Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 926
  • 770
  •   1
Отговори
# 180
  • с.Николово, обл. Русе
И д-р Мечкунова е психиатър. Тя, заедно с екипа и правят диагностициране на децата и дават насоки за работа с детето, но поне доколкото аз знам не работят с децата. Могат да Ви препоръчат специалисти.

# 181
Мои познати ходят при детски психиатър д-р Любляна Андреева в Плевен, но само за преглед и насоки за работа, като останалите си колеги.
Някой може ли да ми даде идеи за упражнения за дишане през носа тип нос-нос, че на Хриси ще й поставят ортодонтски апарат, който обхваща двете челюсти?

# 182
  • с.Николово, обл. Русе
Когато се появиха съмненията при нас че с детето ни не всичко е "нормално" ходихме при д-р Мечкунова и тя тогава ни каза, че е рано да се сложи диагноза при него /синът ни беше на 2,5 год./ и ще може това да е временно, та тогава тя ни каза, че те диагностицират и насочват. В малкото случай, когато работят с деца, то е по определени програми и с малък брой. Може би когато трябва да работи психиатър с детето те го поемат, тъй като тя е единствения детски психиатър за област Русе.

# 183
Здравейте! Да попитам има ли майка на дете от спектъра, което е имало като по малко 2,3, 4годишно проблеми с храненето,става въпрос за това да е хапвало само 5 или 6 храни примерно,като моя син и вече като по голямо детето да е преодоляло този проблем. Интересувам се как става, в смисъл че явно терапия не помага за това, може би с проговарянето и започването на детето да разбира се решава този проблем...

# 184
Здравей Томела!
Ние имахме проблеми с храненето от типа на вашите. На 6г. възраст оперираха трета сливица. Месеци до година по-късно забелязах промяна. Тъй като четох, че след такава операция слаби деца напълняват не мога да съм сигурна в причините за промяната в храненето. И сега много неща отказва често без дори да ги е опитвал, но в сравнение с ранна детска възраст определено яде повече неща. Когато тръгна 1 клас го гледаше баба му след у-ще и детето бързо й намери слабото място. Когато й искал храна тя веднага без да се замисли че всъщност преяжда за да не чете му сервирала колкото пъти поиска и той вместо да учи ядял повече от час пред ТВ. Тогава всъщност от супер слаб започна да се променя към закръгляне. Понякога приема храни които друг път е отказвал, но никога не се разбира кога какви са личните му вкусове и причини за такъв избор.
Допускам че понякога отказва да яде нещо не защото го е опитал и не го харесва, а просто за да демонстрира че той владее ситуацията.

# 185
  • Варна
Здравейте! Да попитам има ли майка на дете от спектъра, което е имало като по малко 2,3, 4годишно проблеми с храненето,става въпрос за това да е хапвало само 5 или 6 храни примерно,като моя син и вече като по голямо детето да е преодоляло този проблем. Интересувам се как става, в смисъл че явно терапия не помага за това, може би с проговарянето и започването на детето да разбира се решава този проблем...
Не знам дали е по-правилно да попиташ: "Има ли дете, което да е нямало проблеми с храненето?" При нас всичко се оправи точно с помощта на терапиите, които правихме - поведенческа, AVA  и др. Също съм пробвала да го оставям гладен,докато не изяде това, което аз искам. Получавало се е. Постепенно стана промяната, но сега имаме обратния проблем - всичко яде и по много.  Mr. Green

# 186
Като, аз преди много време зададох тук  този въпрос и се оказа че много греша. Да ! Има деца от спектъра които нямат никакви проблеми с храненето и деца в норма с огромни проблеми.

# 187
Голямата ни дъщеря, която си е съвсем в норма, изкара цяло детство на кашкавал пане. Чак като стана тинейджърка и осъзна, че е мадамско да се ядат морски дарове, започна да хапва повече неща. Но си е жива, здрава и с добро телесложение.

# 188
Голямата ни дъщеря, която си е съвсем в норма, изкара цяло детство на кашкавал пане. Чак като стана тинейджърка и осъзна, че е мадамско да се ядат морски дарове, започна да хапва повече неща. Но си е жива, здрава и с добро телесложение.

Моята пък на филийки с кашкавал. Беше го изтърсила и в училище на въпроса на госпожата - кое е най вкусното което готви мама. Че се червих. Сега мете всичко и главата й е постоянно в хладилника. Добре че е благословена с чудесна фигура на което това чревоугодничество хич не се отразява. По сравнение с нея за своята възраст синът ми се храни доста добре макар и с ограничения.

# 189
  • Пловдив
  И синът ми никога не е имал проблеми с храненето. На 14 е, висок, слаб и си хапва добре. Не харесва някои храни, като гъби например, но това си е съвсем нормално. По-особеното, е че не му допадат варени яйца или заливка на мусака, но в миш-маш си ги яде. Не обича някой да опитва храната му или да пипне приборите му, но то пък кой ли обича.
  Другото, което ми прави впечатление, че никога не преяжда. Сипва си точно толкова, колкото му се яде. Забавно ми е да го наблюдавам сутрин на закуска в някой хотел. На шведска маса обикновено хората си препълват чиниите, той си взима точно толкова, колкото може да изяде и никога не оставя нищо в чинията.

# 190
Ох, яденето ни е голяма мъка  Sick Като беше малък и още на детска кухня помня покрай мен майките как се вайкаха, че нищо не им ядат децата, мойто и 3-те неща си ги ядеше с кеф. Е, сега не е така  Joy Ще видим, дано е период.  Crazy

# 191
Майсторова и Попов са лекари психиатри, не са психолози. За втория има писано в тази тема по-нагоре. При Майсторова не съм ходила, но точно имената на двамата ми бяха препоръчани преди близо две години, когато трябваше да заведем сина при психиатър за пръв път. Мисля, че само те двамата в Пловдив са психиатри (не невролози), които са насочени повече към работа с деца. Джипито на сина беше чувало само Майсторова, което може би е нормално, Попов е по-млад.

Благодаря ви за помощта! Явно е бързината съм писала че са психолози,а не психиатри.  Жената с която говорих от Св. Никола ми каза първо да мина през тях,и ако те преценят тогава на обследване в клиниката...  някой беше писал,че и от Плевен има добър детски психиатър. А мнения за др Пискова от Пловдив имате ли? Нашият педиатър каза че била много добра

# 192
  • Пловдив
За Пискова съм чувала добри отзиви като цяло, в това число от един мой братовчед, който е логопед, но лични впечатления нямам. Според някои знанията и са остарели. Във всеки случай е опитна, много деца ги водят при нея.
Мисля, че и тук във форума има споменавано за нея тук-там.

# 193
Аз бих препоръчала д-р Соткова пред д-р Пискова, но тя сега е в майчинство и не знам дали приема пациенти  Peace

# 194
Благодаря ви много за отговорите! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт