Майчинството счетоводно-71

• 64 248
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте  Hug
Имам въпрос относно майчинството, бременна съм в 2-ри месец, краят на декември ми предстои напускане на тази работа. До момента имам 6м. само трудов стаж, ако веднага януари се водя към друга фирма фиктивно и си внасям осигуровките още 6м. ще получавам ли след раждането 90% от брутната заплата на която съм осигурявана?  newsm78
Също така ме интересува, към момента на раждане трябва ли да си се водя все още на работа, за да може втората година да получавам минималната? ooooh!
Болничните се изчисляват 80% от БД /или осигурителния, който е по- нисък/ за 18 месеца назад, а майчинските 90% от БД/ОД за период от 24 месеца назад. За месеците без доход се взема МРЗ. Към момента на раждане - трябва да се водите на работа, за да получавате майчински и втората година.
п.п. Ако греша, да ме поправят.

# 661
Към момента на раждане - трябва да се водите на работа, за да получавате майчински и втората година.
п.п. Ако греша, да ме поправят.
Според мен така само 1вата година е гарантирана. За втората година, за да получава 340 лв., трябва през цялото време да се води на работа, в противен случай няма право на обезщетение.

# 662
здравейте адресната ми регистрация по лк е в провинцията, ще мога ли от София да си извадя ПИК от НОИ

# 663
Здравейте.С ММ имаме фирма, в която сме съдружници, като аз съм самоосигуряващо лице,фирмата е без задължения. Като представих първият болничен на счетоводителката края на ноември, тя ми каза, че трябва да освен осигуровките, които сме вкарали на 20.11 за м.октомври, да вкарам и осигуровките за ноември,въпреки, че не е изтекъл месеца. В противен случай нямало да ми се изплати болничния. Вкарахме парите още на същият ден. Чудя се дали наистина трябва да се вкарват осигуровки за текущият месец без той да е изтекъл. Вчера счетоводителката ми предостави платежните за осигуровките м.декември,а осигуровките ще платя на 19.12 и то без да е изтекъл месеца. Имаме 2 работника във фирмата и аз нз дали няма да излязат болничен или да решат просто да не се явят на работа, а осигуровките се вкарват предварително.
П. С. На 1.12. е вкаран 1 болничен от счет. и все още не е изплатен, а тя ме уверяваше, че щом го вкара на 1.12,то до 14 дни ще бъде изплатен.

Последна редакция: пт, 16 дек 2016, 12:30 от Organza

# 664
.

Последна редакция: пт, 16 дек 2016, 23:15 от Magairlin

# 665
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте.С ММ имаме фирма, в която сме съдружници, като аз съм самоосигуряващо лице,фирмата е без задължения. Като представих първият болничен на счетоводителката края на ноември, тя ми каза, че трябва да освен осигуровките, които сме вкарали на 20.11 за м.октомври, да вкарам и осигуровките за ноември,въпреки, че не е изтекъл месеца. В противен случай нямало да ми се изплати болничния. Вкарахме парите още на същият ден. Чудя се дали наистина трябва да се вкарват осигуровки за текущият месец без той да е изтекъл. Вчера счетоводителката ми предостави платежните за осигуровките м.декември,а осигуровките ще платя на 19.12 и то без да е изтекъл месеца. Имаме 2 работника във фирмата и аз нз дали няма да излязат болничен или да решат просто да не се явят на работа, а осигуровките се вкарват предварително.
П. С. На 1.12. е вкаран 1 болничен от счет. и все още не е изплатен, а тя ме уверяваше, че щом го вкара на 1.12,то до 14 дни ще бъде изплатен.

Честно да ти кажа за такава дивотия за първи път чувам.Поне счетито обясни ли защо ще ги плащаш предварително?
За плащането на осигуровките си има срокове и това че имаш болничен не значи, че трябва да плащаш предварително.Точно, ако някои служител излезе в непредвиден болничен или напусне без предупреждение (че и такива кофти практики има), какво правиш...приспадаш си ги от следващите плащания, ама затваряш едни пари.
Дори като вкарваш парите предварително те си стоят надвнесени и ги обвързват едва при подаване на декл.1 и 6.

Срокът за обработка и изпащане от НОИ вече е 10 работни дни и трябваше да ти е платен.Проверете дали няма проблем с болничния.

# 666
  • В полите на Пирин планина

Срокът за превеждане на осиг. вноски за м.12.2016 е 25.01.2017 г. Няма значение дали има или не БЛ-ове. В това "предварително" внасяне няма никакъв смисъл. Изплащането на БЛ става в срок от 10 работни дни.

# 667
  • София
здравейте адресната ми регистрация по лк е в провинцията, ще мога ли от София да си извадя ПИК от НОИ

Да! Аз си вадих моя така, без никакъв проблем.

# 668
Благодаря. Сега остава да разбера защо ме кара да ги внасям по-рано,  щом не е необходимо.Задаох и въпроса защо е нужно и ми отговори,че щом съм съдружник във фирма и СЛ трябва да ги вкарвам за текущия месец.Ако бях на трудов договор - няма проблем да ги вкарвам както сега - до 25 число.В противен случай ще ми върнат болничния и няма да го изплатят.
За ПИК кода - аз също го извадих в град,  различен от постоянния ми адрес по ЛК.

Последна редакция: пт, 16 дек 2016, 17:35 от Organza

# 669
Да и на мен днес ми извадиха пик от Нои в друг град различен от този по ЛК Simple Smile

# 670
В противен случай ще ми върнат болничния и няма да го изплатят.  Joy Joy Joy - Честно, ще го върнат ли, а как точно и на какво основание? Ей, голямо творчество, голям талант притежава Вашия "счетоводител". Мисля, че освен Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО, Вашето счети не познава и Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, а за кодекси, като ДОПК и КСО изобщо не е чувало.
pantera666,  даже е по-откровена от мен "дивотия" е най-точната дума.

# 671
  • София
Здравейте, да попитам само, след колко дни се изплаща болничен от НОИ? Ако е занесен от работодателя в началото на този месец, кога ще го изплатят?
Ако през следващия месец работя само 1 седмица и изляза в болничен до края на месеца, кога ще се изплати този болничен долу-горе? За този месец работодателят ще внася ли осигуровки и ще влезе ли в изчислението за обезщетението за първата година след раждането?
Благодаря!

Работодателят е длъжен да представи данни в НОИ до 10-то число на месеца, следващ този, в който БЛ е представен при него. След това в срок от десетина дни плащат, понякога и по-бързо.

Благодаря! А ако следващия месец работя само 1 седмица и останалите дни съм в болнични, за този месец работодателят ще внася ли осигуровки и ще влезе ли този месец в изчислението за обезщетението за първата година след раждането?

# 672
Обмислям на 19.12 да вкарам осигуровките за м.12 както "трябва" и на 20.12 да и кажа, че 1 работничка е болна иска да си вземе болничен за 1 седмица.

# 673
Здравейте, да попитам само, след колко дни се изплаща болничен от НОИ? Ако е занесен от работодателя в началото на този месец, кога ще го изплатят?
Ако през следващия месец работя само 1 седмица и изляза в болничен до края на месеца, кога ще се изплати този болничен долу-горе? За този месец работодателят ще внася ли осигуровки и ще влезе ли в изчислението за обезщетението за първата година след раждането?
Благодаря!

Работодателят е длъжен да представи данни в НОИ до 10-то число на месеца, следващ този, в който БЛ е представен при него. След това в срок от десетина дни плащат, понякога и по-бързо.

Благодаря! А ако следващия месец работя само 1 седмица и останалите дни съм в болнични, за този месец работодателят ще внася ли осигуровки и ще влезе ли този месец в изчислението за обезщетението за първата година след раждането?
Да, ще се плащат осигуровки.Да, ще влезе.

# 674
Обмислям на 19.12 да вкарам осигуровките за м.12 както "трябва" и на 20.12 да и кажа, че 1 работничка е болна иска да си вземе болничен за 1 седмица.
Честно казано нея това едва ли я бърка.Тя другия месец чак ще подава данни.Освен да ти каже, че ще намали сумата от следващите осигуровки, друго не виждам.Просто цялата "операция" по предварително внасяне е безмислена.
И това го написахме трима счетоводители по-нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт