Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 897
  • 770
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Здравейте! Четох доста неща за темата аутизъм, статии, тук в бг мама. Имам 2 дечица, единият е на 4, другият на 2г и 6месеца. Живеем в Пловдив.
Искам да чуя вашето мнение по някои въпроси, защото всички ми казват всичко е наред.

Става въпрос за малкия-2г и 6м.
Проговори късно, след 1г и 6месеца. Все още не говори изобщо добре и трудно му се разбира от външни хора. Играе с батко си, играе с деца, имитира. Краткосрочната му памет не е добре- да речем потам го кой те взе днес от ясла, нищо не казва или казва тати, аз съм го взела аз. Прави изречения, но не говори добре, като батко си на неговата възраст и като някои други деца. Има очен оконтакт, но не винаги е добър. Понякога когато прави нещо не ми обръща внимание. Незнам някой по-сложи въпроси и завъртяну ги разбира СПоред вас нможе ли да е аутизъм?

Може да се касае за някакъв лек дефицит на внимание. Щом подражава, контактува, едва ли е аутизъм. Може да се консултирате с логопед, за да изясните проблема с говора, ако въобще има такъв.  bouquet

# 121
Здравейте! Четох доста неща за темата аутизъм, статии, тук в бг мама. Имам 2 дечица, единият е на 4, другият на 2г и 6месеца. Живеем в Пловдив.
Искам да чуя вашето мнение по някои въпроси, защото всички ми казват всичко е наред.

Става въпрос за малкия-2г и 6м.
Проговори късно, след 1г и 6месеца. Все още не говори изобщо добре и трудно му се разбира от външни хора. Играе с батко си, играе с деца, имитира. Краткосрочната му памет не е добре- да речем потам го кой те взе днес от ясла, нищо не казва или казва тати, аз съм го взела аз. Прави изречения, но не говори добре, като батко си на неговата възраст и като някои други деца. Има очен оконтакт, но не винаги е добър. Понякога когато прави нещо не ми обръща внимание. Незнам някой по-сложи въпроси и завъртяну ги разбира СПоред вас нможе ли да е аутизъм?

Едва ли. Но го наблюдавай щом нещо те е притеснило.

# 122
ДА, наблюдавам го. Има много голяма разлика между двете ми деца. Номер 2 още трудно води разговор, прави най-вече съобщителни ззречения, разбираеми само за мен. Ще го запиша на логопед, няма да навреди, а само може да помогне според мен.

# 123
Мая, здравей  bouquet

В град Пловдив има 3 общински логопеди, които би трябвало да работят напълно безплатно с деца /не знам за възрастта обаче/

Единият от тях е в училище "Петър Берон" до втора поликлиника на бул. "6 септември"

Няма смисъл да даваш пари за частен логопед според мен, защото има шанс да попаднеш на нечестен такъв, който да те баламосва, за да ти взема парите и да му станете редовни клиенти  Confused

Съжалявам, че казвам това, но наистина го мисля  Peace Жалко е, че има такива "хора"

Всъщност според мен психологът е първата инстанция, а не логопедът - поправете ми другите, ако греша  Peace

# 124
  • с.Николово, обл. Русе
Добър ден!
Имам въпрос към майчетата дето са влезли в пубертета или са го изкарали вече: на каква възраст започна процеса при Вас и имаше ли промяна в поведението на детето Ви?

# 125

Няма смисъл да даваш пари за частен логопед според мен, защото има шанс да попаднеш на нечестен такъв, който да те баламосва, за да ти взема парите и да му станете редовни клиенти  Confused

Съжалявам, че казвам това, но наистина го мисля  Peace Жалко е, че има такива "хора"

Кливия съжалявам  Hug но  с това не мога да се съглася въобще. Общинските специалисти са невероятно незаинтересовани, често с остарели методики и работно време такова че родителя трябва да свободен цял ден А детето да не ходи в детско заведение за да може да го заведе на урок.

В случая с платените специалисти - те често са висококвалифицирани, с опит, подходящо  работно време и пивноте дни! И  материално заинтересовани в това да работят и детето да прпгресира. Господар на ситуацията в такъв случай е родителя и ако не му харесва нещо не само може да престане да води детето  но и да сподели недоволството си тук таме.

Имам опит затова го и пиша. Единственото безплатно от което имахме полза в общата картина и бяхме доволни  беше ресурсната, но тя беше млада ентусиазирана непокварена още от системата.

# 126
И аз не съм съгласна. Тъй като съм от Пловдив и познавам голяма част от логопедите, наистина има мошеници, но тях ги има навсякъде  Peace Но определено частните логопеди са по-мотивирани, по-висококвалифицирани и даже, ако щеш грубо казано имат интерес детето да напредва, за да продължи терапия  Peace Така че, ако някой води детето си на частен логопед 1-2 години без никакъв резултат, това вече е проблем на родителя, че не е разбрал навреме, че нещата не вървят.

# 127
  • Пловдив
Само да добавя, че понякога няма почти никакъв резултат, каквото и да се прави.
Пак си е проблем на родителя, да. Но не се решава със смяната на специалиста, за съжаление.

# 128
Да, за нашите деца всичко става много бавно и то, ако стане.  Confused Говоря за майчето от Пловдив и други с езикови или артикулационни нарушения. При тях за 1 година се вижда дали нещата вървят или не  Peace

# 129
  • Варна
Добър ден!
Имам въпрос към майчетата дето са влезли в пубертета или са го изкарали вече: на каква възраст започна процеса при Вас и имаше ли промяна в поведението на детето Ви?

Започна се на 10 години, като върхът беше на 12.
Дали има промяна - огромна. Всичко, което постигнахме, се разби на пух и прах. За да направим неща, които са били отработени, 20 мин се борим да започнем въобще нещо да правим. Отказ, своенравие появи се агресия, изолитахме се почти от всичко и всички, а бяхме толкова социални ....
Сега  е на 15, има подобрение, но още не е отминало всичко.  Sad
Съгласна съм с re_ge_  за логопедите.

# 130
Хора, грешно съм се изразила и сте ме разбрали  Embarassed А

Исках само за първи преглед на общински /като диагностика/, иначе спор няма, че другите работят по-добре  Peace

# 131
  • с.Николово, обл. Русе
Добър ден!

Започна се на 10 години, като върхът беше на 12.
Дали има промяна - огромна. Всичко, което постигнахме, се разби на пух и прах. За да направим неща, които са били отработени, 20 мин се борим да започнем въобще нещо да правим. Отказ, своенравие появи се агресия, изолитахме се почти от всичко и всички, а бяхме толкова социални ....
Сега  е на 15, има подобрение, но още не е отминало всичко.  Sad

Благодаря много за отговора. Питах психиатъра при който се водим на отчет още миналата година, тъй като горе-долу тогава започнаха промените при синът ми, но тя ми каза, че още му е рано и промяната в поведението му го отдаде на факта, че бяхме в първи клас, на новите неща и бяхме 6 м. на лекарства. Сега от около 2-3 седмици наблюдавам пак лека промяна в поведението му и отново се опитват да ме накарат да вярвам, че пак влиза в криза и да се замислим за някои хомеопатични лекарства да се успокои, а аз не искам да пие отново силни лекарства. В голяма чуденка съм.

# 132

Всъщност според мен психологът е първата инстанция, а не логопедът - поправете ми другите, ако греша  Peace

Забравих а тук е важно да добавя - психиатъра е първа инстанция.и последна.а не психолога.

Психолога не е медицинско лице. Това го пиша отново и ще го пиша пак и пак. Съжалявам но това деление трябва да много ясно изразено в главата на родителя. Психолога е свързан с терапиите и не е! клиничен психолог. Клиничния психолог е различно нещо.Той помага в диагностирането и терапиите. Психолога не поставя диагнози макар че много от си го позволяват без да им влиза в квалификацията.

От там психолога работи с дете което може да комуникира иначе не става. За да се стигне до там някой трябва да повдигне детето до ниво на комуникация - логопед, специален педагог, ресурсен ако детето вече е детско заведение. Всеки психолог който работи с детето преди това той не си изпълнява основните функции А се прави на нещо средно между логопед и специален педагог.

П.с. Още нещо полезно

http://bozhkova.info/priliki.html

Последна редакция: пн, 07 ное 2016, 21:14 от _re_ge

# 133
  • Пловдив
Цитат
От там психолога работи с дете което може да комуникира иначе не става. За да се стигне до там някой трябва да повдигне детето до ниво на комуникация - логопед, специален педагог, ресурсен ако детето вече е детско заведение. Всеки психолог който работи с детето преди това той не си изпълнява основните функции А се прави на нещо средно между логопед и специален педагог.
Не е точно така, струва ми се. Детските психолози също имат за цел да научат детето да комуникира, когато то има дефицити в тази област - да комуникира не непременно словесно, но и. От друга страна, специалният педагог се грижи и за други неща, например да му помогне да усвои разни всекидневни дейности. В тази възраст и при тези проблеми целите и дори методите на спец. педагог, психолога и логопеда се покриват до известна степен.

# 134
Малка победа в моя случай: детето е заведено на логопед  Simple Smile

Сега вариантите са няколко:

1. Логопедът ги мота, че може да се справи с проблемите на детето
2. Логопедът е искрен и ги насочи към "Свети Никола"
3. Аз съм в грешка и детето е в норма и всичко ще си дойде на мястото

Общи условия

Активация на акаунт