Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 113 015
  • 770
  •   1
Отговори
# 300
  Никой няма намерение да спори, да се конфронтира и да се прави на интересен. Аз просто питам и търся. Моето момче не е безмълвно, не е безчувствено. Не става дума за това. Но дори и т.нар. висок спектър съществува, децата са различни и аз имам нужда от помощ, от съвет, от перспектива. Знаете добре, че дори и малките девиации откъсват децата от нормалната интеграция и общуване. Кой да ми даде съвет, насоки просто за живота, а не за ресурсни учители и помощни училища? Кой?

# 301
  • Враца
  Кой да ми даде съвет, насоки просто за живота, а не за ресурсни учители и помощни училища? Кой?
От мой опит никой не може да ти даде насоки в живота, а и не бива да го прави.
Всеки расъждава от своя гледна точка, нито си ти нито твоето дете. От живота по- добър учител няма. За съжаление по най- трудния начин. Наблюдения и мнения можеш да вземеш отвсякъде, но всичко пречупвай през себе си и твоето дете. Детето ти е твърде малко и тепърва започва пътя му в живота.
За конкретни неща можеш да искаш мнение тук, но въобще за живота...
Разчитай на усета си при многото информация.
Все пак,за аутизмът нищо не е доказано за добро или лошо.

# 302
На мен ТЕЛК-а ми е в помощ и изобщо не го смятам за излишен. Не съм богата и всички, макар и малки предимства да ги наречем, са ми в помощ.
Това ми дава диагнозата "на хартийка".
А какво взема държавата не разбрах какво имахте предвид?
И да ви кажа, че и милиардер да съм-пак ще си подавам документите, прекалено много ми е отнела държавата за да стоя просто и всичко да отива при мръсните мангали.
Като мога да не плащам за психолози и детски градини, какво ще ми навреди "хартийката"?
В началото нямахме хартийка, плащах на скъпа психоложка, която се оказа, че само парите я интересуват, така че и това не е гаранция.

# 303
Здравейте,
направих опит да запиша за малкия час за психиатър за ТЕЛК в МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ЗА ДЕТСКИ БОЛЕСТИ при Д-р Здравка Янева - детски психиатър и ми казаха че не могат защото след Нова Година специалистите сами ще си записват часове но не ми дадоха координати. Някой да има мобилен номер за въпросната психиатърка? И тя ли ще ни даде после час за психолог?

# 304
  Значи не сме само ние!!! Все пак, това са 28 теми тук! Защо са Ви тия телк-ове и др. идиотщини? Ясно е, че еднозначно и категорично лечение просто няма. Пишете ми, за Бога, защо ходите, защо са тия психиатри, като сте абсолютно наясно от четене и интересуване, с всичко!!! Това не е заболяване. Тук трябва работа ежедневна, ежеминутна. Затова питам за психолог, който да ми казва как да постъпвам. Тук не става дума за деца, които са много зле, изобщо не комуникират, не говорят , вият и нищо не правят!!!
ТЕЛК-овете хич не са идиотщина, да ме прощаваш. Това че, аз, ти или някой друг не е извадил ТЕЛК на детето си, не означава, че много хора не го правят. Причината за това е прозаична и е чисто финансова - все пак всички терапии струват пари и освен това  официалният документ от клиниката осигурява на доста деца достъп до безплатни терапевтични услуги в държавните и общински центрове. Така, че нека не гледаме нещата само от собствената си камбанария ... Никой не те задължава да водиш детето си по психиатри, обследвания и тем подобни. Иначе, ще ти кажа защо аз заведох детето си на психиатър - ами защото само аз видях /това на възраст 1г. и 3-4 м./, че не се развива в норма - всички педиатри, невролози и тем подобни специалисти ме имаха за изкукала едва ли не, когато им споменех, че имам притесния за аутизъм. Та, в крайна сметка, за мое най-голямо съжаление правата се оказах аз   Twisted Evil Не ми се спори относно твърдението ти, че аутизмът не е заболяване - защото за мен си е баш такова, иначе не би било обект на медицината. Състояние е, да,  дотолкова, доколкото няма конкретна и общовалидна причина за него и доколкото съпътства човека през целия му живот. За съжаление няма никаква гаранция, че и след дългогодишна и упорита работа детето ще има напредък - виждала съм достатъчно много тежки случай, при които родителите са дали всичко от себе си като терапии и ефектът е никакъв. Слава богу, при нас не е така /поне засега/, но не мога да кажа, че такива деца са малцинство, защото това просто не е вярно.  А насоки за живота няма кой да ти даде - те и психолозите това не правят. Ти си единственият човек, който може да помогне на себе си и на детето си.

# 305
  • София
Психоложка ме посъветва да извадя Телк за детето,за да се защитавам от образователната система т.е документът да ми помага. За момента не съм извадила телк,защото е малък, но имам челен сблъсък с детската градина и наистина има от какво да се защитава детето. Не съм извадила,защото има положително развитие детето,но за училище ще видя.

# 306
 Александра Ст., точно това беше въпросът ми! Кои са тия терапевтични услуги? На логопед си се ходи и спокойно без документи, ако детето е в организирано детско заведение. За психолози обаче не знам.
А ако усвояваш материала в училище поне на дадения етап, от какво да се защитаваш?

# 307
Май трябва да се повторя - документът е необходим за тези терапевтични услуги, които са с общинско финансиране. Например - АВА-центърът в Горубляне /от там ми поискаха такъв, а както вероятно знаеш АВА не се предлага под път и над път дори и в частни центрове/, Центърът за интеграция на деца от аутистичния спектър и куп други. Много фондации също изискват официален документ. Относно ТЕЛКА- потребителите по-горе са ти обяснили добре какви са неговите функции и предназначение.

# 308
  • гр. Варна
Мина ни и на нас обследването в св.Никола и потвърждават категорично диагнозата детски аутизъм въпреки,че сме малки.

# 309
  • София
Мина ни и на нас обследването в св.Никола и потвърждават категорично диагнозата детски аутизъм въпреки,че сме малки.
Ако бях завела моето дете преди 6 месеца със сигурност и ние щяхме да сме с диагноза.
Но благодарение на Господ и моите усилия детето не е в спектъра. Нещата се случват, макар и по- бавно

# 310
  • гр. Варна
Ако бях завела моето дете преди 6 месеца със сигурност и ние щяхме да сме с диагноза.
Но благодарение на Господ и моите усилия детето не е в спектъра. Нещата се случват, макар и по- бавно

То и ние сме на терапия вече почти година и в нас работим усилено,но диагнозата си е факт.И от 3/4 месеца сме включили още трима специалиста,които работят с детето и подобрението е минимално

# 311
  • Варна
Весела Коледа на всички!
Аз пак питам: При положение,че работим усърдно, ясно ни е състоянието и не чакаме нищо от държавата като помощ- все маловажни неща- защо ни е документа, кажете ми, моля Ви!!! Дано ме разбирате правилно. Аз зная много добре за какво става дума. Искам да зная откъде да получа помощ по същество. ..Всичко друго е излишно- разсъждения, теории, криене от истината, диети...Ако няма откъде- лошо...Просто се спасяваш поединично...
От добър психолог, ако имате предвид себе си, а за детето виждам сте се погрижила.
Абсолютно подкрепям мнението на  ⅞ ...and Happily Ever After - каквото държавата ми го дължи - аз ще си го взема, защото го заслужавам - всяка стотинка.
А иначе ние с неговорещите деца и добавена към диагнозата умствена изостаналост, също сме хора и например за да отложим 1 клас, ни трябва документ.
... имам нужда от помощ, от съвет, от перспектива ...
 Кой да ми даде съвет, насоки просто за живота, а не за ресурсни учители и помощни училища? Кой?
Ако досега не сте си отговорила сама на този въпрос, жалко, но мисля, че знаете отговорите.
Моето мнение е, че щом сте финансово независими, значи може да си позволите частни, ежедневни специалисти, за вас и вашето дете и така ще получите най-доброто, а добър психолог ще ви дава тази помощ, съвети и перспективи от които имате нужда. Не виждам защо се тревожите толкова за Телковете на хората.
Това го казвам с най-добри чувства  Hug
А иначе ресурсните учители работят в масово учебно заведение по индивидуална програма с детето, не винаги имат възможност за индивидуална работа. Разбира се, на това не може да се разчита, но има много съвестни, които наистина влагат умения и хъс в работата, но 2-3 пъти седмично не е достатъчно.
И последно - по същество - проблемът с добрите специалисти, мисля все още съществува, особено в по-малките населени места, а това също е проблем.  Sad

# 312
  Хм, странно, защо така остро реагирате, сякаш нямате никакво желание да вникнете в абсолютно добронамереният ми въпрос. Аз с радост бих отишла за диагноза на хартия, но ако в това има смисъл ПО СЪЩЕСТВО. Конкретна работа, конкретни насоки, конкретни предложения извън това, което и без това се случва. Да отида, за да ми кажат-работете с логопед, а ние ще Ви викаме веднъж годишно да констатираме къде да се натисне, просто не е работа. Аз питах дали те там ще ми направят програма, ще ме пратят при съответни висококвалифицирани специалисти, ще ме насочват. Това е същественото, а не какво ще е без пари. За тия неща аз бих дала всичко, което имам.

# 313
  • Варна
Не, ishoshi , не реагираме остро, казахме ти - някой отиват заради парите, други заради социализация и изисквания към някой учебни заведения, трети да се "успокоят", че диагнозата си е доживотна.
Това е просто един документ и всеки, който е видял смисъл или полза от него - си го е извадил.
Всички тук сме наясно, че ежедневната работа е необходимост.
Ами такава ни е държавата, никой няма да дойде и да ти каже конкретно - прави това или онова, ако ти не го потърсиш. Дори личния доктор, от където трябва да започне всичко , понякога си затваря очите и казва, че всичко ще се оправи, а след време ... просто те праща на невролог и се започва ходенето по мъките.  Peace

# 314
 Амиии... ясно. Действай си, както досега. Може би просто съм нетърпелива. Да си действам, както досега. Ясно е, че нещата, които при другите деца стават от само себе си, при нас ще стават с обучение. Капка по капка. Просто ми е тъжно и тежко и исках някой да ми каже нещо друго. Извинявайте.

Общи условия

Активация на акаунт