни неща като пазарна конюнктура, например, която е на различно мнение от НСЧ и с която търсещите трябва да се съобразяват.  

И аз така мисля, че ОК старата част е по-скоро сравнима с Павлово, макар че е една идея по-надолу. А  къщите са друг сегмент.

П.С. Статията е забавна Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 дек 2016, 15:57 от Анонимен

# 671
Овча купел-Любляна
Транспорт: автобуси № 260, 111, 107, 73, трамвай № 4,5, 11

# 672
  • София, Bulgaria
Всеки квартал си има неговите купувачи, както и за всеки имот. Който търси в Люлин няма да отиде в Овча купел и обратно. Даже и в Ботунец се продават имоти. Спорът кой е по-по-най е безсмислен. За купувачите, ако имат необходимия бюджет и нямат някаква особена причина и двата квартала няма да са първият им избор. Ако е въпрос на бюджет, тогава гледат удобства, транспорт и логистично как е разположен кварталът. Ако не живеят в нито един от двата квартала по-често казват "ДА" на Люлин 7,8,9,10, от колкото на Овча купел.

В интернет са имотите, които не се продават. Така че да се използва информацията от там за преценяване на цена или ориентир за пазара е доста подвеждащо. Виждат се някакви имоти, на някакви цени, но от кога висят там, никой не знае.

# 673
Здравейте на всички!
Тъй като следя темата с интерес от известно време, а в момента и ние със съпругата ми си търсим жилище в Овча Купел. От 6 години живеем под наем в района, но търсим активно да закупим жилище от около 2 месеца. Бяхме харесали точно до Цар Борис в старата част, но докато проверявахме имота с адвоката ни, ни изпревариха и го купиха. Търсим си голям двустаен или тристаен апартамент. Разгледали сме повечето обяви. Наскоро видяхме една обява и направихме 2 огледа. Апартаментът е хубав, тристаен, стара тухла от 1999-2000г.(до момента гледахме сгради предимно след 2010г.) на доста добра цена. Проверихме имотът и сградата, имат акт 16, всички документи са изрядни. Обаче има едно нещо, което не ни е ясно. В едната стая има скосение, което според собственикът може да се усвои. Да, в съседния вход има огледален апартамент, на който това скосяване е усвоено. Това е единствената пречка, която ни спира да купим жилището. Някой наясно ли е каква е процедурата, за да може да усвоим това скосяване и да стане една наистина голяма спалня? Говоря за административната част, имаме познат, който се занимава с такава дейност и той може да изгради новата стена. В обявата има както снимки, така и видео на имотът, мога да я публикувам, стига да не е против правилата на форума.

# 674
  • София
Промяна на фасада изисква одобрение от общината, нямам идея колко е сложна процедурата в момента, ако го направите без съгласуване, рискувате да ви накарат да го върнете до първоначалния вид (ако някой пусне жалба и т.н., което е малко вероятно, но е възможно).

Общи условия

Активация на акаунт