Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 914
  • 770
  •   1
Отговори
# 150
Детските психолози също имат за цел да научат детето да комуникира, когато то има дефицити в тази област - да комуникира не непременно словесно.

Психолога от това което виждам/ чувам/ казвано ми е /детето ми работи с такива вече 5 години имаме и реоценка с комисия за постигнатото- се занимава с душевния и емоционален комфорт на детето , вкючително и ако комуникацията го натоварва да се справи с този дискомфорт.
Нали разбирате че много деца от спектъра не искат да комуникират при все че са си чудесно вербални. те имат проблеми с емоционално разпознаване, емоционален отговор, страхове, напрежение това което води до поведенчески проблеми ... В определен аспект психолога има за цел да им помогне да комуникират с по малко напрежение за тях самите но не и в гореспоменатия аспект. Но мое мнение гради се на мой опит. С моето дете психолог не е работел във възрастта от 3-5 години защото ми казаха от центъра че не е за такава работа. Искаше една от общниски център да работи но ние не приехме. После четох лоши отзиви за нея та не съжаляваме.
При моето дете се занимаваха с неговите страхове, нощни кошмари, проблеми с неразпознаване на емоции и от там неразбирателство с децата.  Психолога не ми е дублирал работата с логопедаа нито със специалния педагог. Последните двама работеха и се допълваха. Единия дърпаше Пекс за конструиране и Гпп, колипествени изражения, логика ,логопеда трупаше речников запас и работеше над съгласуване, картинно четене. Когато пекса си свърши работата , логопеда строго се занимаваше с говорната част А специалния педагог с логика, аритметика нещата по материала от градината.

# 151
  • Пловдив
Добре, но за моето, което не е вербално, в това число няма и рецептивна реч, от година и някъде девет месеца насам ми казват, че на първо място е психологът, който да го увлече в някакъв вид взаимодействие, да му покаже, че комуникацията е възможна и интересна, и оттам нататък идва логопедът.

-----

Утре ще ходим на преглед с цел да кандидатстваме за ресурсно подпомагане. Само че моя човек вече не го искат в градината. Другите родители се сърдят, че вдига шум и пречи на децата им да спят следобед. Искали родителска среща, на която да видим какво ще правим. И доколкото възможност да го отделят в друго помещение, докато другите спят, няма, ня-ма, и това е, ясни са вариантите на какво ще правим: или аз напук на всички се инатя, че моето дете има право и ще ходи на градина, или пък си свивам сармите и си отписвам от градината проблемното увредено дете. И най-вероятно ще стане второто. Трън в очите на никого не искам да ставам, за малкия също не е добре да му издействам зорлем такова положение на пречещ и трън в нечии очи. Баща му и без това смята, че не трябва да се напъваме да го "интегрираме", няма смисъл от усилията, както според него и от терапиите няма; според него това, което сега е най-добре да направим, е да го спрем от градина.

Толкова за интеграцията. Иначе, нали, нямаме нищо против тези деца и е много хубаво да се интегрират, обаче накрая се оказва, че все пречат, а начин да се премахне пречката... няма. И то в нашия случай за момента трябва малко. Поне на мен ми изглежда малко. Едно помещение за неспящите деца - толкова ли няма в цялата градина поне още едно-две?! - и една лелка да ги наглежда, да речем. Ми - нямало персонал за целта. В яслата имаше. Тя е към същата градина. Но е изключено да се навият и на вариант да го водят при тези от яслата, докато другите спят. Малко са им децата и отговорностите, та доброволно и нерегламентирано да се нагърби някой и с него.  Sad

# 152
  • Варна
Краткосрочната му памет сякаш не е добра или идва от говора, не може да разкаже какво е правил през деня в яслата.
Какви разкази, Хора, очаквате от двегодишно дете. Че някой деца и в училище срещат трудности да разкажат как е минал деня им. Я се успокойте. То това се учи с години и постепенно.

Магдена , нямате ли възможност да посещавате градината до обед? Така хем ще си върви интеграцията (социализацията), хем няма да пречите и на другите. Все пак трябва да сме толерантни и към тях.

Рори72, извинявам се, че го казвам, но ужасно ме е яд на човешкото безхаберие.  Hug

# 153
  • Пловдив
За съжаление аз работя в друг град, а баща му не иска да ходи да го прибира. Ще губи почти час време на обяд всеки ден за отиване и връщане и не иска. Иначе имаме наета бавачка за сестра му и вероятно бихме могли да и го поверяваме срещу увеличено заплащане.
В момента, в който се появи свободно място в една друга, близка до вкъщи градина, ще подам заявление да го преместим там. За да го прибира баща му (разбира се, трябва да се уговорим и с бавачката). Но там сега няма свободни места.

# 154
Момичета, имате ли отзиви за д-р Николай Попов ( детски психиатър)?

# 155
Джелато, за младия става въпрос, нали? Ние ходим при него  Peace аз много го харесвам - адски е откровен, начетен е. Той беше част от екипа в "Свети Никола", когато диагностицираха сина ми и още тогава ми допадна. Наскоро разбрах, че има кабинет в Пловдив и ходих няколко пъти. Мен лично ми писна от специалисти, които не казват директно нещата, а той определено не е такъв.

# 156
Да,за него говоря. И ние днес ходихме.Каза,че ако малкия е аутист ще си свали и изпасе дипломите от стената. За съжаление опциите, които му се въртят за детето не са много прекрасни. Sad Ще видим, иска да го водим, за да придобие представа.

# 157
Джелато, за младия става въпрос, нали? Ние ходим при него  Peace аз много го харесвам - адски е откровен, начетен е. Той беше част от екипа в "Свети Никола", когато диагностицираха сина ми и още тогава ми допадна. Наскоро разбрах, че има кабинет в Пловдив и ходих няколко пъти. Мен лично ми писна от специалисти, които не казват директно нещата, а той определено не е такъв.
Подкрепям  горното мнение,казва си всичко без заобикалки.Има кабинет в Пловдив,с логопед и психолог.Квалифициран е да постава диагнози,и са  толкова верни и валидни колкото и в Свети Никола.Ако искаш координати ще ти дам.

# 158
Да,за него говоря. И ние днес ходихме.Каза,че ако малкия е аутист ще си свали и изпасе дипломите от стената. За съжаление опциите, които му се въртят за детето не са много прекрасни. Sad Ще видим, иска да го водим, за да придобие представа.
Не видях че си писала,извинявай.Дано всичко с детето е наред.

# 159

Магдена, моето дете проговори на 4 и 8. Не изпитваше никаква нужда от комуникация. Всъщи му беше добре , аз бях като негова част от тялото, знаех че като гледа така иска да яде, като си мърда лявата вежда иска да пие и т.н.  Ддецата ни им е хубаво в този защитен затворен свят/ кутия,  където са обслужени 100%. Когато средата става негостоприемна, когато като ме дърпа за полата не му давам вода, когато се правя на кьорава и глупава и той не получава каквото иска разбира... че като ми донесе картинката или ако каже вода на един от началните етапи ще я получи. Дразнителите които могат да бъдат измислени са много А желанието да ги има е голям стимул. Минахме през това и докато бях удобна и удовлетворяваща всички нужди детето нямаше никакво желание да излезе от кутията.

За дг

Тук проблемът е един единствен - че тези хора ти извиват ръцете понеже знаят че детето е със СОП. Ако беше нормално дете и не спеше след обяд никой нямаше да заекне да бъде махнато или да се обсъжда нещо. Моята дъщеря не спше след обяд , беше буйна и будеше децата. За да не им пречи госпожите я вземаха да си чете, тя затова почна да чете много по рано. В групата на сина ми пък имаше двама трима хиперактивни. Родителите си мрънкаха но никой не е попнал  децата с пръст. Така си изкараха до края...
Това двойния стандарт е нещо ужасно, за едните може А за други не...

Последна редакция: вт, 08 ное 2016, 23:11 от _re_ge

# 160
  • Пловдив
За Попов - начетен е, подготвен е. И ние ходим при него, тоест в центъра, където и той работи, ходим всяка седмица при Антоанета, и малкия го гледа и той; най-първият му преглед при психиатър беше пак при него. Малко в повече "зубрач" ми се вижда, в смисъл, че като да търси да напасне всичко като някакъв симптом, да го изкара онова, което се очаква по книгите да бъде, но то идеално няма, а и едни са доволни от едно, други - от друго.

За градината - вече взехме решение да отпишем човека, днес мъжът ми ще говори с бавачката. Ще дебна за място в близката градина. Племенничката ми в същата градина също не спеше в началото, и на брат ми му мрънкаха, и той смята, че в тази градина все за нещо намират да мрънкат, но тя е в норма и можеш да и обясниш поне да пази тишина.
Само по една причина съжалявам, че няма да се проведе родителската среща. Искаше ми се да видя кои точно са недоволните родители и какво предлагат. Пловдив не е толкова голям и не е изключено да се срещна някой ден с някои от тях по съседство, по работа, като познати на познати и т.н. Искам да знам кои са, за да не контактувам с тях никога в бъдеще, ако се случи. С тези хора не искам да имам повече нищо общо. Иначе хората обичат да казват, че "всеки си е прав за себе си". Wink

# 161
Джелато, щом така ти е казал значи е така  Hug дано всичко се наред при вас и да овладеете доколкото може нещата от по-рано  Hug
За Попов и екипа - понеже наскоро имаше "оплаквания" от тяхна страна, че психолога и логопеда на сина ми не си вършат работата на 100 %, аз тогава казах няма проблем, да пробваме тук тогава - поне с Антоанета(това е психоложката). Еми да, ама като се стигна до записване, нямало места, т.е. има места, но основно работи с аутисти и все пак и тя си има граници. Което е така, разбира се, но не може да се очаква, че аз ще намеря друг психолог, работещ по нейния начин или пък ще искам моя да се промени, за да работи както те очакват. Та единствено това малко ме подразни - че дават много акъли кое как трябва да е, но като се стигне до въпроса "а как точно да се промени това"? и "какво се очаква да се случи, ако.."? - се мълчи  Confused
Магдена, много гадно, но и често срещана ситуация. Според мен наистина си поискай срещата преди да го отпишете  Peace Хората са много дейни и знаещи, когато не говорят с човека лице в лице, така че съм сигурна, че няма да имат смелостта да ти кажат директно нещата, а ще се почне с общите приказки. Пък и това е твоете дете, дължиш му поне да го защитиш, преди да го отпишеш. Иначе да, трябва да се поставяме и на тяхно място, за съжаление всеки си е прав за него си. Моят син ходи на частна занималня и от догодина трябва да ходи на градина и направо тръпки ме побиват отсега. Той също не спи, но не е спокоен през тези 2-3 часа. Та, направо не ми се мисли  Tired

# 162
karie не се извинявай.  Hug

Даже нямаш представа за колко точно родителско безхаберие става въпрос.
При психолог не ходим защото без участие и подкрепа от бащата полза няма /пробвано е/.
Но бащата е точно толкова безхаберен и към физическото здраве на детето.
Минаха 4г. докато детето приеме, че иска, не иска ще ходи на лечебна гимнастика /терапия срещу прогресиране на сколиоза и пролапс на митрална клапа/. И ние и рехабилитаторката минахме през доста тежки моменти в този процес. Все още създава проблеми по пътя до там, но в залата работи, не пречи на жената и другите деца.
А баща му вместо да ме подкрепи и да се опита да облегчи процеса на завеждане на детето до залата най-безцеремонно заяви, че от гимнастиката няма никаква полза и няма нужда да ходи. Детето пощуря от радост защото се хвана за тези думи и реши, че гимнастиката е отменена. Но пък сега тате е върха. Знаете как нашите деца приемат буквално всичко.
И как този човек ще се осъзнае и ще приеме необходимостта от терапия с психолог.

Констанца много ми липсва.  Sad

# 163
Магдена, чак сега видях, че си ми градска  Hug

Чух от моя позната за нещо като родителски кооператив около Лайпциг, направен с цел да поеме деца със СОП и деца без ваксини. Ако проявяваш интерес, мога да ти пратя координати. казаха ми, че таксата е 300 лв месечно без храна.

Аз не бих отписала детето от детска градина - говори с директорката, по закон са длъжни да намерят решение за всички деца. Твоето като не спи, ще намерят начин лелката или учителката да го гледат другаде, докато другите деца спят. Длъжни са  Peace - това е точната дума. Кажи го и пробвай.

# 164
  • с.Николово, обл. Русе
Когато моят син беше в 4 група в масова детска градина го водих до обед, но аз имах алтернатива за следобеда. Пречеше на децата, но Директора на ДГ намери решение на проблема - лелката на групата го извеждаше да не пречи на децата като преди това се е опитала да го накара да прави някои от занятията, но при липса на интерес от негова страна е извеждан от стаята. Водеше го в спортната зала, при хубаво време го извеждаше на двора, винаги намираше алтернативи и той много си я обичаше. Благодарение на нея той прояден много плодове и зеленчуци, които преди това липсваха в менюто му.
Дори и да е имало мрънкащи родители, което няма кака да не е така, до мен не стигна информация. Едната от госпожите говореше непрекъснато на децата за състоянието на момчето ми и даже в края на учебната година си имахме 3-4 приятелчета, които са го включвали в игрите си, доколкото той им е позволявал.
Най-лесно ще е за всички да го отпишеш, но не и за него. Той трябва да расте с връстниците си. Двойният аршин е убийствен за всички нас.

Общи условия

Активация на акаунт