Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 769
  • 770
  •   1
Отговори
# 60

Не искам да прозвуча грубо, но и ти и твоята позната трябва още доста да прочетете. Едното състояние може да е следствие на другото, може да е само едното или само другото, а върху това кое е по-лошо е напълно безсмислено да се разсъждава.
  За мен ще е по-полезно да разбера как жената развива музикалните способности на детето си, мисли ли, че след години тези му умения могат да помогнат за самостоятелния му живот?
   Знам, че за майките с малки дечица това им е далечно бъдеще, но  аз задавам тези въпроси, защото вече сме на етап, в който много сериозно трябва да мислим за професия. И понеже много отдавна съм открила, това в което синът ми е много добър се опитвам да канализирам цялото му обучение в тази посока.

Ето това беше нещо което и аз щях да напиша но вероятно не толкова кратко и точно.
именно защото точно тук в групата ми препоръчаха да правим точно това максимално възможно рано ( за професионална ориентация въз основа на интереси и способности )  синът ми е с една доста добра ориентация още преди да тръгне на училище. има акчествата има желанието има реални възможности да практикува това което му харесва и ние натискаме полека лека именно натам.
престанали сме да се питаме, защо така какво го предизвика, какво е точно, ... гледаме да компенсираме маскимално дефицитите му и извлечем максимума от ситуацията ...

# 61
Днес, съвсем импровизирано, научих децата да пъхат орехи в кутия от обувки с изрязана дупка!

# 62
Здравейте! Някой давал ли е на детето си krill oil, при положение че то не може да приема лекарства,хранителни добавки на таблетки. Не знам как да стане при моя син...освен да разтворя капсулата в сок и така да го пие...

# 63
Pepi, понеже на нас догодина ни предстои реоценка може ли да кажеш какво имаш предвид с това, че с документите по-бавно стават нещата?

Имам впредвид, че за реоценката бяхме точно 2 дни, но ни дадоха документа /епикризата/ след около седмица, тъй като пътеката е 7 дни /мисля/ и детето "се води", че е било обследвано през тези дни  Crazy

# 64
 _re_ge и The Game, припомням, че пиша в темата заради дете, което не е мое. Чета, за да съм осведомена, а не за да съм компетентна, защото не съм родител  Peace
Ако аз бях родителят, то наистина щях много да чета и много дазная и експериментирам.

По отношение на музикотерапията - не знам защо мислите, че всяко нещо, което прави детето непременно трябва да е пряко свързано с работата му за в бъдеще  Confused И въобще, за жалост, колко от тези деца ще могат да работят в бъдеще?

Работила съм като учител по музика 11 години, занимавам се с музика от малко дете - с думи не мога да ви опиша колко много дава и възпитава музиката. И не само интелектуално, а и емоционално.

При условие, че детето на моята позната няма вербална комуникация, при условие, че с карти ПЕКС примерно го учат за ходене до тоалетна и е голяяяма победа, че са постигнали това, а сега сами преценете те дали мислят за кариерното му развитие и го насочват натам ...

Сори, ама и на мен доста опростенческо ми прозвуча какво точно би помогнала музиката на детето - ами например, че ще му достави радост и удоволствие - това малко ли ви се струва?!?

Последна редакция: пн, 24 окт 2016, 10:04 от Кливия

# 65
  • Пловдив
Колко е голямо това дете? От любопитство питам, и за сравнение.

# 66
Може би около 12 години е голямо, но е тежка умствена изостаналост - да не бъркаме. Темата тук е за аутисти   Peace

# 67
  • Пловдив
  Кливия, много е трудно интернет общуването. Все нещо остава недоизказано и неразбрано.Така усетих предишния ти пост, така реагирах. Естествено, че музиката е много полезна и развива качества в децата. Ние сме правили Томатис терапия и мисля, че имаше ефект. Просто за мен е важно при наличието на толкова дефицити в детето ми да развивам заложбите му. Peace

# 68
The Game, и аз така мисля  Hug  bouquet

Аз си представям, ако бях на ваше място - кой щеше да ми е основният приоритет? Не музиката  Simple Smile, а да му дам хляб в ръката, за да може и след като мен ме няма, да се оправя  Peace

Но заниманията с музика само могат да способстват за доброто на детето  Simple Smile - и в леко състояние дете, и в тежко - универсална е и доказано отлични резултати с музикотерапия - не просто слушане, а и децата да музицират с различните инструменти - акто ударни например.

# 69
Кливия  Hug

Аз въобще не говорих за музикотерапията. Въобще смятам че терапиите хем терапевтираме хем могат да изявят силните страни на  децата и именно с тях трябва да е свързана бъдещата ориентация.

Смея да твърдя че много от децата ще работят. Трябва да кажа че такива децяги е имало и преди има ги и сега. Наскоро говорих с психоложката скоято детето започна и работи 3 години ,сега е в майчи нство та ни следи от разстояние . В светлината на това родителите й и бабата и дядо й са педагози и всички са й казали че деца със СОП е имало винаги. Просто е било нещо на което несе е обръщало внимание. Имало е и дислектици и деца с хадв и такива от спектъра...учителя е бил този който се е справял с проблема. Нямало ресурсни нямало изолация нямало обиди. За всички други са били просто странни. Аз самата имах в класа си от 22 човека двама със СОП. Не са изолирани в момента . Дори съученичката ми има семейство защото съм виждала със съпруга й и децата им. Всеки от тях работи , реализиране някак си. Щом е възможно защо и аз да не направя всичко което дете да извлече максимума от възможностите си като му помогна да прояви силните си страни и немаловажно - да ги развие. Тук не говорим за талант. Тук говорим за 199% труд..

Освен това съм забелязала че по принципа на компенсациите когато на едно дете му липсва едно то го Компенсира със силно  развитие на друго.  ( Среща се и чисто физически смисъл също но не става въпрос за това ) Чист пример е теста за интелигентност по векслер. Много от децата в нашия център  в които се терапевтираме имат невероятенни спобности към приложни изкуства, към музика , към точни науки...просто трябва да се намери накъде точно...

И не на последно място да спомена защото съм го писала но ще се повторя - възможностите на децата не трябва да се лимитират. Това го казвам като майка на детето за което на 4 казаха че няма да тръгне на училище няма да проговори и няма да ми каже мамо обичам те. За което казаха че е като маймуна и само ще подражава без мисъл . Което свали памперс на 3,6 месеца, регулира голямата нужда на 4 , проговори с изречение от две думи на 4 и 8 месеца. Направи първата си рисунка различна от кръгче на 5 години, на 6 стигна по векслер над 100 като на визуален векслер имаше 130 и тръгна на нормално училище. Значи е постижимо. Възможно е. Не за всички за мое най голямо съжаление  но е постижимо ии всеки родител не трябва да се отказва до последно.

Последна редакция: пн, 24 окт 2016, 22:12 от _re_ge

# 70
  • В заешката дупка
Привет! Насочиха ни да работим по системата TEACCH - treatment and education of autistic related comunication handicapped children.

Някой знае ли това на български как точно се превежда? В смисъл коя е тази система?

Моите впечатления са, поне доколкото съм чела на български, че обикновени не я превеждат, а изписват на английски абривиатурата или пък я превеждат буквално дума по дума. Струва ми се, че системата  не е особено позната и използвана в България. Но аз не живея в Бг. Ако някой е запознат дали в Бг се прилага някъде, и на мен би ми било интересно да разбера.

# 71
  • В заешката дупка
... не знам защо мислите, че всяко нещо, което прави детето непременно трябва да е пряко свързано с работата му за в бъдеще  Confused И въобще, за жалост, колко от тези деца ще могат да работят в бъдеще?

Съмнявам се някой да мисли, че всяко нещо, което прави едни дете, трябва да е свързано с бъдещата му работа. Но ако едно дете, било то аутист или не, проявява специфичен интерес и/или го бива в дадена област,  би било родителско безхаберие да не му осигури условия, в които то да доразвива силните си страни.

И, да, някои деца мога и ще работят. Но ако родителите са с нагласата, че нищо няма да стане от детето им и по-добре да не се хабят да развиват силните му страни, жалко наистина за детето.

# 72
Обнадеждавам се, когато чета постовете ви  bouquet

Мен лично понякога ме обхваща отчаяние за бъдещето  Tired  - а не бива.

# 73
Здравейте, по повод бъдещето на хората с аутизъм искам да споделя един документален филм, на испанские, но за мен беше много интересно да видя различните алтернативи.

https://youtu.be/zgpqcaIa5bE

Първите две момчета са братовчеди. Първото е доста трудно, то си личи майката колко е изморена и стресната, но второто е доста добре, сподели, че иска да си намери след време момиче и да се оженят... Бащата каза, че даже е щастлив, че детето му е с аутизъм, защото това много го е стимулирало да се развива като личност и така е станал по-добър и търпелив човек. Той е доброволец и помага в някакви дейности като излети, кръжоци...

След това една жена, която навремето са третирали като психично болна и доста са я осакатили. Нейният баща е създал някаква фондация и център за настаняване на хора с такива проблеми, където тя да може да живее човешки и да се чувства добре и щастлива... И е успял!

После е един мъж, който ме впечатли с отговора на въпроса дали знае, че други хора с аутизъм имат друг живот. Той каза, че знае, че други нямат неговия късмет да могат работят и да имат приятели и колеги... За мен беше интересно, че не каза, че други могат повече и имат по-интересен и добър живот...

Накрая са брат и сестра аспергери. Бащата не е пожелал да се снима във филма. Доколкото разбрах и той е особняк. Момичето приема медикаменти, понеже се наранява - когато има силни емоции се щипе, вижда се как има белези по ръцете. Брат и разказа нещо интересно - бил на двора в училище със свой съученик и дошли други деца, казали нещо на приятеля му (което той не е разбрал, май за шега става дума), та приятелят му го оставил сам и той беше огорчен от тази шега, понеже не вижда нищо смешно в това да оставиш само детето, с което до сега си играл.
И двете деца са много интелигентни, момичето е студентка.

# 74
  • В заешката дупка
В много случаи на аутистите не им се дава шанс за работа, не защото не биха могли да се справят, а заради предразсъдъци и непознаването на аутизма.

Намерих едно видео, което бях гледала преди време. Семейство със собствен бизнес за миене на коли, в който около 3/4 от работещите са аутисти. Един от синовете, който също работи там, е аутист. И понеже от първа ръка знаят какво е аутизъм, казват, че аутизмът дори може да бъде предимство.  

Ето го и видеото (на английски е)
https://m.youtube.com/watch?v=VULKzVZCso0

Мисля че нещата вървят към по-добро. Не толкова бързо уви, и за съжаление не с еднакви темпове навсякъде по света, но все повече и все по-открито се говори за аутизма, и най-важното - не само в негативна светлина, така че светът да разбере, че аутистите могат да са полезни и имат своите силни и ценни качества, които могат дори да са предимство в отделни области.

Ето, примерно, още една статия за това как последните години се увеличава броят на АйТи компаниите, търсещи служители с аутизъм:
Employers Are Seeking Out Autistic Workers

Общи условия

Активация на акаунт