Майчинството счетоводно-71

• 64 261
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
  • Горна Оряховица
Здравейте търсих из нета инфо точно по моят въпрос, но не откривам нещо ясно...Имам въпрос, но
В момента съм майчинство и детето ми е на 1.6 г. - имам още  6 месеца платено майчиство. Искам да пусна дъщеря си на ясла, но се водя на работа във фирма, в която не искам да се връщам на работа. Искам обаче да използвам максимално всичко - да ми текът осигуровките там после да взема неплатеният отпуск, след това 1 година още неплатен /от бащата понеже нямаме брак и четох, че е 1 година/. След това ще бъда наета във фирмата на мъжа ми. Та въпроса ми е ако от януари 2017 малката тръгне на ясла, как трябва да процедирам, за да не се връщам на работа, но да използвам всички полагаеми отпуски /знам, че майчинството ще бъде спряно/ и колко реално отпуски ще мога да ползвам?

# 631
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте търсих из нета инфо точно по моят въпрос, но не откривам нещо ясно...Имам въпрос, но
В момента съм майчинство и детето ми е на 1.6 г. - имам още  6 месеца платено майчиство. Искам да пусна дъщеря си на ясла, но се водя на работа във фирма, в която не искам да се връщам на работа. Искам обаче да използвам максимално всичко - да ми текът осигуровките там после да взема неплатеният отпуск, след това 1 година още неплатен /от бащата понеже нямаме брак и четох, че е 1 година/. След това ще бъда наета във фирмата на мъжа ми. Та въпроса ми е ако от януари 2017 малката тръгне на ясла, как трябва да процедирам, за да не се връщам на работа, но да използвам всички полагаеми отпуски /знам, че майчинството ще бъде спряно/ и колко реално отпуски ще мога да ползвам?
Това, че с бащата нямате брак, не значи че ти се полага 1 година неплатен Wink
Ако той е в трудови правоотношения, може да ти прехвърли 5 месеца неплатен, освен твоите 6.
Всичкият този неплатен обаче може да ползваш, след като детето навърши 2 години.Дотогава платен отпуск, болнични или ходиш на работа.

# 632
  • Горна Оряховица
Това, че с бащата нямате брак, не значи че ти се полага 1 година неплатен Wink
Ако той е в трудови правоотношения, може да ти прехвърли 5 месеца неплатен, освен твоите 6.
Всичкият този неплатен обаче може да ползваш, след като детето навърши 2 години.Дотогава платен отпуск, болнични или ходиш на работа.

Платен не мога да ползвам, ако тя ходи на ясла нали така?

# 633
Напротив, можеш.То нямаш друг избор като те чета.
Освен това ти се полага полага половин майчинство.

# 634
  • Горна Оряховица
Т.е пукам я на ясла януари (1.7 г.) Веднага си пускам 6 месеца(май така бяха) платен, после 5 неплатен и после ще го мисля. И ще взимам ли половин майчинство ако съм в платен отпуск?

# 635
 Платения отпуск обичайно е 20 дни в една година, Вие имате 6 месеца ?

# 636
Многото платена отпуска изобщо не е рядкост, напр.учителите имат 48 дни+тези за синдикален член, май бяха 6, хубава цифра се получава  Wink

# 637
Да, но е рядкост в частния сектор.
По-скоро жената нещо се бърка, както с едната година неплатен.

# 638
  • Бургас
Ама детето е на година и 7 м newsm78, изчакай да си направи 2те години , взимай си майчинство до тогава, после си пусни платеният колкото е и я пусни на ясла и като изтече си пусни неплатеният. Неплатен отпуск може да ползваш след като ползваш платеният 5 месеца за теб и ако бащата има трудов договор, може да ти прехвърли още 6месеца. Трябва да подадеш молба до работодателя. Изчакай с пускането до 2 години даже е добре да изчакаш докато ползваш и платеният, тъкмо ще стане топличко, съветвам те и за яслата да не е януари, че е най-болното време.

Последна редакция: чт, 15 дек 2016, 06:47 от EXACTLYou

# 639
дравейте имате ли някаква информация  дали този месец болничните ще се забавят имам пуснат болничен от 14.11.до 25.12 при работодател вскичко е наред пуснат е на 8 този месец не е върнат от нои няма грешка.а превод още  нямам.

# 640
дравейте имате ли някаква информация  дали този месец болничните ще се забавят имам пуснат болничен от 14.11.до 25.12 при работодател вскичко е наред пуснат е на 8 този месец не е върнат от нои няма грешка.а превод още  нямам.
Срокът за изплащане в този случай е 22.12.

# 641
И аз имам подобен въпрос,за първи път съм в болничен до  януари,той кога ще се изплати като мине 30 дневният болнчен или може и още декември. За да зная и занапред кога да си го очаквам Simple Smile

# 642
Срокът за изплащане в този случай е 22.12.

Страшно много ви благодаря,бях се много притеснила идват празници и знаете ако остане чоевек без пари не е приятно за никой много много благодаря

# 643
Здравейте искам да попитам от името на една мама, защото аз съм позабравила.
Тя роди началото на октомври тази година и е взела двата болнични от АГ болницата и от ЛЛ и пита от кога трябва да взима майчинство. Аз й казах , че след като изтекат тези болнични , а на нея са й били казали от първия ден на раждането. Демек трябвало да вземе пари и за болничните и за излизане по майчинство което ми се струва нелепо.
Също така искам и да попитам този болничен след раждането на какъв процент го изчисляват от осигуровките ?

# 644
Здравейте искам да попитам от името на една мама, защото аз съм позабравила.
Тя роди началото на октомври тази година и е взела двата болнични от АГ болницата и от ЛЛ и пита от кога трябва да взима майчинство. Аз й казах , че след като изтекат тези болнични , а на нея са й били казали от първия ден на раждането. Демек трябвало да вземе пари и за болничните и за излизане по майчинство което ми се струва нелепо.
Също така искам и да попитам този болничен след раждането на какъв процент го изчисляват от осигуровките ?
От началото на 45-дневния болничен се изплаща обезщетение в размер на 90% от дохода за последните 24 месеца. Това важи за трите БЛ и декларацията. Кога ще получи парите зависи от това в какъв срок ще подаде документите при работодателя. Майчинството е в размер на 340лв и се взима през втората година.

Общи условия

Активация на акаунт