Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 811
  • 770
  •   1
Отговори
# 15
Кливия, всеки от нас реагира с аутистично поведение, например в ситуация, в която ни връхлитат прекалено силни емоции и не съумяваме веднага да ги осмислим, т.е. малко блокираме. Най-разбираем пример е при децата в домове за сираци - много често те се клатят (или правят друго). Така те компенсират някаква нужда. Това е аутистично поведение, но не е задължително човекът да е аутист.

Tomella, двете терапии са свързани. При Лимончо се работи с логопед, но ето в началото на годината, като ми се обадиха, ми казаха че продължаваме с психотерапията. Доколкото разбирам, логопедът работи повече върху речта и изговарянето, а психологът - върху разбирането. Да кажем емоции, причинно-следствени връзки...

# 16
И аз искам да нахлуя в темата. Понеже малкия ми син(1г и 6м) проявява аутистични симптоми(мнение на детски невролог), личният му лекар вчера ме пита-''И сега какво ще правиш?''Щях да припадна! Аз чакам той да ми каже алгоритъма,той мене пита. Казвам му-да правим изследвания,за тежки метали,за витаминни дефицити...За непоносимост към глутен...Гледа ме като изстребител!Не знаел къде,не знаел важат ли направления!Явно сама трябва да търся пътя.
Здравейте отново! Въпросът ми е от колко години биха се наери да ни обследват в Александровска, няма ли да ме върнат с довода,че на 1г. 6м. е малък? Невроложката, при която го водих потвърди, че проявява аутистични симптоми,но че е малък и било възможно да е период. newsm78

# 17
  • гр. Варна
И аз искам да нахлуя в темата. Понеже малкия ми син(1г и 6м) проявява аутистични симптоми(мнение на детски невролог), личният му лекар вчера ме пита-''И сега какво ще правиш?''Щях да припадна! Аз чакам той да ми каже алгоритъма,той мене пита. Казвам му-да правим изследвания,за тежки метали,за витаминни дефицити...За непоносимост към глутен...Гледа ме като изстребител!Не знаел къде,не знаел важат ли направления!Явно сама трябва да търся пътя.
Здравейте отново! Въпросът ми е от колко години биха се наери да ни обследват в Александровска, няма ли да ме върнат с довода,че на 1г. 6м. е малък? Невроложката, при която го водих потвърди, че проявява аутистични симптоми,но че е малък и било възможно да е период. newsm78

На първичната консултация в св.Никола нямахме 2 год.Сега на обследването ще бъдем на 2,3 год.Можеш да им се обадиш по телефона и да ги питаш.Аз колкото и пъти да съм звъняла,винаги са били мили и учтиви.

# 18

Благодаря ви за отговорите  bouquet

Аз съм много развълнувана, много - сърцето ми прескача чак. Днес разбрах, че педиатърът на детенцето е дал направление за психолог и логопед. Обаче майката отказва пак да приеме, че има нужда да заведе детето.

Едновременно получих две новини: една хубава, че вече и други хора /компетентни/ й казват, че детето трябва да посети специалисти. Лошата обаче е, че майката твърдо е решила, че детето й е наред, а всички останали явно сме за освидетелстване  ooooh!

Видях детето тези дни - за пръв път го видях да контактува с друго дете. Искаше да се гонят и нали не умее да общува вербално /само откъслечни и несвързани правилно думи употребява/, но намери начин да подкани другото дете да се гонят. Нарече играта "криеница"  Simple Smile, аз му обясних, че е гоненица  Grinning /няма толкова значение/

Но ... при комуникацията, при играта с другото дете страшно си пролича поведението не в норма. Смееше се невероятно гръмогласно, истерично и неконтролируемо /това от емоция - хем иска да си играе, хем явно го е страх/. Когато детето го хвана и го прегърна, той запищя и се задърпа и реагира много бурно. По принцип каже ли "не", на секундата трябва да стане, иначе следва явно страшен цирк.

Отчитам, че това е напредък, че играе с деца, но всъщност същинската игра изисква вербална комуникация, а такава е невъзможна на този етап. Видях и друго нещо, което съм слушала на лекции: другото дете не заподозря, че нашето детенце е с проблем и реши, че  се майтапи, лигави и започна и то да се държи така неадектватно  Confused Бабата веднага му каза : Ти бебе ли си, да се държиш така?!? И беше права, разбира се  Peace

Въпрос към всички: когато педиатърът ти дава направление за специалисти, а родителите отказват да заведат детето, тогава той не трябва ли да сигнализира определени служби?

# 19
Няма такива санкции. И какво значи направление? Написано на един лист къде а се заведе и с каква евентуална диагноза ли? Защото безплатно по здравна каса няма в Бг. Та си представям майката, което не желае да признае проблема ще се бръкне 60 лв за консулти.

# 20
Нека да уточним терминологията защото това  не е верно. Няма такова нещо както направление за психолог и логопед. Направленията са медицински документи които са пътеки за консултация плащани от здравна каса със лекари подписали договори със здравна каса . Може да има направления  за психиатър който е нещо съвсем различно от психолог. А логопед въобще няма такова нещо свързано със здравна каса.
Оставам в чудека какви направления е дала педиатърката.

За сведение - никой и за нищо не може да принуди родителите докато детето не стане опасно за себе си или за обкръжаващите. И въобще въпросът е много деликатен. Аз също смятам че колкото и да не е справедливо в ситуацията не би трябвало някой и никаква организация да има право да прави нещо защото не е съгласен с мнението на родителите. Това  само би дало възможност да се случват  много нередности в един или друг аспект и именно затова родителите здрави прави пълнолени и имат правото да решават и да носят отговорност. Малшанс за детето. Тъжно но факт.

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 23:53 от _re_ge

# 21
А социалните дали не могат да помогнат, ако им се представи някакво заключение от педиатър?

# 22
Привет  Flutter
За хомеопатията - там винаги се случват чудеса  Party но е важно да се уточни дали става въпрос за класическа хомеопатия или Боаронска  Peace та и аз смятам, че е въпрос на некоректно поставена диагноза  Peace
За отричането на родителите, даже не искам да почвам темата, защото винаги ставам много емоционална и даже гневна.. с времето престана да ми пука, в крайна сметка са си техните деца, да правят каквото искат..
Може педиатърът да е дал направление за невролог и психиатър  Peace не за психолог и логопед
Аз спрях TLP-то, според психиатъра е сензорно претоварен, а сензорно изпушилите хора са луди хора.. напоследък наистина започна все по-често да изпада в състояние "няма ме", да се смее сам и прочие.. да видим кво ще става

# 23
По принцип, ако се сигнализира отдел на Агенция "Закрила на детето", може дори и анонимно, че за това дете не се полагат необходимите грижи, те ще направят проверка, но ...

И аз вече стигнах до мнението, че е безсмислено да упорствам  Cry, родителите изглеждат озверели /ако бях казала дори "а", щяха да ме разкъсат на парчета  Sad

Явно вече им става много, че всеки им казва, че детето трябва да се заведе на специалисти и те остават единствените на обратното мнение.

Малшанс е, да, огромен малшанс за детето, което досега 100 пъти можеше да е освидетелствано и да се работи подобаващо с него.

В други страни законодателството е твърдо на страната на детето: ако педиатърът не получи документи, че родителите са завели детето на специалисти и мнението на тези специалисти, то тогава той ще сигнализира сам службите, защото ще го е страх, че ще подлежи иначе на санкция.

В Бг педиатрите /повечето, не всички/ ги интересува само физическото здраве, не и психическото, а те са неразделни.

И за мен остава загадка какви направления е дала педиатърката? Сигурни ли сте, че не може за психолог и за логопед? Тя е педиатър, освен джипи.

# 24
Кливия
Имам дете от спектъра от пролетта на 2010 година. изяла съм толкова информация . Няма такова нещо дори и да не ти се врява...няма направление за логопед. Порови и почети въобще кой става логопед и кой става психолог и че това не е медицинска степен въобще. Е има може би някакво количество логопеди със степен но са малко...

За агенцията за закрила на детето.... ние посещаваме една фондация с безплатни терапии която работи с агенция за закрила на детето. На детето се оформя дело, минава се нещщо като интервю и от там се дава се мнение и едва тогава се отпуска пом ощта и така през цедката всяка година. Повярвайте ми докато го получим първия път що бумаги изписани що интервюта минах да доказвам че не просто се възползваме А правим всичко възможно за детето. И така няколко години ходиш при социалния работник от там той пак те разпитва пише по едни бумаги. Едва тази година го минахме без тези екстри но сме по тази програма вече 5 години и половина.  А да ви кажа че за всяко нещо трябва да се подписвам , като мимкажат три думи за детето се подписвам за консултация , трябва да представям бележки че ще отстъства. Нещата въобщене са толкова елементарни , всичко е въпрос на пари и заинтересованост А според мен именно тези организации нмат нито едно от двете.... Наскоро четох някъде че фондацията имал подписан договор за 80 деца май бяха. Какво са 80 деца за наши голям град. Представяте ли си каква цвдка има....

Мисля че ако се подаде сигнал анонимен няма машината как да тръгне ито толкова бързо колкото му е необходимо на детето.  
Помислете че подадете анонимен сигнал че съседите се бият и нмъжът крещи ще те убия  А жената помощ - какво ще се случи в нашата държава ? Нищо! А ако се подаде сигнал - тези родители не се грижи ат добре за детето а то е соп? Сериозно ли мислите че нещо ще стане? Смятам че нищо няма да се случи.

Последна редакция: ср, 12 окт 2016, 11:50 от _re_ge

# 25
  • Варна
По принцип, ако се сигнализира отдел на Агенция "Закрила на детето", може дори и анонимно, че за това дете не се полагат необходимите грижи, те ще направят проверка, но ...

Кливия, повярвай ми , ако някой сезира "Закрила на детето", че не полагам необходимите грижи за детето си (защото нещата отстрани изглеждат по един начин, а вътре в семейството е друго), лично аз ще го разкъсам на парчета. Остави ги родителите да преминат през това и един ден, когато осъзнаят проблема, какъвто и да е той, сами ще страдат от чувството на вина до края на живота си.
Наистина трудно ми е да разбера как отричат очевадното, но това е техният избор.
Ти направи необходимото!
Понякога в живота нещата са толкова несправедливи ....

Последна редакция: ср, 12 окт 2016, 12:11 от karie

# 26
Благодаря ви за отговорите, благодаря ви, че ми четете ферманите и че ми съпреживявате тревогите, благодаря, че споделяте ценна информация, ценен опит и съвети bouquet

Надявам се времето вече да започне да работи в полза на детето  Peace

# 27
Ами какво да ви кажа, и а попаднах в подобна ситуация. На моя много близка детето изостава. Понеже сме минали по тоя път й казах на няколко пъти да заведат детето еди къде си на консулт при еди кого си. Еми не го заведоха. А то ми е неудобно да натяквам проблема, по-лесно е да кажа ще го израсте.

# 28
Гала, ти наистина ли си казала, че ще го израсте?!? Само и само да има мир помежду ви?  Confused

Аз бих замълчала, но не бих казала това, ако съм сигурна, че детето има сериозен проблем  Peace

Между другото, с влизането в сила на новия закон, според който родителите могат да избират къде да се обучава детето им, картинката по училищата става плачевна - децата са много, наистина много, ресурсни липсват на щат в училищата, а другите я се вестнат за по половин час, колкото да кажат "здрасти", я и това не направят. Увеличават се децата с проблеми - казват ми го приятелки учителки и директорки   Cry

Лоша работа ...

# 29
Абе не съм казала аз ще го израсте, но е много по лесно. Наблюдавам го детето и пак ще упорствам, пък ако ще да се сърдят.

Общи условия

Активация на акаунт