Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 908
  • 770
  •   1
Отговори
# 135
То трябва работа с детето, иначе да ги изпрати в Св.Никола само и само да им кажат да, има проблем, нищо не променя. Лошото е, че и при здрава работа пак може нищо да не се промени.

# 136
Гала, нали логопедът работи след поставена диагноза и дадени насоки за работа? Сам той да поставя диагноза?!? Логопедът е педагог, не е медицинско лице  Peace

# 137
  • София
Няма такова нещо, логопедът работи и с деца без диагноза, то не е сложно да се видят дефицитите.
Свети Никола е чиста загуба на време, единствения смисъл е ако заради телк

# 138
Ivankaka, виждам, че децата ви са колкото моето малко момченце. Какъв е вашият проблем? Заели сте се от рано с проблема. Проблемът само говорен ли е? Аз, уж съм в час с нещата, а когато става въпрос за моето дете съм много объркана. Моето момче е на 2г и 6 месеца точно. Говори доста вече, но много неправилно. Отговаря на въпроси. Като как се казваш, на колко си години, как се казват -мама, тати, бати. По снимка изрежда децата от яслата, къде се удари, кой те удари. Краткосрочната му памет сякаш не е добра или идва от говора, не може да разкаже какво е правил през деня в яслата. Изпълнява всякакви команди. Вчера да речем беше с един чорап и вечерта излезна на терасата, и аз го питам на ''Кой крак му е студено, за да покаже събутия''. Той Отговори с името си, тоест на неговия крак, трябваше да поясня на кое от двете крачета му е студено. Вкъщи говори, отговарям, а на вън, ако някой нещо го попита дори не поглежда човека, ако е непзонат. Иначе с познати общува. Та така, стана ми интересно, защото децата са ни на една възраст. Simple Smile

# 139
  • София
Не виждам никакъв проблем в това, което пишеш за детето си.
Според мен се филмираш излишно.
Едното ми дете изостава в развитието, проблемите са повече поведенчески, отколкото речеви.

# 140
И аз не виждам нищо притеснително в детето на Мая  Simple Smile

Относно логопедът, моя позната логопед с голям стаж ми каза, че е добре първо да мине през "Св. Никола", за да се постави диагноза. Затова така и мислех, че е редно и полезно за детето  Peace

И продължавам да мисля така, защото там работи екип от специалисти, а иначе посещавате само 1 логопед, незнайно с какви умения и знания  Peace

# 141
  • София
Аз водя другата ми дъщеря на логопед, това, което правят е да нижат мъниста, редят пъзели, учат животните и подобни.
Не виждам с какво една диагноза ще промени работата на логопеда? Според мен повечето логопеди правят едно и също.
Уменията се виждат веднага и резултатите също, поне при нас.

# 142
ivankaка, ти не можеш ли сама да правиш това с детето си, а плащаш за това на логопед?

Ниженето на мъниста развива фината моторика-ясно /не че с баба си например не може да ниже мъниста или да учи животните/ Обаче поведенческите проблеми с какво ги решават? В случай, че детето ги има, де.

Бедата е там, че много терапевти наблягат не на това, което е необходимо на детето, за да попълни дефицита му, а на това, което те си знаят и си баят от години - що да научат нещо ново и да вземе да ги заболи главата като го пробват?!?

# 143
Детенце на наши близки скоро става на три. Разбира, ходи до тоалетна по нужда, като хваща родителите си за ръка ако иска да им покаже нещо. Заиграва се с деца. без стереотипика в поведение и движение. Има очен контакт, макар и не особено устойчив, не обича да го прегръща и докосва страничен от родителя човек. В родителите се гушка и закача. Не говори освен че показва по бебешки две-три неща, едното, което чух е бррррм за кола. Все повече си мисля, че се касае за аутизъм, нямам особен опит и имам големи притеснения. За родителите всичко е нормално, но аз силно се тревожа. Confused

# 144
 Julia_21, доколкото разбирам, ти се тревожиш основно заради липсата на реч - не се тревожи. Това съвсем не е проблем за 3 години. Щом реагира нормално, значи си е добре. Имам познато дете, което точно на 3 проговори като по учебник, наслагвайки думите в изречения.

Проблемът е когато има реч и тя не отговаря на никакъв стандарт - тоест така не би говорило и дете на 2 годинки например.

# 145
Притеснява ме, че липсва каквато и да е реч, както и поведението на детето - едно към всички, без родителите му, едно към избирателното хранене, обличане, къпане и тн. Почна да не иска да излиза и от дома . Успокоява ме, че прави опити за игра наужким и липсата на стереотипно поведение, но останалите индикации ме тревожат...

# 146
Кливия не логопедът е ключът към решаване на проблемите на детето. Родителите трябва да отворят очи и да признаят, че детето има нужда от помощ. Дори и само единия от тях да отрича полза за малкия няма да има дори и да поставят диагноза.

Аз заведох моето при психолог на два пъти въпреки несъгласието на баща му.
При първия психолог когато беше едва на 3г. заради проблеми с детската градина ходихме тайно. Не се наложи да "признавам" защото не потръгна и психолога стресира допълнително детето и прекратих срещите.
Когато почнах да го водя при психолог на 5г. казах на бащата, защото вече имаше мое и на психолога съмнение за принадлежност към спектъра и съответно се очкваше съдействие, разбиране и участие в терапията от бащата. Не беше съгласен с мен и така и не дойде дори един път при психолога за тези 2г. и 2 месеца.
В Свети Никола пак заведох детето въпреки несъгласието на бащата. В резултат нито прочете, нито приема констатациите на специалистите. Не е погледнал епикризата дори от разстояние.

Та каква полза от диагнозата като съм единствената /и едната от бабите се опитва да разбере състоянието му, но си кара как си знае/ която смята, че имаме нужда от специалист. Няколко месеца всеки ден поне веднъж повтарях на мъжа ми, че имаме нужда от психолог с който да работим тримата, че ако ще се чувства по-добре мъж ще търсим. Веднъж не откликна да поговорим, да се направи поне че обмисля. Единственото което казва по въпроса е, че не съм възпитала детето и съм пречела на него да го възпитава /не позволявах да го удря и реагирам остро на обидните думи които използва към сина си/.

Вече съм наясно, че тази борба не може да се води соло. Трябва съвместно участие от всички които обгрижват детето.

# 147
Рори72, и аз така ги виждам нещата и ги чувствам  bouquet

Но ... все пак си е малка победа, че са го завели - отне им точно половин година да се колебаят дали/или. Надявам се, че това е просто първата стъпка от многото други, които са неизбежни, защото с порастването, става все по-видно и очебийно, че нещо не е наред, че не е като другите деца. Така че колкото и да си заравят главата в пясъка, пак няма да успеят да избягат. Естествено, жалко за детето, че губят ценно време за него  Confused

# 148
  • София
ivankaка, ти не можеш ли сама да правиш това с детето си, а плащаш за това на логопед?

Ниженето на мъниста развива фината моторика-ясно /не че с баба си например не може да ниже мъниста или да учи животните/ Обаче поведенческите проблеми с какво ги решават? В случай, че детето ги има, де.

Не, не мога, имам близнаци, които много си пречат и няма как да вържа с въже едната, за да работя индивидуално с другата 45 минути. Вероятно само родителите на близнаци могат да ме разберат. Освен това логопедите разполагат с много и разнообразни материали, а и все пак са учили кое как се прави.
Поведенчески проблеми при тази ми дъщеря няма.
И повярвай ми, с баба си освен лигавщини, друго не учат.

# 149
Родителят трудно може да излезе от авторитета на родител и да влезе в този на терапевт. А и според мен не трябва  Peace
Рори, мъчно ми стана като прочетох. Наистина това не е битка за 1 човек.  Hug те

Общи условия

Активация на акаунт