Майчинството счетоводно-71

• 64 260
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
Тогава ще и кажа, че отказвам да плащам осигуровките по този начин и продължавам като преди - до 25 число на текущия месец плащам за предходния.

# 676
  • София
Здравейте, да попитам само, след колко дни се изплаща болничен от НОИ? Ако е занесен от работодателя в началото на този месец, кога ще го изплатят?
Ако през следващия месец работя само 1 седмица и изляза в болничен до края на месеца, кога ще се изплати този болничен долу-горе? За този месец работодателят ще внася ли осигуровки и ще влезе ли в изчислението за обезщетението за първата година след раждането?
Благодаря!

Работодателят е длъжен да представи данни в НОИ до 10-то число на месеца, следващ този, в който БЛ е представен при него. След това в срок от десетина дни плащат, понякога и по-бързо.

Благодаря! А ако следващия месец работя само 1 седмица и останалите дни съм в болнични, за този месец работодателят ще внася ли осигуровки и ще влезе ли този месец в изчислението за обезщетението за първата година след раждането?
Да, ще се плащат осигуровки.Да, ще влезе.

Благодаря!  bouquet

# 677
  • В полите на Пирин планина
Тогава ще и кажа, че отказвам да плащам осигуровките по този начин и продължавам като преди - до 25 число на текущия месец плащам за предходния.

Абсолютно. То така е и редно. Сега тези суми стоят необвързани.

# 678
Интересува ме парите за издръжка на дете, които плащат някои разведени бащи на децата си, защитени ли са по някакъв начин, т.е. ако човекът има задължения към банка и заплатите му са блокирани напр.?

# 679
Сестра ми беше със запор на банковата сметка, по която бившият и мъж изпращеше издръжката всеки месец.Директно от банката и отпускаха само сумата по издръжката ежемесечно.

# 680
А ако той е със запор?

# 681
Вкарва парите от каса по сметката на майката,с основание издръжка.

# 682
Въпрос - майчинство и стипендия за докторантура (при докторантура няма трудов договор, не се води стаж) могат ли да се получават едновременно?

# 683
А ако той е със запор?
Несеквестируем доход

Чл. 446. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно - една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
2. ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно - една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;
3. ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;
4. ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа.
(2) (Нова - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Месечното трудово възнаграждение по ал. 1 се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Ограниченията по ал. 1 не се отнасят до задължения за издръжка. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките по ал. 1 за другите задължения на осъдения и за задължения за издръжка за минало време се правят върху остатъка от всичките му доходи.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Върху вземания за издръжка не се допуска принудително изпълнение. Върху стипендии се допуска принудително изпълнение само за задължения за издръжка.

# 684
Горепосочения член касае дохода на лицето. А бащата в случая няма доход а задължение.

# 685
Горепосочения член касае дохода на лицето. А бащата в случая няма доход а задължение.
Аз разбрах, че бащата има запор и тя се притеснява дали ще може да плаща издръжка, след като му удържат сумата по запора. Тоест, че той получава доход, от който ще се удържа по запор. Пише, че заплатите са му блокирани. Може и да не съм разбрала правилно

# 686
Момичета, предстои ми да изляза  по майчинство от май месец 2017-та. Проверях освен в сайта на НОИ където имам ПИК код, ето тук: https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php
И излиза, че при прехода от 1-ва към втора година майчинство, както и първата сума, която се получава когато излезеш по майчинство са по-ниски от другите месеци. Вярно ли е това ? На какво се дължи ?

# 687
Има задължения по кредити, това е довело до запор, тъй като кредитите са необслужвани. Издръжка не ми е плащал досега, доколкото знам мога да си я искам с пет години назад.

# 688
Ако му е запорирана банковата сметка предполагам няма да може да излъчи превод от нея. А ако му е запорирана заплатата все нещо му остава. И в двата случая е въпрос на желание да плати, начин ще се намери.

# 689
Момичета, предстои ми да изляза  по майчинство от май месец 2017-та. Проверях освен в сайта на НОИ където имам ПИК код, ето тук: https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php
И излиза, че при прехода от 1-ва към втора година майчинство, както и първата сума, която се получава когато излезеш по майчинство са по-ниски от другите месеци. Вярно ли е това ? На какво се дължи ?
Защото не са за пълен месец, плащат се на база на брой работни дни в месеца, ако излезеш в 45-дневен болничен на 14-то число, ще получиш обезщетение за текущия месец равно на броя оставащи работни дни по дневната ставка. Същата работа и сле 410-тия ден, ако той се пада преди края на месеца, ще получиш само работните дни до въпросния ден по дневната ставка, оттам нататък вече пропорционално на 340 лв. до края на месеца.

Общи условия

Активация на акаунт