Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 193
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
Интересно ми стана да чуя за общоприетото мнение пък за точно тази част на Овча Купел.  Mr. Green

Парка не е мръсен, освен това го ремонтираха наскоро. Има мол наблизо, макар, че не разбирам това колко точно важно е за оценката на един квартал.

Ползвам ТМ5, след известно време ще има и метро, а абсолютно най - важното е, има въздух и простор. Нещо, с което повечето модерни столични гета не могат да се похвалят.

Бежанци няма. Това малко не го разбрах даже.

Здравейте,
аз съвсем не си измислям, прочетох доста мнения за квартала, предвид интереса ни към жилище в него и повечето са : "мръсен, цигански, краен, лош транспорт, както и лоши детски градини и училища...." Абсолютно не оправдани до колкото се отнася до старата част на квартала според мен. Виждам и реакцията на приятелите ни, когато кажем "харесахме си прекрасен апартамент в Овча купел".След неловко мълчание следва въпроса "Сигурни ли сте за избора на квартал!?" Точно тази вечер водих спор и след като опонента ми засегна темата за транспорта, аз точно с трамвай 5 го опровергах, а той попитам "ти минавала ли си вечер по тия улички до трамвая и въобще из квартала?!"
Аз харесвам старата част на Овча купел, харесва ми въздуха, простора и спокойствието, но както казах след няколко години ще искаме да продадем този имот, а аз се чудя въобще колко процента от търсещите го включват при търсенето си подведени от "общоприетото мнение"?!?!
Относно бежанците, моля Ви, в квартала има бежански център, който в момента се "пука по шевовете". Предполагам тази информация не Ви изненадва?!

# 646

Здравейте,
аз съвсем не си измислям, прочетох доста мнения за квартала, предвид интереса ни към жилище в него и повечето са : "мръсен, цигански, краен, лош транспорт, както и лоши детски градини и училища...." Абсолютно не оправдани до колкото се отнася до старата част на квартала според мен. Виждам и реакцията на приятелите ни, когато кажем "харесахме си прекрасен апартамент в Овча купел".След неловко мълчание следва въпроса "Сигурни ли сте за избора на квартал!?" Точно тази вечер водих спор и след като опонента ми засегна темата за транспорта, аз точно с трамвай 5 го опровергах, а той попитам "ти минавала ли си вечер по тия улички до трамвая и въобще из квартала?!"
Аз харесвам старата част на Овча купел, харесва ми въздуха, простора и спокойствието, но както казах след няколко години ще искаме да продадем този имот, а аз се чудя въобще колко процента от търсещите го включват при търсенето си подведени от "общоприетото мнение"?!?!
Относно бежанците, моля Ви, в квартала има бежански център, който в момента се "пука по шевовете". Предполагам тази информация не Ви изненадва?!

Овча купел ще стане привлекателен чак когато построят метрото до него, но според мен със същия успех можеш да си купиш апартамент в Люлин или Дружба Simple Smile

# 647
Люлин като има метро да не би да е станал привлекателен ?
Овча Купел старата част може и да има малко по-приемлив вид, но като цяло е един зачукан квартал. За да се оправи ще трябва не само метро, ами и да се оправи генерално прехода от южната дъга през "Цар Борис", после към Горна Баня та до връзката с магистрала "Люлин". Това едва ли да се случи в близките 10 години...

# 648
Това едва ли да се случи в близките 10 години...

Точно така - мислете дългосрочно! Надали всяка година ще си сменяте жилището.

# 649
Като гледам с каква скорост се строи тук и се изкупуват апартамент, да, със сигурност няма да успеете да го продадете.
Дано усетите иронията.

Очевидно не сте разбрала, живея на тази улица, до сега не съм видяла нито 1 бежанец. Цигани има навсякъде. Повече цигански каруци съм видяла в Борово, отколкото тук, между другото.
И последно, не разбрах, вие ли ще живеете в това жилище или приятелите ви?
Всъщност, предполагам, че не сте от София. Може би е редно да се ориентирате към по - престижни квартали.

По въпросните улички минават доста често, както виждате жива и здрава съм си, и цяла.  Joy Понякога наистина искрено се изумявам на доводите на някои хора.
Разбира се, че всеки е свободен да си купи жилище в квартал без регулация и канализация.

Училище може и да има едно единствено, приемливо, 151.
Между другото, като чисто георграфска отдалеченост Младост е доста по - далече от центъра.  Mr. Green Аз лично там не бих живяла никога, по ред антопогенни фактори, разбира се.

# 650
Предразсъдъци, нищо повече. Хората, които ги говорят тези неща дори не са стъпвали там. Не говоря само за Овча купел, а по принцип.
Затова като избирате ходете на място, разходете се, не бързайте, вижте какво е положението реално, може и да поразпитате живеещите или ако имате приятели.
Люлин като има метро да не би да е станал привлекателен ?
Да, доста скочиха цените.

# 651
Като гледам с каква скорост се строи тук и се изкупуват апартамент, да, със сигурност няма да успеете да го продадете.
Дано усетите иронията.

В момента навсякъде в София е така, защото започна поредният бум. Въпросът на Куин касае обаче бъдещето, когато не се знае дали ще продават в условия на бум или на спад. Но дори и да продават в период на спад, всичко е въпрос на цена - в този смисъл няма непродаваем апартамент, има непродаваем на дадена цена. Това е по принцип.

Аз лично нямам наблюдения за Овча Купел, но ако мога да си позволя Стрелбище или Лозенец (не говоря за Хладилника и Кошарите), няма да купя в Овча Купел. Но пък бих предпочела Овча Купел пред Манастирски ливади Изток (с уговорката, че във всеки квартал има добри и лоши места). Младост стана неоправдано скъп, според мен, но то е заради Бизнес парка и многото офиси наблизо, което го няма в Овча Купел. Метрото наистина вдига цената и прави имота по-привлекателен - тоест, Овча Купел има добра перспектива в това отношение. И наистина е много удобно за ползване.

В този смисъл, всичко е въпрос на възможности и на конкретно предложение за имот.  

Добре е да се разходят и да огледат, но за съжаление това не е достатъчно, защото евентуални "дефекти" на мястото се виждат при постоянно обитаване. Също така хората са склонни да свикват и да се привързват към мястото, където живеят, затова и мненията на живеещите в Овча Купел са донякъде изкривени от това. Не казвам, че хората нарочно изкривяват информацията или подвеждат, просто такава е човешката психология.

Последна редакция: пт, 16 дек 2016, 12:30 от Анонимен

# 652
Кой квартал е хубав и кой лошо е нещо супер субективно. По принцип хората си харесват местата, с които са свикнали и където се чувстват спокойни и уверени, понеже познават маршрутите, обектите, опасностите и възможностите. Да се спори за това е все едно да спорим за избор на коли, гаджета, дрехи... Всеки си има свои изисквания и респективно харесва нещо различно. И добре, че е така де, иначе щяхме да се избием ако всички сме с еднакъв вкус Mr. Green

# 653
Не е само до възможности, но и до много др. фактори.
Понеже имам пряко наблюдение в/у доста голям брой собственици, може и да ви е странно, но има доста, които имат имоти в престижни за вас райони, но живеят в други, просто защото по една или друга причина са им по-удобни. Много е субективно, но разликата в цената не е толкова голяма, за да е определяща (при по-голямата част от случаите).

Черна станция  Peace

# 654
Кой квартал е хубав и кой лошо е нещо супер субективно. По принцип хората си харесват местата, с които са свикнали и където се чувстват спокойни и уверени, понеже познават маршрутите, обектите, опасностите и възможностите. Да се спори за това е все едно да спорим за избор на коли, гаджета, дрехи... Всеки си има свои изисквания и респективно харесва нещо различно. И добре, че е така де, иначе щяхме да се избием ако всички сме с еднакъв вкус Mr. Green

Така е  Peace Но в уравнението "харесвам-не харесвам" има и променливата "разполагаема сума", която е решаваща, освен в случаите на много богати хора - които не питат по форуми Simple Smile)   - в този смисъл първи фактор в решението за покупка е разполагаемата сума, а според нея се обмислят и набор от квартали, и вече вътре в този набор се претеглят мнения за кварталите.  

# 655
Не е само до възможности, но и до много др. фактори.
Понеже имам пряко наблюдение в/у доста голям брой собственици, може и да ви е странно, но има доста, които имат имоти в престижни за вас райони, но живеят в други, просто защото по една или друга причина са им по-удобни. Много е субективно, но разликата в цената не е толкова голяма, за да е определяща (при по-голямата част от случаите).

Черна станция  Peace

Е, и аз имам такива познати, ама дават под наем в Лозенец, а живеят в Х.Д, за да си добавят към доходите. Защото от това в Х.Д. ще вземат два пъти по-нисък наем. Но поне си го казват хората, а не убеждават другите, че живят в Х.Д, защото им е по-хубаво там. Нищо лошо за Х.Д. не казвам  Peace - само сравнение.

Истории всякакви има. Но цените в различните квартали са такива основно заради плюсове и минуси на кварталите, а "престижността", тоест, снобизмът, според мен, има много по-малка роля във формирането на тези цени. Но всеки е свободен да си харесва, който квартал си иска, и до го пише във форуми Simple Smile Включително и Люлин Simple Smile

НСЧ, мисля, че вече сме я водили тази дискусия и че няма смисъл от нея Simple Smile Куин да си преценява какво могат и какво искат  Peace

# 656
  • In the shadows of my mind
Затова като избирате ходете на място, разходете се, не бързайте, вижте какво е положението реално, може и да поразпитате живеещите или ако имате приятели.

Подкрепям. Преди време, когато търсехме, се бяхме насочили в едни квартали и райони. За съжаление не намерихме нищо, което да ни хареса и да ни пасне там, независимо, че увеличихме бюджета и разширихме търсенето. Съвсем случайно бяхме в района около Парадайс и решихме, че ни допада. Разхождахме се няколко уикенда, с чаша сутрешно кафе, и решихме, че ни харесва. Така сменихме района и крайна сметка купихме жилище Simple Smile Разбира се, четохме доста, информирахме се какво има, какво предстои, какви са недостатъците, които трябва да се проверят/преживеят.

Всеки квартал си има своите плюсове и минуси. Независимо каква "слава" им се носи, има хора, които ги харесват и се чувстват комфортно там  Peace

# 657
Poppea, аз говоря за хора, които имат възможности, но съвсем съзнателно са избрали даден район, че дори и извън София.

За цените си права, затова и разликата е толкова малка, ако сравняваме аналогични имоти. 10-15 хиляди, дори по-малко. При покупка с кредит разликата във вноската е 40-70 евро. Ако човек наистина държи да е в даден район го постига, дори с цената на по-малко жилище или др. компромис, защото по "лошите" квартали имотите не са без пари, и там са 50-80 000 евро за панел, и човек не ги дава просто така.

# 658
Подкрепям. Преди време, когато търсехме, се бяхме насочили в едни квартали и райони. За съжаление не намерихме нищо, което да ни хареса и да ни пасне там, независимо, че увеличихме бюджета и разширихме търсенето. Съвсем случайно бяхме в района около Парадайс и решихме, че ни допада. Разхождахме се няколко уикенда, с чаша сутрешно кафе, и решихме, че ни харесва. Така сменихме района и крайна сметка купихме жилище Simple Smile Разбира се, четохме доста, информирахме се какво има, какво предстои, какви са недостатъците, които трябва да се проверят/преживеят.

Всеки квартал си има своите плюсове и минуси. Независимо каква "слава" им се носи, има хора, които ги харесват и се чувстват комфортно там  Peace

Това е добра стратегия, но ми се струва, че в момента е малко рискована, в смисъл, че заради бума ако мястото и имота са хубави, ще изчезнат преди Куин  да успеят да проведат мисията "опознаване". НО поне могат да гледат друго в същия квартал после.

# 659
Така е  Peace Но в уравнението "харесвам-не харесвам" има и променливата "разполагаема сума", която е решаваща, освен в случаите на много богати хора - които не питат по форуми Simple Smile)   - в този смисъл първи фактор в решението за покупка е разполагаемата сума, а според нея се обмислят и набор от квартали, и вече вътре в този набор се претеглят мнения за кварталите.  

Не, разполагаемата сума не е решаваща, даже и да си милионер. Това, че имаш едни пари, съвсем не е основание да ги похарчиш само защото можеш да си го позволиш. То нали богатите са богати И защото умеят да преценяват за какво да харчат. Т.е. разполагаемата сума е необходимо, но недостатъчно условие за покупка Mr. Green

Аз например съм извела един прост алгоритъм от три стъпки, когато се чудя за покупка:
1. Разполагам ли с тази сума? Ако не, спираме, ако да, отиваме нататък.
2. Хубаво, че разполагам, ама мога ли да си позволя да я платя (да разполагаш и да можеш да си позволиш не е едно и също). И ако можеш и да си я позволиш идва третият въпрос:
3. А струва ли си да давам тези пари? Т.е. каква реална потребителска стойност ще получа, чак толкова ли ми се иска, няма ли други оптимизирани алтернативи, наистина ли ми трябва или в момента съм емоционално импулсирана да харча и т.н.

С две думи, ако за 100 000 съм си харесала апартамент, отговарящ на 90% от изискванията ми няма да дам 200 000 за друг, отговарящ на 95% от изискванията ми даже да имам 200 000 и да мога да си позволя да ги дам. Ако изобщо втория апартамент го има де, защото предлагането у нас е такова, че при конкретно търсене на добър имот чак толкова опции няма на пазара. Спорили сме с теб по този въпрос и знам, че за теб всичко се свежда до имането на пари, но си давам пак мнението заради новите читатели Peace

Общи условия

Активация на акаунт